Last news in Fakti

23 Януари, 2021 16:28 8 020 37

Първа пресконференция на партия ЧЕСТ

  • партия чест-
  • симеон костадинов-
  • стоян тодоров

На предстоящите парламентарни избори, ще участват самостоятелно

Първа пресконференция на партия ЧЕСТ - 1
Снимка: БГНЕС

Днес се проведе пресконференция на Партия ЧЕСТ, на която бяха представени програмата, ръководството и плановете на новорегистрираната формация за предстоящите парламентарни избори.

ЧЕСТ определят себе си като национално-консервативна патриотична и социално-етатистка формация.

В пространно представяне на идеологията на партията бяха отбелязани няколко основни акцента, сред които твърдата ѝ антилиберална и антиглобалистична насоченост, национално-консервативните ѝ възгледи и социално-етатистка икономическа философия. Определят себе си като родолюбци, вярващи в традиционните ценности – вяра, чест, морал, семейство. Изповядват принципите на социалната справедливост и се определят като радикални етатисти. Бидейки дълбоко антилиберални, смятат, че държавата трябва да бъде основен субект в обществено-политическия и социално-икономическия живот и гарант за общото благо. Не приемат либералната догма, че тя е само охранител на свободите и брокер между различните частни интереси.

Антилиберализмът е изключително широко застъпен в идеологията на новата формация, за което говори и фактът, че са му отделили специален текст в своята програма. В точка 3 от нея, четем следното: „Решително прекратяване с идеологията на либералния глобализъм, господстваща в страната ни след края на Студената война. Категорично отхвърляне на концепциите за гражданското и отворено общество, мултикултурализма и неолиберализма. На зловредната идеологема за гражданското общество ние противопоставяме идеята за народната общност, на мултикултурализма отговаряме с монокултурализъм, а на социалния дарвинизъм, стоящ в основата на неолибералната стопанска система, която беше изградена у нас след 1989 г., противопоставяме – социалната справедливост и радикалния етатизъм. Основна държавна идея да стане социалният консерватизъм, с неговите основни принципи: силна национална държава – субект на собственото си развитие и съдба; нация, обединена в народна общност; налагане на социална справедливост; възраждане на националната култура и изкуство; връщане и запазване на традиционните морални, нравствени и етични норми.“

Основните лица на новата партия са Симеон Костадинов, който дълги години беше едно от основните лица в редиците на младежките патриотични движения у нас, Иван Спиридонов – писател и един от идеолозите на съвременния български национализъм, Стоян Тодоров – председател на сдружение „Безсмъртен полк – България“, Преслав Кулеков – многократен световен и европейски шампион по бойни спортове и Спас Генчин от сдружението „Православен завет“.

Някои от най-амбициозните им цели са – конституционна реформа, целяща превръщането на България в президентска република, както и такава, която да превърне Православието от традиционна в официална религия за страната, завръщането на държавата в икономиката, отмяна на плоския данък и завръщането към прогресивно данъчно облагане, борба срещу чуждото влияние в обществения живот, медиите, образованието и изкуството, неправителствения сектор.

Твърдят, че най-големият им враг не е някой конкретен политически субект, а системата на прехода. Според тях, либералният консенсус е мъртъв. Искат да наложат нова парадигма на общественото развитие, която според тях, не е нищо друго, освен завръщане към корените.

На предстоящите парламентарни избори ще участват самостоятелно, въпреки че са канени вече в няколко коалиции. Ще отворят листите си за широка гражданска квота, за хора, които споделят техните възгледи и идеи. Подобни разговори вече текат.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Започест

    28 11 Отговор
    Честито!

    Коментиран от #35

  • 2 Овчарник

    51 21 Отговор
    Новите кандидат тулупи...
  • 3 Дългият

    44 17 Отговор
    Тези нямат никакъв шанс...ама никакъв...

    Коментиран от #32

  • 4 реалист

    42 5 Отговор
    Тази дума трябва да се изтрие от българският език ,защото отдавна е опорочена !!
  • 5 Копейкин

    35 41 Отговор
    Поредните руски еничари !

    Коментиран от #33

  • 6 Фест

    52 15 Отговор
    Много пари се изкарват от политиката та всеки идиот си прави партия
  • 7 Маргинал

    28 9 Отговор
    Няма лошо започва да става цветно.
  • 8 На снимката

    33 9 Отговор
    Е електората на партията
  • 9 zuev

    21 7 Отговор
    Че тя пресконференцията не беше ли кога пиха червена ракия след сватбата?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Брей...

    31 16 Отговор
    Православен комунизъм. Дедо попа ще ни разправя за несправедливостта между класите в България, в дясната ръка Библията, а в лявата Карл Маркс.
  • 12 Лост

    30 5 Отговор
    Много модерни думи. И аз да взема да се изкажа като политик😉:99.9%от партиите се изявяват като инфекциозна мононуклеоза.
  • 13 Развийш ли

    23 15 Отговор
    100 годишната дърта болшевишка партия и е време да отива в Небитието и тогава България ще тръгне по нов спасителен път
  • 14 Чичо Гошо

    25 10 Отговор
    Абе тия нямат ли си пише.ки да си играят? И защо ги пишете тия "новини"
  • 15 Бягство

    29 11 Отговор
    Те тва ще им е..
    първа и последна пресконференция на “ЧЕСТ”
  • 16 Пияндe

    22 6 Отговор
    Нещо ми се „мотa” главата,ЧЕЗ ли са направили партия!!!?
  • 17 Пловдив

    25 5 Отговор
    Правенето на партии(ОПГ-та) се превърна в най-големия бизнес. Чудя се, до кога ще ги търпим, тези боклуци?!?
  • 18 Матей

    18 11 Отговор
    Напълно правилни позиции заемат,на тези избори би трябвало да се даде път на антилиберални и националистически партии,а защо не на определен етап да се слеят в едно течение.Предателската чуждопоклонска партия герб какво казва по тия въпроси,нищо,мълчат си и си въртят далаверите.Трябва да бъдат изобличавани по тази линия,че са антибългарска партия и водят държавата към гибел.

    Коментиран от #23

  • 19 Страничен

    19 5 Отговор
    То хора не останаха в таз държавица, те партии правят! Лапачи на бюджетна пара!
  • 20 Хахахаха

    16 5 Отговор
    Хахахаха хахахаха Абе големи вицове всеки ден..... Този партия създава. ....... Онзи се изказва за прираста на Тиквички..... въобще смях в залата....още едни малоумници...... Даже и не прочетохме кво са написали
  • 21 ПП ПЛУЖЕК

    13 3 Отговор
    А кога ще напишете за прАз-конферецията на Партията на Либералните ,Успелите ,Желаните ,Ерудираните и Космополитните - ПП "ПЛУЖЕК" ,която се проведе в кварталният "Плод-зеленчук" ?! Защо няма информация за нея ?! Заради такива журналисти ,като вас сме на 111 място по свобода на словото !!!
  • 22 Мнение

    14 5 Отговор
    Щом им се дава такава трибуна, не им е чиста работата. За колко други новосъздадени партии, нищо не се е чувало. Да не би да са като другите патрЕйоти?! Тез вече се издъниха и хоп - те ти нови.
  • 23 А ми ако

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Матей":

    са троянски кон?
  • 24 Кънчо

    22 3 Отговор
    Иван Спиридонов! Наскоро изритан от партия ВЪЗРАЖДАНЕ в Търново където лидера на партията Костадин Костадинов закри структурата в града! Брат на председателя на общинския съвет от ГЕРБ в града Венцислав Спиридонов. Бивш активист на СДС и заместник на структурата д града приватизирал кинефикация си облажил се с милиони!
  • 25 Стойко

    21 3 Отговор
    Чиста ,единна и суверенна татковина! Това е абривиатурата на този файтон хора! Този кръжок бе учреден на 20 август миналата година! Тогава медиите писаха - Новата партия ЧЕСТ пълна с отцепници от Възраждане. Учредителите са или бивши активисти преди това на СДС или в родствена връзка с висши функционери на ГЕРБ . Точка за новата "партия"...
  • 26 Знайко

    13 5 Отговор
    Президентската република е глупост. Вижда се какво става в такива държави. Тръмп в САЩ, Путин в Русия, Ердоган в Турция, Асад в Сирия. Също и у нас парламент и министри правят каквото им каже "Супер" Бойко. Да ви питам, ако Борисов беше станал президент в президентска република, с какво щеше да е по-различно от сега управлението? Трябват ни наистина независими депутати. А не като сегашните зависими гербаджии, бесепар, депесари ... Виждам само един път за това. Поне половината, или пък всички депутати да се избират мажоритарно. И друго много важно условие е поне 60% от избирателите да са различни от бедни, дебили и пенсионер, чиновници чиито заплати и пенсии зависят от това за кой гласуват. Това може да се постигне, като тези заплатите и пенсии се обвържат със средната или с минималната заплата. Чрез референдум, а не се решава като сега от спечелилите изборите. Които с пенсии и заплати на чиновници, кметове и семействата им си купуват достатъчно гласове за да управляват.

    Коментиран от #34

  • 27 Партия

    15 1 Отговор
    Добре звучи това за целите, но съм съгласен с мнението по горе че е по добре мажоритарни парламентаристи. Лошото е че тези не изглеждат да са нужните хора , за да се постигне това
  • 28 Само Червено

    6 12 Отговор
    БСП и никой друг. Пътят.
  • 29 Фактъ

    14 4 Отговор
    Тези са патерица на опг герб за разбиване на протестният вот !!!
  • 30 Личи

    8 3 Отговор
    И кои са тези цепеници, че така и нищо не се разбира никъде. Само едно име на партия и без имена вътре. Голям смях, смело напред и във Владайската река.
  • 31 Боко

    5 0 Отговор
    Е те тези вече ке ни оправят!
  • 32 Това няма никакво значение!

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дългият":

    Важно е да съществуват като факт! Да са. иви и здрави! Животът на 05.04.2021 г. продължава.
  • 33 Това няма никакво значение!

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Копейкин":

    Важно е да съществуват като факт! Да са. иви и здрави! Животът на 05.04.2021 г. продължава.
  • 34 Изобщо ума все

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Знайко":

    се насочва към референдум!
    Апропо прави ли ви впечатление, че в момента името и партията на Цветан Цветанов никъде не се чуват и виждат.
  • 35 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Започест":

    Много е яко да се правят партии 2 месеца преди изборите, това какво ви говори за тия партии...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове