Last news in Fakti

24 Януари, 2021 14:42 3 702 39

Д-р Брънзалов: Една епидемия се бори с 3 неща...

  • д-р николай брънзалов

Аз съм по-голям оптимист за протичане на епидемията в България, отколкото във Великобритания, каза председателят на УС на БЛС

Д-р Брънзалов: Една епидемия се бори с 3 неща... - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Ситуацията не е по-опасна, отколкото през март месец, когато чакахме 0-вия пациент. 10-месеца по-късно населението и здравната система се научи какво трябва да се прави. Това заяви председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов в телевизионно интервю по повод 8-те доказани случая на новия британски щам на коронавируса у нас.

„Аз съм по-голям оптимист за протичане на епидемията в България, отколкото във Великобритания. В България няма толкова много движение, не са смесени толкова много етноси“, обясни причината за различията той.

По думите му не трябва да се фокусираме само в епидемията. „Има много други неща, с които гражданите трябва да се справят. Искам да сложа един акцент на всички хронични заболявания, които екзацербират и се налага по-специална грижа. Не всичко е COVID“, посочи той.

„Пациентите се страхуват да посещават здравните заведения, а техните състояния налагат да се следят“, добави той.

Д-р Брънзалов коментира и затворените заведения и готвения протест.

„Никой в НОЩ не иска заведенията да се затварят просто ей така. Това се налага от статистиката. Но кога ще отпаднат и ще се разхлабят мерките зависи от цифрите. Трябва да се убедят хората, че ваксината е единственото оръжие, което трябва да се използва. В бъдеще тя ще бъде усъвършенствана“, заяви той.

„Една епидемия се бори с 3 неща – мерки, ваксина и медикамент. Досега не сме стигнали до момент, в който да използваме медикамент. Лечението е симптоматично“, уточни медикът.

По думите му относно Инвермектина нещата все още са в проучвателен режим. „Това е медикамент, с който се лекуват паразити. До известен период беше само за външна употреба, по-късно получи разрешение да се прилага и перорално. Има публикации от колеги в Испания, по-късно и Бангладеш.

Трябва да се направи проучване, където дори лекарите да не знаят дали дават плацебо или лекарство, да се направи анализ и да се разбере как точно действа. Има публикации, че действа добре, но все още не мога да кажа категорично, че лекува“, заяви той.

По отношение за забавените доставки на ваксините срещу COVID, той коментира: „Нещо им стана навик на тези фирми-производителки да забавят количеството. Хубавото е, че България е на квотен принцип. Надявам се, че масовата имунизация ще започне март – април“.

„На мен ми е поставена и втората доза от ваксината преди няколко дни. Даже си изкарах електронен сертификат, че ми е поставена. Нямам никакви странични ефекти. Статистиката показва колко малко са пациентите с постваксинални симптоми.

Търсенето на ваксини в световен мащаб е много голямо и точно в магазин да се избира коя точно ваксина да си поставим, няма да може по ред причини. В бъдеще сигурно ще стане така, но към момента ситуацията не е такава“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    45 1 Отговор
    ПОЧНА СЕ :::::: Седем служители на германска фирма за грижи за инвалиди и възрастни хора са загубили работата си, защото отказали да се ваксинират срещу коронавируса, съобщи вестник Bild, цитиран от "Дарик".

    Коментиран от #10

  • 2 Петров

    48 2 Отговор
    Некадърно,неграмотно,но алчно
    Джипи.

    Коментиран от #39

  • 3 РАДИО ЕЛТО

    34 4 Отговор
    почнаха герберите да сеят депресия страх искат да доразболеят ФОРАТА
  • 4 Кнаус 485

    33 5 Отговор
    Тоя ми е противен....
  • 5 ТОЯ Е ПРЕКАЛЕНО ДЕБЕЛ

    31 5 Отговор
    ОТВРАТИТЕЛЕН. ....НЕ ЗНАЕ КАКВО Е ЗДРАВЕ! !НЯМА ПРАВО ДА ДАВА СЪВЕТИ! !!
  • 6 Инвермектина

    13 4 Отговор
    щом лекува паразити, значи е точно за нас.

    Коментиран от #38

  • 7 доктор ОхБоли

    13 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Пациентите се страхуват да посещават здравните заведения, а техните състояния налагат да се следят“ - Да, не малко пациенти бяха заразени в болниците. След ноември и декември, почти няма "чисто" здравно заведение. как да рискува човек? Този вирус завладя живота ни и изглежда ще е за дълго....
  • 8 Четник

    19 0 Отговор
    Брънзалов,Кралството е с 68 милиона население—10 пъти колкото Българското.Разработиха собствена ваксина,здравната система работи,имунизацията върви.Друг е въпросът дали Англичаните не целят стадният имунитет а с ваксината да забавят разпространението на вируса.
  • 9 среднощен

    21 1 Отговор
    "И това ще мине"...! Не могат да ни накарат насила да се ваксинираме... Всички трябва да сме наясно с две основни неща: 1. Свободни ли сме в действителност и ако "не" - как отстояваме свободата си?; 2. Носим ли отговорност за свободата, която имаме или - "която губиме"..? "Страхът" никога не ни дава възможност да си отговорим адекватно на важните въпроси "по-горе"..? Защо го допускаме...?
  • 10 Рошко

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ама по нац телевизии, нищо защо ли? 🤔🤔🤔🤔
  • 11 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    А пандемомният герберастки, как се лекува?
  • 12 Fen

    21 2 Отговор
    Ваксината щяла да се "доусъвършенства"! Интересно! Не съм чул да има някакви несъвършенства!
  • 13 КОМЕНТАРИ

    14 2 Отговор
    Още един дървен филосов !От нафталина !
  • 14 Азззззззззз

    14 0 Отговор
    Поредния платен. Махайте мерките и всеки да се пази както иска. Стига ограничения и терор над хората.

    Коментиран от #17

  • 15 Чичо Тончо

    8 0 Отговор
    "Търceнeтo нa вaкcини в cвeтoвeн мaщaб e мнoгo гoлямo и тoчнo в мaгaзин дa ce избирa кoя тoчнo вaкcинa дa cи пocтaвим, нямa дa мoжe пo рeд причини. В бъдeщe cигурнo щe cтaнe тaкa, нo към мoмeнтa cитуaциятa нe e тaкaвa“, oбяcни тoй."
    Да продават ваксините в кварталното гаражно магазинче като салама, сиренето, краставиците и доматите?! Това ще ми е сбъдната мечта! Боцни ме тук, и тук, и тук .....! До края на света1
  • 16 КРИЗАТА се нуждае от Лъжливото

    14 0 Отговор
    ОВЧАРЧЕ ! Квида е създаден с ЕДНА цел : До отвлече вниманието на хората по Света , за СРИВАНЕТО ефективността от ПЕЧАТАНЕТО на " Пустите " ДОЙЛЕРИ " ! А как да се скрие това ? Системата е стара - " Клин , Клин избива " ! Перестройка, Югославия, Близнаците, Цветните революции, демокрация сред Петролните държави, ( там какък върху камък) не се остави ! Руска следа, Руска намеса, Руска агресивност и в крайна сметка - КРИЗАТА се е решавала както в Саваната между КРЪВОЖАДНИТЕ и ТРЕВОПАСНИТЕ ! А сега предстои какво , ВЪПРОСА : " Познай чой ще бъде за ВЕЧЕРЯ !" Но ЗАЩО ?! ЗАЩО ? В нашата " цивилизована днешна САВАНА " пари се леят само уж за ОТБРАНА ! Срещу кого ? Нали не сме вече " Тревопасни' , никой не ни заплашва ! Тогава отново възниква въпроса - защо пуснаха в цял Свят КОВИТА ? " Лъжливото Овчарче?!" - това се нарича МИТ или МИТОЛОГИЯ ! Това е наука но не за тези които уж говорят от екрана и преподават във Вузовете ! Те раздуват МИТОВЕТЕ !
  • 17 Хмммм

    2 9 Отговор

    До коментар #14 от "Азззззззззз":

    Никой не го е грижа ти да се пазиш. Грижа го е да пазиш другите.
  • 18 Ковид - Короната не е от Ден до Пладне

    11 0 Отговор
    Тя е част от нашето БЪДЕЩЕ ! Параван за Банковите машинарори , които, и днес вървят по Зокона на Джунглата, когато глада настъпи ! !
  • 19 Ице

    4 0 Отговор
    Да ти го наекзцербирам в екзацербирача.
  • 20 Нароза е непросветен , защото тъй е по-

    7 1 Отговор
    Удобен за МАНИПУЛАЦИЯ ! И днес той отива на ИЗБОРИ ,но Без Избор ! Нов път ли избира Народа или нов Бойко , който неще СМЕНИ ПЪТЯ ! Разлика няма Кой ще кара ВЛАКА ! Народа иска СМЯНА ПОСОКАТА НА ВЛАСА , а не кой ще го кара ! А такъв план никой не СПОМЕНАВА ! Е ? Къде е Избора тогава ? Просто - 8389Избор - НЯМА !
  • 21 Народа е непросветен , защото тъй е по-

    1 1 Отговор
    Удобен за МАНИПУЛАЦИЯ ! И днес той отива на ИЗБОРИ ,но Без Избор ! Нов път ли избира Народа или нов Бойко , който неще СМЕНИ ПЪТЯ ! Разлика няма Кой ще кара ВЛАКА ! Народа иска СМЯНА ПОСОКАТА НА ВЛАСА , а не кой ще го кара ! А такъв план никой не СПОМЕНАВА ! Е ? Къде е Избора тогава ? Просто - 8389Избор - НЯМА !
  • 22 Нима надеждата е в "Хъ" ?

    2 0 Отговор
    В " Гайдата" - " Погледни ме във очите и кажи , че ме обичаш!" Народа е Умишлено политически ИЗОСТАВЕН и НЕПРОСВЕТЕН ! Така той е удобен , когато е като Урочасън и Невменяем ! Но за ИЗБОРИ - Прекрасен !
  • 23 МЪКА , ЖЕСТОКОСТ и ГЛАД идват !

    6 0 Отговор
    Западните стандарти и ПРОСПЕРИТЕТА е като КОМУНИЗМА - химера ! Завесата се вдига бавно и неотклонно ! А народа незабелязва ли , че щом селото е пусто , на масата също ще е пусто ?
  • 24 Нашите Вузове раздуват Митовете !

    2 0 Отговор
    МИТОЛОГИЯТА днес е най-търсената квалификация сре Академиците и Професорите в нашите ебни заведения ! Те "пудрят" с Де Де Те мозъците на младото поколение ! Западният " Змей " е с много глави ! А СМИ - средствата за масова дезИНФАРМАЦИЯ - " трубадурите бълващи непрестанно МИТОВЕТЕ ! А Парламента а Правителствотоа Правосъдието а Президенството ? Всички те започват с четери " П- ъта " ! Много П-ъта се навъдиха и всичките намирисват на една и съща миризма !
  • 25 У нас никой не разкрива ИСТИНАТА

    3 1 Отговор
    Ние не сме от " Кръвожадните " в САВАНАТА а сме от " ТРЕВОПАСНИТЕ " ! Нас ни кътат като последен резерв и животинки за радост на стопаните преди " КОЛЕДА " ! Не си ли го разбрал бе Ганчо или си магарищаря Санчо на Дон ки Хот !
  • 26 ДЖОТО

    3 0 Отговор
    ТОЯ МИ ПРИЛИЧА МНОГО НА ОНЗИ ДОКТОР,КЪДЕТО ИЗБИ НА ХОРАТА КОЗИ,ОВЦЕ.СВИНИ В СТРАНДЖА-САКАР-ДАМЯНЧО ИЛИЕВЧУ-ПРОКЛЕТ ДА Е!!!
  • 27 Събуди се Ганчо , за да не си САНЧО !

    1 1 Отговор
    Народа трябва да Избере ПОСОКАТА на " Влака" а не кой да кара Влака , който ще продължи В същата посока ! Ако това не се проумее , ОЗНАЧАВА , че никакъв Избо. НЕПРАВИМ ! Просто " Пременил се е Илия , но пак в тия !"
  • 28 Защо Народа няма Лидер и Партия ?

    1 1 Отговор
    Може би защота го няма Митко Бомбата а останаха само " Очите" , " Пищова" , " Кравата", " Шамара" !? Кой да изберем ? Нафърфори ? Народа като че ли е готов ? " Хъ" ?
  • 29 Татяна Дончева ? Плюсове и Минуси !

    0 1 Отговор
    Тясно профелирана в юредическата и правната сфера на държавното устройство и функциониране . Но в ГеоПолитиката е " Чис Бял Лист " ! Баба Цу Цу Лана ! А Ганчо е жив Патиланчо ! Не си ли го разбрал ? Тя не променя посоката на " Влака" а сама разпоредбите и въртешният ред - що годе ! Защото , дето е текло - пак ще ТЕЧЕ ! Ти вя.ваш че вълка агнешко от кошара и поляна няма да яде ? Хайде бе ! Баба Цу Цу Лана и Патиланчо - Санчо / наш Ганчо / Ганчо ! Татяна не може да нареди цялата " Мозайка" на Националната политика ! Та борави само едно парченче от нея и ОБРАЗ не се получава ! Лили Иванова имаше песен с лирика подходящ в случая : " Малко е за мен това изкуство , да те създам .., прости , прости , ти мойте чувства !" И т.н. Баба Цуцулана !
  • 30 НАРОДНА НАЦИОНАЛНА ЛТЕРНАТИВА

    0 0 Отговор
    Днес няма НИКОЙ ! Онова което имаме днес са : " Частни Партийни Криминални ГРУПИРОВКИ" ! Никога не ще спечелиш в Хазартна ИГРА , кога срещу теб играе МОШЕННИК, МАНИПУЛАТОР и ФОКУСТНИК ! Тук Има ! Тук Няма !
  • 31 Орел, Рак и Щука = КОАЛИЦИЯ ?!

    0 0 Отговор
    И тази " Каруца " ще върви напред към просперитет ? Ти още ли вярваш в Дядо Мраз бе Кайшков ? Ти винаги ще държиш " Черен Петър" дорде полетиш за Спейса !
  • 32 Както казва Киро Брейка

    0 0 Отговор
    Тъй кат Глеам , искам ти Кая ся , за ко стаа Прос ! Работите у нас отиват : От Зле на По- ЗЛЕ !
  • 33 Какво ще Избираме на ИЗБОРИТЕ ?

    0 0 Отговор
    Нова Идеология , Национална Социална Политика или , стига ГЕРБ, нека друг да ни го тика !
  • 34 Орел, Рак и Щука = КОАЛИЦИЯ ?!

    0 0 Отговор
    Мая Манолова , Слави и Татяна дали ще изведе каруцата на България на нов път и до ПРОМЯНА ? Ти как мислиш ? Капацитети ли са и Шмекери там има и ли няма ?
  • 35 Кок мислиш Господин Ганчо ? ЗАЩО

    1 0 Отговор
    Евросъюза ни поддържа все още над "водата" и ни отпуска ЗАЕМИ ? Защото братко, Ковид МИТОЛОГИЯТА у нас трябва да популяризира , за за е жив Химерният БЛЯН за Демокрация, Либерализъм, Популизъм , Плосперитет, Свобода и Западни ценности и СТОНДАРТИ ! Въпрос ? ДО КОГА Евросъюза ще Плаща ? Отговора ! До година , до ДВЕ , когато ще стане на всеки ясно , че Царят е Гол и че ако Сам не си Засееш - няма да Ядеш !
  • 36 Защо на Ганчо Патиланчо му казват

    0 0 Отговор
    Каишков ?
  • 37 Какъв трябва ще е новият Премиер ?

    0 1 Отговор
    Той трябва да върви в същото направление както досегашния ! Защо все още не се сваля старият ? Защото "новият" трябва да е предан на " задколисието" и в същото време да е убедителен че е " СПАСИТЕЛЕН " за овченаселението ! С други думи търси се навият " КЛОУН " или Антъни Хопкинс. И аз вярвам в нашият нов премиер като Ант. ХОПКИНС в " МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕТАТА ".
  • 38 лоша

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Инвермектина":

    Мога да те стъпча с терапевтична цел, няма нужда да пиеш нищо!
  • 39 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петров":

    Тоя некадърен тулуп- ми идва вече в повече!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове