Last news in Fakti

25 Януари, 2021 17:21 4 855 32

Искания за незабавно отваряне на моловете и до 15% фалит в търговията на дребно - Мариан Колев пред ФАКТИ

  • българска ритейл асоциация-
  • молове-
  • търговски центрове-
  • коронавирус-
  • загуби-
  • бизнес-
  • мариан колев

От Българската ритейл асоциация призовават за незабавно отваряне, за да може да се продаде „поне малка част от колекциите“ и за да „могат хората да не са скупчени в малък брой търговски обект“

Искания за незабавно отваряне на моловете и до 15% фалит в търговията на дребно - Мариан Колев пред ФАКТИ - 1
Мариан Колев; Кадър: YouTube канал "Marian Kolev"

Готовност да работят с намалено работно време и в пет от обичайно работните за тях седем дни изразиха по-рано днес от Българската ритейл асоциация (БРА). В БРА членуват над 100 представители на търговията на дребно у нас. Около 85% от магазините на членове на БРА са затворени, съобщават от асоциацията. Съобщават още за стотици милиони левове загуби и за между 10 и 15% фалирали бизнеси в сферата на търговията на дребно у нас. Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, казват от БРА и уверяват, че магазините могат да се подготвят за отваряне в рамките на 2-3 дни.

Припомняме, че на 20 януари БРА изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов с апел за „спасяване от фалит на сектор търговия“. „Незабавно отваряне на търговските центрове“, „преразглеждане на досегашните мерки“ и „незабавно изплащане на помощта, колкото и малка да е тя“ са настояванията на БРА. По-рано - през ноември 2020 година, преди повторното затваряне, отново БРА предложи мерки за спасяване на дребния бизнес. Сред тези мерки беше отсрочването на кредити, поемане на разходите за консумативи, заплати, осигуровки от държавата и освобождаването на работодателите от данъци поради забрана да извършват дейност. „Нито едно искане не беше изпълнено“, коментира Рая Попова, Генерален секретар на БРА и даде пример с Гърция, където държавата покрива 80% от наемите на затворения дребен бизнес. В Нидерландия и Австрия пък подкрепата за сектора е между 70% и 80% от спада в оборотите, казват от БРА.

За да говорим за исканията на Българската ритейл асоциация и състоянието на бизнесите, включени в асоциацията, от ФАКТИ се свързахме с нейния председател Мариан Колев.

„Повече от половината от нашите членове и много от представителите на ритейл бизнеса, които не са наши членове, но са част от търговията на дребно, оперират магазини само в молове. Тоест те нямат алтернатива, нямат магазини извън моловете. Проблемът при тях е особено сериозен, без значение, че някои от тях имат онлайн магазин. Онлайнът може да поеме в най-добрият случай 25% от работата, но голямата част от тях нямат онлайн услуга. Там е голямата мъка и при тях са огромните спадове на оборотите. От една стана, заради затварянето на магазините. От друга страна, съществува един проблем, който засяга магазините за мода. Може би половината от магазините във всеки един мол са магазини за мода, дрехи, аксесоари. При модата и дрехите голяма част от търговците при първия локдаун останаха с непродадена пролетна колекция 2020. Много от същите тези хора, които бяха принудени да продават на загуба, да разпродават с много големи отстъпки, сега същата тази беда ще ги засегне за колекцията 2021 по същата причина.

Този проблем, като се добави към реално липсата на паричен поток и освободените хора или хората в неплатен отпуск, които разчитат на държавна помощ, която може би ще дойде, но все още не е дошла, ги поставя в ситуация на реално безпаричие. Оттам се създава най-голямото напрежение“, коментира той.

На въпроса как работодателите се справят без приходи, Колев отговори: „Който има „мазнинка“, както се изразява един премиер, живее от „мазнинката“. Който няма мазнинка, тегли кредити, преговаря със служителите за разбиране заплатите да се плащат по-късно или кандидатства за държавна помощ по различните програми. Всеки опитва да се оправя по някакъв начин. За съжаление фирмите с резерви, които имат възможност да посрещнат два-три месеца локдаун, те не са болшинство. Тези с по 2, 3, 5 магазина, с по един магазин в мол, те особено тежко изживяват ситуацията. Те коментират, че дори на 1 февруари - както на днешното заседание като че ли се е решило да се отворят, но решенията на правителството и НОЩ бързо се сменят, но дори и тогава да отворим, те не са убедени, че ще успеят да продължат да съществуват“.

„Някои със сигурност няма да отворят. Между 10 и 15% от магазините няма да отворят, не защото ще стачкуват срещу моловете. Преди 12 години, когато навлизаха моловете у нас, така търговците стачкуваха и затвориха магазини за по два часа заради високите наеми в моловете. Сега ще затворят не по тази причина, а по тъжната причина, че нямат възможност да отворят. Това също е един сериозен проблем, защото един търговски център с много затворени магазини лека-полека тръгва надолу, понякога изчезва“, каза още той.

Противоепидемичните мерки и безопасността ни в търговските центрове, Мариан Колев коментира: „Всички хора още през пролетта на 2020 – всички ритейлъри, моловете, мол мениджмънти, направиха моловете едни от най-безопасните места за пазаруване – и не само за пазаруване, а изобщо едни от най-безопасните места в държавата. Никой не може да гарантира нещо на 100%, но в сравнение с много други обекти извън моловете със сигурност. Това, което като подготовка, като опит имаме, вече сме го изградили. Хората вече свикнаха, служителите са отлично подготвени.

В първите дни след отварянето през май имаше леко напрежение, клиенти отказваха да носят маски или не ги слагаха на носовете си. В момента хората са съвсем дисциплинирани. Потоците се разминават, сами спазват 2 метра разстояние или повече. Когато някой не го спази, моментално се намира служители, които предупреждават. Няма го раздразнението, хората чакат отпред, когато има повече хора в магазина. Няма нерви, няма напрежение.

На целия фон на тази супер неприятна болест, едно от сравнително сигурните места бяха търговските центрове. Донякъде нелогично решение беше именно те да бъдат затворени. НОЩ взе решение, че това е правилната мярка – те са умните хора, те решават, но тя трябваше да бъде приложена в много по-голям размер, а не частично и то да затвори това, което е най-безопасно. Малко се обезсмисля. Струпаха хората на отворените места. Вие и много други медии показахте снимки от обекти извън моловете, където хората са един върху друг като в агитката на запалянковците на стадион. За разпространението на вируса това е доста по-голям риск, отколкото много дисциплинираното спазване на мерки, което се случваше в търговските центрове“.

На въпрос дали членовете на Българската ритейл асоциация успяват да получат средства от държавните мерки за подпомагане на бизнеса, Колев отговори: „От колегите много малко са кандидатствали по ред причини, поради ред условности, че ще получат тази помощ, ако направят еди-какво си. Нашата фирма конкретно не е кандидатствала по нито една от помощите. Все пак е добре не само, че държавата отдели нещо, но и по-следващите мерки изглеждаха поне на пръв поглед доста по-адекватни. Силно се надявам, че всички, на които им е обещано и които са отговори на изискванията, ще получат тези пари и то ще ги получат в нормално време, а не в далечното бъдеще, когато те вече са фалирали“.

От Българската ритейл асоциация призовават за незабавно отваряне, за да може да се продаде „поне малка част от колекциите“ и за да „могат хората да не са скупчени в малък брой търговски обект“. „Смятаме, че по този начин рискът от зараза е по-малък в сравнение с това да ги бутаме само в магазини, извън моловете“, каза Мариан Колев в края на разговора ни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    8 15 Отговор
    Мариане, нагуши се с пари. Ако няма да влизаш в политиката, по-скоро си харчи парите или не се занимавай с политически изказвания.
  • 2 честен ционист

    35 1 Отговор
    15% фалираха още миналия Април..
  • 3 Последния Софиянец

    24 8 Отговор
    За моловете се преборихме снощи.В сряда ще се преборим и за заведенията.

    Коментиран от #5, #12, #22

  • 4 Докато

    13 3 Отговор
    Беше ЦКС- Централен Кооперативен Съюз, имаше търговия на дребно.Но нямаше нито един затворен,нито фалирал.Сега станахте " Ритейл" западняци.Ами хапвахте сладкото на Капитала.Но другата част от баницата е горчива.И нея ще се наложи да преглътнете.Само с лапане не става.В процеса,има и Изваждане!
  • 5 шеф на верига

    7 12 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Не се бори, а ма се връщай да чистиш и метеш, ако не се върнеш ще търчиш спъвайки се към трудовата борса /с една дума си уволнен/

    Коментиран от #9

  • 6 Марс

    3 7 Отговор
    Закривай, колкото по бързо толкова по добре
  • 7 Въпроси

    38 3 Отговор
    1.Ако маските вършат работа, защо 2 метра разстояние? 2. Ако разстоянието от 2 метра върши работа, тогава защо маска? 3. Ако и двете вършат работа, тогава защо карантина? 4. Ако и трите вършат работа, тогава защо ваксина? 5. Ако ваксината е безопасна, тогава защо производителят няма да носи отговорност? … робство или смърт чакаш?
  • 8 БРЕЙ

    6 0 Отговор
    АБЕ БРА ПУСНИ СИ КИНОПРЕГЛЕДИ ОТ L.A.,N.Y.ДА ВИДИТЕ КАК ТАМ НА УЛИЦАТА СИ ПРОДАВАТ ДРЕХИТЕ НА„манекени” и сергии!!!!
  • 9 НОЩ

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "шеф на верига":

    БРАВОС!!!!ВИВА PEВОЛИСИОН!!!
  • 10 РАДИО ЕЛТО

    12 3 Отговор
    герб искат бизнесът да фалира и да изкупят на безценица апетитните бизнеси къде с добро къде с лошо по мутренски
  • 11 Четник

    8 4 Отговор
    МОЛовете и преди кризата си бяха за разходки без особен стокооборот.В момента са затворени и търговците не могат да препират парите си чрез фиктивни продажби.Същото е и с ресторантите.Идва краят на финансовата година и спешно им трябва оборот на каса.

    Коментиран от #15

  • 12 Кръчмарските плъхове са най- дебели🐀

    9 16 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Стига със тия заведения бе, ти неразбра ли че докъто неотмине пандемията няма да отворите най вероятно до няколко дена ще отворите за седмица и после пак ще ви затворят ти невиждаш ли какво става в Европа хората вкарват вечерен час а ти ще отваряш кръчмите ?????
  • 13 Азззззззззз

    15 5 Отговор
    Отваряйте всичко гербави фашисти. Учениците на училище и приключвайте с ковид цирка.
  • 14 Майна

    9 2 Отговор
    Аз работя в Мол и държавата в лицето на Сачева си го каза гледайте си работата пари няма .. подадохме документи ама не сме влизали в затворения бизнес ... тия 24 000 служители явно са доста близки до власта а другите 300 000 да се оправят 50 милиона са точно за 100 000 служители ... толкова работни места затвориха оправяйте мерките казвали най лабави от цяла европа да ама на запад плащат като затварят а тука прибират в тяхните джобове ... Сачева казахте близо 10 мил били изплатени а другите 40 млн ?

    Коментиран от #20

  • 15 Майма

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Четник":

    Точно обратното но карай ти явно си доста компетентен
  • 16 Врачка

    7 3 Отговор
    В България алъш—веришът е с ориенталски манталитет.Не можеш да върнеш закупена стока,не ти признават рекламациите и куп други неща,които на Запад са задължителни и има закон.Напримет гигантът “Амазон”удължи срока на връщане с 4 месеца.
  • 17 Чичо

    4 1 Отговор
    Тоя не беше ли със скъпите играчки по моловете, аз купувам от други вериги на двойно по-ниски цени
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    17 0 Отговор
    точно пък моловете ли хранят хората ? аз работих в този сектор няколко години много работа по 12 часа на график 3/1 бачкаш,като събта и неделя е пълна лудница парите са малко 700-800 лв,ако бачкаш 20-21дни по 12 часа или 240часа може да стигнеш 1000лв ,ама почваш да се чудиш дали не поудачно да се преместиш да спиш в мола
  • 20 Четник

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    Време е прекупвачите на Китайски стоки наредени по Моловете да се върнат на Илиянци,Димитровград и др.известни в миналото ритейл дестинации.А,и би било добре по—бързо се квалифицирате за друг вид трудова дейност за да има мамбо .
  • 21 Друг гост

    6 1 Отговор
    Ще правят всичко, само да се харесат на избирателите. И училища ще отворят, и молове. Европа затваря, ама ние да отворим.
  • 22 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Абе Последния софиянец ти като стар кръчмар много загрижен го раздаваш. Преди две седмици ти рева тук в форума че учениците трябва да тръгнат на училище ако зависи от теб и останалите кръчмари и дискотечни босове вие пак бихте вкарали непълнолетните по кръчми и дискотеки за да печелите пари от тях като им продавате алкохол и наркотици забравихте ли вече че преди случаят с дискотека Индиго където умряха 7 деца кръчмите и дискотеките бяха пълни с непълнолетни и точно такива като теб им сервираха алкохол и печелеха пари от деца.........
  • 23 Присмехулник

    6 0 Отговор
    Европа се затваря а България кръчмите ще отваря???😂😂😂😂
  • 24 РАДИО ЕЛТО

    3 1 Отговор
    мутри сбогом

    Коментиран от #25

  • 25 РАДИО ЛОМ

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "РАДИО ЕЛТО":

    Имаш много поздрави от ДЕСИ САНИТАРКАТА от Лом Козлодуйски.
  • 26 Васил

    4 2 Отговор
    Моловете с нищо не не допринасят за БВП както и заведенията единствено производството. Като отворят всичко пак ще имаме по 4-5 хиляди на ден и след две седмици пак ще има затваряне.

    Коментиран от #27

  • 27 Кинбо

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Васил":

    Много точно казано можем и без тия мързеливи браншове в Моловете продават китайски ментета където ги има в всички малки магазинчета а в кръчмите предлагат некачествена храна която и прасетата не я ядът.
  • 28 Предник

    2 0 Отговор
    "Българската ритейл асоциация"

    Тва си е бая шик!

    Коментиран от #32

  • 29 Трек

    3 0 Отговор
    Като крият обороти и не плащат данъци всичко е ок.
    Сега само мрънкане
  • 30 По какво да познаем пиянката

    1 1 Отговор
    Алоо ,вие ако бяхте умни от " Ритейл " асоциацията ,досега щяхте да сте с уебсайт за всеки бранд и онлайн шопинг ,да ва ewa и ритейлъри ..... Физическите магазини са минало !
  • 31 По какво да познаем пиянката

    0 1 Отговор
    И тъй ще правите не загуби ,а три пъти печалби ве ,деа и пияндури
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове