25 Януари, 2021 18:46 3 707 31

Инфекционист: Голяма част от българите са се срещнали с COVID-19

  • д-р трифон вълков-
  • covid-19-
  • локдаун

Локдауните в европейските страни бяха по-тежки, но и там мерките се спазваха по-стриктно

Инфекционист: Голяма част от българите са се срещнали с COVID-19 - 1

От миналата година до сега има само един щам на COVID-19, който има различни генетични линии на един щам. Условията позволиха тези линии да станат по-заразни. Определен вид мутация отсъства при британската линия. Тя позволява на вируса да прекъсне връзката между спайк протеина и нашите антитела. Това заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

"Снижен е афинитетът на антителата, но той не е блокиран. И двете проучвания, проведени във Великобритания показват, че ваксините предпазват от новите линии. Освен това новият вариант на вируса е по-заразен, но не е по-смъртоносен", уточни ученият.

"Локдауните в европейските страни бяха по-тежки, но и там мерките се спазваха по-стриктно. В Западна Европа има огромен процент от населението, което е възприемчиво към вируса. Тъй като голяма част от населението не се е срещало още с COVID-19, затова донякъде тези мерки при тях са оправдани. В тези държави в Западна Европа е удачно да започне ваксинацията на определени групи хора. В България се случи точно обратното. Тук също имахме някакъв локдаун, но всички виждаме как се спазват тези мерки. По тази причина една голяма част от населението се е срещало с вируса", обясни д-р Трифон Вълков.

"Според мен тежестта на клиничните оплаквания при по-леките случаи, е по-лек. Това е отговор на тези адаптивни механизми на вируса към гостоприемника. Въпрос на време беше вирусът да стане по-заразен. Това води до по-леко клинично протичане при по-леките случаи", посочи.

Той отбеляза, че все още липсва единен протокол за лечението на COVID-19. Лечението е индивидуално.

По думите му единствената смислена профилактика срещу COVID-19 е ваксината.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    15 6 Отговор
    Да, нарича се ГРИП тип А и ГРИП тип Б, а тия като мен заразените с невротоксина с бързите тестове, сами са си виновни. Аз се заразих насрочно, за да им покажа мръсните ризи.
  • 2 Шпек

    24 11 Отговор
    Мани кой с какво се е срещал.Кажи защо ваксинацията претърпя провал в България и хората са оставени на случайни срещи с вируса—убиец.

    Коментиран от #14

  • 3 РАДИО ЕЛТО

    17 0 Отговор
    дано и да няма повече заразени ХОРА
  • 4 Мамини бузки

    9 0 Отговор
    Щип-Щип
  • 5 Д р Вирхов

    66 6 Отговор
    Дойдохте на Мангъров на акъла и пак не щете да си признаете!

    Коментиран от #15

  • 6 123

    35 3 Отговор
    Хората вече го забравиха грипчето. Отваряйте всичко.
  • 7 Behemoth

    38 2 Отговор
    Мутациите водят до по заразен но по малко опасен вирус ...вируса се наглася към гостоприемника ,логиката е че той се размножава само в жив организъм и няма изгода да го умъртви ...вирусите могат да бъдат смъртоносни само в началото но постепенно самите те еволюират в сравнително безопасни за здрав човек....

    Коментиран от #29

  • 8 Gost

    14 2 Отговор
    Много специалисти , които почнаха да си ПРОТИВОРЕЧАТ едни други, за това хората се вкараха в трета глуха!!!
  • 9 Матей

    33 3 Отговор
    Единствената правилна профилактика,според както сочи практиката,колкото и парадоксално да е,да не се обръща никакво внимание на ковид-настинката.Който се разболее,да се лекува,другите да си карат живота.Ккаво толкова му вдигат акциите ,по поръчка,от сто човека я се разболее един и то съвсем леко,тежките случаи са един на десет хиляди.И заради тая слаба ракия вдигнаха шум до бога,извършиха чудеса от цинизми,извращения по всички направления.В Швеция няма и помен от ковид,защо,защото го игнорират и той си минава като лека настинка.Защо трябваше да правят от мухата слон и от мравката аслан?

    Коментиран от #21, #22

  • 10 Рошко

    15 1 Отговор
    И аз го срещнах ама нещо не ме хареса, не му хареса джинджифила и мутсалския чай дето си го консумирам редовно, и най важното не вярвам на изкуствено създадена дандания с цел чипиране
  • 11 Хипократ

    10 8 Отговор
    И този полуграмотен толуп взе да се вживява в ролята на пророк. Като го слушам как хъка и мъка се сещам как си е взимал изпитите. Посредствените и ощетени от природата стават най-добри слуги.
  • 12 Митко

    10 0 Отговор
    Демек нямат нужда от ваксина.
  • 13 нашия

    9 0 Отговор
    почва да пее почти същото което разумните специалисти го казаха още в началото-заради такива като тоя ручаме жабетата-а и ние сме си виновни
  • 14 нашия

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек":

    по добре че се проваля-по малко пострадали ще има
  • 15 корекция

    4 23 Отговор

    До коментар #5 от "Д р Вирхов":

    Според акъла на Мангъра, до лятото /миналото/ вирус нямаше да има.Още чакам да си къса дипломата....

    Коментиран от #16, #20

  • 16 нашия

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "корекция":

    ами той го няма-не разбра ли-нямало го е и го няма
  • 17 Centurion

    16 0 Отговор
    За това пиша от месец,че ваксините трябва да си ги набутат!!!Те просто са излишни.Няма как да продаваш на ескимоси хладилници!80,% минаха,през болестта кой по тежко ,повечето леко,а много не го усетиха!!!Ами това е ,всичко свърши,но натиска за ваксинация ще остане под всякакви форми!
    Считам ,че трудно ще излъжат 2 милиона да се ваксинират,освен ако не прокарат и косвено да принудят хората,да се ваксинират.

    Коментиран от #18

  • 18 Коковид

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Centurion":

    Вирусчето си пълзи, сега пак почва по болниците да заразява, скоро и големите ученици ще са налице. Брой 40-45 дена от 4 февруари и пак сме като ноември.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Д р Вирхов

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "корекция":

    Аз не коментирам какво бил казал, или не е казал Мангъров,а интервюто на инфекциониста при Цв.Ризова,ако сте го гледал.Лека вечер!
  • 21 2665

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Матей":

    Матейчо-о-о, някои хора от много богати, станаха още по-богати покрай тази масова психоза. Говорим за много милиарди.

    Коментиран от #28

  • 22 То хубаво Швеция...

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Матей":

    ...ама и те дадоха жертви. 11k умрели при 10млн. население.

    Коментиран от #31

  • 23 Бонговец

    3 1 Отговор
    Ама до кога трябва да си мием ръцете ?

    Коментиран от #25

  • 24 Софянец

    7 0 Отговор
    Вчера неделя бе хубаво времето и градинки и паркове се изпълниха с хора и деца.На кой му пука за ковида вече.Стига толкова.Само пенсионерите които гледат тв.от сутрин до здрач се вайкат,вярват и се радват на 50 те левчета.
  • 25 шишарко

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бонговец":

    дорде свърши сапуня
  • 26 Гост

    2 0 Отговор
    Откъде ги видите тези примери?
    Хайде да се спрем да говорим врели некипели и да се фокусираме върху нещо положително като искаме здраве и щастие,какво ще кажете?

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "2665":

    Станаха да,благодарение на кой са богати богатите?
  • 29 Пфф

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    Кажи го на вирусите Ебола, Хендра, Жълта треска или някоя от видовете хеморогични трески или пък Вариолата (Едрата шарка) или на една бактерия причиняваща една болест наречена от човека ЧЕРНАТА СМЪРТ, толкова се "адаптират" че продължават да убиват с над 50-80% смъртност. Хеле, някой пък да пипне белодробната форма на чумата, да видиш колко малко време ще има бактерията да се "адаптира", до края на деня най вероятно ще си мъртъв. Вируси и бактерии не търсят СЪЗНАТЕЛНО адаптиране и мутиране, това се случва чрез заразения ни организъм и атаката на белите кръвни телца.
  • 30 Един

    1 0 Отговор
    Маймунизация, маймунизация и пак маймунизация! Това му е майката на управлението!
  • 31 ABC

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "То хубаво Швеция...":

    И какво излиза - май % като при нас. Само че ние с мерки, те без.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове