26 Януари, 2021 09:32 1 064 15

Омбудсманът инициира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • законопроект за защита от домашното насилие

Във форума ще участва министър Десислава Ахладова

Омбудсманът инициира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие - 1
Снимка: Пресцентър

Омбудсманът Диана Ковачева организира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие. Идеята на дискусията е да се чуят всички гледни точки, с убеждението, че подобен проект трябва да се ползва със силна обществена подкрепа и доверие.

Законопроектът, изготвен от Министерството на правосъдието, е публикуван за обществено обсъждане и предстои да бъде внесен в Министерския съвет.

Във форума ще участват министър Десислава Ахладова, представители на работната група, изработила законопроекта, ръководители и експерти от редица институции, членове на парламентарната комисията по правни въпроси, неправителствени организации, психолози, съдии, прокурори, специалисти, които работят в сферата и граждани.

Онлайн дискусията ще се проведе днес, 26 януари 2021 г., от 11.00 часа в платформата ZOOM на адрес:

https://zoom.us/j/97765179526?pwd=Um81TWdqeWFQWUZFZ0dtd1E0MllzQT09

Тя ще се излъчва в реално време и във фейсбук профила на омбудсмана –

Diana Kovatcheva

Над 60 участници са потвърдили участие в публичното обсъждане на законодателните мерки в сферата на домашното насилие, като негови жертви са не само жени, но и деца, възрастни хора, хора с увреждания и мъже.

В България не се води официална статистика на жертвите, но по данни на неправителствени организации, от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията на горещите телефонни линии за помощ на пострадали от домашно насилие.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВО ПЕТ

    7 1 Отговор
    АКО ЖЕНИТЕ БИЯТ МЪЖЕТЕ СИ....КАК ДА ГО ТЪЛКУВАМЕ...ДОМАШНО НАСИЛИЕ ИЛИ СЕМЕЕН ТЕРОР.....
  • 2 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    То като в казармата, ако новобранец набие стар войник нищо, че и тук ако жената набие мъжа си (пиян) нищо а, аааааа
  • 3 аз съм Веска

    1 5 Отговор
    ВСЕКИ МЪЖ НЕУДАЧНИК ,СИ ГО ОТТУШВА НА СЪПРУГАТА . ПО ТОВА ЩЕ ГО ПОЗНАЕТЕ .
    НЕУДАЧНИК , УПРАЖНИЛ НАСИЛИЕ ,ДА СЕ НАКАЗВА СЪС СТО ТОЯГИ НА ГОЛО .
    А ДЕТСКОТО НАКАЗАНИЕ И ТО САМО В СЕМЕЙСТВОТО ,ДА СЕ РЕГУЛИРА ДО ДЪРПАНЕ НА УХО ИЛИ ХВАЩАНЕ / РАВНО И ОБЯСНЕНО ЗА ПОЗОР/.ДУПЕТО СЪЩО МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ ИЗЧИСТВАНЕ ОТ ПРАХ .
    СЪЩО ОБЯСНЕНО И ВНУШЕНО : РАВНО НА ПОЗОР .

    Коментиран от #8

  • 4 Хайде стига

    6 0 Отговор
    Си се занимвала с нищоправене.Преди седмица,да отпаднат матурите.Сега- домашно насилие.Омбудсман- ке,има си НК със ясни и конкретни нирмативни актове и към момента.Топлата вода ли ще мъдриш? Защо не натискаш Парламента и МС,за дерибейте от Топлофикация? За хилядите заведени съдебни искове за стари суми( основно от т.н Сградна инсталация) срешу най ощавените домакинства.Тези с изключени радиатори от десетки години.Но продължават да ги мародерстват със стотици левове на месец. Изградена схема между Топлото и определени ЧСИ в столицата.Пускат до чсито изпъл.лист,той директено блокира мизерните доходи от заплата,пенсия.Без хората да са стъпили в съда.Разбират че са"осъдени" когато капана вече е щракнал.Ходи се оплаквай на арменския поп.Чсито ти прибира парите директно,защото блокира всички банки,НОИ, работодател.Ако не му " достигат" вноските,блокира и на другия работеш в семейството.Узаконена мутроландия.Но там не смеете да погледнете.Че бият през пръстите.Направихте ги милиардери ,със кървави и откъснати от залъка пари на беднотията.Хайде,там удряй.Да видим,кой ще се опъне,като изборите чукат на вратата.
  • 5 Хахаха

    7 0 Отговор
    със ЗИД на ЗЗДН се въвеждат джендърските измишльотини, като за съпружески отношения искат да се признават и за еднополовите двойки.
    Освен това отново се прави опит да се вкарат НПОта, които да предоставят заплатени услуги, които си задължен да ползваш със съдебно решение.
    Това фашизоидна организирана престъпна група НПО-та.

    Коментиран от #9

  • 6 Хахаха

    4 0 Отговор
    ЗИД на ЗЗДН откровено противоречи на Решението на КС относно Истанбулската конвенция и разбирането, че в България от най-висш порядък е бинарната форма за половете: мъж и жена, и нищо друго!

    Хора, джендърите атакуват отново, сега през министерство на правосъдието, след като не успяха през социалното министерство и министър Петков излетя с 300, заради измененията в ЗСУ и ЗЗкр.Д, с които се въвеждаше норвежката система на Барневарн !!!
  • 7 Родител

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България не се води официална статистика на жертвите, но по данни на неправителствени организации, от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията...
    ------
    Тук е заровено кучето. Забележете "от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията", но не казват % спрямо населението, защото той е нищожен. Например % в страната от "домашно насилие е 0,0003, и да се вдигне с 30% е нищо. Доколкото ми е известно в България % за "домашно насилие" е много нисък. За това и манипулират и не се дава % на база цялото население на страната.
    А за да съществува дадено НПО и получава средства, то трябва да извършва дейност. Техните похвати и правила не са точно определени. Те винаги могат да изнамерят проблем в едно семейство и определят за "домашно насилие". Това им е работа и от това печелят, а не, че ги интересува благоденствието на семейството.
    Има някои неща, като природни ресурси, вода, образование,здравеопазване, социални услуги, които трябва да останат държавни, без намесата на НПО-та.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 За хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Разбрах зашо Вовата им отряза ръцете и краката до коленете.Образно казано.Заложи в изменената през Референдум Конституция,закон че всякакви НПО на територията на РФ,нямат право на външно финансиране,независимо от държавата, която делегира средства.Заби им го със свръхзвукова.Който и да дойде след него,не може да направи нищо.Дори и да иска.Заложено в Конституцията! Самият той,в интервю по канал-1 заяви: Докато Аз съм президент,в Русия ще има само бракове между мъж и жена!"
  • 10 Терсенето

    2 1 Отговор
    Принципно омбудсмана е представител на народа, не на институциите.

    Коментиран от #15

  • 11 НОВО ПЕТ

    2 0 Отговор
    АКО ЖЕНИТЕ ПИЯТ ПОВЕЧЕ ОТ МЪЖЕТЕ СИ....ТОВА ВОДИ ЛИ СЕ ДОМАШНО НАСИЛИЕ НАД...АЛКОХОЛА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Обединени мъже

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мъже от цял св":

    Трети акцент, оказва се, че НАСИЛНИЧКИТЕ са самотни жени, разведени, напуснати, необвързани над 30 г.
  • 14 Защо

    3 0 Отговор
    Защо триете фактите, че масово жени в БГ упражняват емоционално и психическо насилие над децата и съпрузите си..
    Че въпросните жени произхождат от семейства, в които е било упражнявано физическо насилие.
    Че въпросните жени тормозят сексуално по-атрактивните мъже на работното място и др..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове