Last news in Fakti

26 Януари, 2021 20:29 3 247 32

Разхлабват част от мерките с три заповеди на здравния министър

  • проф. костадин ангелов-
  • противоепидемични мерки-
  • коронавирус-
  • ученици-
  • pcr тест

Учениците до 12 клас се връщат в клас на три групи, от 1 февруари отварят кината и останалите зали за изкуства на 30% капацитет, а от петък ще се изисква отрицателен PCR тест за пристигащите от чужбина граждани

Разхлабват част от мерките с три заповеди на здравния министър - 1
Снимка: БГНЕС

Здравният министър проф. Костадин Ангелов подписа няколко заповеди за разхлабване на противоепидемичните мерки в страната. Междувременно се удължава срокът на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април.

В първата заповед се посочва, че учениците ще се върнат в клас на три групи - първи от 4 февруари в час влизат децата от 7, 8 и 12 клас. Две седмици по-късно, от 18 февруари, в училищата се връщат 5, 10 и 11 клас. Третата група - от 4 март, е от учениците от 6, 9 и отново - 12 клас. Тоест, зрелостниците ще бъдат най-често в клас заради завършването на училище.

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината, както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция. От началото на следващия месец фитнесите могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.

До 28 февруари са преустановени посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания.

От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

От началото на следващия месец работата си възобновяват и търговските центрове, и МОЛ-овете, като малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават, само ако са придружени от родител, настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

От 29 януари пристигащите в страната трябва да предоставят документ за негативен резултат от PCR-тест. Считано от 29 януари (петък) до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина. Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата. Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    68 4 Отговор
    АБЕ ТИЯ НАИСТИНА СА МАЛОУМНИ- КИНАТА ОТВАРЯТ, РЕСОРАНТИТЕ НЕ...ТО...ГЛУПОСТА АКО ИМА КРИЛЕ, ТИЯ СА ЦЯЛ ГЪЛЪБАРНИК
  • 2 Алкатрас

    38 3 Отговор
    ЗАТВOPИТЕ ЩЕ ОТВАPЯМE ЛИ???
  • 3 Активист на БКП

    46 4 Отговор
    Хубавото е, че на 4 април си отиват завинаги!!!

    Коментиран от #6, #30

  • 4 Мислещ

    45 3 Отговор
    Е какво разхлабване, бре, та то има затягане. Поредното фейк заглавие. И поредната герберастка гавра с нормалните хора.
  • 5 Ббб

    50 2 Отговор
    Не знам министър ли си доктор ли си професор ли си ама знам че си пълен малоумник
    Само едно искам утре да слезеш при протестът и да обясниш на безработните хора как вземаш тези твой малоумни мерки
  • 6 Мислещ

    30 2 Отговор

    До коментар #3 от "Активист на БКП":

    Диктатори с избори не се гонят, а освен това нито една партия от имащите шанс за влизане в парламента не е гъкнала срещу терора.
  • 7 Сатъра на Хана

    10 1 Отговор
    Гробарите Трябва да направя пик на Заразените на 4-ти Април
    .......
    А по цял свят всичко още е затворено :))
  • 8 РАДИО ЕЛТО

    15 1 Отговор
    СТЪКЛОМИР АНГЕЛОВ изпълнява това което му нарежда еднокнижникът а БОРИСОВ го играе тука има тука няма
  • 9 Asdfg

    36 4 Отговор
    Българи, бъдете отговорни! На 04.04.2021г. тези идиоти трябва да са в историята заедно с всички от ГЕРБ, “патриоти”, Шиши, МаГарешки, Симеонов!

    Коментиран от #16, #23, #24

  • 10 Софянец

    23 4 Отговор
    Кукава работа.В ресторанта хапваш и тръгваш ,а на кино стоиш 2 часа и то с повече хора.Тиквенска работа.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Син фен

    18 0 Отговор
    Затвор след изборите.
  • 14 Крософт.

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Софянец":

    Абе кой ходи та кино вече бе???
  • 15 По какво да познаем пиянката

    2 0 Отговор
    Марче ,муцка ,ПСР тестът на влизане го въведоха декември ,зайче .....

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Първан

    18 0 Отговор
    Всичко това го е измислил тулупа,но се крие зад здравния министър.Наближават избори и целта е хората да бъдат уплашени и да се разединяват.Малка бройка да излезе да гласува.
  • 18 Гост

    18 1 Отговор
    Мерките не са проблем! Проблем е , че няма помощи за хората които не работят!
  • 19 А ВУЗовете кога?

    22 0 Отговор
    Никаква логика няма в тези мерки. Училищата и детските градини отворени, университетите не. (нали уж децата разнасяли заразата). Кината отворени, ресторантите не... Да се махат некадърните "меркоизмислители"
  • 20 Първан

    9 3 Отговор
    Сега е ред на президента да отмени насрочената дата за избори 4 април да я насрочи за след 30 април.Има това право.
  • 21 Споко :D

    5 0 Отговор
    Скоро задните халки ще Си разхлабят щабаджийчетата и министърката на здравепогазването. Продължавайте с цирка, псевдолекарчета, продължавайте. Споко. То има опашка от желаещи да се завърнат в държавицата ви или да останат в нея, ЧАКАЙ, МАЙ ОПАШКАТА Е ОТ МЕЧТАЕЩИ ДА Я НАПУСНАТ ЗАВИНАГИ :)
  • 22 По какво да познаем пиянката

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "По какво да познаем пиянката":

    Марче :
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Министерство на здравеопазването
    Министър на здравеопазването
    З А П О В Е Д
    Recoverable Signature
    X РД-01-725/ 23.12.2020
  • 23 Гербобедавинаги

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Asdfg":

    Българи ,такива като този ги отсвирвайте при пръв контакт !
  • 24 Лом ,Хумата

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Asdfg":

    Лиле ,убава работа ама....бива ли
  • 25 Мими Ларингова

    0 0 Отговор
    Обичам срютрастно да се чекна на стол тип баров !
  • 26 123

    6 0 Отговор
    Нито една парламентарно представена партия не се е възпроривила против мерките. Мислете за кого гласувате щото ако влезнат същите партии цирка продължава.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Фаг йу

    1 0 Отговор
    Щото знам как се пише

    А–нархи–ст
  • 29 Куку Руку

    2 0 Отговор
    Зрелостниците нямат нужда да са в клас месец преди свършване, те си готвят приемните студентски изпити кой къде и в училище нищо не тече за тях. Ама глупавото като е решило. Малките имат нужда от присъствени занятия, вниманието им е много кратко на тях и онлайн не работи добре там. Ама кой да мисли. Тъжно.
  • 30 Нямам срам

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Активист на БКП":

    И с тях Бсп ... аз не искам Бсп с дпс на власт.. искам Азис за министър яко губеци
  • 31 Здравният министър

    0 0 Отговор
    С европейско въображение. Странно е как още не са измислили метод за хранене докато носиш маска. Бедна им е фантазията и това е.
  • 32 Бхай Зинай

    1 0 Отговор
    Мдааааам и всичко това на фона на увеличаващи се бройки.
    Купих си пуканки..........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове