27 Януари, 2021 15:08 5 009 62

Доц. Мангъров: Нещата у нас ще приключат, преди да се натуткаме с ваксините

  • коронавирус-
  • доц. атанас мангъров

Вероятно COVID-19 ще остане без лечение още доста време

Доц. Мангъров: Нещата у нас ще приключат, преди да се натуткаме с ваксините - 1
Снимка: БГНЕС

Повече от година след появата на новия коронавирус (или поне от официалното му обявяване) пандемията в световен мащаб нахлу в домовете ни, в умовете ни, в сърцата ни. Месеци наред едни не вярваха, други го обявиха за "новото нормално". COVID отделение вече се превърна в термин. Какво коства на лекарите там да изпълняват професионално задълженията си?

Доц. д-р Атанас Мангъров, началник на COVID отделението в Инфекциозна болница в София, коментира в "Нашият ден" по БНР.

COVID отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVIS, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"."

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение – е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни."


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    177 13 Отговор
    Мангъров пак им го тури с 200!

    Коментиран от #11, #24, #31

  • 2 ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

    65 6 Отговор
    АЗ ДАЖЕ ИМ ПОКАЗАХ СРЕДЕН ПРЪСТ И МЕ СНИМАХА
  • 3 Майна

    126 8 Отговор
    ПЪЛНО ДОВЕРИЕ ИМАМЕ ВЪВ ВАС , ДОКТОРЕ! ВИЕ ГО ЗАСЛУЖИХТЕ!
  • 4 ний сме племе

    68 3 Отговор
    Извинявай , ама Бацко каза '' Майсторски предотвратяваме опасностите на пандемията '' и за разни други отпускания на стотици хиляди и милиони също така каза , е верно само каза.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    64 2 Отговор
    От твоите уста в Божиите уши.
  • 6 сила

    117 3 Отговор
    ТОЯ ЧОВЕК Е УНИКАЛЕН...БИЗНЕСА ЗАМИРА,МЪЧЕНИЦИ НА МЕДИЦИНАТА....ИРОНИЯТА Е УНИКАЛНА,НО МАЛКО ГО РАЗБИРАТ
  • 7 Абе на

    12 116 Отговор
    Тоя изкуфел дъртофел му намерете място в Карлуково

    Коментиран от #28, #34, #54

  • 8 мислещ

    82 4 Отговор
    Няма как да приключат, при положение, че пандемията е политическа. Ето, уж случаите намаляват, а рестрикциите се увеличават. Защото отвън, от високо се нарежда така, точно както и удължаването на ала-бала обстановката точно до края на април (Когато, разбира се, ще бъде удължена, но защо не бъде удължена в края на март, примерно? Защото тази дата е избрана отвън/отгоре, а тиквите просто козируват).

    Коментиран от #30

  • 9 Дано

    70 6 Отговор
    да си прав Мангъров (както винаги), че ми писна от не поискани грижи за личността ми и ограничения. На някои им харесва да се връщат и упраеляват като преди 35-40г
  • 10 глоги

    9 8 Отговор
    Доц. Мангъров: Нещата у нас ще приключат, преди да се натуткаме с ваксините. ДА СЕ НАТИТКАМЕ С ВАКСИНИТЕ. И ДА ИМ ПОСВЕТИМ ПОНЕ ЕДИН ЧАЛГА КЮЧЕК,ТА ДА НИ СЕ РАДВА И СУЛТИ ЕР ГОЛЯМ.
  • 11 МАФИЯ НА ББ

    80 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    МАНГЪР НАПРАВО ИМ ГО СЛОЖИ В УСТАТА НА ТИЯ ТЪПИ, НЕМОЖЕЩИ И НЕЗНАЕЩИ УПРАВЛЯВАЩИ НАЧЕЛО С МАФИОТА РАЗБОЙКО. УНИКАЛЕН СИ!
  • 12 така е

    59 4 Отговор
    Прав е човека, освен това, бойко крадеца дава само ако има за шкафчето му. Щом до сега са внесли ваксини за няма и 50хил души, значи няма да има ваксиниране даже и фиктивно, с цел крадене. С тестовете явно е по-лесно, там няма как да ги хванат бройките и за това лятото отказваха да тестват за корона вирус, че да не се охарчат пари, а да има повече за чекмеджетата.
  • 13 Цвайтер

    62 4 Отговор
    По негово мнение – е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

    За това е прав.
  • 14 Радев

    77 6 Отговор
    Този човек трябва да бъде министър на здравеопазването,а не онази ботоксова калинка на Винету от Банкя

    Коментиран от #36

  • 15 м да

    61 3 Отговор
    Груповия имунитет ще се изгради ,до пристигане на ваксините!
  • 16 жив да си

    40 5 Отговор
    Ееееех Танасе , Танасе да бе психиатър да бихме ти възложили Бацката да го лекуваш , ама пусто си инфекционист , ама нищо и това върши работа , по гаден бацил от него няма. Та така де дезинфекцирай от време на време с изказванията си , пък белким .......
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Действително ли е

    12 3 Отговор
    казал "лИТЕРИтет" в интервюто?! Това, за което говори, се нарича "лЕТАЛитет". Негова ли е грешката или журналистите са цитирали грешно?
  • 19 БГ МАФИЯ В МС

    27 1 Отговор

    До коментар #17 от "Комунистите Възстановиха БГ след 44г.":

    ВЯРНО Е , ИСТИНА Е И НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН.
  • 20 АМОН

    8 41 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ".......Така да се каже, бизнесът замира..."!!

    НЕ ЗНАЕХ, ЧЕ ЗА МАНГЪРОВ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БИЛО БИЗНЕС.
    Всъшност не само за него , но и за огромната част от колегите му превърнали се в селски бакали , а не в хора спасяващи нуждаещи се от помощ.

    КАК ЩЕ ПРОМЕНИ СЪЗНАНИЕТО СИ ЧОВЕК КОЙТО ВЪЗПРИЕМА ЗДРАВОПАЗВАНЕТО КАТО БИЗНЕС?? НИКАК.

    Коментиран от #25, #29, #40, #47, #60

  • 21 Д р Вирхов

    16 9 Отговор
    Mангъров,май и ти не разбра,че хората НЕ ЖЕЛАЯТ да се подлагат на съмнителни медицински експерименти!
  • 22 Мдааааа

    7 35 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "... Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. "....Заети са само 7 легла защото всеки бяга от Мангъра. Никой не иска да го лекуват от смъртоносна болест с чай и аспирин и то лекар който твърдеше в началото, че няма такъв вирус, че ще изчезне през лятото като всеки друг грип и т.н. простотии.

    Коментиран от #38

  • 23 РАДИО ЕЛТО

    27 3 Отговор
    няма как да приключат пандемията у нас е политическа на власт е хунтата герб
  • 24 на кой

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    на теб ли?

    Коментиран от #26

  • 25 Преподавател

    5 11 Отговор

    До коментар #20 от "АМОН":

    Та тоя Е завършил БИЗНЕС и ФИНАНСИ в УHCC!
  • 26 OZZY

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "на кой":

    БРАВО!!!!!!!😀😀😀
  • 27 2334

    36 3 Отговор
    Поздравявам доцент Мангъров. Освен като отличен специалист в професията си, показа и много човешки качества - смелост, доблест, честност, прямота в насилствено наложения ни цирк от "управлението".

    Коментиран от #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 2465

    21 0 Отговор

    До коментар #20 от "АМОН":

    За всички нас здравеопазването е бизнес. Още на входа на кабинета ти искат потребителска такса, навсякъде има ценоразпис, а в спешната помощ имаш избор - блъскаш се родата на "шведите" и чакаш, или слагаш парата на масата. Това е така не само заради лекарите - има кой да им даде зелника. С гласа за политици, с мълчанието срещу мафията, с мълчанието срещу престъпленията.
  • 30 Уточнение

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "мислещ":

    Нищо. Все пак 04.04.2021 идва.
  • 31 Дъртият на 1 ва линия санитар

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Търся работа като санитар срещу заплащане от по две хиляди лева на седмица за осем часов работен ден и два дена почивка с осигурена квартира и храна не ме е гнус да сменям памперси имам антитела ще работя без защитно облекло маски и калцуни само по анцунг и престилка и маратонки айсберг .

    Коментиран от #33

  • 32 Бакшиш

    3 17 Отговор
    На тоя като му свъpши дежурcтвото се поздрaвлява с колегите с репликата:„ЛЕКА И ДОХОДНА”!
  • 33 заето е

    12 1 Отговор

    До коментар #31 от "Дъртият на 1 ва линия санитар":

    Той и Бацката ''работи'' така , ама за повечко , пък и акълът му като за санитар.
  • 34 карлуково

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Абе на":

    Да,да,че се свършиха леглата на Сточна гара,4 ти километър и Курило!
  • 35 уаси Тито

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "2334":

    Да бе,в тандем с Румбата!
  • 36 Ботокса

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Радев":

    Ще води листата на ГЕРБ във Велико Търново. Ако ГЕРБ спечели във Велико Търново значи има Шашма.
  • 37 "Леталитет", доценте,

    6 4 Отговор
    "ЛЕ-ТА-ЛИ-ТЕТ" е точната дума. Поне два пъти я споменавате в интервюто (около мин. 5:50-6:05), и двата пъти грешно. Журналистите да ме извинят. Този път грешката не е у тях.

    Коментиран от #45

  • 38 При Мангъров Бягат

    17 3 Отговор

    До коментар #22 от "Мдааааа":

    А при другите излизат с краката напред:) Не случайно в другите болници при диагноза Ковид по умните скачат през прозореца и беж да ги няма и се лекуват у дома си.
  • 39 Гост

    4 11 Отговор
    Пак ли до есента ще е отшумяло всичко бе, Мангърчо?
  • 40 Ами замира бизнеса

    19 2 Отговор

    До коментар #20 от "АМОН":

    Има 7 човека в Инфекциозна Болница. До седмица ще ги изпишат, а нови пациенти не се очертава да има. Българите вече не се връзват, лекуват се у дома.

    Коментиран от #49

  • 41 Лудите

    1 9 Отговор
    се събраха в АБВ
  • 42 Варна

    19 1 Отговор
    Здравната ни система се превърна в система на паразити.
    Няколо хиляди души се издържат с над 6 милиарда държавни, бощински и пари от болните. - Това мисля, че е недопустимо!
    НАШАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА не работи!
    - Намирам за отвратително да искат от хората пари за операция, когато те са изпаднали в ужас че им се налага интервенция. - А когато са безработни и нямат парите? - Просто умираш и на никой не му пука!
    Няма никакво значение, че си внасял осигуровки 40 години, но 3 месеца ако имаш прекъсване трябва да си плащаш...

    ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНО НЕЗАБАВНО!
  • 43 ТОЧКАТА

    16 0 Отговор
    Ура!!!!Намерих лекарството!!!!И то е в самият ковид19!!!Разместих буквите и получих 19водки!!!Знаех си аз,че пак Русия ще ни спаси....

    Коментиран от #50

  • 44 МАНГЪРА ДА КЪСА ДИПЛОМАТА

    5 15 Отговор
    Мангъров, ти си прикючил, късай дипломата! ЛАЛАДЖИЯ!
  • 45 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от ""Леталитет", доценте,":

    Ти пък,от диалект ли се дразниш.....

    Коментиран от #46, #48

  • 46 Диалект

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "ТОЧКАТА":

    в терминологията?!
  • 47 SSss

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "АМОН":

    Много харесвам тайкива като теб ,които вместо глави имат тикви а вместо мозък странна течност създадена от ГЕРБ или природата.Болниците и лечебните заведения в България са търговски дружества(дано бъдещия парламент ги премахне),а всяко търговско дружество, търгува или прави бизнес с предмета си на дейност.В случая се прави бизнес със здравето на хората.Само тъпоъгълници като теб, не са разбрали че здравето на хората е станало бизнес.
  • 48 Диалект в терминологията?!

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "ТОЧКАТА":

    Още повече, че казва "...е ТОЧНАТА дума". Дума "лИТЕРИтет" не съществува (поне досега), пък за какво е "точната дума", не е ясно.

    Коментиран от #52

  • 49 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ами замира бизнеса":

    Много си прав, колега. Познавам много хора, които са диагностицирани с ковид, но се лекуват на домашно. А някои дори не спазват и карантина. Да не говорим, че работодателя ги иска веднага на работа, дори без ПСР тест. Не било задължително. Всичко е фунта мара тука. По статистика има 100 новозаразени, но реално са поне 300. Общо заразени били 10 хиляди, но реално са поне 50 хиляди.
  • 50 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "ТОЧКАТА":

    НАй-добрия коментар за деня. Браво!
  • 51 Алфа Ромео

    9 1 Отговор
    Абсолютно уникален и прав, в БГ има не повече от 3-4 специалиста които казват истината, другите не знам кво ги направиха всъщност се досещам,,, Той и Баце се изтърва че вируса не е това за което го мислим и Кантарджиев каза на който не му понася да не гледа новини защото се преувеличава всичко, но малко хора имат уши да слушат и глави да мислят.
  • 52 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Диалект в терминологията?!":

    прав си бе!!!!!прав.
  • 53 Кински

    6 1 Отговор
    Браво винаги и точно на място си го казва ,без да шикалкави .затова го мразят
  • 54 Май

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Абе на":

    Ти си за там
  • 55 незнайко

    6 0 Отговор
    И този ЩАМ ще мине като "луда крава", след като се СПЕЧЕЛЯТ ДОСТАТЪЧНО ПАРИ ! Втора, трета вълна са издиханията на създадената ПАНДЕМИЯ ! Защо сега не се говори за разработване на ВАКСИНА ? Нима са измислили ИДЕАЛНАТА ? НЕ , ПРОСТО ПАРИТЕ ПОТЕКОХА И НЯМА НУЖДА ОТ РАЗРАБОТКИ !!!
  • 56 Матей

    4 2 Отговор
    Според здравния министър няма излишни ваксини,даже щели да постигнат сто хил. на ден,завидно темпо дори за военна организация.И никакви естествени имунитети не признават,само ваксини и то през няколко месеца трЯбвало да се подновяват,за вечни времена.Когато преобладаваща част от населението мине под ярема,другите ще бъдат обвинени за опасни за общественото здраве,заключвани по домовете и преследвани като заразени с чума.България ще бъде първата експериментална държава с въведен ковид-фашизъм и безапелационна победа на бойковисткия тероризъм.
  • 57 Заблудените

    1 0 Отговор
    Мангъровци говорят и кво правят богатите. Купуват... На запад..
  • 58 Професор

    1 3 Отговор
    Абсолютен илитерат е този, псевдо доцент.
  • 59 Не напълно

    1 1 Отговор
    За тестовете на учителите е абсолютно прав - безсмислени са. Вместо това трябваше да се направи случайна извадка из цялата страна или само в София като най голямото огнище за да се види каква част от населението го е минала. За ваксините не е прав - нужни са защото сме доста далеч от стаден имунитет. Б съседна Гърция извадката показа че едва няколко процента са минали вируса.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Име

    0 0 Отговор
    А дали ваксините са безопасни?Колко народ си отиде от ваксините? Нека всеки сам си решава дали да се ваксинира?А не разни фейкове из социалните мрежи да пишат глупости.Всеки е притежател на собственото си тяло и здраве и никой няма право да притиска никого за ваксините.
  • 62 Име

    0 0 Отговор
    А доц.Мангърив е един от няколкото останали честни и достойни лекари,които казват истината.За съжаление има хора които не искат да чуят тази истина.Дали не им е неудобна,дали от простотия.Когато казва че бизнесът с ковида замира,има в предвид политическия бизнес в световен мащаб.Но то трябва акъл за да се разбере иронията и хуморът на доктора.