28 Януари, 2021 06:44 6 447 20

Гледат 200 кучета и 90 котки в незаконен приют край София

  • приют-
  • кучета-
  • котки-
  • априлово

Стопаните на мястото опитали да го узаконят, но им било отказано, защото обектът не отговаря на изискванията за отглеждане на животни

Гледат 200 кучета и 90 котки в незаконен приют край София - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 200 кучета и над 90 котки отглеждат мъж и жена в частен имот в софийското село Априлово, предаде БНТ.

Незаконният приют се казва "Дом Динев", а организацията към него ежедневно събира средства и храна за животните.

Стопаните на мястото опитали да го узаконят, но им било отказано, защото обектът не отговаря на изискванията за отглеждане на животни. Останалите организации за защита на животните от няколко месеца сигнализират, че в имота не спират да събират животни, а осиновените са единици.

В постройка през ноември 2018-а година Пенко и Даниела настаняват около 50 животни. Плащат символичен наем от 2 лв. за терена. Недоволството на местните граждани от шума и миризмата обаче расте и те събират подписка.

"Общината е издала акт, издала е заповеди за премахване, токът е спрян, нямат разрешение, не са вписани в нито един регистър", каза адвокатът Христо Христов."Завзеха и другия парцел, който е съседният, дойдоха от МВР, съставиха им акт и кучетата пак са там", каза кметът на с. Априлово Атанас Владов.

Кучетата, които виждаме настанени в двора на имота, изглеждат дружелюбни и в добро здраве.

Затова и хората от други организации за защита на животните питат, защо "Дом Динев" не извършват осиновявания.

Отиваме, за да ни покажат стационара, който строят с дарения. Вярват, че ще успеят да си узаконят и приюта.

"Трябва да имаме становище от общината, становището от общината ще ни издадат, когато направим промяна на предназначението на имота. От семехранилище, да стане за отглеждане на животни", обяснява Даниела.

В социалните мрежи десетки хора подкрепят дейността на Дом Динев и смятат, че са спасили много животни, затова и даряват.

Зооактивисти обаче ги обвиняват, че печелят на гърба на животните.

Защо хора в една кауза водят война помежду си и какво ще стане с животните, ако приютът затвори, не е ясно.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рибарче

    11 3 Отговор
    А в Добрич вода няма браво на тези хора а :)
  • 2 Сатъра на Хана

    26 3 Отговор
    Всички изоставени животни са били играчките на някоя мъжка или женска маймуна
  • 3 Заю Баю

    29 4 Отговор
    Браво на хората, че спасяват бездомни животни. Сега не ги узаконяват но ако ги принудят да закрият приюта какво ще стане? Като пуснат на улицата тия 200 кучета и 90 котки тогава ще стане страшно.

    Коментиран от #4, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хамид

    4 8 Отговор
    ПРЕДИ ВРЕМЕ ДАВАХА МНОГО ГОЛЕМИ ПАРИ ЗА ТАКОВА НЕЩО, МОЖЕ БИ БЯХА ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ, ТОЕСТ ПРАВЕШЕ СЕ ЗАРАДИ ПАРИТЕ . . . РАЗБИРА СЕ ТРЯБВА ДА ИМА И КУЧЕТА - АКО УСЛОВИЯТА СА УЖАСНИ - ПРАВИ СЕ ЗА ПАРИТЕ

    Коментиран от #7

  • 6 Мисирка

    17 3 Отговор
    Факт е, че т.нар. Дом Динев не е никакъв дом, а концлагер. Кучета вързани на къси вериги, малки кученца-затворничета, наблъскани в клетки за зайци. Диневи са на възраст, на това отгоре са и примитивни хора. Това са разбиранията им за грижа и толкова е интелектуалния им капацитет. Но къде са модерните и хуманни общински приюти, където бездомните животни да бъдат третирани с грижа и респект? Няма такива! Едно, че се броят на пръсти и второ, те също са концлагери. Скотобойни с жестоки и примитивни служители, като се започне от директора та до последния гледач! Гадни, мръсни места за настаняване на клетници. "Почистването" на клетките, когато се случва се прави с маркуч с ледена вода, докато кучето е вътре. Зимата, това е ад! Храната, когато я има е от най-долното качество. Но дори и това се краде! Осиновявания? Няма такава дейност. И на фона на всичко това, авторката се загрижила за дейността на двама старци, които ако не друго, то поне хранят питомците си редовно. Ама събирали били дарения! Разбира се. Сиренето е с пари, неуважаема авторке, а и кучешката/котешката храна също.

    Спряли им били тока. Селяните направили подписка. Това говори много за типа анти-човеци, които населяват това село. И не само това село, навсякъде в страната е така. А мисирките както винаги захапват хорица като Диневи, щото не им стиска да поискат обяснение на кметове, БАБХ чиновници и тем подобни!
  • 7 Мисирка

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хамид":

    Пишеш абсолютни глупости. Никога и никой не е давал никакви пари за създаване на приюти за бездомни животни! Не е имало и няма нито една европрограма за тях.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Хамид

    10 0 Отговор
    ПРЕДИ 7-8г ЕДИН ПОЗНАТ СЪБРА ОКОЛО 15-20 КОТКИ ЗА ИЗВЕСТЕН БЪЛГАРСКИ ФИЛМ, СЛЕД КРАЯ НА СНИМКИТЕ БЯХА ОСТАВЕНИ В ЕДИН ТАКЪВ ПРИЮТ ПО 5-6 КОТКИ В МАЛКА КЛЕТКА И УМРЯХА ВСИЧКИТЕ ЗА 2-3 МЕСЕЦА, НИКОЙ НЕ ПРАДИ СТАТИСКИТА ЗЯ УМИРАЩИТЕ - ЗАМЕСТВАТ СЕ НОВИ, ПЛАЩА СЕ НА БРОЙКИ ЖИВОТНИ
  • 9 Хамид

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мисирка":

    В общината има бюджет за "Справяне с проблема бездомни кучета". Общините трябва да организират приют/кастрационен център/изолатор и да направят търг кой ще го стопанисва. Да обаче "общината си прави фиктивни търгове и си сключва договори с когото си поиска, както е и за всичко останало.
    Другия вариант е, построявате си частен приют на частен парцел, наемате си хора - гледачи, ветеринари и т. н., приютявате бездомни кучета, котки.... и после кандидатствате по програми за субсидиране. Евеннуално:-) Параграф 22."

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ами

    13 4 Отговор
    поне котките да пуснат,за една вечер може да ги разпръснат из София.Котките не плашат хората,а и сами ще се оправят.Защо да се държи котка в клетка?Отидете в Кипър или Рим да видите какво става...на никой не пречат
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мисирка

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хамид":

    Сори, въпреки че на теория си прав, на практика това няма как да стане. Купуването на частен терен и построяването на приют, който да отговаря на 1000+ регламенти за частни приюти за животни изисква огромен финансов ресурс, който не е по джоба на едно 90% от населението на територията. А останалите 10%, които имат ресурса нямат интерес да инвестират в такава кауза, защото им липсва морал. Те не са натрупали капитала си чрез спестявания от закуската сутрин, а с далавери. Но в бездомните животни далавера няма, или ако има, тя е на дребно.

    Другия проблем е, че дори някой простосмъртен да има финансите и да построи приют, държавицата ще го/я съсипе. Държавният рекет не подбира. Изнудват се както успешни бизнеси, така и НПО-та работещи за обществена полза. Ако дръзнеш да създадеш приют практически сам влизаш в капана им. Ще те спукат от "проверки" ако не им плащаш лептата. Така, че твоите съвети не важат.
  • 15 туй то

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Заю Баю":

    Браво на хората , защото го правят безкористно , и без финансови облаги , и схеми за крадене на пари . Решават проблемите на много институции. В същото време и съседите им не са виновни . Ако има държава да им предостави парцел и финансиране за нов приют , щото това явно е тяхното призвание . И не се съмнявам , че те биха го правили 10 пъти по-добре , и с 10 пъти по-малко средства от разните измислени еко-центрове и схеми за крадене на пари. Беше излязли някакви данни , че столична община харчи годишно по 20 000 000 лева за борба с уличните кучета , това са пари за 20 детски градини , и нямам усещане са справяне с проблема .
  • 16 Кучо

    7 0 Отговор
    Личи си от километри колко сме изостанали, преди короната отскочих до един чудесен курорт близо до Измир, в хотела на брега на самото море на плажа се разхождаха кучета, а в самото фоайе на хотела до панорамните асансьори с изглед към морето живееше една котка с малките си котенца, вечер кучетата и котките наобикаляха масите за вечеря докато сервитьорите носеха храна, но никой не ги гонеше ако ме им се пречкаха в краката, просто ги заобикаляха. На въпроса ми към един от служителите дали имат служба, която да се грижи за безстопанствените животни и да ги вкарва в приюти, той отговори: "да има, но приютите са за избягали опасни и агресивни животни или такива които временно няма кой да се грижи за тях поради пътуване извън страната. Освен това те не са безстопанствени. Ние сме дошли и сме се настанили на територията им, ние сме натрапниците и те ни търпят". Дошли сме и сме построили този хотел идват туристи от цял свят по въздух със самолети, по вода с кораби по земя.... Те животните дето са тук къде да отидат? Защо да ги гоним, не пречат на никой и са свикнали, и ние трябва да свикнем с тях.... Замислих се, че е прав а уви в нашата държава искаме "службата" да се справи с проблема наречен безстопанствени кучета породен от манталитета на самите хора, псевдо любители на животните. Но пък и глутниците песове обикалящи из столицата и нападащи хора е породен от същото безхаберие на управляващите, които не смогнагха да намерят решение и начин, а само точат средств
  • 17 ДРУГАРЯ САТАНА

    0 0 Отговор
    АЗ ПЪК СИ ПОМИСЛИХ, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА АСОЦИИРАНИТЕ ОТ КРАТУНАТА, ЧУЖДИ РАЗУЗНАВАЧИ У КЕ НЕФА ;)
  • 18 МОШЕНИЦИ

    0 7 Отговор
    КАТО Е НЕЗАКОНЕН ТЕГЛЕТЕ МУ КИБРИТА И ДА ЗАМИНАВА , А ЧОРБАДЖИИТЕ В ЗАТВОРА , ЗАЕДНО С КМЕТА !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГОРКИТЕ

    1 1 Отговор
    КУЧЕТАТА И КОТКИТЕ В САРАИТЕ В РОСЕНЕЦ ИЛИ ПРИ СУДЖУКА В БАНКЯ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове