Last news in Fakti

28 Януари, 2021 12:06 1 761 23

Окончателно: Карантинираните и хоспитализираните ще гласуват в подвижна урна

  • карантина-
  • карантинирани-
  • парламентарни избори-
  • гласуване-
  • закон за извънредното положение

Гражданите ще трябва да подадат заявление най-късно три дни преди изборния ден

Окончателно: Карантинираните и хоспитализираните ще гласуват в подвижна урна - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за извънредното положение, предаде БНТ. Текстовете предвиждат хората, поставени под карантина или в болнично заведение да могат да гласуват в подвижна урна.

Гражданите ще трябва да заявят желанието си да гласуват по този начин не по-късно от три дни преди изборния ден. Всяко заявление ще се проверява от РЗИ. Депутатите решиха още, че всяка една секционна избирателна комисия може да бъде съставена от минимум трима членове, независимо дали е в България или чужбина. Дава се възможност и за гласуване с изтекла лична карта.

Парламентът прие още партиите да могат да провеждат кампании при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Народните представители възложиха днес на здравния министър и главния държавен здравен инспектор да определят противоепидемичните правила за изборния процес.

Спрямо тези мерки Централната избирателна комисия трябва да определи организацията.

Разходите и обезпечаването на изборите, включително и с необходимите средства за защита, е за сметка на Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИК ЧИРИК

    10 0 Отговор
    В заявлението следва да посочите с ХИКС за кого гласуввате, със син цвят, да не излиза от квадратчето.

    Коментиран от #7

  • 2 Doni Brasko

    2 0 Отговор
    До тогава няма да има карантинирани
  • 3 1234

    8 0 Отговор
    а ако те карантинират 2 дена преди изборите , нямаш право да гласуваш

    Коментиран от #5

  • 4 Професора

    4 0 Отговор
    И бус урната ще минава през районното ГЕРБ да проверят бюлетините за вс случай!
  • 5 2277

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Казваш за кого искаш, от СИК попълват и пускат.
  • 6 Българка

    7 0 Отговор
    Конкретезирано ли е че картата, която е изтекла през 2020 г., заради ковид ще бъде зачетена за редовна. Или може и с изтекла преди 5 години карта?.....
    Приети ли са допълненията за видеонаблюдение? Или от сега да си кажем , че хунтата ще фалшифицира и за това не иска прозрачност на броенето и обощаването на гласовете!

    Коментиран от #12

  • 7 провинциалист

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЦИК ЧИРИК":

    Не само с ХИКС, а с ХИКС, ИГРЕК и още една славянска буква.
  • 8 Личи

    2 0 Отговор
    И как ще подадат заявление тези хора? Онлайн по Интернет което трябва да има всеки човек възможност, и да гласува и всичко друго. Или трябва да имаш заверка пред Нотариус, или да правиш забежки и ако те хванат - глоба! Друг човек с личната ти карта ще ходи да подава заявление? Ясно е какво правите и това ще Ви излезе през носа на изборите.
  • 9 Behemoth

    0 0 Отговор
    99,99% за нашето любимо слънце всеогряващо...а ония 0,01. % НА СТЪЛБИЩАТА ПО ПИЖАМИ!
  • 10 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    В това Няма логика, което е с цел герберастията долна Пак да си купи изборите.
  • 11 Нотрадамус

    2 0 Отговор
    Гласуване по имейл. Така е най справедливо. Куцо и сакато има смартфони и интернет. Да цъкат там и да гласуват. Защо са тези разходи излишни за разни камиончета ?

    Коментиран от #13

  • 12 Бай Трай

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Точно за това се сетих и аз. На цялото ми семейство изтича срока на личните карти. Бяха казали нещо за 6 месеца, но нищо официално. Сега ще пиша до всички наред и ще се разбере. Благодаря ти, това което сподели е важно.
  • 13 Браво

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нотрадамус":

    И аз искам да гласувам по и през Интернет, но няма как. Някъде в Африка може и да може, тук за 2 милярда които се взеха да оправят всичко - и ни оправиха. Много зор ще бъде на тези избори и със сигурност след това ще има други.
  • 14 Гласувайтe по

    0 0 Отговор
    Телефона на №за точно време или №за детски приказки☺
  • 15 Мнение

    2 0 Отговор
    Въвеждане на национален електронен ПОДПИС! За всеки един гражданин на РБългария! Практиката се прилага успешно в редица развити държави! Нещо като Идентификация чрез банката към държавата! Точка по въпроса! Подвижни кутии мислят, неандерталци такива!
  • 16 Бълг. Депутати

    1 0 Отговор
    Са много глуп-а-ВИ!
  • 17 Незабавна СМЯНА

    3 0 Отговор
    На властта поради некадърност! Лустрация на всички, които са имали общо с БКП до 3то коляно! Назначаване на млади хора с иновативно мислене и ефикасност на решенията в полза на Обществото, всеки работи, това което е учил!...Недопустимо е пожарникар или хидроинженер или някаква учителка да взимат решения от Национално значение! Ако това продължи скоро ще ни управлват гаджали в костюми! Оставка! Веднага!
  • 18 писач

    3 0 Отговор
    Ще гласуват,после кремация и прахът в подвижната урна...Боже,прости ме,че те огорчих!Борисов е виновен.....!
  • 19 Аз40🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Сигурно се канят да ни карантинират края на март. После казват, че са минали с урните уж и хоп, айде пак ГЕРБ сме си избрали. Убеден съм, че ще е някаква подобна тъпотия, както обикновено.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ами

    2 0 Отговор
    тия до кога ще ни правяят на маймуни
  • 22 Петко

    2 0 Отговор
    На тези вече са им попълнили бюлетините. Ха, ха!
  • 23 54321

    0 0 Отговор
    Два въпроса - 1. Бусовете на "Леки" ли ще са? Да е ясно на хората, че преди тях да не минат на "КЕН" и да излъжат хората. 2. Защо ваксинираните трябва ходят да гласуват? Нали им знаят данните и адресите, просто ще минава един инкасатор с машинка като от енергото и ще им отчита дистанционно чиповете.
    Ако ни ваксинират всички, ще можем да гласуваме дистаннционно без изборни секции, фотьойли и табуретки. Без лични карти, химикалки и Костинбродски маньоври. После " Информационни системи " само ще обявява резултата. А може и преди това :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове