Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 11:24 1 202 25

28% от пълнолетните българи са склонни да се ваксинират срещу COVID-19, 43% – не

  • изследване-
  • проучване-
  • тренд-
  • ваксини-
  • ваксина-
  • ваксинация

29% не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали

28% от пълнолетните българи са склонни да се ваксинират срещу COVID-19, 43% – не - 1
Снимка: БГНЕС

28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали срещу COVID-19, докато 43% не биха се ваксинирали. Това сочат данните от ново изследване на "Тренд", споделени от БГНЕС. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация (9%) също се явява като причина да не се ваксинират.

42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу COVID-19, навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.

Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу COVID-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. 38% е делът на тези, които заявяват, че за тях това не поражда доверие.

Всеки пети (22%) одобрява идеята, хората, които нямат ваксина да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не одобряват тази идея.

Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин. Отново по-голям дял отчитаме сред скептиците – за 51% това не създава повече доверие.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    23 2 Отговор
    Хм, според статистиката на Професора очаквах 80% да искат ваксина...

    Коментиран от #11

  • 2 MERS

    25 4 Отговор
    Големите ваксинатори правят сметки без кръчмаря, как без хората да избират с коя ваксина ще се боцкат ги поръчват ?!
  • 3 Българин

    24 4 Отговор
    Аз пък си продадох апартамента и си купих къща в тракийски стил в село Неофит Рилски до Варна. Там има няколко биоферми и био супермаркет и ям всеки ден чиста храна, а такива домати последно съм ял петгодишен в селото на баба ми.. откакто съм там от 110 кила станах 82, а си ям същите количества храна! Освен това е пълно с млади хора и детето ходи на детска, а аз си работя хоум офис. Яздим редовно коне в конната база и стреляме с АК-47, глок 17, лъкове на стрелбището, а лятото морето е на 15мин.
  • 4 ТаУмВзе

    14 2 Отговор
    Пак лъжат! Добре иска някой да се ваксинира, обаче ваксини Няма. Иначе герберастията бичи промивката за ваксинация. Което е Поредната Кражба! 0.56 процента са ваксинираните до сега. Ако изобщо е вярно.
  • 5 Една жена

    8 4 Отговор
    А дали има изследвания за последиците от ваксината. Сега ми предстои операция по смяна на пола. Ще ставам жена. Нещо да не се обърка? Приятелят ми също се притеснява дали това няма да повлияе на половият ни живот или да го забави.
  • 6 Филип Георгиев

    14 2 Отговор
    АЛОУУ, ФАКТИ, КОИ ТОЧНО ПОЛИТИЧЕСКИ ФИГУРИ И КОИ ПУБЛИЧНИ ЛИЧНОСТИ СЪЗДАВАТ ДОВЕРИЕ В ОБЩЕСТВОТО?! И КАКВО РАЗБИРАТЕ ПОД ОБЩЕСТВО?
  • 7 Оставка

    13 3 Отговор
    Тия сега гербаджииски номера,чудят се някой да бият поръчаните ваксини щот желаещи няма а те са усвоили процента у шкафа на БМБ
  • 8 уауа

    6 4 Отговор
    С какво да се ваксинират???Аз не виждам да има ваксини бол,че да се е стигнало до там да се прави проучване кой иска и кой не.Когато поцелия свят им достатъчно за всички тогава може да се говори за някакви ограничения за тези който нямат ваксина,макар че това е лично право на всеки.До тогава обаче нямат право да ограничават никой.
  • 9 рен

    4 1 Отговор
    по-голяма глупост не бях чел
  • 10 нещастен

    2 2 Отговор
    яко ще се мре,на кой му пука,важное мутрата да е жив и здрав
  • 11 Филип Георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    И ДРУГИЯ ПРОФЕСОР ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ ПРЕДВИДИ СЪЩИТЕ ПРОЦЕНТИ. СПОРЕД МЕН ЛЕКИЧКО ГИ ПОНАМАЛИ
  • 12 Дедо Пене

    5 1 Отговор
    ТОВА СА ГЛУПОСТИ И ИЗМИСЛЕНИ СТАТИСТИКИ СРЕД УПЛАШЕНИ БЪЛГАРИ!!! НАНЕ ИСКА ДА СЕ ВАКСИНИРА ПРЕДИ ВУТЕ, ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА ИТИДЕ ДА БЕРЕ ЯГОДИ В UK НЕ ВАКСИНИРАН!!!
  • 13 Аз40🏴‍☠️

    9 2 Отговор
    Направо ше се претрепят за ваксини ... да ни ги рекламират!
  • 14 Аз лично

    15 2 Отговор
    Никога не съм се ваксинирам с противогрипна ваксина. И за Ковид няма да се ваксинирам.
  • 15 Уточнение

    11 0 Отговор
    Значи са 18 % . 10 % принципно е бройката на склонните към самоубииство.
  • 16 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    5 0 Отговор
    Това не е вярно
  • 17 Мъдрият

    12 0 Отговор
    Аз не вярвам в тези цифри! Нормалното и близко до истината е максимум 10-15% да искат да стават опитни зайчета и да се ваксинират!

    Останалите трезвомислещи хора в България - нямат такова намерение!

    Особено пък като се стопли времето напролет - ще ви останат много васкисни, да си имате...

    Само не знам защо толкова много журналисти лобирате за ваксини? Това ми е странно. По принцип журналистите трябва да са трезво и логично мислещи хора...

    Да не би да ви плащат за това - да рекламирате тези ваксини?

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Русенец

    4 0 Отговор
    тези 43% се ваксинилрат всяка вечер с българската ваксина "Раки-Вак" !
  • 19 Витанов

    4 0 Отговор
    Това е долна лъжа, гледах на боб и категорично заявявам, че ще се ваксинират поне 80%, може да не правя разлика между число и цифра, но съм професор математик и трябва на мен да вярвате!
  • 20 провинциалист

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мъдрият":

    "По принцип журналистите трябва да са трезво и логично мислещи хора..." То това няма общо. Просто в медиите е като по ресторантите - който плаща, той поръчва музиката.
  • 21 Реалност

    4 0 Отговор
    Сега може и да са 28% желаещи /в което много се съмнявам/, но като мине грипния сезон и температурите се повишат от тези уж 28% ще останат 2%. После стотици хиляди ваксини ще бъдат складирани в хладилници Зил и Мраз и след седмица няма да стават съвсем за нищо, но все пак ще се опитат да ни ги пробутат следващата зима.
  • 22 Филип Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мъдрият":

    ИМА ЕДИН ДАТСКИ ФИЛОСОФ, СЬОРЕН КИРКЕГОР. ПРОЧЕТИ К'ВО Е КАЗАЛ ЗА ЖУРНАЛИСТИТЕ (ПРЕДИ НАШ'ТА ТИКВА) И ВСИЧКО ЩЕ ТИ СТАНЕ ЯСНО.
  • 23 А как

    0 0 Отговор
    Върви ваксинацията в Северна Македония,че там всичко си работи
  • 24 Алекс

    0 0 Отговор
    28% не е толкова лошо за България! За съжаление не можем да се сравним с развитите страни в Европа, Азия и Америка. По отношение на образованието, културата и медицината ние, разбира се, изоставаме 2-3 пъти от тези страни! Но, разбира се, ние многократно надминаваме тяхната дивота на мислене в изостаналост от здравия разум! И ние не сме последните на този свят зад нас 1/4 от африканските държави!
  • 25 Фактология

    1 0 Отговор
    Марче няма ли да ни светнеш за резултатите от ваксинацията в старческите домове...Как стоят нещата.Живи-починали ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове