Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 12:14 2 115 44

Проф. Коларова: Силен, но рисков ход на Радев, иска да конкурира БСП

  • румяна коларова-
  • румен радев-
  • кандидатура

Президентът се заявява като обща платформа анти-ГЕРБ

Проф. Коларова: Силен, но рисков ход на Радев, иска да конкурира БСП - 1
Снимка: БГНЕС

Това е силен политически ход, но съдържа голяма степен на риск. Това каза политологът проф. Румяна Коларова за обявената вчера кандидатура на президента Румен Радев за втори мандат пред Би Ти Ви.

Според проф. Коларова президентът се заявява като обща платформа анти-ГЕРБ. Тя обясни, че явно той очаква същото ритуално съобразяване от партиите, каквото е имало от хората пред президентството в началото на протестите.

Не мисля, че той подранява, напротив това е стратегически ход на президента, който му позволява да се позиционира ключово не само на двата избора, а и в следващите шест години, коментира пък политологът Слави Василев.

Според него Радев си позволил да отнеме инициативата на партии, които биха го подкрепили и направил заявка да остане на страната на гражданите, които искат промяна на статуквото.

"Той ще бъде до тях, защото ще продължи да настоява за промяна на модела и обяви, че ще бъде готов с промени в конституцията тогава, когато е назрял моментът за тези промени", продължи той.

Това си е политически проект, който се опитва да отиде отвъд това, което прави БСП и от една страна той не просто дублира БСП, а и я конкурира, категорична бе проф. Коларова. Тя обясни, че е възможно ходът на президента да увисне с подкрепа на лидери на маргинални формации и "Отровното трио". Унизително за Радев щяло да се окаже, ако обяснява как говори от името на гражданите, но има само подкрепата на малцинството.

Консенсусът, за който говори президентът, е доста имагинерен, защото дори по време на протестите не видяхме обединението, за което той говори, каза още Коларова. Тя подчерта, че реалните програми се правят от партиите и ако президентът иска да изееме тази им функция, ще стигне или до открито ритане по кокалчета, или до явно пренебрегване, което според нея е унизително за държавния глава.

Коларова настоя, че президентът говори за действия само на думи, но никога не е показвал реални действия. Освен това тя напомни, че президентът не може да "сочи пътя" на българските партии и да им налага визия.

"Този президент няма никакъв политически опит", напомни още Коларова.

Василев я контрира, че Радев няма опит, но по-важното е, че правилно усеща пулса на хората, чието желание е управленска промяна. "Да не се окаже, че нито една от видимите партии не го подкрепи. Този ход на президента ще увисне в празното пространство, това ще бъде и доста унизително", посочи от своя страна тя. Василев пък заяви, че би било абсурдно БСП да не подкрепи Радев.

Според Василев обаче включването му е ключово, защото е синтезирал желанието за промяна на българския народ.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радев

    49 14 Отговор
    Тази женица е отвратителна герберка.

    Коментиран от #19

  • 2 Тази е зла

    37 9 Отговор
    ро рождение,независимо кого Подкрепя в словоизлиянията си.
  • 3 Fate

    13 27 Отговор
    Бсп е умряла партия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 благо

    34 11 Отговор
    ДА СЕ ОТВРАТИШ ОТ ЖЕНА,ТУРБОПРОТИВЕН ТИПАЖ.
  • 6 ХИЛЪРИ

    32 8 Отговор
    ДА Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКА НА БОЙКО БОРИСОВ И НЕГОВАТА ШАЙКА. ТЕ ДНЕС ПРАЗНУВАТ ПО ПРАШКИ С МОЩЕН ГЕЙ ПАРАД. ПОЗДРАВЯВАМ И СОЛОМОН ПАСИ, АЛ ЙОРДАНОВ, КАРАКАЧАНОВ , ЦЪРНИЯ ВАЛЕРИ, БОЛЕН СИДЕРОВ ,МАГАРЕШКИ И ВСИТЕ СЛУГИ НА ГЕРБ.
  • 7 стоян

    12 35 Отговор
    Радев много добре знае че ако не бъде преизбран -Прокурор Гешев го чака с покана за Пандиз Палас=и затова без съгласието на социалистите рискува
  • 8 уточнение

    31 7 Отговор
    Не е важно коя партия ще го подкрепи. Важното е хората да мислят с главите си и да решат дали да продължаваме да копаем дъното и да вярваме на тези, които ни казват, че сме най-добре в Европа!

    Коментиран от #13

  • 9 Чичо от село

    34 9 Отговор
    Румяна ти обичаш Силно Плевнелиев и ГЕРБ(ББ) и поради този неоспорим факт, няма как да бъдеш обективна! Затова трябва да спрат да те канят в студиата

    Коментиран от #18

  • 10 Гербери

    17 9 Отговор
    На гилотината сте!
  • 11 !!!?

    15 21 Отговор
    С номера на Кукувицата Фигуранта иска да обсеби електората на БСП и да изхвърли Нинова&Со от гнездото на Позитано !!!?
  • 12 РАДИО ЕЛТО

    33 13 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ е номер1👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    а РУМЯНА КОЛАРОВА е слуга на г👮‍♂️👮‍♂️👍ерб
  • 13 !!!?

    14 16 Отговор

    До коментар #8 от "уточнение":

    Какво дъно копаеш бе Ланкоуло ? Я виж на кое дъно беше преди 10 - 15 години !!!?
  • 14 ТаУмВзе

    19 9 Отговор
    Изгучилата кукумявка пак лае клекнала. Страх треска герберастията.
  • 15 не точно

    9 17 Отговор
    Хвърчилото ще бъде приземено.
  • 16 123

    20 6 Отговор
    За колко сребърника се продаде каке ???????

    Коментиран от #21

  • 17 Пишча

    16 6 Отговор
    Госпожо пишман професорке през колко партии чина само и само фа си вземеш титлата и да я запазищ си готова да говориш глупости Ти си срам за истинските професори
  • 18 Знаещ

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо от село":

    Това е всестранно развита личност! Завършила "Научен комунизъм" в СУ, продължава работа в едноименната катедра, израства идейно при президента Плевнелиев, внучка на В. Коларов...

    Коментиран от #36

  • 19 Виждам да

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "Радев":

    Радев, искал да "конкурира" със БСП,???

    ТАЗИ МИСИРКА, ЯВНО НЕ Е НА СЕБЕ СИ ?

    Радев е Президент на България , БСП е политическа партия?

    Къде си завря това плямпало,

    езика в дупката с кафява, неприятна смес???

    Да гласуваш за Президент на България ,

    означава да подкрепиш
    човек ,
    който 4 години , отстоява приципите на демокрацията и

    лицето на справедливостта?
  • 20 ХайлАдолф

    7 10 Отговор
    Хa хa , нaкрaя aкo бaщицaтa нa нaциятa Бaцe Бoкo рeши , пaк щe му пoдaри eднo мндaтчe , зa дa прoдължи дa ce излaгa кaтo пдcмърчaщo кифлaджийчe и дa cи злобарсва безсилно нa вoля .......
  • 21 Куларува

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Аз съм си грозна и зла по рождение.
  • 22 Хан Крум

    6 7 Отговор
    Ами Мунчо - се е договорил със Курна да го подкрепят негласно щото Решетников така заповядва. Иначе нямаше да се явява заедно със надзиратяля си Йотова. А това, че Лупи го номинира е за заблуда и когато загуби изборите, Курна няма да е виновна и да я принуждават да си подава оставката. Пък ако не дай си Боже спечели, Курна ще се провикне като Боримечката, че ТЯ, ТЯ и само ТЯ е спечелила президенските избори. Ама толкова е прозрачно, че чак е смешно. Тук обаче е заложена главата на Курна. Тя ще изгуби за пореден път парламентарните избори- и го знае със сигурност - и за нея е много важно да спечели поне президентските - иначе загива. Старите хиени дето ги натири от копанката за да плюска сама от помийката ще и изядат главата. А тя има много да губи.
  • 23 Много си

    8 4 Отговор
    плоска бе,другарко- госпожо! Елементарен опит,да насъскваш единия,срещу другия! Колкото по наближава деня на изборите,толкова повече проличава ужаса на такива, като теб.Обръне ли се" Тренда" кранчето се затваря на макс! Няма платени мъдри еспертизи, изявления всеки ден,Казано простичко: спира лапачката.И то здрава лапачка!
  • 24 Хлъц

    8 4 Отговор
    Радев ще го преизбере Народа! Нито бесепе,нито друг! Чухме ви леката подсказка, за евентуален кандиат- онуй недоразумение коко младенов! Как си го представяш бе,какенце? Коко срещу Радев? Друг достоен противник няма на хоризонта.За боко,изобщо няма начин.Той самият го осъзнава.
  • 25 Шопо

    7 3 Отговор
    За Радев не знам ,ама тая е внучка на комунягата Васил Коларов ,министър -председател на НРБ от 1949г !!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Куларува е

    5 1 Отговор
    Б@хти дж0фр@т@, за коя се има тая?!
  • 29 оня с коня

    6 5 Отговор
    АБСУРДНО Е Нинова да подкрепи Президент който не само че не я слуша,но работи и СРЕЩУ НЕЯ/Уволнението на Висшия Служител от Президентството,който отишел на Сбирка на БСП/.ДПС пък въобще не го слагат в Сметките си!Е Кой остава да го подкрепя- Отровното Трио,Мая и Няколко Стотин Несретници от Площада Които обаче в основната си част НЕ ГЛАСУВАТ,а протестират Единствено за Пари?
  • 30 Гост

    2 2 Отговор
    Кой как би изправил България. Хубаво е, но 30 години минаха, имате ли си на идея през тия години кво бе с бсп, дпс,.. Герб. То не бе гонене от работа, назначавани със средно на места вместо с висше образование. След това задочно от бсп купиха си дипломи от директора, а той приятвл с герб, дпс, всички са навързани. През тия години назначаваха си само техни хора с фиктивни конкурси. Мътилката е навсякъде. Приемаха ги висше без изпити, 50 г днес. Набор 2980 и нагоре влизаха в частни университети и срещу пари с четирицифрена се местеха в пловдив, софия право, родителите им заможни, даващи, корупжия къде ли не, в общини номенклатура и хора с много пари неизвестни си купиха покрай града земя от кметове на общуни, а там са навързани братовчеди, свят ще ви се завие от маргините, вълневи и сие, в системата на мвр, кой на власт уволнява, пенсионира и слага техни хора, всички партии го сториха, без изключение, и схемата я знаем при предаването на парите, но умря брата нотариус, знаят го и техните на маргините, а не бяха приети, добри деца бяха, пине хаир на нямащото, но майката и тя знае, нямаме, не всички маргини са лоши и те бяха ударени и цц явно чака тях, но едва ли на честните и нямащи вече им е до избори. Така мисля, от мохамедани криещи има много качествени, но поне имат връзки и се уреждат на работа, лошо няма. Бкп сте всички от 50 нагоре. Кой ербап успя, кой не може да се подмазва напуснаха бг и не им е нито замбб, цц и др. Но поне Радев не е корумпе. Но отв
  • 31 ХАХАХАХАХА

    5 3 Отговор
    АКО НЕ СТЕ ВИЖДАЛИ КАК ИЗГЛЕЖДАТ ОНЕЗИ ОТВРАТИТЕЛНИТЕ ОТ ИЗТОЧНИЯ БРЯГ НА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ - ЕМИ ВИЖТЕ СНИМКАТА :)))) ИМАТ ЕДНА гал гадот ДЕТО ЗА ДА ЗАМЯЗА НА НЕЩО Е МИНАЛА ПРЕЗ НЕИЗБРОИМИ ПЛАСТИЧНИ И КОЗМЕТИЧНИ ИНТЕРВЕНЦИИ :D ПАК ПРОЛИЧАВА КОИ СА ГОСПОДАРИТЕ И КУКЛОВОДИТЕ НА ОПГ"герб" И дЖипкаджията :)))
  • 32 112

    2 1 Отговор
    Всичко е корумпиран0.
  • 33 111

    4 0 Отговор
    Те умните отидоха, родените след 1982,3, 4 да учат на запад и си останаха завинаги. Дори си взеха родителите си. Късмет имали родителите им без връзки по тж. Много умни деца от малки бяха в детската градина, но и добри по характер си останаха, учтиви, възпитани природно. Нищо особено не са родителите им, но явно са видели как са се мъчели по тж. И днес са архитекти, лекари, адвокати, пдийолози, математици, физици.. хитра меркел. Дръпна умните българи и мюсюлмани, и мохамедани, а на бб оправяйте се с кирпича. Хубавия материал отиде в ЕС, Великобритания и чакай от умрял човек писмо. Същото е с България. Керпич става ли къща убава.
  • 34 Читател

    1 3 Отговор
    Госпожа Меркел остави на Бойко Борисов керпича, да го видим каква къща се пистрои. Нали е строител. Давай бойко. В 21 век ни върна с кероича в 14 век. Сламата и камъните и керпича ги имаш. Строй да те видим, ква ще я изваеш, къщурката
  • 35 Анонимен

    3 1 Отговор
    КИРпича, др. Борисов, кир на турски e нещо мръсно. Анадънму бойко. От мръсен материал как се строи. Отговори ни. Нали си умник, ти и твоите ццц
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 сноу

    5 3 Отговор
    Тая вещурница я плюят кой където свари, а тя мисли че дъжд вали...
  • 38 Павел Пенев

    3 3 Отговор
    Щом и тази е професор,ега ти науката.
  • 39 Дърта трътка

    3 2 Отговор
    . Нагла и отвратителна.
  • 40 КРАДЕЦ

    2 1 Отговор
    ТАЗИ БАБКА МИ ПРЕПОДАВАШЕ В СУ. ОТВРАТИТЕЛНА БЕШЕ КАТО ЧОВЕК. АТАКА СРУЩЕ ПРОСТИТЕ И КРАДЛИВИТЕ ОГ ГЕРБ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Амперикуку

    0 0 Отговор
    Нито Гинкобилоба нито Аминалонн имат ефект.
  • 43 Рационалист

    0 0 Отговор
    Ако това сковано в мисленето си и мироглед изкукало бабе е преподавател на децата ми щех да ги преместя в друго ВУЗ.
  • 44 Бабуля Коларова, разскарай се плотена

    1 0 Отговор
    Марионетка, Разскарай се Бабуля!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове