Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 09:40 2 845 55

Проф. Константинов: От 2160 депутати за 30 години 0,7% са избрани с гласовете от чужбина

  • михаил константинов-
  • информационно обслужване-
  • парламентарни избори-
  • избори-
  • дистанционно явно гласуване

"Българските граждани в чужбина са общо около 1,3 милиона, от които избиратели са под 1 милион, вероятно около 900 хиляди. Това са числата", каза проф. Константинов

Проф. Константинов: От 2160 депутати за 30 години 0,7% са избрани с гласовете от чужбина - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

"Тайната на вота е записана в конституцията. Освен това, при почти всички избирателни системи по света няма отзоваване на депутатите. В момента у нас, ако си покажете бюлетината след гласуването, гласът ви се анулира и ви изгонват от секцията. Поради тази тайна на вота, в момента дистанционното гласуване (по пощата или по интернет) е противоконституционно. Няма как да се контролира тайната на вота при дистанционно гласуване. Тайната на вота не е самоцел. Тя би трябвало да гарантира свободно волеизявление на избирателя. Доколко това се случва, е друг въпрос. На мен лично ми е все едно дали вотът е явен или таен. Но това е така, защото съм професионално и финансово независим. Други хора нямат тази привилегия".

Това каза председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ професор Михаил Константинов в интервю за информационния портал за българите в чужбина „Еврочикаго“.

Припомняме, че на 20 януари 2021 година „Еврочикаго“ публикува изпратеното от българи в чужбина отворено писмо до партии и движения в България. В писмото се призовава за въвеждане на дистанционно явно гласуване. Преди това българи от чужбина участваха в консултациите с президента Радев, а по време на срещата също беше отправено предложение за въвеждане на дистанционно и явно гласуване (ДЯГ). По своето същество ДЯГ представлява гласуване от собствено име, вместо тайно гласуване, което се извършва дистанционно - от мобилен телефон например.

"Българските граждани в чужбина са общо около 1,3 милиона, от които избиратели са под 1 милион, вероятно около 900 хиляди. Това са числата. Това за 2-3 и повече милиона избиратели в чужбина са пълни глупости. Българите общо са 8,3 милиона, а на територията на страната са не повече от 7 милиона. Бяха и по-малко, но покрай пандемията някои се върнаха. В Турция българските избиратели са около 250 хиляди. Дали това е много, или малко, всеки може да прецени. На общо 9 избора за Обикновено народно събрание от 1991 до 2017 г. са избрани общо 2160 депутати. От тях с гласовете от чужбина са избрани 15 депутати, или 0,7%, всичките от ДПС. Друг ефект от гласуването в чужбина няма. Е, и през 2019 г. с гласовете от чужбина беше избран един евродепутат от “Да България”. При президентски избори ефектът от гласуването в чужбина пък е съвсем нулев. Но смисълът на гласуването в чужбина е друг: да се поддържа жива връзката на нашите сънародници зад граница с родината. Това си струва и парите, и усилията", казва още проф. Константинов.

"В Европа гласуване по интернет има само за гражданите на Естония (1 милион избиратели) и за три кантона в Швейцария. Както и онова гласуване в Русия, за което споменахте (бл.: в изборите за кмет на Москва преди две години в три от районите на града е използвано електронно дистанционно гласуване). Имаше експерименти във Франция (за отвъдморските ѝ територии) и в някои скандинавски страни. Практиката с този начин на гласуване в Европа е успешна, но все пак е изпробвана само за под 1% от избирателите", продължава проф. Константинов.

На въпроса проучен ли е опитът в държавите, където такъв вот е използван, проф. Константинов отговори: "Много опит за споделяне тук няма. Контактували сме с австрийците, които между другото направиха електронното правителство и електронното гласуване на Естония. По-скоро трябва да се заинтересуваме, защо интернет гласуване в Европа практически няма? В някои европейски държави даже гласуване в чужбина или няма, или е само в посолствата и консулствата на съответната държава. Представете си, че има масово гласуване по интернет, но някой изреве, че изборите са хакнати? Това не е точно, както при електронното банкиране. Там, ако ви хакнат сметката и ви откраднат парите, веднага го разбирате и има начини да си върнете парите, било от банката, било от застрахователя. При интернет гласуването няма как да разберете какво е станало с гласа ви и няма как да си го върнете, ако сте убедени, че той е хакнат".

"Тези избори ще струват над 100 милиона лева, а ще излязат да гласуват 3 милиона избиратели. Значи ще излезе средно по над 30 лева на глас. За чужбина е по-скъпо, но не много по-скъпо. Не знам какви са разходите за гласуване в другите европейски държави. Един път обаче другарят Уво Чавес плати 150 милиона долара за едни избори. Е, тя и Венецуела е с 4 пъти по-голямо население. Така че са съизмерими сумите", обясни още той.

"Хората, които знаят, че ще загубят изборите, в момента активно подриват доверието в тях. Това е точно подривна дейност. Те са потомци на тия, които в Царство България се занимаваха с минно-подривна дейност, така че нищо ново.

Отново ще повторя, тоест ще потретя. Във всички изборни комисии мнозинство има опозицията. Резултатите ги обявяват комисиите. По време на гласуването в секциите е пълно с наблюдатели, застъпници на кандидатите, представители на партиите, журналисти и граждани. Часове след гласуването всички протоколи на СИК са в облака на ЦИК като копия на оригинала, като текстов файл и като машинно четим файл. Преди това всеки присъствал на гласуването е получил копие от протокола и може да го снима и да го прати на леля си, на баба си и на щаба на любимата си партия. Обработката на резултатите не е онлайн и компютрите не могат да се хакнат. Теоретично не могат. Ако се сещате какво още може да се направи за сигурността на изборната технология, кажете ми, че не се сещам.

Когато ГЕРБ през 2009 г. спечели най-голямата си изборна победа, имаше 1 (един) член на ЦИК, по 1 (един) член в 31 РИК и по 1 (един) член във всяка СИК. Иначе изборите ги проведе Тройната коалиция, под ръководството на другаря Станишев. От 4 парламентарни избора, които спечели, ГЕРБ организира точно нула.

А на въпроса все пак лъже ли се, отговорът е – да, лъже се. На живеещите в САЩ българи с някакви спомени за датата 3 ноември 2020 г. едва ли е нужно да напомням, че се лъже. Да, лъже се. Само че в Република България изборните лъжи имат ефект само при местни избори. При парламентарни, европейски и президентски нямат", каза още професор Константинов.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Константин Мишов

    45 9 Отговор
    Българи в чужбина, гласувайте масово и антиБоко да объркате на дъртия Мишок сметките (банковите)!

    Коментиран от #4

  • 2 бушприт

    14 41 Отговор
    Чичко проф. Константинов,спрете ги тия избори от чужбините,който иска да гласува,да си идва в България.

    Коментиран от #13

  • 3 Е даде

    16 19 Отговор
    След като само 0,07% са избрани и ТЕ не ходят в парламента, щото имат други си задължения, МОЖЕ и да НЕ ГИ ИЗБИРАТ ОТ ТАМ ВЪОБЩЕ! На КОЙ му е нужно да се харчат пари по чужбина! Има много страни по света където в чужбина НЕ СЕ гласува!

    Коментиран от #11, #34

  • 4 бл.134 в Зап. парк

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "Константин Мишов":

    Е ,и. Не спря да ръси професора умнотии
  • 5 БАЙ КонУР

    38 9 Отговор
    БОКЛУК! Този е професор, колкото Толупа е генерал. Мутра прикрита зад професорска научна сепен.
  • 6 Наблюдаващ

    37 10 Отговор
    Гербаджийската подлога пак го извадиха от нафталина ..
  • 7 Севда

    32 10 Отговор
    НАГЛАСИ ЛИ ВЕЧЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ЗА ГЕРБ,КАКТО СЕ ХВАЛИШ, КОГАТО СИ ПИЯН!
  • 8 Българин

    20 1 Отговор
    Тия 0.7% българи от чужбина са от турция за дпсто
  • 9 SH BG

    25 7 Отговор
    Уволнен си бе "професоре", не си отзован...

    Уволнен си заради всичките закононарушения и престъпления извършени от теб...!!!

    И да не забравя - ЗАТВОР (за по-дълъг период от години)...!!!

    Дааа...!!!
  • 10 123

    19 5 Отговор
    Може да се напрви дистанционно и тайно,като само влизането е само с идентификация, а не гласуването- отделя се гласуването от влизането за гласуване.Този не иска да въвежда дистанционно гласуване, не че не може, а българите в чужбина са 2 200 000,Спред този фалшив професор може и да са само 50 човека.

    Коментиран от #43

  • 11 Разбирач

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Е даде":

    От 0.7% до 0.07% има голяяяяяма разлика, да знаЙш. Само 10 ПЪТИ.
  • 12 888

    26 9 Отговор
    ПОДЛОГО ДОЛНА,А ЗАЩО НЕ КАЗВАШ ЧЕ ПРАВИТЕ ВСИЧКО ТОЛКОВА ГОДИНИ ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ БЬЛГАРИТЕ ИЗВЬН БЬЛГАРИЯ....ДА СЕ НАПРАВИ ДИСТОНЦИОННО ДА ВИДИМ ТОГАВА...НАГЛЕЦ ПРОДАЖЕН
  • 13 Айхман

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "бушприт":

    Публикувано във факти.бг: Чичко проф. Константинов,спрете ги тия избори от чужбините,който иска да гласува,да си идва в България,но трябва да платят за ПСР тест или десет дена да са в карантина.

    Коментиран от #26

  • 14 Верно ли?

    18 4 Отговор
    Че за ква демокрация може въобще да се приказва след като има наличие на огромен страх,поради което и вота е таен?!В САЩ вота не е таен,защото се чувстват свободни и горди!Свободният човек не би трябвало да го е страх да не разберат другите за кого е гласувал!Демокрация със страх и тайнственост е невъзможно да се изгради!!!

    Коментиран от #24

  • 15 мда

    10 2 Отговор
    На АМ Тракия на разклона за АМ Марица има тъмно синя кола на КАТ.Има капан ограничение 70. Спазвайте ограничението.
  • 16 Перо

    14 4 Отговор
    “Тайната на вота е записана в Конституцията”. Само че за измисления “професор и толупа, Конституцията е врата в поле,по време на избори!
  • 17 324

    15 4 Отговор
    Седесар ска под.... ло...га, сега и гербоидна, затова си финансово независим. Навремето ооищявахте света, че българите в чужбина са лишени от право на глас, но след излагацията на лоената топка пред българите в Лондон вече не са нужни гласовете им.

    Коментиран от #46

  • 18 Българка

    15 6 Отговор
    Тази герберастка подлога да си подава оставката, а не да демагогства! Защо за българи от чужбина, които се отказват от тайната на личния си вот и искат да гласуват ДЯВ ( дистанционен явен вот), не се прие? Ясно е, че шайката се страхува от вота на сънародниците ни в чужбина и затова нарушават конституционното им право на гласуване
  • 19 Перо

    14 1 Отговор
    “Професорът” бил професионално и финансово независим. Прав е, от него нищо не зависи,длъжен е да изпълнява безпрекословно нарежданията на толупа!
  • 20 Мдаааа

    13 1 Отговор
    Таен вот е равно на манипулирани избори!Така или иначе контролирания вот е наличен дори при таен вот,само че не е ясно дали моя вот е преброен правилно при липса на "обратна" връзка като му в информационно обслужване пишман програмистчетата работещи там,нал тъй професоре?!
  • 21 Притча

    12 1 Отговор
    Алоууу, Мишо Бюлетината ли е? Внимавай за кого ще броиш гласовете, за да не повториш Мишо Бирата!
  • 22 Doni Brasko

    17 3 Отговор
    Това е долна лъжа. Когато гласуват 60000 турци в Турция колко депутати избират? А за другите работещи в Германия Англия САЩ никога не се създават условия за гласуване, защото сте долни и изгонихте тези хора от Родината.
  • 23 Иван Грозни

    7 3 Отговор
    НА ИЗКУФЯЛИ ДЯДОВЦИ НЕ ЧАТА КОМЕНТАРИИТЕ. нЯМА ДА СПОМЕНАВАМ И ДРУГИТЕ ЯВНИ НЕЩА.
  • 24 Перо

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Верно ли?":

    Страхът е от държавните,мутренски корумпета,които треперят от външно влияние върху Мутристан и знаят какъв ще е вота от чужбина! Българите в чужбина са там,защото крадливия режим не може да им осигури нормален живот! БГ е държавата с най-висока смъртност в света/не в ЕС/!
  • 25 Behemoth

    8 1 Отговор
    Мъртвите души са разковничето!

    Коментиран от #31

  • 26 Перо

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Айхман":

    Много си “умен”, корумпе мутренско!
  • 27 мекере

    10 1 Отговор
    На тоя алкохолик защо му давате трибуна само да ни излага
  • 28 Истината

    8 1 Отговор
    Само в България борбата с вируса се води от коремни хирурзи, ортопед и шофьор.
  • 29 Мдаа

    9 1 Отговор
    Тоя Тиквен ли зач и некадърник така и не го направиха министър на нещо.
  • 30 chi

    8 2 Отговор
    Дърто плямпало!
  • 31 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Behemoth":

    Така е,там става далаверата.За това отказаха предварителната регистрация и преброяването на населението,преди изборите и отмениха машинното гласуване в цялост!
  • 32 Анти Борисов

    5 3 Отговор
    Каква минно подривна дейност сънуваш ти герберска подлого!!???
    Аз мисля че са виновни аспаруховите конници , че са са се спрели на тази територия на която са основали и България!!!
    Ти си един уморен от постоянното сервилничене в угода на герберастите!!!!
    Вземай си памперсите и се махай!!!!
  • 33 Защо в проценти?

    2 1 Отговор
    Защото са 151-а персони, което във всяко НС гарантира вечен кворум. Да говориш с пренебрежение е все едно да си върл привърженик на дискриминацията. Моге да предложи - забранено за депутати избрани с гласове от чужбина (Забранено за негри и кучета)
  • 34 Ами най много мазнинка има...

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Е даде":

    На филията на такива като този мюхлюзин.Такива търтей ще вземат най много,за никаква свършена работа.Затова да се направи електронно гласуване и такива тиквени мишоци,са вън от играта.Пенсия 300 лева и командировка до живот в село,, Три чуки и една ропа..""..
  • 35 Мехмед

    0 3 Отговор
    Какви избори бе? Няма смисъл изобщо.
    Време е да се закрие дюкяна наречен българия.
  • 36 Орел

    2 1 Отговор
    А пък теб са те избрали с 0, 0000 %!
  • 37 един от многото

    3 1 Отговор
    А от тези 2160 депутата за последните 30 години , би ли ни посочил един за свят! Освен изпечени крадци , лъжци и лобисти хора там няма!
  • 38 психо портрет

    3 1 Отговор
    деградирал и мухлясъл словоблудстващ хитрец,без капка достойнство!
  • 39 5432

    3 1 Отговор
    Айхман е типичен хайван.
  • 40 Големец

    4 2 Отговор
    Смахнатия професор изръси една торба с лъжи. Първо че във всички изборни комисии мнозинство има опозицията. Мнозинство има управляващата партия. Второ. Че в българия ще излязат 3 млн.избиратели. ще излязат много повече. Трето. Че изборните лъжи имали ефект само при местни избори. Напротив изборните лъжи имат ефект и при парламентарни и европейски и президентски. Четвърто.било му все едно дали вота е таен или явен. Затова не престава да повтаря че при машинното гласуване щели да се получат дефекти. Пета лъжа. Бил професионално и финансово независим. Затова редовно променя числата в протоколите за герб и получава тлъсти бонуси.
  • 41 Павел Пенев

    3 2 Отговор
    Този измамник до кога ще го търпим?
  • 42 Каква тайна на вота?

    2 1 Отговор
    Публикувано във ФАКТИ: "От тях с гласовете от чужбина са избрани 15 депутати, или 0,7%, всичките от ДПС". За каква тайна на вота говори този. Откъде знае, че гласовете от чужбина са били за ДПС, ако действително има тайна на вота? Относно гласуването по пощата - не виждам особена разлика между него и това с пускането на бюлетина в избирателна урна. И двете могат да бъдат манипулирани по един и същи начин.
  • 43 Донякъде е възможно

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    да са под 2,2 млн. Това число само за пълнолетните ли се отнася или включва и децата под 18 г.?
  • 44 позиция

    4 2 Отговор
    Прав е този дядко как му беше името, а Мишо. Тайната на вота е в негова полза, защото тайно хиляди мъртви душички, ще гласуват за гроб, а простете за герб. Колкото до това, че в чужбина има 1.3 милиона българи, искрено съм се смял. Че то само в САЩ има толкова или почти толкова. Ами в Европа? Живях дълги години във Великобритания и само там като знам колко българи живеят, повечето от които се водят в БГ. Тоя дядко, наистина смята както му е изгодно или както е изгодно на господарите му. Какво ръководеше той, Информационно обслужване? Че е обслужване, обслужване е. И всички знаем кого обслужва. Но може да се каже и ДЕЗИНФОРМАЦИОННО обслужване. Тоя трябва да излети от поста си като коркова тапа от френско шампанско.

    Коментиран от #45

  • 45 Напълно е възможно

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "позиция":

    това, което казваш ("знам колко българи живеят, повечето от които се водят в БГ"). По лична карта се водиш с постоянен адрес в България, а в страната, в която живееш в действителност, си с друга адресна регистрация.
  • 46 център

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "324":

    За съжаление не е само седесарска и гербаджийска подлога. Същата подлога си беше и при тройната коалиция ...лично патих от Информационното по тяхно време, така че са си универсална подлога на силните на деня. За това си кара толкова години и при десни, и при леви, и при гербаджийските комунисти.
    Лявото и дясното трабва да го забравим, защото точно с това манипулират народа. Хората трябва да избират вече между почтеност и корупция.
  • 47 Единсон

    2 0 Отговор
    Главоч със паяжина в централния мозък. Дистанционното гласуване било противоконституционно. Никъде не пише тая шмекерска глупост. Но ако не излъже и не манипулира изборите отвън го чакат яките мутри от ипон и ще го направят на кайма.
  • 48 ПАТРИОТ

    5 0 Отговор
    Този "професор" наистина е тъпо парче.Нека каже колко процента от живеещите в чужбина са могли да гласуват и на базата на тази цифра да си изчислява процента на гласувалите.Пишман професора прави следната математика - в чужбина живеят 2 милиона от тях през годините са гласували 140000 и ето ти цифрата 0,07%.Коректно и правилно е да се каже от тези 2000000 колко са имали РЕАЛНО ВЪЗМОЖНОСТ да гласуват, и тази цифра да се сравни с реално гласувалите.Тъй като ГЕРЕРАСТИЯТА е тъпотия и ни предлагат тъпи и глупави умозаключения.Е не сме гаргамуши като ГЕРБЕРАСТЛЪКА и няма да се вържем на техните идиотски опити за умозаключения.
  • 49 бай Бай

    3 0 Отговор
    Хаде скрий се , пенсионирай се най-после, аман от тебе !
  • 50 бай Дън

    6 0 Отговор
    Целенасочено се прави българите зад граница / прокудени от разбойниците в Парламента / да не могат да гласуват. Иначе автобусите от Турция с български-неговорещи и не мислещи неграмотни пингвини са редовно пред изборите. Това е от нас !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Анонимен

    2 0 Отговор
    Извинявай Константин, но явно не се в час по математика. Никой не е казал, че ще подкрепи РР, но тогава нещата бяха други господин професоре. Знаеш ли на спирката като чакам кво говорят турци и българи. Туркинята без работа съм, мъжа ми е без работа в германия, ще полудея. Българката, почина жената и сина й не можа да дойде на погребението. Вие знаете ли, колко народ отвън чакат заключени по домовете без работа, не им дават пари, защото не са осигурени, както и в бг чета. Харчат си готовите пари. Доган. Дали мисли за неговите избиратели и др. Български партии за българите по света. Живи хора са. Вие повече за котета и животни се грижите, но не и за хората. Геноцид спрямо човечеството от 20 години в бг. Ти си на възраст, математик си, вуж как драпате за герб константинов, много алчност в очите ви е изписано, да идват избори, а другите да мрат. Нямаме нужда от вас. Комунист власт не дава. Не че и от фашагите няма крайни хора, но в бкп са. Много.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 питащ

    1 0 Отговор
    Кога ще спреш да ръсиш простотии бе герберска подлого? Бог забавя но не забравя, помни това.
  • 55 пенсионер

    2 0 Отговор
    това като какво да го приемем, като - вие си гласувайте пък ние ще ви
    кажем, кой е спечели?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове