10 Февруари, 2021 07:27 1 980 17

Проф. Коста Костов: COVID-19 остава предизвикателство за лекарите

  • проф. коста костов-
  • коронавирус-
  • covid-19

Ваксините предпазват от тежкото протичане на болестта

Проф. Коста Костов: COVID-19 остава предизвикателство за лекарите - 1
Снимка: БГНЕС

Медицинският експертен съвет все още съществува. Вирусът е най-изненадващият в моята 30-годишна клинична практика. Той има различно клинично протичане от това на останалите вируси. COVID-19 засяга всички органи и системи. Някой би казал, че и грипният вирус е така, но не е точно така. Това заяви водещият пулмолог проф. Коста Костов в предаването „Денят на живо“ по "Нова нюз".

„Другото предизвикателство на COVID-19 е неговата продължителност. Това е новият артист, след туберколозата. Дали няма да попаднем в един порочен кръг на последователни ваксинации? Вирусът мутира и това е нормално за РНК-вирусите. Имаме няколко пост COVID. Мутациите на вируса дали няма да ни принудят да се ваксинираме с подобрени варианти на ваксината? Ние сме в стадия на вирусна резистентност. Вирусът се проява с тежки последици и за психиката“, поясни пулмологът.

„При нас идват пациенти, които след преболедуване, идват с нови симптоми, като кашлица, отпадналост и т.н. Ако не се проведе навременно лечение, може да се наблюдават сериозни изменения в белия дроб“, предупреди лекарят.

Ваксините предпазват от тежкото протичане на болестта, подчерта той.

„Казах, че ни предстои вълна от 2 бала, тя е вече факт. Очаквам да достигне до 5 бала, заради разхлабването на протививоепидемичните мерки. Не дай Боже да стане 7 бала. Българинът е екстазна личност, ние носим необходимостта да се веселим“, предупреди проф. Коста Костов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    2 5 Отговор
    УМНА МИСЪЛ: Някой би казал, че и грипният вирус е така, но не е точно така.
  • 2 Последния софиянец

    12 2 Отговор
    Мафия в бели престилки. Слуги на Хунтата. Ще си платят рано или късно.
  • 3 Гост

    8 2 Отговор
    И тоя с първо име "професор" се е продал на безкнижника за трохи от чекмеджето да дрънка глупости! След 04.04 трябва да има публично късане на дипломи и измислени/купени титли...
  • 4 Фен

    1 11 Отговор
    А добрутро! Нали ти, заедно с Мангъров лаехте, че няма страшно! И сега, заради вас народа мре, щото се лекува с чайчета, докато не влезе в болница!
  • 5 Тольо

    6 1 Отговор
    Здрав да влезеш в болница ще те уморят какво остава ако си болен.
  • 6 пройчо

    4 0 Отговор
    "... Медицинският експертен съвет все още съществува. .."****Нали си предадоха доклада /дето никой не го видя/ и се саморазпуснаха?
  • 7 уредил се е

    3 1 Отговор
    Водещ пулмолог- води три синджира микроби.
  • 8 324

    3 0 Отговор
    След като мед експертен съвет съществува значи ли, че още се получават пари за участието в него? И ако" да" защо? Това ми прилича на подкуп да говорите каквото ви кажат тези, които дават парите.
  • 9 ЛАБОРАТОРЕН ПЛЪХ

    4 0 Отговор
    А къде изчезна грипът, всяка година имаше нов щам (уж мутирал по естествен начин) и съответно ваксини?! ПЕЧАЛБИТЕ ОТ ВАКСИНИ И ПРОТИВОГРИПНИ ПРЕПАРАТИ СА КОСМИЧЕСКИ, НО ЯВНО ТЕЗИ ГРИПНИ ЩАМОВЕ НЕ БЯХА ДОСТАТЪЧНО СМЪРТОНОСТНИ, ЗА ДА СЕ РЕГУЛИРА И НАРАСТВАЩАТА ПОПУЛАЦИЯ, И... сега вече има Ковид, който поразява като биологичното оръжие и е достатъчно СМЪРТОНОСЕН!

    Коментиран от #12

  • 10 Платените

    12 1 Отговор
    Платените лакеи,всеки ден бълват лъжа след лъжа.Да,преболедуването е по продължително от грипа,но не и смъртноста.Никой не е умрял от самия грип или от ковид 19.Всички данни за смъртност са една голяма лъжа.Това ,че има последици след неговото преболедуване е факт,но то трябва да ни говори и нещо друго,че толкова съвършен вирус,не е създаден от природата.Мерките за локдаун и всякакви ограничения,нямат нищо общо с вируса,а го използват за налагане на нов световен ред съпътстван с терор над населението на планетата.Защо никой не направи статистика,на преболедувалите и техните семейства под карантина,че никой от семейството на болния,не се е заразил.Тоест Bируса не се предава от човек на човек,а по изкуствен начин,за който можем само да гадаем.Мерките са напълно излишни а вълната от недоволство въпреки забраната за демонстрации е във всяка европейска държава.Но за това не се пише а се пише за престъпника Навални и еврогейската демокрация.Трябва да си върнем свободата с вот на недовериве към правителствата които в момента са на власт и се явяват като патерица на една зла сила зад океана.
  • 11 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Пораженията от вируса не са важни. Манипулацията е на глобално ниво. Страх, страх трябва да се насади у хората. За да имат нужда от някой да ги защити. Не да ги спаси, а да ги пази постоянно. Ваксините вече ще са задължителни и завинаги. Свиквайте.
  • 12 няма го

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЛАБОРАТОРЕН ПЛЪХ":

    Грипът го няма....изчезна.Сигурно ковид 19 го изяжда още във въздуха и не го допуска до хората.Няма и починали от Рак и всички други стандартни болести от които се мре.В Германия всяка година умират от грип със съпътстващи заболявания около 25 000-30 000човека,но за 2020г.няма нито един.В Австрия първия болен от грип е регистриран на 16 януари тази година а за миналата няма нито един.Смъртноста в Германия и Австрия за 2020 е по ниска от 2019.Това да не е някакъв куриоз или балона се спука.Манипулацията е в световен мащаб,но е хубаво,че вече никой не им вярва.Желаещите за ваксиниране в западна Европа са под 7% а в бившите соц.страни под 4%.На един желаеш за ваксиниране се падат 10 000 ваксини.
  • 13 Васил

    3 0 Отговор
    За българските касапи в бели престилки и меренето на температура е предизвикателство защото са некадърни. Богатите отдавна не се лекуват във България а в чужбина.
  • 14 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Нищо не предпазват, а са пълна отрова. Телевизиите не показват данните за повредените от ваксините, умрелите, множеството странични реакции и т.н. То пък и само гламав ще си хакне, стига да прочете декларацията за да се светне всеки. Коста е клакьор, който повтаря като назубрила ученичка в 5-ти.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 криско

    3 0 Отговор
    В различни новинарски сайтове чета различни обяснения за Ковид-19.Разбирам, че ваксините няма да ни излекуват, а само ще изкараме по-леко болестта!Страхът идва от това, че здравната ни система не може да приеме голям брой заболели лица за лечение.Този вирус бил "голям артист"-нещо ново, което днес прочетох.Това означава, че нито един от инфекционистите, пулмолозите или други специалисти не познават вируса като патология! Щом ваксините не могат да ни предпазят от заразяване защо сме затворени от всякъде?! Изолация на 100% не е възможна, защото живеем със семействата си, ходим в магазините за храна, при личните лекари за лекарства, дори и на работа!Маските не ни предпазват?! Е, кое ни пази, отговорете, и не ни лъжете!Ваксините срещу туберколоза са ни създали защита след реимунизация за около до 50 годишна възраст.Ако този "артист" е подобен на туберколозата защо след нашата 50 г.възраст няма поредна реимунизация, а тя бе спряна от националния експерт Ангел Кунчев?
  • 17 ivo

    3 0 Отговор
    Вирус има, имало е и пак ще има. Хора са умирали след усложнения и съпътстващи заболявания и преди. Човек може от всичко да умре, НО ТОЗИ ПОРЪЧАН ЦИРК ИГРАЕЩ СЕ БЛИЗО ГОДИНА е чисто МАНИПУЛАТИВЕН. Има само един ИЗХОД !!!!ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ОБЕДИНЕНО ДА ИЗМЕТЕ И ОСЪДИ ПОРЪЧКОВИТЕ АРТИСТИ , КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ. НЕКА ДА ЗАПОЧНЕМ НИЕ ОТ 04.04.2021 Г. ВСИЧКО Е В НАШИТЕ РЪЦЕ- СВОБОДНИ ХОРА ИЛИ ЗОМБИТА И ОВЦЕ !!!!