Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 17:04 5 902 22

Необичаен и масов мор по пчелите в Добричко

  • пчели-
  • масов мор-
  • добричко

Наред с пчелите са застрашени и дивите опрашители и то отново заради отравянето им от пестициди

Необичаен и масов мор по пчелите в Добричко - 1
Снимка: БГНЕС

За необичайна смъртност по пчелите през зимата алармират стопани от област Добрич. Някои от пчеларите са загубили вече по-голямата част от пчелните си семейства и нямат надежда, че за новия сезон ще могат да ги възстановят, съобщи БНР. Някои от по-младите пчелари дори са решили окончателно да се откажат от отглеждането на кошери, тъй като с всяка изминала година ситуацията става все по-сложна - изкупните цени на меда не отговарят на вложените средства, подпомагането от държавата не е достатъчно, а безконтролното отравяне при пръскането на земеделските земи продължава.

Галин Георгиев е председател на Сдружението „Пчела - Добрич“, в което членуват 250 пчелари от областта. Голяма част от тях сигнализират за висока смъртност сред пчелите, както и за липсващи цели пчелни семейства от кошерите. Той отглежда 140 пчелни семейства в землищата на селата Опанец и Одринци.

„Идеята беше това да стане доход в семейството. Не успя, засега е разход. Занимавам се от 11 години с пчеларство, тази година, която мина, трябваше да е първата ми доходоносна. От 140 пчели имам 70 живи“.

Симеон Симеонов е пчелар от 22 години, но споделя, че за първи път му се случва такъв мор по пчелите през зимните месеци януари и февруари. Той има регистрирани като стопански производител 60 кошера, но отглежда повече, защото предвижда неминуемите загуби, урок, научен през последните три години, когато смъртността е най-висока.

Петър Симеонов отглежда 420 кошера и обработва 6 000 декара земя в землището на село Владимирово. Той споделя, че не всички земеделци си позволяват да пръскат насажденията си, така че да вредят на пчелите и въпреки че около неговите кошери няма натравяне на пчелите, факт е, че около 80% от тях са загинали.

„Заради липсата на количества мед в края на миналата година цената му за изкупуване наистина се е увеличила“, споделя и Галин Георгиев. С тревога той допълва, че от професионалните пчелари, за които този бизнес е единствен доход, голям процент са решили да се откажат. С оглед на все по-нарастващите проблеми на пчеларите, Министерството на земеделието през 2020 година въведе промени в Наредба 13, регламентираща пръсканията. По думите на Георгиев обаче, независимо от множеството срещи на пчелари и зърнопроизводители в министерството и постигнатите компромиси и от двете страни, с излизането на окончателния вариант на новата наредба, пчеларите са озадачени от написаното в нея.

Едва ли има хора, които да не знаят, че пчелите са и един от видовете насекоми, които служат за опрашители. Наред с тях обаче са застрашени и дивите опрашители и то отново заради отравянето им от пестициди, фунгициди и какви ли не други препарати. Така че може би е крайно време всички ангажирани в процеса по изтребването им да се замислят как би се справило населението, ако тенденцията от последните години се запази.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечо

    2 12 Отговор
    Моите пчели за сега са дубре запечатал съм ги да им е топлу прес зимата и лятоска ште гребем медец

    Коментиран от #19

  • 2 ммм...

    10 14 Отговор
    Да гледат пчели в планините. На къра пръскат с отрови.
  • 3 Селинджър

    24 3 Отговор
    В Добруджа златен клас вирее,прост народ живее.
  • 4 Искарьот

    6 14 Отговор
    Мор по пчелите няма или умират или живеят!
  • 5 Наблюдател

    19 3 Отговор
    Проблема големия с опрашването е че въпросното е много трудно осъществимо за разум във върлуващия вирус - ГЕРБ
  • 6 пчелю

    7 15 Отговор
    От Добричко съм, това е лъжа, мора е от липса на храна в кошерите,от алчност на стопаните им.

    Коментиран от #10

  • 7 Неразбрал

    1 5 Отговор
    Как така имал 140 (сто и четирдесет!) пчели!
    Сигурно са 140 кошера...
  • 8 Радо

    0 7 Отговор
    Ими то същото - във всеки кошер живее явно по една пчела.
  • 9 Иван Грозни

    16 2 Отговор
    Спрете се бе хора! Стига с тази лакумия! По-добре по-малко да е печалбата, но да има производство и през следващите години. Като измрат пчелите умира всякакъв вид флора. Няма да има продове/ракийца и винце/, няма да има зърно/хляб/, няма да има и животни/мезенце/. Аман от това печалбарство. Колкото и да е богат човек пак в трапа на края. По-добре умерено богат, но по-дълго жив.
  • 10 Льжльооо

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "пчелю":

    И да оставиш мед в кошерите ако той е бил от лавандула... Съшия става като бетон корав в кошера. Явно тва пречи за изхранването и животинките мрат. Тряа да се преглежда почиства захранва наново и тряа меда да е 30 лева килото.
  • 11 Румен

    0 8 Отговор
    Бе нещо да сте чували за застраховките на пчелите? Я леко се замислете.
  • 12 Радо

    7 1 Отговор
    Колкото застраховки има на магаретата и козите, толкова има и на пчелите да ти кажа.
  • 13 Гъдю Гъдев

    2 3 Отговор
    Пчела по пчела ли се застраховат или поотделно?
  • 14 Гост

    9 0 Отговор
    Парата на зърнените мутри стои над природата. За някой лев отгоре са готови да превърнат България в пустиня. Кой ги подкрепя и им дава пари? Да се сетя ли сам?
  • 15 Какво

    8 0 Отговор
    Се правите на ненормални. Вкарват се контрабандно препарати от Турция които са забранени от Евросъюза,ама митничарите жънат пачки.
  • 16 Бегето територията гробище😂😂

    6 0 Отговор
    Квото стъпи в бегето пчела или щъркел сичко измира за човеците да не говорим😂😂😂😂😂
  • 17 АСЕ

    8 1 Отговор
    Не само там, но и в югоизточна България е мор по пчелите почти на 50%. Къде са професорите да кажат защо е така, въпреки, че пчелите са запасени за зимата по всички правила.Такова чудо не е било да сега , а съм пчелар от 1978г.
  • 18 един от стадото

    6 1 Отговор
    420 пчелни семейства. Това вече е конвейрн, като вафли- захар и сурогат за пълнеж, а не пчеларство. При тия топли зими да ти умре пчелно семейство е престъпление или безотговорност. При люти зими пчелата умира или от глад или от студ. ''Издоена'' до край или не добре зазимена. При лятна паша живее до месец и половина, изтошена от работа, зимата 3-4месеца я изкарва без проблем, но подхранена и зазимена. Какви фунгициди и пестициди зимата бе.
  • 19 един от многото

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мечо":

    Става въпрос за пчели , не за въшки!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 МАФИЯ НА ББ

    5 0 Отговор
    ГА ВЪРЛУВА ВИРУСА УНИЩОЖИТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ , МРЕ ВСИЧКО ОТ ПЧЕЛИТЕ ДО ЧОВЕЦИТЕ. МАФИЯТА БОЙКОВА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО В БЪЛГАРИЯ.
  • 22 Дълбоко виждащ

    5 0 Отговор
    Това започна преди доста години с джиесем антени!имах 12кошера в Казанлък и 10на вилата тук до годеч.тук мисля,че заради некачествени ленти срещу Варотоа,якобсони буквално изчезнаха 6,А после и другите,защото времето е ту топло,и изведнъж стяга...те развалят кълбото и ,като стегне го правят веднага,но на мястото,ако няма достатъчно мед и загиват!имам запазен,инвентар и две центрофуги,рано,или малко по късно ще гледам пак! Пчелата дава Мъдрост!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове