Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 20:14 3 696 62

Лъчезар Томов с мрачна прогноза: С новия щам всичко тръгва отначало

  • лъчезар томов-
  • щам-
  • заразени-
  • епидемия-
  • коронавирус

Математикът прогнозира, че до края на февруари новите случаи на коронавирус за денонощие у нас ще са около 2000-2500

Лъчезар Томов с мрачна прогноза: С новия щам всичко тръгва отначало - 1

В началото сме на трета вълна с повече и по-неприятни щамове, която има потенциала да е по-лоша от втората. Това каза в интервю за bТВ математикът Лъчезар Томов.

Той обясни, че това, което в момента се разглежда като основен риск, е, че много от тежко заболелите преди сега са в повишен риск.

Математикът прогнозира, че до края на февруари новите случаи на коронавирус за денонощие у нас ще са около 2000-2500.

„От почти 10-12 дни имаме ефективно репродуктивно число над единица, което означава, че сме във фаза на експоненциален ръст. И макар че в момента той е бавен, ако е постоянен, рано или късно ще се достигне до сериозен брой случаи – до 1500, 2500, 3500 на ден“, обясни Томов.
По думите му проблемът е, че обстановката се оценява по заболеваемостта, а не по репродуктивно число, а то трябва да е водещо при анализа на мерките и тяхната ефективност.

„От много време имаме положително число. Започна да нараства от 14 януари едновременно със спада на средната възраст на новоприетите. Това може да подскаже кой е двигателят тук. Сега достигна до стойности около 1,2, на които се задържа. Това означава, че 10 души заразяват 12“, поясни математикът.
Според него трябва да се анализира откъде репродуктивното число се вдига, което означава да се тестват по-активно всички възрастови групи и възможни места, а не да се избягват някои от тях, „защото не са политически изгодни“.

Епидемията ще започне отначало

„Според много мои колеги вероятно с тези нови щамове епидемията ще започне отначало, което означава, че не може да разчитаме на хората, които са прекарали болестта като щит. По-скоро тежко прекаралите са с повишен риск“, коментира Томов.
Той цитира думите на германски професор, който казва, че епидемията започва отначало при по-лош вирус със значително по-лесно разпространяване.

„Това означава, че първо ще стигнем до доста по-голяма бройка на ден, ако така го оставим, преди да започне да намалява. И второ - поради данните от Англия, че с 30% повече хора са хоспитализирани с този вирус, ще получим и още по-голямо препълване на болниците“, прогнозира още математикът.

Ако стигнем пак същия брой случаи като през ноември, ще имаме не 8700, а над 10 000 заети легла.

У нас ваксинирането все още върви бавно

Според Лъчезар Томов в България все още ваксинирането върви много бавно. Той даде пример с Израел, където то вече дава ефект.
„Но ефектът не е толкова голям, колкото си мислят хората, защото ваксинират по време на експоненциален ръст и до ефекта минават поне няколко седмици. У нас ваксинирането не е с техните темпове“, каза Томов.

По думите му развитието на болестта показва колко несъстоятелна е идеята, че коронавирусът може да бъде оставен да се разпространява, за да се постигне колективен имунитет.

„Той мутира и може да влезе в безкраен цикъл, при който всяка година непрекъснато да умират повече и повече хора“, каза математикът.
Според него не трябва родителите да се питат дали искат децата им да бъдат тествани, а трябва да се направят случайни извадки за антитела и антигенни тестове в училища и детски градини, за да се проследи как болестта се развива там.

Лъчезар Томов е на мнение, че в България не се взимат най-добрите мерки, защото има много икономически и политически интереси.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    66 11 Отговор
    Поздрави от Орлов мост! Снежната буря не ни плаши.Мафията вън!

    Коментиран от #12, #28, #31, #34, #45

  • 2 Смях

    72 10 Отговор
    До сега никой незнаеше че математик разбира повече от медикВ Абсурдистан всичо може

    Коментиран от #56, #58

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТОТАЛНО

    11 47 Отговор
    ЗАТВАРЯНЕ И ВАКСИНА😈

    Коментиран от #10

  • 5 Професора

    60 8 Отговор
    Изчезни разноглед лакей на ковид пропагандата. Кслво стана с корона грипа в афро азиатските гета в Западма Европа нещо липсва там!
  • 6 Факти

    41 8 Отговор
    Да г о дуХате
  • 7 Самовлюбената ,,стара мома,,.

    2 10 Отговор
    За какво ми е мъж той създава само проблеми аз съм успешна самодостатъчна богата никой не ми е нужен принадлежа на себе си и съм господарка на собствения си нарцистичен живот всяка сутрин си посягам сластно сладострастно похотливо безшумно заради комшиите да не правя лошо впечатление.
  • 8 един от многото

    44 4 Отговор
    Този , не стига , че не може да говори , ами на всичкото отгоре и малкото което каже е голяма глупост!

    Коментиран от #38

  • 9 Софиянеца

    37 2 Отговор
    Има ли корона в бастионите на малцинствата в България, нещо не съм чул черните да се оплакват от заболели.

    Коментиран от #27

  • 10 спутник

    27 3 Отговор

    До коментар #4 от "ТОТАЛНО":

    давам ти моята ваксина , та белким се отървем по-бърже от уpоди като теб

    Коментиран от #19

  • 11 МММ

    12 38 Отговор
    "Двигателя " на инфекцията са Училищата и Детските градини , точно след отварянето 2 седмици и ХОП ТРОП нараснаха случаите няма мърдане.Ама бЪлгарина неще и да чуе че ще се наложи да си гледа сам децата както едно време...

    Коментиран от #16

  • 12 КАКВА БУРЯ ВЕ?????

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    НИЕ ТУК В ТАНЗАНИЯ ЩЕ ПОЧЕРНЕМ КАТО НEГРOC😀😀😀😀
  • 13 Къв щам

    22 4 Отговор
    Кви 5 лева, да не сме година1970... Я си... Управляващитр, депутатите, чиновниците, общините и останали толпи да си спазват мерките, и фа си дишат мръсотията от маските! Да не закачат нормалните хора! Прекалявате!!! Е съм ВА
  • 14 Спрете го този изрод

    46 4 Отговор
    Докога идиоти като този ще говорят несвързано и защо въобще му се дава думата, каквото има да става, ще стане, няма нужда такъв олигофрен да всява допълнително паника.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТОТАЛНО

    6 20 Отговор

    До коментар #11 от "МММ":

    ЗАТВАРЯНЕ НА МОЛOBE ВЕЧЕРИНКИ ПАРТИТА ПО БУЛЕВАРДИ МАГАЗИНИТЕ ЗА КИРПИЧ ЦИГЛИ И УЛУЦИ ЗАЛИ ЗА МУСКУЛИ И ПЕРУКИ😁
  • 17 Към заглавието

    33 5 Отговор
    Без да ти чета тирадите...Побъркахте народа, откривайте психиатрии спешно, че след вашите внушения, психично здрави няма!
  • 18 888

    33 4 Отговор
    АБЕ ОТ КЪДЕ ГИ ВАДЯТ ТИЯ ДЕБИЛИ...............................................................НЕ ОСТАНАХА ЛИ НОРМАЛНИ ХОРА
  • 19 ТОТАЛНО СИ

    0 11 Отговор

    До коментар #10 от "спутник":

    ..сПЪТНИК и без да си даваш ваксината😈УБАBEЦ !!!!😕

    Коментиран от #22

  • 20 Левтер

    0 5 Отговор
    Лекар ли е?
  • 21 Пак неразбрали

    8 21 Отговор
    Щамът няма значение - спазване на разстояние е ефективно срещу всякакви респираторни вируси и щамове. Неспазването на разстояние и прекарване на дълго време в затворено помещение с други хора води до зараза. Щом развъдниците като училища, ресторанти, барове, и фитнеси са отворени, заразата ще се разпространява, без значение колко често бършат масите.

    Коментиран от #25

  • 22 Т-рекс

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТОТАЛНО СИ":

    Тотално си **п!
  • 23 Jokera

    22 3 Отговор
    Те не могат да предвидят времето, какво ще бъде след две седмици, но за Вируса и действията му след две седмици се знае всичко. Това го доказва поредния математик, професор ....... Все едно поддържат връзка с Вируса....
  • 24 нашия

    15 2 Отговор
    щом математиците взеха да ръководят борбата и да разбират от заразни болести -ша са уприм-ма скеептичеен сам.....
  • 25 Идио

    18 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пак неразбрали":

    Стой си вкъщи ковидист,не давай акъл.А на математика ,по леко с прогнозите,че хора не останаха.
  • 26 Дълбоко виждащ

    5 2 Отговор
    По лесно ми е д направя копи пръст,днес ви обясних подробно,някъде мисля при друг корифей,кунчев-маймунчев..Сега при тоз маймун.Днес казаха официозно репродуктивното число е 1,12. ,,а. Сега виждам1,2. Тук някой от тях лъжете!Но,вълни и панделки е нямало никога на територия бг!!Има игра с 200/100000!!тази игра в бг се играе наДВЕ седмици,. Докато Германия,ВеЛикаБритания я играят на седмица.......на Седмица смятат и вси други!Как се играе,тази игра съм описал,но не пречи Йоан дън мал...Така...имаме население около 6,8 милиона делим го на 100000 и получаваме 68, това делим с него...всеки ден в продължение на Две седмици събираме вирусоносителите....накрая ги делим и полученото,или. Ни затваря,. Или не...това е философията,чаках,чаках,чаках. Дълго някой от вас да попита....Уви,не дочаках!!виждате как ,като за две седмици,или Излъжат в брой тестове става-Армагедон!!трябва да ги докарат само до 13600. И. Вие сте затворени!!!Ако трябваше за седмица да ги направят при 9%,. ,Трябваше дневно по 20хиляди теста да правят...хахаха,ако някой от щаба и защитниците му искат диспут да се обадят!и без това тази нощ ще будувам,както обикновенно....Заради Австралия Коен,не поради друго.

    Коментиран от #29

  • 27 нашия

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянеца":

    то как мислиш че попълват статистиките---с тях разбира се...в маалата това вече си е бизнес....по доходен от продаването на кръв
  • 28 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А ти от коя мафия си??????????????
  • 29 Дълбоко виждащ

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Дълбоко виждащ":

    Да го сложа на речникът ви!!!така да изопачава думи,може само бг!!
  • 30 Hoho Boho

    17 2 Отговор
    Тоя защо говори глупост?

    1. Къде на графиката вижда две вълни за да говори за трета вълна?
    2. Къде на графиката за Израел се вижда, че ваксинирането дава ефект?
    3. Как математиците разбраха, че заради новите щамове епидемията ще започне отначало?
  • 31 Анти мафиот.

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Крадеца вика дръжте крадеца. Ей бандит стига си ходил да цапаш Орлов мост.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Родител

    15 2 Отговор
    ТОЗИ Е ЗА ЦЕНТРАЛНИЯ ЗАТВОР!ВЪЗМЕЗДИЕ ИМА!

    Коментиран от #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мутри вън!

    9 2 Отговор
    СЛУГИНАЖА НА МУТРИТЕ НЕ НАДУШВА СВОЯТА ВОНЯ!
  • 36 Лъчезар Томов мало умник, повтараш след

    8 3 Отговор
    Физика Витанов като папагал!!! Клепоухо, очилато недоразумение, разскарай се Мекере и марионетка на Хранилка!!!
  • 37 Frog

    10 3 Отговор
    КОЛКО ти платиха и на тебе продажник такъв, да стряскаш народа?В гроба ли ще ги носиш тези пари??
  • 38 А ти как разбра,

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "един от многото":

    че е глупост?

    Коментиран от #40

  • 39 Откога в затвор

    0 6 Отговор

    До коментар #33 от "Родител":

    вкарват, за смятане по факти? Интересно ако те вкарат за смятане, а да не поглеждат крадци и убийци!
  • 40 един от многото

    13 1 Отговор

    До коментар #38 от "А ти как разбра,":

    Много просто , слушах му глупостите по телевизията. Ако смяташ , че един математик може да каже нещо свястно за пандемията , отиди да те прегледа водопроводчик или бояджия когато се разболееш!

    Коментиран от #44

  • 41 Асо

    8 1 Отговор
    Поредният некадърник и смотаняк,който е за затвор.
  • 42 Ненормалник

    9 1 Отговор
    Този дори не се е продал на мутрата Боко.
    Той е просто откачен. Ненормалник като всеки слуга на Тиквата
  • 43 Верно ли

    10 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Той мутира и може да влезе в безкраен цикъл, при който всяка година непрекъснато да умират повече и повече хора“, каза математикът.
    Маллеееййй :))) Ми тоя да седне да изчисли кога ще измрем всички окончателно, че иначе ще измреме от затъпяване, докато им четем глупостите, дето вие, мисирки, ги публикувате!!!!

    Коментиран от #59

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Лелее

    6 0 Отговор
    Те голегите по - нагоре написаха достатъчно за “ героят “ на новото време ...
    Аз ще добавя - видя ли го и бегам да повръщам ! Що така ?
  • 47 Лелее

    4 0 Отговор
    КОЛЕГИТЕ исках да напиша , ма се развълнувах ...
  • 48 Обективно

    2 8 Отговор
    Българския тъпанар не може да бъде стреснат от нищо.Нали мрат пенсиите кво му пука.Жалко че няма вирус да умори тази българска еснафска тъпотия.Вие сте по умни от всички,особено от евреите..мърша,а не народ
  • 49 Дълбоко виждащ

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Телевизията принципно е за гледане!":

    Дразните!!!Лично го слушах и гледах по бТВ!написал,съм как се лъже в бг на200/100000!ясно и коректно съм известил,че в Евросъюза и Другите се прави на седмица,а в бг на две....това се крие,а вие не се досещате как ви правят вълните!Говори заГермания,и ТЕНДеНЦИОЗНО излъга!!!Там при 100/100000 се ОБлЕКЧАВАт мерките,а на се затягат,но там се БРОИ на СЕДмица!!Сега,като разбра, кажи от кои си!!!Иде време Разделно....заек Вук...тражи да ....

    Коментиран от #50

  • 50 Лъже?

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Дълбоко виждащ":

    Според кой? Според вас? А защо вие трябва да сте критерии? Може би заради ника? Не го оправдавате! И не го оправдавате, защото си вкарвате една идея в главата и от там на сетне градите всичко! И не ви интересува, дали основата е вярна или грешна! Колкото и дълбоко да виждаш, ако основата ти е грешна, язък за виждането и разсъжденията!

    Коментиран от #53

  • 51 1111

    2 1 Отговор
    хората ни го бутат с 200 знаете къде поробват ни оставят ни без работа а ние вече вместо да сме ги вкарали 2 м под земята си коментираме ли коментираме
    така и ще си коментираме още 4 г че бай ставри ще чака борисов ама борисов ще си гледа кефа пак ний пак ще сме си с коментари и често масло
  • 52 ret54w6t5

    2 0 Отговор
    смешник жалък мухобойко крадлив
  • 53 Дълбоко виждащ

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Лъже?":

    Вие не можете да четете???А,може би ви плащат само да пишете!прочетете първо поста ми,там съм написал ясно,как и по какъв начин ЛЪЖе!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ухехжжж

    1 0 Отговор
    Този е незаконен син на боеко.Няма друго обяснение.
  • 56 Бил Гейтс

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Смях":

    Гигантския балон на ковид измамата продължава да се надува с всякакви средства пък били те и най-нелепите...
  • 57 Алфа Ромео

    0 1 Отговор
    Отивам да кажа на папаята и козата си че идва трета вълна.
  • 58 Антон

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Смях":

    Прави впечатление, че по темата взимат "компетентно" отношение все повече "специалисти" от рода на математици, социолози и политици и все по-малко истински специалисти. А, защо? Може би защото проблема не е медицински?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Анонимен

    0 0 Отговор
    С новите щамове и ваксините вече излезе, че не помагат и имат нужда от тунинговане. Иначе вчера еврейка ми разказа за ваксините в Израел. Там се ползва само Пфайзер. Тя е на около 60. След първата доза имала към 2 часа гадене. След втората- 2 дни тежки симптоми като задух, отпадналост, главоболие и след това всичко отминало. За хора под 30 казва, че е по-страшно. 3 от 3те й дъщери са били 2 дни в интензивно след втората доза и пак след това симптомите им изведнъж изчезнали. Както го изказа, това е нещо масово като реакции, а не само в нейното семейство.
    При това и с ваксина пак са затворени в пълен локдаун, защото, както каза "На 9 000 000 имаме 9 000 000 щама.", т.е. там в момента имат и великобритански, и южноафрикански, и бразилски, дето ваксината не им действа.
  • 61 смешко

    0 0 Отговор
    Не ни разсмивайте с този смешник, моля ви се!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове