Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 12:51 5 720 43

Бивш експерт от ГДБОП разкри може ли машините за гласуване да бъдат хакнати

  • машини-
  • гласуване-
  • гдбоп-
  • любомир тулев

Машините ще спестят времето за броене и калкулиране на бюлетините. Информацията се събира локално, не се праща по интернет

Бивш експерт от ГДБОП разкри може ли машините за гласуване да бъдат хакнати - 1

Най-масовото гласуване с машини за първи път в България ще е на парламентарните избори пролетта. Може ли електронният вот да се хакне?

"Масово има объркване сред българите "ама как така ще ни позволят да гласуваме по интернет". Има разлика между дистанционно и машинно гласуване.

Ние още сме далеч от дистанционното гласуване. В България имаме машинно гласуване, което не е прецедент нито за Европа, нито за САЩ, това не е нещо ново".

Това заяви киберекспертът и бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Любомир Тулев в студиото на "България сутрин".
По думите му машините ще спестят много време на секционните членове.

"Машините ще спестят времето за броене и калкулиране на бюлетините. Информацията се събира локално, не се праща по интернет. Тя се събира на машината и после просто се принтира", обясни Тулев.
Според киберексперта хипотетично има възможност някой да влезе в машината с лаптоп.

"Но този интерфейс ще бъде заключен. Далеч съм от мисълта, че ще бъде манипулиран вотът", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

И добави: "обучението на секционните членове да попълват протокол е в пъти по-сложно от обучението да работят с машините. Разбира се, че ще има обучение, но то е в пъти по-лесно. Ще има и техническа поддръжка на място".

Любомир Тулев коментира, че България е все още далеч от дистанционно гласуване, защото трябва много време за уеб апликация, а и дистанционното гласуване крие изключителни рискове.

"Това в момента е позволено само в Естония и Латвия", каза той и допълни, че според него "камери по време на избори е прекалено много".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    42 5 Отговор
    Ха дали можело, питайте Бай Джо, спечелил повече гласове от Обама?

    Коментиран от #9

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    46 1 Отговор
    Питайте и експерта който каза как са хакнали работния режим на пръскачките от поливната система пред НС 😀😀😀
  • 3 ЦИК Каспичан

    41 2 Отговор
    Ако Цецоу влезе, значи всичко е възможно.

    Коментиран от #33

  • 4 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    8 5 Отговор
    ТОЧНО ТЕЗИ МАШИНИ НЕ МОЖЕ!ЛЪЖАТ!НЕКА НЯКОЙ ИТ СПЕЦИАЛИСТ ДА СЕ ИЗКАЖЕ КОЛКО ВРЕМЕ Е НУЖНО ДА СЕ ВЛЕЗЕ С ЛАПТОП И ДА СЕ ХАКНЕ??
  • 5 Българка

    50 5 Отговор
    Машинният вот не може да бъде хакнат, защото машините са локални, не са свързани помежду си. Точно затова глутницата не се съгласи и саботира изцяло машинно гласуване. Нещо повече- вместо да има два протокола- един от машинен вот и втори от ръчни бюлетини, шайката гласува миш-маш протокол. В него ръчно ще се вписват с преференциите резултата от машинния вот. Хайде на бас, че ще има "неволни" грешки и разминавания с машинния протокол

    Коментиран от #13

  • 6 Rimus veritas

    4 4 Отговор
    пак експерти, те са ми като врачки, ексртасенски, медиуми и тем подобни шарлатани, експертите нищо което съм прочел до сега не е станало в реалност, а както знаем, че боб чорба с приказки нема се сготви!
  • 7 Перо

    22 1 Отговор
    В САЩ,където гласуването е машинно от много време се видя,че проблемите и манипулациите,дойдоха от книжните бюлетини и пощите,както и нарушението да се изпращат на хората не поискани бюлетини.
  • 8 😐😐🤬😡😠

    7 2 Отговор
    Всичко може да бъде хакнати включително и мобилните телефони,андроид.Преди 1 година купих нов телафон андроид сложих картата след два месеца ето какво ми се случи - седнал съм на леглото телефонът се включи сам и започна сам да отваря снимките видеата и указателя с номерата ми и т.нт.Скочих и взех другия телефон но докато се върна и точно преди да започна да записвам с камерата всичко приключи

    Коментиран от #32

  • 9 Бачо Киро

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Бай Джо по пощата, не с машини. Машините са капсуловани, никой не мое ги бара по време на вота. Нямат връзка с интернет за да ги хакнат, което обаче не значи, че у нас не може в дадени секции да си ги ръчкат и като ги питат да викат "ми тя заяде ся, тука оправяме я" и тн ... У нас всичко е възможно, защото дори пред очите им да ги бърникат, все тая, никой нищо няма да направи ...

    Коментиран от #12

  • 10 Хакерче

    13 2 Отговор
    А колко е лесно да ти вляза в апартамента ако е заключен? Ами зависи от това дали ключа е под изтривалката, ако е там е лесно...
  • 11 Мохамед

    13 2 Отговор
    Именно затовабъдещите затворници от Цик избраха тези машини, а не Българските, за да могат да фалшифицират изборите.
    Дупе да им е яко взелите парите Цикаджии, защото ще им бъдат изкарани през дъто с вакум!
  • 12 честен ционист

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Ти да не си мислиш, че американецът също не го лъжат с тая разлика, че оня не може и да се усети, какво става, докато Ганьо преглъща и псува на ум.
  • 13 Мохамед

    4 9 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Софтуера ма БУГарке ще определя какъв процент от гласувалите към коя партия да се начислява.
    Умна си колкото двама глупави.

    Коментиран от #17

  • 14 Псевдоним

    24 0 Отговор
    Всичко може да се хакне, единствените доказани антихак средства са АК-47 и дряновата тояга.

    Коментиран от #19

  • 15 Няма ка да хакнеш машините

    6 3 Отговор
    Ей колко си сигурен, така беше и ноември! Бойко дава, но ЩАБА не дава, играят си на доброто и лошото ченге 😁Ама истината е, че ще се получават още пари за ПЛАНдемията и пак ще станат бройките големи!. Мутри вън.. Казах
  • 16 Любомир Тулев бивш Полицай!! И тоя на

    9 0 Отговор
    Амбазурата!! Ще бъдат хакнати, това не може, видио наблюдението ще бъде в повече??? Гербер, и сега като бивш е някъде на Служба!!! Я в Делта Гард, я в Ипон!!! Матросов, всичко НЕМОЖЕ!!! Щое то???
  • 17 Българка

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мохамед":

    А ти не си мисли, че с името на ника си станал пророк или негов роднина. Машинният вот РЪЧНО ще се обобщава с химикал заедно с ръчните бюлетини по партии и с преференции. "Умнико" в протоколите не се отбелязват проценти за партиите , а брой (цифра) гласували за тях. Описват се и невалидните бюлетини, които могат да са само хартиени, защото машините не пропускат недействително гласуване. Написах ти го бавно, дано "стоплиш" за какво иде реч

    Коментиран от #29

  • 18 Protagonist

    2 2 Отговор
    А, дали са проверили тези прости машинки срещу EMP Jammer Attack?

    Коментиран от #23, #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чичо Тони

    11 0 Отговор
    Разбира се, че може. Ако се приема разпечатката от машината директно - без броене на ръка на разпечатаните от машината бюлетини, машината може да разпечата такъв протокол, какъвто програмиста е заложил в софтуера (срещу съответния стимул). Машината може да се програмира да прави "правилните грешки" само за времето на изборния ден, а през останалото време да си минава тестовете и проверките. Освен това не е нужно нещо да се свързва с нея с кабел за да се манипулира "он-лайн". Т.е., ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е разпечатаните от машината бюлетини да се броят ръчно и резултата да се сравнява с този в разпечатания протокол.

    Коментиран от #25, #43

  • 21 qwerty

    7 0 Отговор
    Всичко започва с приключване на изборния ден. До тогава проблеми няма.
  • 22 KUKU

    8 0 Отговор
    Важното в случая не е гласуването а кой ще прави псевдоотчета.
    Честито на печелившия.
  • 23 Радо

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Protagonist":

    От Варна ли си?
  • 24 Бае Въло

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Protagonist":

    Може и нещо далеч по-простичко - Шишо Бакшишо с помпичката.
    .........Нищо сигурно не може да има в дигиталната епоха. Битката е между алгоритми. Който състави по-добър алгоритъм, той ще печели.... Докато не се състави още по-добър.
    Нещо подобно е било преди 65М години.
  • 25 факти

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Чичо Тони":

    Предиството на машината е, че не може да се подправят бюлетини да станат невалидни както това се случва с хартиените - някой от комисията драсва върху бюлетината на друга партия и тя отпада! Върху разписките, които отпечатва машината и да драскаш и да не драскаш не се променя вота! Единственото слабо място са картите, които някой може умишлено да унищожи, прекършвайки ги, за да спре гласуването с машини! Препоръчвам гласуването с машина, защото освен всичко друго така ще се отчитат правилно преферениците,които иначе комисиите от мързел пренебрегват често!

    Коментиран от #30

  • 26 ТЪП

    7 1 Отговор
    дистанционното гласуване в момента е позволено само в Естония и Латвия". После се чудим защо естонците и латвийците са най-антирусконастроените в момента. Защото американците дистанционно по интернет им избират правителствата.
  • 27 Нико

    2 2 Отговор
    Който гласува да си извади телефона и да снима екрана и да се направи сайт и всеки да праща своята снимка там и така ще имаме публичен достъп и следене какво става и какви резултати да очакваме
  • 28 Матей

    4 0 Отговор
    Удобно било,пестяло се време,а доколко има сигурност,не казва точно и ясно.Ами те много далавери се направиха напоследък,със съображения за удобство и улеснение,разни монополисти си наслагаха нови измервателни уреди за да те скубят както намерят за добре,ВиК,тец,ЕВН,телефони с разни тарифи.Тука е така,никой не зне кой пие и кой плаща,изтървана работа.Изборите пък са хептен кьорава,започват отдалече да се изявяват разни мутра-джии,на служба при герб.
  • 29 Мохамед

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    А ти май не може стопли, че артиениет бюлетини ще се броят само ако има оспорване на вота, а за валидни ще се считат флашките, които ще доприпкат до Михаил Константинов, който ще определи... победителите въз основа на предпочитанията на едни хора отвъд кулисите.

    Сега стопляш ли за какво иде реч, или реотанът ти не загрява на ниски температури и чака летните горещини!

    А това го написах буква по буква, за да може една "българка" да вдене иглата; между другото, ако не знаеш какво е игла, може да се допиташ до чичко гугъл.
  • 30 Мохамед

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "факти":

    Това само при положение, че се допусне ръчно преброяване на хартиените при оспорване на вота, а като знаем на кого служат корумпетата от ЦИК, то това става мисия невъзможна, освен за някакви си незначителни места, които няма да променят вота.
  • 31 Експерт

    2 0 Отговор
    не може защото ще бъдат хакнати предварително.
  • 32 Шопо

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "😐😐🤬😡😠":

    Не е точно така. Я например за работа си имам Нокиа С2 -без интернет, и че го хакнат, га Дунаво тръгне обратно! Е, за гъзария си имам и смрадфон - него да го хакват колкото си искат, празен е като на Боко кратуната.
  • 33 Цецоу

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЦИК Каспичан":

    има IT компания и не е случайност.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    3 0 Отговор
    Абе те хората банкомати хакват и Пентагона хакват, че едни машини за гласуване ли няма да хакнат.
  • 36 Разум

    1 0 Отговор
    Мхм, да. Определено ако ГЕРБ брои гласовете, които машината показва ще бъдат точни.

    Гответе се за изборен грабеж, и след това за масови стачки, защото МАФИЯТА ГЕРБ, вече е измислила как да се самоизбере.
  • 37 Разум

    0 0 Отговор
    Машината ли ще дава разпечатка?
    То тогава разпечатките вече се подготвят от верните на Б.Б.
  • 38 ТРЕНД

    2 0 Отговор
    Дават банките за пример за електронно гласуване, електронното банкиране е супер. Но банката нито иска да те измами, нито е монополист, както правителството в изборите. Има и разследващи органи срещу банкови нарушения, прозрачност какво си харчил за какво. Изборите са мижи да те лажим, до да може да си смениш вотът и да го видиш, това не значи, че той ще е такъв в общият кюп, куп. .... Трябва бюлетините да да се проверяват за химия, дали химия не изтрива мастилото. Да се гласува само с лична карта при влизане, тя да се вкарва автоматично в централен компютър, че този човек вече е гласувал. Когато си тръгва след гласуване, слага отпечатък, пак за централен компютър, компютри дори няколко, независими. Отпечатъкът е допълнителна защита срещу фалшиви допълнителни лични карти. Третата сигурност е - че трябва да си познат на гласуващите и членовете на секцията, и ако двама се усъмнят, че този гласуващ не от това място да го запишат по-подробно кой е и повече данни да вкарат в централните компютри. БЮЛЕТИНИТЕ да се показват пред камера, и да се виждат на проектор. Така всички да видят всяка бюлетина, и този запис да влезе в интернет. Сега дали не броят една бюлетина няколко пъти. И след такова преброяване пред всички, като самите граждани да тълкуват за кой е гласувано, нали е демокрация, и всяка преброена бюлетина да влиза в нова урна но разрязана на две, и после да се проверяват за "химия - срещу мастило", нищо не излиза от секцията само подписаният протокол, но
  • 39 ТРЕНД

    1 1 Отговор
    БЮЛЕТИНИТЕ да се показват пред камера, и да се виждат на проектор. Така всички да видят всяка бюлетина, и този запис да влезе в интернет. Сега дали не броят една бюлетина няколко пъти. И след такова преброяване пред всички, като самите граждани да тълкуват за кой е гласувано, нали е демокрация, и всяка преброена бюлетина да влиза в нова урна но разрязана на две, и после да се проверяват за "химия - срещу мастило", нищо не излиза от секцията само подписаният протокол, но може и само онлайн да е публикуван от сървъри към различни организации, умножен в милиони бройки - дори в компютри по светът, като биткойн. Така и със снимките на протоколът, и видео от броенето. Дистанционно само с видеовръзка онлайн, където се посочва помощник за гласуване, и показва личната карта, но само за сигурни гласоподаватели, с причина да не могат да се явят, тоест - физически - болни, или в чужбина. Помощникът ще снима за дистанционно гласуващият, какво попълва, за да е сигурен дистанционно гласуващият. За първи път в България се провеждат избори за президент с интегрална бюлетина и прозрачни урни, президентски избори в България през 2006 г. За бюлетини бюджетът отделя между 266 000 и 304 000 лв. Бюлетините изготвя фирма „Демакс“, собственост на депутата от БСП Петър Кънев. Интегралната бюлетина има химия, изглежда че й трябва светлина. Смартматик (на приятел на Сорос и член на Отв. Общество) печели преброяването на машинните гласове у нас!
    Няма случайности!
    А българските машин
  • 40 ТРЕНД

    3 0 Отговор
    За първи път в България се провеждат избори за президент с интегрална бюлетина и прозрачни урни, президентски избори в България през 2006 г. За бюлетини бюджетът отделя между 266 000 и 304 000 лв. Бюлетините изготвя фирма „Демакс“, собственост на депутата от БСП Петър Кънев. Интегралната бюлетина има химия, изглежда че й трябва светлина. Смартматик (на приятел на Сорос и член на Отв. Общество) печели преброяването на машинните гласове у нас!
    Няма случайности!
    А българските машини??? - бяха отстранени от ЦИК! Кой председателства ЦИК ? Пак човек на С.?
  • 41 фаро

    2 0 Отговор
    Това да не са ви телефоните пред които мастурбирате и цяла Америка ви гледа
  • 42 В Испания има камери

    2 0 Отговор
    Били са прекалено много защо ще видим турците и циганите платените ли
  • 43 Щирлиц

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Чичо Тони":

    Коментарът е точен. Има и още много начини за манипулация: машината може умишлено да изкара грешен протокол само в изборния час или да откаже да работи. Тогава се приемат хартиените разпечатки, които лесно могат да се подменят. В малките секции не всички партии имат застъпници (наблюдатели) и може винаги комисията да каже, че няма отрязъци за малките партии и да не се отчете вот за тях. Приоритет има комисията, а не машинния протокол. Машините улесняват съставянето на протокол, но реалната цел за избягване на недействителни бюлетини може да не се постичне, ако комисията реши че машината не работи, или се разминава с хартиените разпечатки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове