17 Февруари, 2021 17:09 5 334 35

Град Баня настоя пред ФАКТИ: Искаме нова ВиК мрежа

  • баня-
  • вик-
  • вик мрежа-
  • водопровод-
  • асфалтиране-
  • град баня-
  • вик - пловдив-
  • община карлово

"Ежеседмично се копаят улици, за да се оправят аварии", разказа жител на града

Град Баня настоя пред ФАКТИ: Искаме нова ВиК мрежа - 1
Кадърът е приложен в петицията за нова ВиК мрежа

Подписка започнаха жителите на град Баня преди няколко дни. Причината - стара ВиК система в града. Искането на баненци пък е за спешно изграждане на нова ВиК мрежа в града.

„През последните години, един от основните проблеми на нашия град е остарялата ВиК мрежа. Изграждането ѝ е започнало през далечната 1962 г. и към момента е в катастрофално състояние. Водоснабдителната мрежа е от етернитови тръби, а материалът, от който са направени, в днешно време е считан за канцерогенен. През 2020 г. авариите, които са възникнали са десетки“, пише организаторът на петицията Мартин Стоянов.

От ФАКТИ се свързахме с него, за да говорим повече за проблема.

„Има постоянни проблеми – тръбите се пукат, стават аварии. Говорим за ежеседмични аварии през последните две години. Понеже мрежата е била изградено според тогавашните норми и няма спирателни кранове през определено разстояние, когато сега се спука тръба, много голяма част от град Баня остава без вода. Те трябва да спрат цялата вода, за да отстранят аварията“, разказа Стоянов.

Самото отстраняване на авариите пък се случва така: „Когато се констатира аварията, се звъни, оттам се обаждат в Карлово, което е на 11 километра от Баня, от Карлово трябва да тръгне багер, който се молим да е свободен в този момент. Докато тръгне този багер, докато стигне до Баня, докато се отстрани аварията и се пусне водата, минава по цял ден“.

Чакането на техниката да пристигне и да отстрани дадена авария обаче е само част от проблема според жителят на град Баня. „Баня от 10 години има подготвен проект за цялостна подмяна на водоснабдителната мрежа и изграждане на пречиствателна станция. Този проект от 10 години на изчакване, защото нямало финансиране. Той е на стойност около 25 милиона лева. Нашият кмет, когото много харесваме, през последните 4-5 години се мъчи да направи каквото може. Когато обаче нямаш гласуван собствен бюджет, а зависиш от Община Карлово за средства, ти си с вързани ръце“, обясни Стоянов.

Баня, казва Мартин Стоянов, не е случайно място. „Баня някога се е наричал Карловски минерални бани. Градът е със статут на курорт от национално значение от 1961 година. Още през 30-те години по царско време има изградена обществена баня, санаториум. След това са построени няколко почивни станции. В момента има действащи три хотела, санаториум, почивна станция и обществена баня. Отделно има много къщи за гости. Навремето са работили 4 стола за обществено хранене, къде са се хранели по 2000 човека. Говорим за организиран туризъм в Баня, който в последните 30 години е нула“, разказа той.

Той си обяснява тази криза в туризма на Баня с липсата на сериозни инвестиции през последните 30 години. „В началото на 90-те преминахме към Община Карлово. Дотогава бяхме самостоятелна община. Имахме собствен бюджет. След като преминахме към Община Карлово, всичко тръгна към упадък в Баня. През 30-те години Царят прави в Баня обществен парк от 300 дка. Говорим за парк с алеи, пейки, осветление, градини. Този парк в момента е обрасъл, по алеите почти не може да се върви, всичко е в тотален упадък“, допълва той.

„Кметът прави усилия, но кардиналните ифраструктурни проблеми, които Баня има, няма как да ги реши той сам“, категоричен беше Мартин Стоянов и настоя за цялостен ремонт на ВиК мрежата.

„Положението вече е нетърпимо. Ние не може да се задоволим с това да ни правят по една улица на година. Това ще продължи 40-50 години“, каза той.

„Баненци вече са много изнервени от цялото това положение. Разбирате, че няма как да дойде някой инвеститор в Баня – а такъв инвеститор ние жадуваме, при положение, че няма нормална инфраструктура и Баня е разкопана. Ежеседмично се копаят улици, за да се оправят аварии. След това тези участъци стоят неасфалтирани. Чака се да се съберат 2-3 аварии и тогава да дойде техника, която да асфалтира“, разказа Стоянов.

„Това е недопустимо. Баненци помнят какво беше Баня. Те не искат нищо друго освен това, което беше – да имаме нормална инфраструктура, а не улици, разбити от постоянните аварии, да имаме вода с нормално качество. Тази вода, която в момента тече, заради честите аварии постоянно трябва да бъде хлорирана. Пълниш чаша с вода, оставяш и след три часа тя продължава да мирише на хлор, на химия“, заключи Мартин Стоянов.

Последва разговор между ФАКТИ и кметът на град Баня Стамен Гешев.

„Вчера имаше среща с г-н Николов (бел.: Спартак Николов, управител на "ВиК" ЕООД – Пловдив) и с народния представител Данка Зидарова-Люртова. Уговорихме смяната на водопровода, но на това, което сме планували за тази година. То не е свързано с подписката, то беше планирано. Единствената промяна е, че бяхме планували улица „Средец“ за подмяна, но тя отпадна и ще сменим водопровода на улица „Александър Стамболийски“, тъй като там има множество аварии през изминалата година. Това обаче е по плануване, което е направено от предходната година“, обясни кметът на Баня.

Той поясни, че смяната на водопровода върви заедно с асфалтиране. „Най-големият проблем там е със смяната на настилката. Тръбата ще я изкопаем, ще я сменим – това не е толкова скъпо, колкото настилката след това“, каза той.

„За нашите аварии отговаря Вик - Карлово. Районът е доста голям като площ. Говорихме дали може да се даде още техника на ВиК – Карлово. Това вече ще го уточнят управителят на ВиК – Пловдив и директорът на ВиК – Карлово, за да може по-бързо да се отстраняват авариите. Община Карлово обаче е много голяма като площ. Ако има аварии в последна точка Клисура, а тракторът трябва да дойде до Баня, става доста време“, обясни Гешев.

„Залагаме на улици, които имат много аварии. Това е, което можем да направим за момента“, каза той.

На въпроса откъде ще дойде бюджетът за тези ремонти, той отговори: „От улиците, които сме заложили тази година, „Александър Стамболийски“ ще е с бюджетни пари от Община Карлово, а улица „Карловска“, която е главната улица на входа от Пловдив, по която вървят два водопровода – захранващият и другият, който е към къщите, там ремонтът е с пари от Министерски съвет, от държавата. Там настилката е паваж, ще бъде подменена с асфалтова настилка, тъй като вече е много компрометирана, пък и много трудно се намират хора, които да редят паважна настилка. Същото е и с „Александър Стамболийски“ – настилката е паваж, ще бъде махната и положена асфалтова“.

А относно това дали има някакви шансове за цялостна подмяна на водоснабдителната мрежа на Баня, кметът на града каза: „За цялостен ремонт, по думите на г-н Николов, общината трябва да разработи проект. Има проект, който е създаден преди 10 години, но той е за цялостен ВиК цикъл. Цялостен ВиК цикъл е подмяна не само на водопровода, но на канализацията и изграждане на пречиствателна станция. Доколкото зная има проект само за пречиствателната станция, но за улиците – не“.

Свързахме се и управителя на ВиК – Пловдив инж. Спартак Николов, който заяви, че е редно да приемем информацията, предоставена от кмета на град Баня на финална, тъй като “де факто това е информацията от вчерашната среща” между Николов, Гешев и народния представител от Пловдив област Данка Зидарова-Люртова . „Експлоатираната от нас мрежа е публична общинска собственост и нашата инвестиционна дейност е пряко съгласувана от общинската администрация. Рамката на инвестиционната ни дейност е заложена в договора с Асоциацията по ВиК и съответно одобрена и от Комисията за енергийно и водно регулиране“, каза инж. Николов.

По-рано днес изпратихме въпроси към Община Карлово, за да разберем има ли в крайна сметка готов проект на ремонт на водоснабдяването в град Баня, предвижда ли се такъв цялостен ремонт и кога. Същите въпроси изпратихме и към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Вземайки предвид краткото време за реакция от тяхна страна, към този момент все още не сме получили отговори, но ги очакваме.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко крадеца на ток

    11 4 Отговор
    Имам само шахти на ЧЕЗ.

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Карлово Даков

    17 1 Отговор
    Баня и никое селище в община Карлово не може да се надява на нов водопровод,защото като във водопровод парите изтичат в джоба на Кабаиванов и групата фирми около него за козметични проекти с много пари за крадене.Кабаиванов е осъден за 25 хиляди лева,а е откраднал поне 50 милиона.

    Коментиран от #4

  • 4 Старо СДС

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Карлово Даков":

    Не е вярно-поне 100 милиона е лапнал досега .Кабаиванов олицетворява алчността, политическото лицемерие,и наглостта на тъмните субекти ,които ловят риба в мътните води на прехода.

    Коментиран от #8

  • 5 🐷 Боко ТИКВАТА

    7 3 Отговор
    Идвам с кирката.Нося и тръбите.🤣🤣🤣🤣
    Само МОЛЯ ВИ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МЕН.🤣🤣🤣

    Коментиран от #20

  • 6 Всичко села

    3 1 Отговор
    Са на скептични ями докога питам аз
    Само ще се краде
  • 7 90, МИЛИАРДА ЕВРА за шкафа

    1 3 Отговор
    А селата на септични ями
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 селтак

    5 2 Отговор
    Ха,тва да не е Банкя!Водопровод искали!
  • 10 Тони Минев

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "🐷 Боко ТИКВАТА":

    То СДС са 5,6 члена в Карлово-благодарение на Кабаиванов, който го затри напълно.
  • 11 ЪРП

    6 3 Отговор
    НAРOДA ТРЯБВA ДA CE OБEДИНИ И ДA УНИЩOЖИ НA ИЗБOРИТE МРAКOБECНAТA МAФИOТКCA ХУНТA, КOЯТO РEAЛНO C РEAЛНИТE CИ ДEЙCТВИЯ ФИЗИЧECКИ УБИ ХИЛЯДИ ТEЖКO БOЛНИ ХРOНИЧНO И РAКOВOБOЛНИ ХOРA, КAТO ЗAБРAНИ МECEЦИ НAРEД БOЛНИЧНO ЛEЧEНИE И OПEРAТИВНO!!!!!!!!!

    ЧEКМEДЖEГEРБEРACOПИТEЦИТE И ПOДЛOГИТE МИ И ГOCПOДAРИТE ИМ ИЗВЪРШИХA МACOВO УБИЙCТВO НA НAЙ-БOЛНИТE И НУЖДAEЩИ CE БЪЛГAРИ !!!!!!!

    НAРOДEEEEEEE!!!!!!.......CТAВAЙ И CИ CВЪРШИ РAБOТAТA ПOНE НA ИЗБOРИТE....НAРOДE!!!!!!!!!!!!!!????
  • 12 МДТ

    4 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Градът е със статут на курорт от национално значение от 1961 година."
    За сведение:
    Градът е бил село до идването на власт на правителството на НДСВ, чийто лидер Симеон Сакскобургготски има адресна регистрация в Баня.

    Ако това е град ............

    Коментиран от #23, #26

  • 13 Местен жител

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко крадеца на ток":

    В природата нищо не се губи, само,че вместо за ВИК парите просто се отзоваха в джоб,познайте на кого.
  • 14 Абе

    4 1 Отговор
    То и аз искам ново колило ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Човек от Баня

    2 2 Отговор
    Само фирмите на Станимира могат да направят ново ВИК на цялата община.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Данка

    6 1 Отговор
    Кабата и Данка Кебапчийката само с комисионите ,които получават за един месец,ще направят водопровода на Баня и Карлово,само гласувайте пак за тях и ...хоп-водопровод.
  • 19 ха ха хаааа

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "🐷 Боко ТИКВАТА":

    Ако махнат Боко , ти ще изпаднеш в дълбока депресия .. За кого ще пишеш тогава ?!! 🤭🤭

    Коментиран от #22

  • 20 Тулупа

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "🐷 Боко ТИКВАТА":

    Баце, ще пренатовариш жипката, недей.
  • 21 мезозой

    2 2 Отговор
    Пред факти.ru ли настоявате или пред руското посолство?
  • 22 🐷 Боко ТИКВАТА

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "ха ха хаааа":

    Не Аз, другите пишат за мен, колко съм велик.Днес ДАДОХ(от ваш'те пари) 3,5 милиона за джамии и църкви.Оня ден дадох на варненския поп 1 милион(пак от ваш'те пари), за да се моли за мен,докато е жив.🤣
    Ама вие-черни неблагодарници за нищо псувате човека.🤣
    ПОЗОР.🤣🤣🤣
  • 23 е дее

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "МДТ":

    Пак благодарение на НЦВ имате шосе,летище и танц със саби
  • 24 Знайко

    2 1 Отговор
    Като искаш нови водопрород и канализаци не "настояваш". Ами правиш предложение в общината. После събираш порите чрез увеличение на данъци. И като съберете парите кмета ви намира фирма, която да ви го направи.
  • 25 с/р

    1 0 Отговор
    "... Поп Грую . Той е нашият поп Грую Бански, свещеник в селото Баня, оня поп Грую, любимецът на Бенковски, който носеше патрахила си в паласката при фишецнте, който четеше „Верую“ наместо „в единаго бога“ — „в едииаго хъша балканского“ и пр.; който беше преобърнал молитвите от требника да ги чете по своему; който отслужваше божествената литургия с два арнаутски пищова; който привеждаше под клетва бунтовниците, в едната ръка с кръст, а в другата с ятагана..."
  • 26 Bai nudals

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "МДТ":

    Що много е готино в Баня.
  • 27 Zrock

    1 1 Отговор
    Не става. Баня не е БанКя.
  • 28 РАДИО ЕЛТО

    1 0 Отговор
    герб мафия
  • 29 БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    престъпници
  • 30 СОФИЯ

    1 0 Отговор
    В И К мафия
  • 31 РАДИО МАЧЕТЕ

    0 0 Отговор
    ба хти селото ....
  • 32 Ганчо Трехо

    0 0 Отговор
    село Баня Помашко ли бре ?
  • 33 Дрът коЗел

    0 0 Отговор
    Каменарско селце ....тъжно
  • 34 700 дена протести

    0 0 Отговор
    закво ви е ВИК мрежа ,кат са мийте на чучура ве ,амуджи ?
  • 35 Водопроводчик с джип

    0 0 Отговор
    То в Банкя няма вие в баня
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове