Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 13:53 1 795 33

Под 10% от българите искат незабавно да се ваксинират, над половината категорично против

  • ваксиниране-
  • проучване

Пандемията е променила коренно живота на мнозина

Под 10% от българите искат незабавно да се ваксинират, над половината категорично против - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

За мнозинството от българите началото на ваксинационната кампания не стартира убедително. Освен че към днешна дата едва 1.5% заявяват, че са получили поне една доза ваксина, само 10 на сто изразяват желание за бързо ваксиниране - спад от 4 на сто спрямо декември.

Имайки предвид факта, че 10% се равняват на около половин милион души, очевидно е, че както комуникационната, така и организационната стратегия на кампанията, се нуждаят от съществено подобрение. 51.9% не възнамеряват да се ваксинират, 36.8% се колебаят и решението им ще зависи точно от хода на тази кампания.

Всеки втори българин смята, че пандемията е променила не просто отделни аспекти от ежедневието ни, а цялостния ни начин на живот. Това показват резултатите от последното национално-представително проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 8 - 15 февруари сред 1007 пълнолетни граждани.

След близо десет месеца по-голяма или по-малка социална изолация, над една трета от хората споделят, че изпитват психологически и емоционален дискомфорт, поради ограничените контакти с близките си, страха от вируса, сериозните трансформации в обичайния им начин на живот и работа.

Значителен дял от анкетираните посочват и съвсем конкретни промени, някои от които могат да продължат и в бъдеще: 17.2% са започнали да ползват повече технологии. В 13.6%, или в над 300 000 домакинства някой е преминал към работа от вкъщи (хоум офис). 12.4% отчитат загуба на доходи заради пандемията. 4.5% са домакинствата, в които някой принудително е останал вкъщи, заради дистанционното обучение на децата. Също толкова, или малко над 130 000 са семействата, в които техен близък се е завърнал от чужбина.

Преки здравни последици от пандемията е понесло всяко шесто семейство – 15.9% заявяват, че някой от тяхното най-близко обкръжение се е разболял от КОВИД.

За ¼ от българите (предимно жители на селата и хора с по-нисък статус, чиито живот принципно е с по-малко социални контакти) пандемията не е предизвикала значителни промени.

Една от сферите, която претърпя най-големи промени в резултат от пандемията, е образованието. То е сред най-значимите за българина приоритети, а ситуацията изискваше бързи, гъвкави и нетрадиционни решения, като преминаването към дистанционната форма на обучение. Въпреки като цяло положителните оценки на родителите за адаптацията на системата, 61.6% одобряват поетапното връщане на по-големите ученици в клас на ротационен принцип. Решението се подкрепя в още по-голяма степен от родителите на ученици, където достига 78%. 67.4% одобряват присъственото обучение на всички малки ученици.

Характеристики на проучването: Проведено в периода 8 - 15 февруари 2021г. от Алфа Рисърч национално-представително проучване сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    41 4 Отговор
    Свършиха балъците!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 провинциалист от провинция Тракия

    21 2 Отговор
    Ауууу... Ужас!!!
  • 4 Ало

    14 5 Отговор
    Дайте руската, хората с 90 процента руски са валсинирани от родилн ото още, тея кодови те са най не изпробвани във времето

    Коментиран от #5

  • 5 Дельо Хайдутин

    10 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ало":

    Европейския съюз попита Русия защо изнасят милиони ваксини ,а в Русия не се ваксинират.

    Коментиран от #17

  • 6 Ха-Хо

    6 27 Отговор
    Преди се смеехме на ман...ите, че не се ваксинират със задължителните ваксини, защото си мислят, че е заговор на държавата да ги стерилизират. Мислехме си, колко трябва да си прост, за да вярваш на подобна щуротия, а ето, че и нормалните хора достигнаха тяхното ниво на умопомрачение. Гледам и не вярвам на ушите си.... :)

    Коментиран от #23

  • 7 Бай Ганьо

    13 4 Отговор
    и ас нема са ваксинирвам!!! да не сам прост?! тиа 10% са отаиката на страната ни - прости и не грамотни!

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    9 18 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Ганьо":

    Така е, Ганьо е тарикат. Него не можеш го метна с "измислен" вирус и "фалшива" ваксина. Ганьо е безсмъртен. Ракията лекува всичко.

    Коментиран от #16

  • 9 2332

    17 0 Отговор
    Правителството ясно показа, че няма нито с какво да ги превозват нито къде да ги съхраняват. Кой ще иска да се ваксинира...
  • 10 щаб за честни избори в България

    28 2 Отговор
    Това минава всякакви граници. Абсолютно престъпно е това, което прави държавата. Не всички са прости, виждаме какво се случва около нас и нищо не отговаря на официалната позиция, че имало много сериозна и смъртоносна пандемия. Това просто не е вярно. Но тези боклуци са се хванали здраво за тази кампания и оправдават всички неконституционни мерки. За съд и присъда са всички, които продължават да поддържат този цирк. Не мога да разбера защо няма сериозен отпор от страна на хората. Много от тях явно от изкуствено създадения страх за живота им просто се предават. Отвратително и унизително е.
  • 11 Аз40🏴‍☠️

    13 4 Отговор
    Проблема в това удобно поръчано виртуално фантастично проучване се казва Алфа Рисърч. Няма гладни да ходят я. За участието в дадено проучване реално не участват никакви лица, а психически отклонения на пишещия поръчката. Под 10% означава, че могат да са и 0.01%, нали?
  • 12 Centurion

    25 2 Отговор
    Искат, искат,що не ги ваксинирахте до сега?Имате внесени над 180000 ваксини,а сте употребили по малко от половината, щото има Мнооого желаещи.Свърши тя,не може излъгахте никой вече.
  • 13 Ахаххах

    4 1 Отговор
    Има ли ваксини налични? Колко и да искат реално не могат!
  • 14 Потрес

    2 2 Отговор
    Има ли значение колко искат, след като няма ваксини.🙃🙃🙃🙃
  • 15 Иво Христов

    3 30 Отговор
    Говорил съм с над 50 човека около мен и повечето ще се ваксинират при възможност. Има няколко, които се колебаят и ще изчакат. Не знам кой нормален(не говоря за троловете тук) ще откаже ваксина, ако не го е изкарал.

    Коментиран от #25

  • 16 Абе

    24 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Айде ние “ганьовците “ ще си живеем с мезе , ракийка и салатка , ти “принце - интелектуалец “ си набий от всички видове ваксини по една ...
    Ти преди да станеш “западняк “ от кое село беше ?

    Коментиран от #18

  • 17 Ало

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дельо Хайдутин":

    Европейската комисия да пита Астра Зенека защо подписа с руската Гамалея, от русофилия ли, или за да ги поздрави Путин:) и нали е демокрация, дайте на хората избор
  • 18 Гост

    2 18 Отговор

    До коментар #16 от "Абе":

    Аз още съм си от село, с тази разлика, че съм прочел доста повече книжки от теб. Между ракиите може да пробваш и ти. Не боли чак толкова. Относно ваксините, вече се ваксинирах. Още чакам да ми порасне трета ръка, но пусто, няма я още. :)

    Коментиран от #19, #21, #22

  • 19 Госта

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ваксинирай се бе,щом искаш да си тест мишленце
  • 20 Васил

    5 0 Отговор
    С Астра Зенека никога!!!!!!!!!
  • 21 И не се мисли за западняк

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ха, че ти от бебе с 80 процента руски ваксини си имунизиран и даже много книжки си чел след това, въобще за едно си прав, имаш голяма вяра в имунизациите :) както повечето от нас, само не си осъзнал, че главната причина са руснаците с ваксините им:), ако се четат само книжки без опит, наистина някой може и 3 ръка да чака:))
  • 22 Абе

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Трогателна изповед !
    Дори аз Ганьо , пуснах една сълза ...
    Ти преди или след Ботокса Ангелов се ваксинира ?Даваха ли те по ТВ , че съм пропуснал ?
    И това с “ третата ръка “ - оригинално , личи си който е чел книжки !
    Взимам си забележка ...
  • 23 Информация бол

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ха-Хо":

    Ами почети малко повече, де! И от различни източници!
  • 24 Venturа

    8 0 Отговор
    И къде са милион и половина, от последователите на Тиквунций във Фейса!? И те, явно не му вярват, коклкото и да му се ще!
    А нещо за пароноиците? И те не вярват във ваксинирането, защо ли?
  • 25 Неясноти

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иво Христов":

    А кой нормален ще се ваксинира с нещо, за което не се знае точно какво съдържа, не е изпитано докрай, нещо, за което се твърди, че "всички"-здрави, болни, млади, стари, прекарали, непрекарали заболяването трябва да се ваксинират? Сега пък започнаха да казват, че ваксиниралите се с две дози вероятно след няколко месеца трябва отново да се ваксинират. За новите щамове да не говорим!
  • 26 АНГЕЛОВ

    0 5 Отговор
    ЗАТВАРЯНЕ И ВАКСИНА ИНЕЧЕ ЗАТЯГАМЕ КАИША😈
  • 27 Вакцинов

    6 0 Отговор
    Призовавам гражданите да не се ваксинират докато и Винету не си сложи публично ваксина.
  • 28 Скептик

    5 0 Отговор
    Аз Астра Зенека няма да си инжектирам ако ще да умирам!
  • 29 Азззззззззз

    8 0 Отговор
    Цирка да приключва. Ваксини има, желаещи няма. Който искал вече се е ваксинирал. Махайте мерките.
  • 30 БЛС

    5 0 Отговор
    и лекарите не искат да се ваксинират.
  • 31 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    МР ЪС НАТА ПОЛИТИЧЕСКА С ГАН НЕ РАЗБИРА ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ СЪС "СПУТНИК-В " !?!?!?!?
  • 32 Активист на БКП

    2 1 Отговор
    Ужас!!! Ще пропадне бизнеса на ЗЕТЯТ!!!
  • 33 Алекс

    1 1 Отговор
    Аз съм от тези, които искат да направят ваксина. Правилно или грешно, времето ще прецени. Но уви, няма възможност. Първо, няма ваксини и за някакъв "етап" ще зависи от мен след 5 години, може би. Второ, не искам ваксина с нисък имунитет и за кратко. И така седя в противогаз и в изкоп. Пия ракия и плача ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове