Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 07:49 16 257 63

Прокарват с лобистки закон незаконни стикери за милиони

  • стикер-
  • еконорми-
  • гражданска отговорност

Депутати, които са гласували "нововъведението" се аргументират доста странно

Прокарват с лобистки закон незаконни стикери за милиони - 1
Снимка: БГНЕС

Пореден закон, минал тихомълком на първо четене, който ще бъде гласуван в последните 5 работни дни на този парламент се пробутва спешно под предлог, че е добре за всички да има екостикери. Истината е, че те са напълно ненужни, тъй като цялата информация за екологичността на автомобилите я има вече в е-регистър.

Същото важи за напълно излишните стикери за гражданска отговорност, чиято цена обаче се увеличава – и тя е в е-регистър. Въпреки това лепенките продължават да се печатат. Така е и с лепенките за технически преглед, макар и тази информация да е в е-регистър, съобщава изданието „19 минути“. Всичко е проверимо по номера на колата, който полицаите просто изписват при проверка и получават цялата информация – от екокласа на автомобила, през наличието на гражданска отговорност и до минатия преглед.

Според експерти всички стикери са незаконни според чл. 105 на Закона за движение по пътищата, тъй като пречат на видимостта на шофьорите.

Народните представители явно не четат писаните от тях самите закони и правят нови, които отричат действащи такива.

Депутати, които са гласували "нововъведението" се аргументират доста странно.
Според тях щели да се правят специални прегледи, понеже можело колите Евро 5 и 6 да са минали толкова километри, че да не са вече екологични. Само че в проектозакона пише: „Всяка екокатегория ще бъде определяна на база данните в свидетелството за това каква категория има от Евро 2 до Евро 6. Когато не е отбелязана екологичната евронорма, ще се вземат резултатите от измерването на замърсяването, направено в техническия пункт”. Т.е. проверки няма в 99,99% от случаите.

Втората лъжа е, че всъщност новите стикери са старите за технически преглед. И това не е вярно!
Защото целта всъщност е да се въведе цяла нова система на наблюдение – освен стикери с вградени чипове, ще има четци, камери, които общините вече купуват, стойки, на които те да се поставят, огромни са разходите за поддръжка, доста пари ще потънат и покрай свързването с мобилните оператори, които ще предават данните.

От една страна, системата е остаряла с 15 години и ни връща 2 поколения назад. От друга, България вече има най-модерната тол-система, която без един лев нова инвестиция може да върши тази работа даже и без камери, защото се използва сателитно проследяване. Напомняме също, че в нея държавата инвестира в този мандат 288 000 000 лв. от парите ни.

Новата система, която искат да ни пробутат ще започне в големите градове с лъжата, че така било в Париж.
Истината е, че вече не е така. Когато обхване цялата страна, тази система ще струва на данъкоплатците нови 300 милиона лева.

Дали всичко това не се прави по лобистки причини заради някоя печатница, която би реализирала прекрасни печалби от новия закон?


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня

    134 0 Отговор
    А не бе

    Коментиран от #37

  • 2 Шофер

    44 92 Отговор
    Правилно! Аз искам да си карам 30 годишният Ескорт, пък на който му пуши, да не кара след мен!
  • 3 chi

    213 3 Отговор
    Крадат като за последно...
  • 4 Гошко

    180 0 Отговор
    Баш така си е, ще охраним поредния дерибей, а реална полза за екологията няма и да има, това сме го играли вече. И си траем, траем.... та се не трае вече...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Загрижен

    145 7 Отговор
    Още, още гласувайте за гроб. Тогава не само ще умирате чакайки линейката. Явно патладжаните имат повече мозък от нас, изнасяйки се извън територията.

    Коментиран от #50, #56

  • 7 цербер

    108 1 Отговор
    Народните представители явно не четат писаните от тях самите закони и правят нови, които отричат действащи такива. НЕ САМО ЧЕ НЕ ЧЕТАТ,АМИ И ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СА ПРАВНО НЕГРАМОТНИ. НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА СА ВРЪЗКАРИ И ПАРИЧНО ЗАВИСИМИ ОТ ГОЛЕМИЯ БРАТ. Затова в България нищо не върви.
  • 8 Пачко Кюлчев

    53 1 Отговор
    Добре е да има свободен кинтаж за ДМС на лилаваците ни....па и за чекмедженцето да остане нещо не е зле,,,
  • 9 EU ейей

    73 0 Отговор
    То и паспорт на всички сгради строени преди 2007 г до 2022г трябва да правим.

    Коментиран от #47

  • 10 555

    62 0 Отговор
    Кои състоят зад производството и разпространението на тези стикери и ще се разбере кои създават "бизнес" за свои хора.

    Коментиран от #17

  • 11 един от многото

    72 0 Отговор
    Добре написано , само , че никой от върхушката дори няма да го прочете , защото овцете за пореден път ще се стрижат до дъно , иначе от къде пари за непрекъснато гласуване за увеличения на депутатските заплати! Обвържете ги тези депутатски заплати с минималната в България! Три минимални и толкова , да видим дали ще е такъв наплива и ако искат да си увеличат заплатите , ще трябва да увеличават и минималната , така и хората ще имат някаква облага!
  • 12 Еко стикери, Още една нова кражба!!!

    77 0 Отговор
    Несели Накрадохте несели наядохте??? Да горите в Ада!!

    Коментиран от #18

  • 13 БОЗА

    67 2 Отговор
    На всичкото отгоре,новите им измишльотини НЕ ВАЖАТ,за общественият транспорт и специализирани автомобили(патрулки,линейки,пожарникари и др.)...т.е. те отново са само,за раята... -Х
  • 14 гост

    44 0 Отговор
    Е, тъкмо като дойдат другите на власт ,ще забранят простотиите сътворени от некадърните гербаджии. А дали ще стане? А дано,ама надали,както се казва ..

    Коментиран от #39

  • 15 Маргиния

    59 0 Отговор
    Ми ние така сме свикнали в СИК още от едно време.
    Вземаме ти паритеи ти слагаме лепенка "Застраховано в СИК".
  • 16 Тези Еко стикери дали няма да се

    42 0 Отговор
    Печатат в печатницата, която печати Дипломите???
  • 17 никой

    40 0 Отговор

    До коментар #10 от "555":

    И после от тоя ,,бизнес" следват отчисления за чекмеджанбанк. Нас@раха се с тая екология, ....нали вдигнаха данък МПС с екодобавка, плаща се екотакса при внос на МПС, сега и това.
  • 18 БАЙ Х@Й ‼

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "Еко стикери, Още една нова кражба!!!":

    НЕ СЕ ЛИ .......
  • 19 Безработен

    26 1 Отговор
    Безобразие.
  • 20 Един

    33 0 Отговор
    Мафия!!!!!
  • 21 123

    39 0 Отговор
    Примката ще се затяга докато ги търпим.
  • 22 Един

    35 0 Отговор
    Внимавайте кои ще избирате за следващия парламент!!!
  • 23 Чип и Дейл

    36 0 Отговор
    Вместо да махнат стикерите за ГО и технически преглед, те ни товарят с други!Това е кражба и измама!
  • 24 Тамбовски бандит

    13 8 Отговор
    Стикерите се печатът в печатница на депутат от БСП. БСП+ДПС+ГЕРБ = БКП + Кремъл
  • 25 ЧОЧО

    23 0 Отговор
    ФРАНЦИЯ МОНТИРАХА АПАРАТИ ЗА ЕКО ТАКСА ПО МАГИСТРАЛИТЕ.КАТО СЕ НАДИГНАХА ВСИЧКИ ШОФЬОРИ И ЗАДРЪСТИХА МАГИСТРАЛИТЕ ,АПАРАТИТЕ СИ СТОЯТ,НО НИКОЙ НЕ ПЛАЩА ЕКО ТАКСА.ДА НЕ ИЗМИСЛЯТ САМО ТАКСИ И ГЛОБИ ТАКА ДЪРЖАВАТА НЯМО ДА ЗАБОГАТЕЕ.
  • 26 Миризлив пор

    25 0 Отговор
    Тук сме държавата на хартията и никой не го интересува че може да си вземе служебно дадена информация, искат я на хартия. Спират те от КАТ, имат цялата информация ама пак - документи на автомобила, гражданска, преглед... Гледат едни хартии на никой не му пука дали са истински.
  • 27 Оги

    22 0 Отговор
    Кой ще печата стикерите? Име, фирма? Кой?

    Ганьо е такава овца, че ако искат и стикер на челото да му гласуват, пак ще си трае.
  • 28 Случаен

    23 0 Отговор
    Поне тия стикери да бяха показателни за реалните емисии, не да повтарят каквото вече пише в талона.
  • 29 Аз40🏴‍☠️

    20 0 Отговор
    Тя цялата конституция така е писана и прокарана + измененията и лобизма естествено е на първа линия. Целия парламент е една гадна лобистка организация съставена от продажници анти-българи.
  • 30 Политик ли.

    20 0 Отговор
    Кола на 20 години, карана 5000 километра и нова кола, изминала 50-100 хиляди километра за година. Въпрос от много повишена трудност, коя от двете коли е замърсила природата за една година. Някои хора отиват до магазин на 100 метра от тях с кола.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост

    25 1 Отговор
    НАЙ-ГНУСНИЯ ПАРЛАМЕНТ за ВСИЧКИ ВРЕМЕНА, докато България съществува, беше тоя
  • 33 запознат

    19 0 Отговор
    Неблагодарни и жестоки сте това бъл.арите ! Не искате да подпомогнете Агенцията за безопасност по пътищата и лично председателя и Малина Крумова , като дадете поминък на идеите които ражда тази агенция за повече екостикери, камери, инспектори и наблюдатели, които също да имат поминък в тази тотална безреботица. Вярно е че ще струва някои и друг милион повече от изтънелите ви джобчета, но пък какъв принос към стабилизацията на Агенцията ще имате.
    Днес едва ли някой помни, как през 2012/2013 г. Крумова като ръководител на ГД ОПОС в МОСВ завлече почти всички общини в Бъл.ария с огромни суми невъзстановим ДДС по програма Околна среда. Тогава държавния бюджет плати на ЕС огромна сума по така наречената "плоска корекция" защото Крумова не била разбрала , че ДДС е невъзстановим разход.
    А сега за едни дребни екостикерчета правите на въпрос, а как иначе бат ви Боко да отблагодари на малинка за нейната всеотдайност ?
  • 34 Васил

    13 0 Отговор
    В Англия и Германия първо ти замерват да газовете дали са в норма и тогава ти дават еко стикер а не кога е произведена колата и какво евро даже AIR-BAG системата ако не ти работи пак не минаваш. Преди две години минавах на такъв преглед в Хамбург с Форд Фокус 2000 с 1,6 двигател 101 конси сили и ми дадоха зелен стикер защото колата беше в нормите докато на колегата ми с Пежо 308 1,6дизел от 2008 му дадоха по ниска категория демек оранжев. Както показва практиката у нас всичко е на обратно и няма логика.
  • 35 йотов

    14 1 Отговор
    Господа управляващи , на техническия преглед на автомобила се измерва замърсяването и и се отразява в документите на прегледа , които по регистрационния номер на автомобила ги контролира съществуващата видио система.Какъв е проблема да се лепят ниви стикери. Пак ли измислихте как да тормозите народа за да може някое ваше момче или изпълнителна власт да КРАДЕ. Престанете с този евтин пиар . Народе събоди се , но за съжаление всички са от едно котило, а то се казва КРАДЦИ.
  • 36 Перо

    18 2 Отговор
    Лобистките закони направиха държавата мутренска кочина с беззаконие! Явно и резултата от този закон ще бъде лош за обществото и хазната,но добър за чекмеджето!
  • 37 Банан

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оня":

    Йахаха
  • 38 ЗИРО

    15 0 Отговор
    Тук в тази държава мафия и лобизъм - лобизъм и мафия и това опаковано в името на народа. Този народ не може вече да се изправи от различните такси, данъци, паспорти на сгради, еко винетки, пътни винетки, Гражданска, тех. преглед и прочие и ще спре да плаща защото ...няма с какво.
  • 39 чичо

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Кой те излъга?По вашата-наша логика,че всички искат власт за да крадат,смятай „по-бедните"нови какви ги замислят.

    Коментиран от #51

  • 40 чичо

    9 0 Отговор
    Я малко да помислим.Не е ле най-добре плащанията по автомобила да са обвързани с цената на горивото.Споделям мнението на пост 30„ПОЛИТИК ЛИ".Ако е в цената на горивото-караш плащаш,не караш не плащаш.

    Коментиран от #42

  • 41 Мехо

    14 1 Отговор
    За да престане този рекетьорски подход просто излезте и гласувайте. Не е важно за кого само не за тези изедници. Нищо за екология не направиха само трупат пачки.

    Коментиран от #43

  • 42 ЯВВА

    11 0 Отговор

    До коментар #40 от "чичо":

    Това е най справедливо но нема да го направят. Трябват им много, много пари наведнъж за пълнене на хазната и раздаване на бонуси на тех си.
  • 43 МАР

    20 0 Отговор

    До коментар #41 от "Мехо":

    За екологията направиха много - вакара тук да се гори боклука на Европа, изсекоха и изнесоха горите, че сега им са виновни колите.
  • 44 Матей

    9 0 Отговор
    Закривай,закривай веднага!Какъв е тоя биг-брадърс и разгул на джандаро-чиновници,тия съвсем си разпасаха пояса,искат да скубят все двойно и тройно.
  • 45 любител

    11 0 Отговор
    пак измислици за да се напълни гушата на някой като се вложат държавни народни пари след което печалбите ще отидът в някой джоб или чекмедже.мръсници затвор за вас.
  • 46 любител

    14 0 Отговор
    за каква екология говорят като горим боклука на европа и хора като бобокови си пълнят гушата с милиони после колите замърсявали.тецовете на краварите и сумати заводи без пречистватели бълват отрови но на никой не му пука.пак за всичко трябва да плаща народа.
  • 47 чичо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "EU ейей":

    Още един-двама като тебе да им го подскажат-после,ти ли ме бутна или сам паднах.
  • 48 БОЗА

    3 0 Отговор
    "Най-високата ще са електромобили, след това хибриди, коли с ДВГ с висок евростандарт и на последно място ще са старите дизели и двутактовите автомобили. Тези правила, ако бъдат приети, няма да се отнасят до превозни средства от обществения транспорт или такива със специален режим на движение."

    Това,за двамата невярващи...цитатът е от "Факти"... ;-)
  • 49 Кукуригу

    10 0 Отговор
    Тоз проблем го решиха вече когато Менда вдигна данъците на колите!Не усещате ли колко чист стана въздуха?Сега като платим и за еко стикер съвсем ще се изчисти!
  • 50 Демakс

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Загрижен":

    Фирмата ги е произвела, трябва да ги реализира. Гласувайте за тези които си правят далаверата от 30 години и не се оплаквайте. Докато в НС присъстват тези, които са сега, били са и преди ще има да плащаме...
  • 51 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #39 от "чичо":

    Никой не ме е излъгал.Я ми кажи къде отива екодобавката от данък МПС, от екотаксата при внос? Само от разликата са около десетки милиони годишно. Нещо да се е подобрило качеството на въздуха? Много обичам някой да ми говори каква ми била логиката.Съжалявам ,ама тая логика не е моя,а на поне 70% от хората.И още по-лошото е че е вярна.

    Коментиран от #52

  • 52 чичо

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "гост":

    Тези въпроси,които задаваш,и аз намирам за много основателни,не дават отговор на въпроса-кой те излъга,че /тъкмо като дойдат другите на власт ,ще забранят простотиите сътворени от некадърните гербаджии/.А ние,поне аз,тия „другите"ги знаем кои са,по-некадърни от сегашните.
  • 53 Димов

    6 0 Отговор
    Някой шурей пак иска да печата стикери за милиони.
  • 54 петдесетина

    0 2 Отговор
    безработни умника
  • 55 О. Ч. З

    8 0 Отговор
    За всеки закон има друг издаден закон който противоречи или обезсмисля предишният. Така са омазали законите че трябва да се изхвърлят всичките заедно със депутатите и да се почне на ново утре някой ще купи един два кораба със боя и ще решат че трябва за всеки еко клас кола да има определен цват

    Коментиран от #59

  • 56 Цветко Христов

    1 10 Отговор

    До коментар #6 от "Загрижен":

    А ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМЕ А? ЗА БКП, БСП, ЗА МАЯТА, ЗА СЛАФЧО, ЗА ОТРОВНОТО ТРИО, ЗА ПОДМОКРЕНИЯ БОИКИКИЕВ, ЗА ТОЗИ МЪНИЧИЯ БИВШ ПРОКУРОР В РАЗГРАД А? НАЛИ КАТО ДОЙДАТ ТЕ, НЯМА ДА ИМА ТОК, ВОДА. ЩЕ ИМА КУПОННА СИСТЕМА, ЩЕ ФАЛИРАТ ВСИЧКИ БАНКИ В БЪЛГАРИЯ. ЩЕ ЗАТВОРЯТ ВСИЧКИ ГРАНИЦИ, И ЩЕ ОСТАВЯТ САМО ЕДНА КЪМ РУСИЯ. ЩЕ ИМА ГЛАД,МИЗАРИЯ,И БОЛЕСТИ. ЯЛИ СМЕ ИМ ПО ПАРАТА И НИКОГА ПОВЕЧЕ. ЯСНО? ДА НЕ ПОВТАРЯМ.!

    Коментиран от #58

  • 57 Я пак

    6 0 Отговор
    На Слави си ял, а на ОПГ ГЕРБ не си ял попарата, така ли?
  • 58 Мунчо

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "Цветко Христов":

    И ЩЕ УГАСНЕ ТИКВОСЛЪНЦЕТО И СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ КАТО ТЕБ НЯМА ДА ЗНАЯТ НАКЪДЕ ДА ГЛЕДАТ
  • 59 4455

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "О. Ч. З":

    Направо да преинсталират УИНДОУСА казваш. Ама с нов вид система, дето не е файлова (демек партийна).
  • 60 Гражданин

    3 0 Отговор
    Те изсякоха горите,а сега се жалват,че колите много замърсявали.Направо и едно дете ще се досети,че всичко е ала бала и трупане пак на едни пари някъде.
  • 61 1122

    0 0 Отговор
    Прокуратурата да провери кои депутати са гласували този закон и да провери в чий интерес са тези стикери и кой ще вземе ПАРИТЕ.Депутатите да бъдат премахнати от народното събрание и да им се забрани да заемат държавни постове за време от 10 години.ТОВА Е ИСТИНСКАТА КОРУПЦИЯ ! ТАКА СЕ ИЗТОЧВАТ ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА.
  • 62 Валери Стойлов

    0 0 Отговор
    И нека печатането на стикери За Лицата от ОБществения сектор и най вече Ръководни кадри и управляващи ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА ! тип на стикера доживотен лазерно татуиран , местоположение централната зона на Ботевото чело ! Всеки отказал се получва на същото място защитна оловна или желязна лепенка монтирана вътрешно-черепно от Макаров или друг от същата фамилия !
  • 63 Виктор браво

    1 0 Отговор
    ДЕПУТАТ ОТ БСП ПЕЧАТА СТИКЕРИТЕ.СТАР ПРЪЧ.ЩЕ ГУШНЕ МИЛИОНИ.ПОСЛЕ БИЛИ ЛЕВИ,ДЕСНИ.ВСИЧКО Е ДАЛАВЕРА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове