Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 17:41 2 526 82

Каракачанов: Училища и родители искат военно обучение за учениците

  • военно-
  • обучение-
  • училища-
  • ученици

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново ще бъде основната обучаваща организация

Каракачанов: Училища и родители искат военно обучение за учениците - 1
Снимка: БГНЕС

От новата учебна година учениците от осми до десети клас ще преминат едноседмично военно обучение по новата национална програма на Министерството на отбраната и Министерството на образованието „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Програмата е качена за обществено обсъждане на сайта на МОН. „Тази подготовка е важна за житейските умения на младежите“, коментира за БНР вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов:
„Когато говорим за военно обучение, става въпрос и за оказване на първа помощ и други необходими знания, които да ти се наложи да ги приложиш в живота. Да вземем дори нещо по-елементарно – да се научат как да си палят огън, как да го гасят, как да съхраняват околната среда, когато се пали огън. Дори това елементарно нещо да научат, ще им бъде полезно".

Пилотно през лятото на миналата година 20 момичета и момчета от девети и десети клас от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново минаха за пет дена основните дисциплини по начална военна подготовка в първия такъв курс в страната за последните 20 години. Обучението се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“.:

След този пилотен курс военният министър заяви, че е получил много добри отзиви с искане това обучение да бъде продължено:

„Буквално имаше лично до мен множество предложения от други училища в цялата страна, има интерес, то е и въпрос на инициативност на самите учители. Отделно, освен училища – родители в личен план с похвали за това, което са видели през медиите и са научили през социалните мрежи за това, което се случи в Търново, с, така да се каже, поощряване на едно подобно действие от страна на Министерството на отбраната и на Министерството на образованието“.

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново ще бъде основната обучаваща организация.

По новата образователна програма за едноседмични теоретични и практически занятия учениците от осми до десети клас в училищата, които желаят да се включат, ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури, ще изучават историята на българската армия.

След проведените обучения от учениците ще се очаква да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и да се научат да работят в екип.

"Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е готов да посрещне гимназистите", коментира темата в "Хоризонт до обед" и ректорът на университета и началник на Великотърновския военен гарнизон бригаден генерал Иван Маламов:

„Ние можем да осигурим реално началната военна подготовка, която ще представлява надграждане на това, което нашите колеги им преподават в училищата. Те ще учат строева подготовка, огнева и т.н., всичко, което по някакъв начин ще ги доближи до армията и ще ги запознае с основните дисциплини при тяхната подготовка. Аз смятам, че е важно, защото ние трябва да пазим нашите традиции. Освен това армията може да даде една много добра подготовка на тези млади хора, да ги ориентира най-малкото, а защо не някои от тях да изберат и кариерата в Българската армия“.

Участието в програмата на Военното и Просветното министерства е доброволно. Практическите военизирани занятия и медицинското обслужване се поемат от военните, поясниха още военният министър Красимир Каракачанов и началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов:

„Ние сме готови да предоставим, защото не само теоретично да се изучават няколко часа традициите и историята на българската армия, основи на някакво военно дело, да предоставим, както и във военното училище във Велико Търново на полигона чисто практическа възможност тези деца да се обучават", посочи още Каракачанов.

„Ние имаме нашите разчети, но все пак това ще бъде работен вариант с Министерството на образованието, те са си изготвили национална програма. Ние сме готови да приемем при нас средношколци, разбира се, на няколко етапа, но това предстои да бъде обсъдено с Министерството на образованието“, допълни бригаден генерал Маламов.

Програмата за военно обучение на учениците от осми до десети клас за следващата учебна година е разчетена за 2000 училища, годишният бюджет е 500 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Искат

    55 12 Отговор
    Искат военно училище тия дето не знаят как се възпитават деца. Пращайте си ги, аз ще пратя моето на частен колеж по информационни технологии и софтуер. После ще ви питам как сте в живота като ви пратиха да сглобявате 50-годишни калашници и да тичате в горичката.

    Коментиран от #22, #80

  • 2 дядо курти от село пиперково

    50 6 Отговор
    Като родител,искам да се разкараш от България...Бандит мръсен.
  • 3 И ти

    35 3 Отговор
    да го ръководил опикан !
  • 4 Хахаха

    46 5 Отговор
    И ние искаме да отслабнеш с 20-30 кг и да напуснете властта ама сте се хванали,като удавници за сламка за тоя пуст кокал негодници
  • 5 ПОСМАТРИТ

    42 4 Отговор
    С кой ще се бият децата?

    Коментиран от #79

  • 6 Хи хи хи

    52 7 Отговор
    Ходи ти, и пращай твоите деца. Къде в Европа го има това??? Не ни трябват военни обучения на децата ни. Родителите искали!!! Бягай от главите ни

    Коментиран от #26

  • 7 Цаца от морето

    49 5 Отговор
    Никога повече шкембе войвода.
  • 8 васил левски

    49 3 Отговор
    Поредния бандит на държавна хранилка..Шкембе войводо,дай да оправим един мЪкедонец с бг паспорт...Ти знаеш как стават тия работи..
  • 9 Логично

    42 4 Отговор
    Шкембе войводата да влиза в затвора доживотен затвор и конфискация на имуществото.
  • 10 Аз съм

    37 3 Отговор
    Го казвал и пак ще го кажа,кучета да се бяха родили нямаше да са такива помияри тия!!!
  • 11 далавери симеоноФ

    39 3 Отговор
    Не го слушайте тоя..Никъв патриот не е.Бандит като мене и тиквата е.
  • 12 мдда

    6 44 Отговор
    Браво, Каракачанов!!! България вече има една силна армия. Не е като бай Тодар хермафродита.
    Виж ги шушумигите в коментарите.

    Коментиран от #57, #61

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 12345

    34 2 Отговор
    Каракачаммбо изчезни продажник долен, никога вече Шкембе патриоти.
  • 15 искавВиВЗатвор

    29 3 Отговор
    Айде бе Шкембо , нещо да послъгваш ?
  • 16 Шкембе лъжеш като преохранен ром!!!

    35 4 Отговор
    Ивам ученик 8клас каза че Неса чули за такова нещо, и пита имали още Идиоти,???
  • 17 БАЦЕ БАЦИЛА

    31 3 Отговор
    А бе ,Шкембе,кухо звучиш батюв,къде беше досега?Пък и какъв пример ще дадеш на децата ,като се напика от гърма на Калашник-а!
  • 18 оня с коня

    8 23 Отговор
    МИСЛИТЕ И НАДЯВАТЕ ЛИ СЕ бе русофили смучещи Джинджифили да промените ПРО-ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ПОСОКА на развитието на България,отмествайки я на Изток към Азиатска Русия?По РАЗМЕРА НА ПОСТОВЕТЕ си личите- 1-2 къси изречения с 2-3 Храчки в тях по Посока на Правителството на ББ,щото...ви се Плаща на "Пост",а не на Дължината му!

    Коментиран от #23, #27

  • 19 Гост

    26 2 Отговор
    Абе шматко дебела оди се грамни бе
  • 20 Лъжа

    24 3 Отговор
    Дайте ги тез учители да ги видим... никой няма да прати детето си да умира за натото ви, не ни губи времето!
  • 21 Behemoth

    25 3 Отговор
    Заливат ни от простотия тия политици ....вместо кръжоци ,военни простотии....тия шапкари са тотално без мозък...
  • 22 Алфа Чакал

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Искат":

    Ти пак го прати в частния колеж,но какво лошо има да изкара и военно обучение.Между другото информационните технологии са доста важни и в отбраната ,все пак сме 2021 г.
  • 23 Мазньо

    23 2 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Виждам ,че си в защита на Шкембелията,може би,защото и ти се напикаваш когато конят пръдне...
  • 24 Бедния

    19 3 Отговор
    Болни мозаци
  • 25 Тъпо дебело животно

    24 2 Отговор
    когато преподавах военно обучение ... ако направиш едно коремно ще .....ти покажа рифовете на Египет за моя сметка. Но ще се пръснеш и замърсиш околната среда с л.....на .
  • 26 Луд

    7 13 Отговор

    До коментар #6 от "Хи хи хи":

    Къде в Европа го има ли.В Европа не знам ,но на Балканите ще ти кажа.Гърция,Турция ,Сърбия.Само Румъния няма ,но до две години го въвеждат и те.И в България ще е пожелателно.

    Коментиран от #60

  • 27 БАЦЕ БАЦИЛА

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Онзи,ако видиш"Дължината " му,ще се опикаеш като Шкембето!

    Коментиран от #30

  • 28 Гост

    19 3 Отговор
    Родителите ще направим подписка, че НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ, да има такова обучение!!!Защо им е тази подготовка, с кого ще се бият, какво е намислил КАРА-КАЧАН-ов?
  • 29 Да се смееш ли да плачеш ли

    6 4 Отговор
    "да се научат как да си палят огън, как да го гасят, как да съхраняват околната среда, когато се пали огън. Дори това елементарно нещо да научат, ще им бъде полезно".
  • 30 оня с коня

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    Скачаш ми с различни никове /"Мазньо" и т.н./,но ще ти препоръчам ДОБРОНАМЕРЕНО/засега/:Влизайте у Браздата Доброволно,щото Зорноволно няма да ви хареса...Ама Никак!

    Коментиран от #34

  • 31 Йосиффф

    11 5 Отговор
    ТОВА НЕ Е ПРИЩЯВКА НА ШКЕМБИ,А ЗАПОВЕД ОТ САЩ КОЯТО КАСАЕ БГ И РУМЪНИЯ ПОНЕЖЕ ГИ ГОТВЯТ ЗА ФРОНТОВИ ДЪРЖАВИ СРЕЩУ РУСИЯ.АРМИЯ ,ВЪОРЪЖАВАНЕ,ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ- ТЕЗИ НЕЩА СЕ СЛУЧВАТ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И В СРОК СПОРЕД ПЛАНОВЕТЕ НА САЩ И НАТО.НАС НИКОЙ НЕ НИ ПИТА ЗА МНЕНИЕТО ,А САМО СЕ СПУСКА ЗАПОВЕД.

    Коментиран от #55

  • 32 То тия ученици ще са безработни масово

    14 2 Отговор
    Вместо икономика и работни места, ще пращаме децата да се пулят на невидимите краварски военните самолети, струващи 3 милиарда на фалиралата ни държава . Била торбата лично ще ги и обучават да летят с несъществуващи те самолети и да водят война...
  • 33 element 05

    15 2 Отговор
    Военното образование ще се преподава лично то Айдук Каракачан , след като добие атлетичен вид , а Джамбазки ще бъде на първия чин - просто има да наваксва.
    Марш гниди проклети!!! ДОЛУ ГЕРП!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Реалист

    9 3 Отговор
    Мен никой не ме е питал:) Категорично съм против:) ше пълнет главата на децата с глупости,дайте пари първо да ги нахраним:)
  • 36 Фаро

    10 2 Отговор
    Намериха работа за безработните в университета шапкари.Не е нужно военно училище а разрешение за притежание на оръжие,както в сащ, иначе всичко се забравя.Всяко семейство трябва да притежава законни оръжия по няколко вида и нека някой ни нападне тогава,ще види голем зор
  • 37 дърт даскал

    16 3 Отговор
    Това е празно губене на време. В часа на класния дойде един мрънкащ капитан, който се опита да чете на децата от една книжка. Първият час едва го изтърпяха, а втория не го пуснах. По полезно ще е това време да се използва за теоретични и практически занятия за даване на първа помощ и действия при бедствия и аварии.
  • 38 оня с коня

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    Добре.А сега изчезвай от Погледа ми и не се лепи като Дъвка на Подметката ми - досадно е.

    Коментиран от #44

  • 39 Тъп

    7 5 Отговор
    Президента като има военно обучение, става ли за нещо?
  • 40 Шайка

    10 2 Отговор
    Краси - ще ти го сложа във военното обучение. Да пусна ли снимки как се напика като беше някъде. Или сме забравили?
  • 41 Те 80% излизат

    11 2 Отговор
    Функционално неграмотни, само военно обучение им трябва....
  • 42 Шайка

    9 2 Отговор
    В затвора нали знаеш как ще ти викат? И ще даваш много там. Ти верно се напика и го има и на видео даже.
  • 43 ЕДНА ЖЕНА КАЗА

    5 1 Отговор
    КОИ ХОРА
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 маке

    15 2 Отговор
    Не позволявам доносникът Иван на ДС - съществото Красимир Дончев Каракачанов да говори от моето име , а именно като родител на непълнолетен син и гражданин на Р. България ! Изказвам дълбоки резерви към внушенията и манипулациите на тази нечистоплъна личност с криминални зависимости и нисък морал ! Не съм съгласен с русенския македонец с високото самочувствие основано на безчестието му !
  • 46 От дек на дек

    11 1 Отговор
    Аз пък мислех,че искат да рекламират "Била".
  • 47 Алекс

    3 3 Отговор
    Всъщност е добра идея. Има здрав разум! Това безспорно е по-умно от закупуването на подводница или самолетоносач. Вероятно някой е предложил тази идея на генерала. И по някакъв начин се срамува от държавата и хората, които я командват.
  • 48 я яяя

    8 1 Отговор
    Кои родители, какво обучение, че не разбрах. Агент Иванчо още си играе на война. По-евтино ще ни излезе да ги пращаш при Ким Чен.
  • 49 Ти си

    10 2 Отговор
    Голям тъпънар
  • 50 Шкембиню

    13 1 Отговор
    Пращай Жамбаза на военно обучение, щото знае да гърми с пиратки само
  • 51 Руггкхжгк

    3 1 Отговор
    Малеее,голЕм се,кс и пиенИ ша пада по горичките.
  • 52 АЗ!!!

    4 3 Отговор
    ИСКАМ ДА СУ СЛИЖИЛ КЪСА ПОЛИЧКА И ПРАШКИ... ПЪК ЩЕ ТИ НАПРАВИМ ШПАЛИР ОТ ... М.А.Н.А.Ф.И!!!
  • 53 Лейка

    5 2 Отговор
    Краси дебелото дали пак ще се на мокри? Първо да върне паспортите които продаде на македонците. Колко години се виеха опашки на 200 метра от зала България в София. Как пък никой нищо не видя???
  • 54 Пунта Мара

    7 1 Отговор
    Kaкво военно обучение, какви казарми сънуваш бе толуп ..???
    Хиляди българи навремето като загубиха по 2 години от младостта си в казармите за да бъдат обучавани непрекъснато как се борави с оръжие и с военни учения и ежедневни тренировки със стрелби всеки ден да не би да получиха разрешителни за да притежават законни оръжия...??!!

    Коментиран от #59

  • 55 Йонко - понко

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Йосиффф":

    И къде я видя тази армия и въоръжение? Фантазьор! От всички балкански държави /без РСМ/ нашата армия е най малка и може би най зле въоръжена основно със стари съветски оръжия.
  • 56 Васил

    3 0 Отговор
    Това са мокрите мечти на един печатар който се самозадоволява като си мисли за нереални неща
  • 57 ОДИ ЗАПАС

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "мдда":

    OHAНИСТ😈
  • 58 1122333

    6 2 Отговор
    Ще осакатите младежите, както и продадохте казармите за жълти стотинки!
    Разкрадоха ги самите охранители!
    Роди си дете и го обучавай, но българските ученици не можеш да пипнеш!
  • 59 АЦЕ/ДЕЦЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "Пунта Мара":

    ТО ДОРИ И КАРАКАЧАНЪ ДАЛИ ИМА ПУШКА С ТЪРБИЧКА ЗА ФУНИЙКИ😈
  • 60 Хи хи хи

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Луд":

    Не ни трябва беля на главата. Помни, българския политик ако прави нещо то е в ущърб към нас. Да си видял протестиращи, които искат това? А протестиращи искащи оставката им много
  • 61 Джони

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "мдда":

    Каракачанов агент Иван пак бръкна в дисагите и торбите с лъжите в жалък опит да спечели някой заблуден гласоподаватели. Тоя не го канят в гостната стая, а той иска да се качи на масата. Наглец и крадлив лъжец. Ех другарю Каракачанов време е да се оттеглиш в дългогодишна отпуска и да си харчиш парите.
  • 62 Пацифист

    3 4 Отговор
    " Армията може да даде една много добра подготовка на тези млади хора"...???!!!
    Каква добра подготовка и на какво хубаво нещо може да ги научи армията тези млади хора, освен от рано да бъдат зомбирани за да се научат на агресия и да бъдат възпитани в жестокост и убийства на други хора...!

    Коментиран от #64

  • 63 Кси

    2 0 Отговор
    Браво! Самото осъзнаване какво представляват оръжията и опасността от боравенето с тях, пак е нещо.

    Коментиран от #68, #81

  • 64 Кси

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Пацифист":

    Не се притеснявай, това го учат от видео игрите както и зомбирането, тъй че не си прав
  • 65 Гост

    2 2 Отговор
    Не само това а и казармата да върнат 2 години. Мен не са ме питали искаш ли. Начално Военно Обучение. 9-10 клас учи и слушай . Даже и намажете две седмици. Но научихме полезни неща . Не само сглоби разглоби автомат. Първа медицинска , помощ. Работа с карти и компас . Работа в голям колектив . Абе сегашните " мъже". Преди два дена вървя по улицата , и гледам две лица срещу мен и се чудя кой е момчето и кой момичето . Но когато наближиха то две момчета единия с дълга коса, леко гримиран ,маникюр.Един нежен , а другия го слуша в захлас. Хванали се за ръце .И то на възраст около 17- 18 години . Такива ли мъже иска ме . И без това няма ме вече армия . Ако ни нападне някой Ще мине през нас като валяк ,без да спре.

    Коментиран от #71

  • 66 Vinetutkata

    5 1 Отговор
    Болен мозък с членове на партия, които не са помирисвали шинел, а какво да говорим за барут!
  • 67 ХАХАХАХАХАХА

    2 2 Отговор
    АМА ДИСТАНЦИОННО ТАКОВА, С МАСЧИЦИ И СКАФАНДЪРЧЕТА И "ВАКСИНКИ", НАЛИ МА, КОРЕМЧЕ МИЛО ВОИВОДИНСКО :))))))
  • 68 маке

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Кси":

    Волим те татарке ! Ке те бацнам ! Врло те сакам !

    Коментиран от #72

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 перник

    3 2 Отговор
    айде бегай ве свинско със зеле
  • 71 Еволюционист

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Гост":

    Не бъркай днешната цивилизована феминизация на момчетата и мъжествената хормонална еволюция на момичетата и на младежите от третия пол с разграничената някога сурова мъжественост и смелостта на хората от преди 200 години каквито вече няма , защото днес само за убийството на едно бездомно куче при самозащита и може да бъдеш осъден и вкаран в затвора..!!!
  • 72 Кси

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "маке":

    Това като подигравка ли е, волите сърбите, понеже много дълго сте рецитирали "ja сам први србин", ами ако си албанец, българин, ...или не може, в 21 век опция българин няма в северната македон
  • 73 Котан варварина

    0 0 Отговор
    нещо много умирисали тука кацапофилската гмеж
  • 74 Дебелариум

    2 0 Отговор
    Други искат ефективна борба с наднорменото тегло и лакомията.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Лъжеш, Лъжеш Каракачанов!!

    2 0 Отговор
    Нито някой ти вярва нито някой те иска за министър!!! Какво Военно убочение?? Идиот??
  • 78 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Вероятно става въпрос за усвояване на финансови средства !! От кого, как, кога ....никой не казва.
    Преди години много работи бяха "доброволни" / ДОСО, ГТО - значките на реверите/, ама ги осъществяваха ДОБРОЗОРНО. Който падне от стола, ще го изключим от Комсомола !!
  • 79 😁😁😁😁😁

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПОСМАТРИТ":

    Предлагам преди това да похарчим още 40 милиарда $ за американска военна техника за да има по какво да стрелят руснаците
  • 80 Евро в чекмедже

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Искат":

    Елементарна и долна пропаганда на фашизоидите от герб и оп. Никой не е искал подобна "благина" за децата. Шайката лъже като за последно.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ехааа

    0 0 Отговор
    А Каракачанчето ще им показва как се влиза в танка. Но първо трябва да махнат купола, че да може да се навре вътре. Първо оправете учебниците по истори, образованието а после военното! Вие предадохте България! А сега ще възпитавате децата! Само раирани дрешки са ви нужни! Събуди се народе!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове