22 Февруари, 2021 18:20 3 211 31

Проф. Гетов: Не се бойте, ако след ваксиниране вдигнете температура

  • проф. илко гетов-
  • коронавирус-
  • ваксина

Рискът да изкарате тежката симптоматика на вируса намалява с 50% след ваксиниране

Проф. Гетов: Не се бойте, ако след ваксиниране вдигнете температура - 1
Снимка: Shutterstock

Антителата не се изграждат след първата доза, а след седмия или десетия ден. Затова е нужна втора игла, за да се достигне максималната ефикасност на ваксината. И трите ваксини са минали през най-строгите проверки, така че можем да бъдем сигурни по отношение на техните характеристики. Ваксината пази самия индивид, а той от своя страна пази обществото от разпространението на вируса. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV проф. д-р Илко Гетов, фармаколог и представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

,,По последни данни от клиничните изпитвания ваксиналната ефикасност на "АстраЗенека" е около 80%, а първоначално бе считано, че е около 60%'', допълни проф. Гетов.

На въпрос как да решим каква ваксина да си поставим експертът отвърна, че този въпрос се поставя само в България, защото "подобна дискусия няма никъде другаде по света".

Това не е въпрос на личен избор. Лекуващият лекар е този, който може да прецени и да препоръча или да не препоръча съответната ваксина на дадения пациент. Жените, които планират бременност или вече са бременни или кърмят, не е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19, обясни той.

Относно хората с алергични реакции проф. Гетов посочи, че могат да се ваксинират съвсем спокойно, но ще трябва в продължение на няколко дни да приемат антиалергичен лекарствен продукт.

Ако пациентът си е поставил сезонна ваксина и не е имал алегична реакция, то няма риск да прояви и такава при ваксинацията срещу COVID-19, уточни още той.

Експертът припомни, че само препаратът на "Пфайзер" е подходящ за прилагане на лица над 16-годишна възраст, докато всички останали ваксини са за лица над 18-годишна възраст.

Температура след първата доза е съвсем нормална реакция, това е първичната реакция на организма при изграждането на антитела. Освен малко по-висока температура може да има и леко втрисане, главоболие, както най-често се случва с ваксината на АстраЗенека. Но няма нищо притеснителнто в това, даже е по-добре да имаш такива реакции, успокои проф. Гетов.

По отношение на изграждането на имунитет представителят на България в Европейската агенция по лекарствата, подчерта, че на този етап имунитетът е с продължителност между осем и десет месеца, поради което втора ваксинация не би трябвало да се прилага по-рано от този период.

Рискът да изкарате тежката симптоматика на вируса намалява с 50% след ваксиниране, припомни той. Искам да кажа, че тези, които са преболедували наскоро, е хубаво да изчакат 4-5 месеца, за да има ваксини за тези, които не са го изкарали. Това е моралното задължение на всички в обществото, поясни в заключение проф. Илко Гетов.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тарикату

    24 0 Отговор
    чакам да пуснат при личните, ваксина в кофата и печат у паспорту

    Коментиран от #24

  • 2 марто

    36 1 Отговор
    Не се бойте ако след ваксината умрете.
  • 3 Майна

    34 1 Отговор
    ТОЗИ И ТОЙ Е ЗА СЪД, БЕ..КАК ЩЕ УСПОКОЯВАШ, КАТО НЯМА НИКАКВА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ НЯМА ДА УМРЕШ ОТ ВАКСИНАТА..АМА НИКАКВА

    Коментиран от #14

  • 4 кочо

    33 1 Отговор
    Високата температура показва че нещо не е наред. Организмът се опитва да убие натрапника.
  • 5 Овчарник

    37 2 Отговор
    Не се бойте че след 6 месеца пак трябва да ви ваксинират.Ваксините предпазват 6 месеца.Мишки опитни и необразовани.!
  • 6 Лост

    22 1 Отговор
    Защо до сега не е трябвало да те наблюдават 15 минути след ваксинирането?
  • 7 Българка

    33 0 Отговор
    Всеки човек има във тялото си ваксина,и тя се нарича ИМУННА СИСТЕМА,професоре!!!

    Коментиран от #23

  • 8 Гост

    28 2 Отговор
    Да бе то щото най-много от астразенека сте поръчали и още малко и 100% ефективност ще я изкарате ! Въпрос защо редици европейски държави се отказаха да ваксинират над 69 годишните и а други въобще се отказаха от нея? Втори въпрос в Африка се отказаха напълно след като се видя , че няма никакъв ефект към южноафриканския щам ! Последен въпрос защо тогава българите да се ваксинираме с нея ?

    Коментиран от #9, #26

  • 9 Гост поправка

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Исках да напиша над 60 години!
  • 10 Олеле

    26 2 Отговор
    Сам да искаш да се тровиш това не го разбирам. Млади и здрави хора да се умопомрачат толкова ли неуки хора има, боже помагай
  • 11 Дигам температура

    2 2 Отговор
    След туй дигам....И поръчвам,ако се намира кеш.Е,и после?
  • 12 Коко

    17 0 Отговор
    Не се бойте и ковид да хванете след ваксинация няма страшно важно е да откраднем парите бихте си ваксини колкото повече ваксини в ръката толкова повече пари в шкафа
  • 13 Професор Гетов

    17 0 Отговор
    Не се бойте ако не можете да дигнете самолета.От ваксината е.

    Коментиран от #27

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 търговиянаедро

    26 2 Отговор
    На генномодифицираните ваксини, най малкия проблем им е високата температура.

    По страшни са генетичните странични ефекти, които може да се появят след години, като автоимуни или туморни( генни мутации) след ваксинираните.

    Евтини търгаши на мед. санитария, работещи в търговски дружества- наричани болници, частни клиники, частни кабинети, като търговски консултанти- наричани доктори, професори, продаващи мед. санитария- лекарства, генномодифицирани ваксини, хранителни добавки. Част от продажбите се извършват в търговски обекти- наричани аптеки.

    Толкова за здравната загриженост на търговските консултанти- наричани доктори, професори.

    Търговски консултанти- доктори, професори бол, лекарите са малко.
  • 16 хихихихихи

    23 1 Отговор
    Ако пък се гътнете хич не се притеснявайте!
  • 17 железаров

    17 1 Отговор
    Мене ме е страх да не вдигна самолета,че у наше село всичко е 60+.Разберат ли комшийките нема спасение ...предавам се.Ако се случи да си замина от този свят....пишете ме ковид 19 ...герой.
  • 18 ХАХАХА

    32 1 Отговор
    ПСИХИЧНО БОЛНИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЧУВАМ ,ЧЕ ВАКСИНАТА Е ЗА ДА СЕ РАЗБОЛЕЕШ ПО ЛЕКО ИЛИ ДА ПРЕБОЛЕДУВАШ ПО ЛЕКО,ПРЕДИШНИТЕ ВАКСИНИ БЯХА ЗА ДА НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАМЕ ТЕЗИ СЪВСЕМ ВЗЕХА ДА Я КАРАТ ЮРГОЛИШКАТА ДЕ ВИКАШЕ БАШ МАЙСТОРА.ТРЕПЯТ ЯКО И ЯКО ЛЪЖАТ МАМЯТ.
  • 19 питам

    10 1 Отговор
    А ако ни сполети пневмония, сърцебиене?
  • 20 пак не разбрал

    14 1 Отговор
    За температурата ми стана ясно. Ами, ако започнат да ми никнат или окапват, разни работи, да се трвожа ли ? Или и то си е в реда на нещата ? След колко време започва трансформацията?
  • 21 дезинформация

    16 1 Отговор
    ,,Пo пocлeдни дaнни oт клиничнитe изпитвaния вaкcинaлнaтa eфикacнocт нa "AcтрaЗeнeкa" e oкoлo 80%, a първoнaчaлнo бe cчитaнo, чe e oкoлo 60%'', дoпълни прoф. Гeтoв - Как така Проф. Гетов? Те друга ваксина ли са направили?
  • 22 ман

    20 1 Отговор
    ПРОФЕСОРЕ БИЙ СИ ГИ ТИ И ТВОИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ.АЗ НЕ ЩЕМ,МЕРСИ.
  • 23 А ако четете

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    #българка и ви се вдигне пениса какво трябва да се прави мастурбация или помощ от лекар!!

    Коментиран от #25

  • 24 Логично

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "тарикату":

    Намного да колабирате и да получите гърчове .
  • 25 Българка

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "А ако четете":

    Слагай правилните знаци в края на изречението! И явно си хората, поставили си първата доза,честито!!!
  • 26 Уточнение

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Астра Зенека не се използва за ваксиниране на хора над 55 години!!!!Не 69,а 55 години!!!!
  • 27 проф гетов

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Професор Гетов":

    Дигам го бе,с една ръка го дигам!
  • 28 И не се бойте

    3 0 Отговор
    ако... нали... - освен общински, има и частни погребални бюра, обслужването е бързо и качествено!
  • 29 УБИЕЦ

    2 1 Отговор
    Бe хoрa ВEРВAТE ли им?! Кaк рeшихтe, чe фирмaтa cъздaлa първият cи прoдукт ceгa/Биoнтeх/ e нaй пo нaй?! Кaк рeшихтe, чe Oкcфoрдcкия унивeрcитeт e пo дoлу oт eднa лaбoрaтoрия нa "вeлик" турcки милиaрдeр?! Дa "прoучвaниятa" пoкaзвaт "вeлики" рeзултaти aмa кaквa e иcтинaтaБ! Къдe я пишe или тaкa кaзвa Бaцe и oния oт CAЩ и щoм тe кзвaт e тaкa. Aз нe знaм нo и руcкaтa и aнглийcкaтa и китaйcкaтa вaкcини ca нa вeктoрeн cтaр мeтoд рaзрaбoтки. Aкo някoй cмятa, чe нямa дa ce зaрaзи кaтo ce вaкcинирa тoвa e пълнa глупocт.Тoвa нe e цeлтa нa вaкcинaтa. Прoучвaниятa нa AЗ пoкaзвaт 0 хocпитaлизaции cлeд вaкcинирaнeтo. Къcмeт нa вcички и caми миcлeтe.
  • 30 Циганка

    2 1 Отговор
    Не се бойте , ако след ваксинацията умр€те, ще ви мине.
  • 31 бай Иван

    1 1 Отговор
    НЕМА СТРАШНО ДОРИ ДА УМРЕТЕ,НО СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ.А защо циганин не се реди за ваксини,нали са без пари.