2 617 37

Осъдиха и запорираха сметките на жена, въпреки че няма задължения

52-годишната Дияна Микова от тетевенското село Гложене живее и работи със семейството си в Белгия

Осъдиха и запорираха сметките на жена, въпреки че няма задължения

Жена от тетевенско разбира случайно, че е осъдена и е със запорирана сметка, въпреки че няма никакви задължения, към никакви институции. Как можеш да се окажеш без вина виновен?

52-годишната Дияна Микова от тетевенското село Гложене живее и работи със семейството си в Белгия. Прибира се няколко пъти в година в родното си село. Преди седмица отново е в родния си дом и решава да внесе средства, с които да оперира, по своя сметка в българска банка, съобщи Нова тв.

„Служителката ми каза, че парите, които искам да си ползвам, няма да отидат по предназначение, защото сметката ми е запорирана от частен съдебен изпълнител”, разказва Дияна Микова.

Тя разбира, че е осъдена от съдебния изпълнител по искане на Община Тетевен, защото дължала 1374, 51 лв. за данъци. Прави проверка на място и установява, че има грешка.

„Служителката ми се извини, каза че е станала грешка, ще уведоми частният съдебен изпълнител и ще се разреши проблема”, посочва Дияна.

Проблемът, обаче, се задълбочава. Запорът на сметката продължава да не е вдигнат. ЧСИ-то продължава с действията си и запорира приходи на жената от местната кооперация, където тя членува. Писмото е получено преди ден. И налице са вече не само материални щети, но и морални.

„Те, подронват авторитета ми, че аз не съм си платила 1374 лв. и затова са ме дали на съд. Това ще го разбере цялото село”, оплака се потърпевшата.

След като кмета се запознава с казуса данъчните служители изложиха своята версия. Оказва се, че Дияна Микова от Гложене е осъдена още на 17 юли, въпреки че като се е прибрала от Белгия, на 9 юли, си е платила всички задължения към общината.

„Всичко е платено”, заяви Искра Иванова – началник – отдел „Местни данъци и такси” – Община Тетевен

Въпрос: „Въпреки това е осъдена?”

Иванова: „Осъдена е, защото сме предали на адвокат, която задвижва делата. Тя не е уведомила ЧСИ.”

Дияна Микова: „Как да уведомя ЧСИ, като не знам, че съм осъдена”.

Иванова: „ Не, че признаваме вина, просто е разминаване във времето. Вина не търсим.”

Въпрос: „Вие определяте, като разминаване във времето, това че вие имате лоша комуникация с юриста от отдела си?”

Иванова: „Не мога да твърдя, че имаме лоша комуникация.”

Въпрос: ”На 9-ти съм си платил данъците. И по някакъв начин това да индикира в системата и така да се предотврати цялата абсурдна процедура по задвижване на дело на 16-ти. Какъв е смисъла?”

Иванова: „Не мога да отговоря така. Трябва да проверя, какво се е случило във времето. Не мога да отговоря така.”

В крайна сметка, от данъчното в Тетевен се задействаха да оневинят 52-годишната жена от Гложене, на която са начислени и такси по делата за около още 700 лв.

„Не сте осъдена, прекратено е всичко. Общината поема разноските по делото”, заяви Искра Иванова – началник – отдел „Местни данъци и такси” – Община Тетевен

След като стана ясно, че виновен няма, но общината ще се погрижи да оневини без вина виновната жена, Дияна Микова се свърза с кантората на Частния съдебен изпълнител в Ловеч, за да попита, кога ще ѝ бъде вдигнат запора. От там отговориха, че това ще стане след две седмици.

И така, Дияна Микова от Гложене ще стои още седмица, седмица и нещо със запорирана сметка и без средства, заради изгубени в превода институции.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Бачо Киро

  91 2 Отговор
  Някой учуден да има?

  Коментиран от #13, #33

 • 2 zeus

  100 2 Отговор
  Само в България може да осъдят невинен без дори да разбере, в същото време делата срещу откровени престъпници не могат да започнат заради процесуални врътки.
 • 3 ГЕШТАПО

  78 1 Отговор
  мафията управлява България и мафията създаде ЧСИ. Ами съди общината и ЧСИ до дупка за морални и финансови щети и ще имаш пари за данък за още 10 години напред.

  Коментиран от #10, #29

 • 4 Учуден

  72 1 Отговор
  И защо да плаща общината с бюджета от данъците на хората, а не да плащат виновните служители.
 • 5 555

  58 1 Отговор
  Аааа, не не съм съгласен! Че защо общината ще те данъкоплатците ще поемат разходите, заради "разминаване" във вррмето"? Трябва персонално да бъдат поети от Иванова, та да видим дали утре пак ще има разминаване? Всъщност тук проличава безсилието на обикновения човек пред институциите.
 • 6 Народа на Бг.

  46 2 Отговор
  Само в Герберска България може да осъдят невинен без дори да разбере, докато в същото време Прикриватурата прекрива Изявени гербери, престъпници и Крадци, които са на много високи постове в държавата!

 • 7 МИХАЙЛОВ

  25 3 Отговор
  ....ТАКА Е... ....КОГАТО МАФИОТСКА ХУНТА ОКУПИРА ЕДНА ДЪРЖАВА УСТАНОВИ ТОТАЛНА МАФИОТСКА ВЛАСТ, ТОТАЛЕН РЕКЕТ, РЕПРЕСИИ И ТЕРОР И ТОТАЛНО БЕЗЗАКОНИЕ И МАФИОТСКА ДИКТАТУРА... И Я ПРЕВЪРНЕ В МАФИОТСКА ТЕРИТОРИЯ В КОЯТО ГРАЖДАНИТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ГРАЖДАНИ, А РОБИ НА МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ...
 • 8 Читател

  29 1 Отговор
  В България НЯМА виновни държавни/общински служители. Какъвто и гаф да нарпавят - те са оневинени и не носят персонална отговорност. Това е закон. Welcome to Bulgaria.
 • 9 кочо

  17 1 Отговор
  поредната държавна простащина.бог да пази.но трябва да свири калашника.КОГАТО ДЪРЖАВАТА ИМА ДА ЗВИМА Е СВЕТКАВИЧНО НО КОГАТО ИМА ДА ВРЪЩА Е С ГОДИНИ.
 • 10 ГЕШТАПО СПИ

  19 1 Отговор

  До коментар #3 от "ГЕШТАПО":

  ТАКА ТАКА, ГЕШЕВ ЗАЩО ИМА НЕВИННО ОСЪДЕНА? А ОНЯ С ЧЕКМЕДЖЕТО С МИЛИОНИТЕ ЕВРА И КЮЛЧЕТАТА ЗЛАТО НЕ Е СЪДЕН?????? ИМА ЛИ МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ И КОЙ Е ГЛАВАТА НА МАФИЯТА И КОЙ РАЗПЪВА ЧАДЪРИ НАД МАФИЯТА????
 • 11 пипо

  23 1 Отговор
  понякога е учудващо, че няма още разстреляни или пребити ЧСИ. Да си проверяват случаите изедници мръсни
 • 12 МИЛЕНИУМ

  15 3 Отговор
  така действат мутрите мафията ГЕШЕВ ЦАЦАРОВ БОРИСОВ
 • 13 Кси

  15 1 Отговор

  До коментар #1 от "Бачо Киро":

  Никак, бюрокрация, хаос и некадърност, тромава съдебна, на мига да вдигнат запора, седмици, месеци, години, липса на дигитализация на административните услуги, като продажба на автомобили, бивши собственици подсъдими в Гърция за превоз на мигранти, вместо да се води на новия собственик, ненормалщини на БГ служби
 • 14 Герак Митко

  13 1 Отговор
  Тиквата да отива с джипката на място и да им заръча да оправят нещата. Да вземе и министъра на финансите, та да се снимат с жената.
 • 15 МИЛЕНИУМ

  16 3 Отговор
  по същия начин мутрите с незакони ама уж закони взеха имущество на ВАСИЛ БОЖКОВ
 • 16 МИЛЕНИУМ

  10 1 Отговор
  как ЦАЦАТУРА МАФИЯ ХАРИЗАХА хотел маринела на МАРГИНИТЕ
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 someone

  11 1 Отговор
  ами сега осъди скапаната община за нанесени щети и другия път пак да правят глупости.

  Коментиран от #23

 • 19 Аз досега

  10 1 Отговор
  за виновен милиционер, гербераст, придворна или общинска калинка в територията Тиквостан не съм чувал.
 • 20 Дедо

  19 0 Отговор
  ЧСИто е най - вредния дивеч и трябва да се отстрелва при всяка възможност. Най безскруполните и алчни паразити....
 • 21 Мохамед

  8 1 Отговор
  Към ЧСИ трябва да се процедира по един начин от потърпевшите – нож в корема срез и оставяне на боклука да агонизира и бавно предаде жалкия си живот на рогатия.
 • 22 чичо

  11 2 Отговор
  Мая Манолова създаде възможността ЧСИ да си направят„държава в държавата" и безнаказано да издевателстват над хората.
 • 23 чичо

  9 0 Отговор

  До коментар #18 от "someone":

  Тя и да го направи общината плаща от нашите пари.Ако плащат от заплатите си,комуникацията им ще е перфектна.
 • 24 МИХАЙЛОВ

  7 2 Отговор
  ...И ЩЕ Е ТАКА НА ТАЯ РОБСКА ТЕРИТОРИЯ ПОД ИГОТО НА МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ... ТАКИВА ПРОИЗВОЛИ И БЕЗЗАКОНИЕ КАТО ТОЗИ СЛУЧАЙ СА ХИЛЯДИ И НАВСЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ... ...А КОНКРЕТНАТА ПРИЧИНА Е СЛЕДНАТА: - ДАВАНЕТО НА ЕДНА ОТ НАЙ ВАЖНИТЕ И ДОХОДОНОСНИ ДЕЙНОСТИ ОТ ДЪРЖАВНАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА... ...НА ЧАСТНИ СЪДИИ - ИЗПЪЛНИТЕЛИ... ...НАЛОЖЕНИЯ ЗАКОН И НОРМАТИВИ СПОРЕД КОИТО ВСЕКИ БЪЛГАРИН МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСЪДЕН БЕЗ ДА БЪДЕ УВЕДОМЕН, БЕЗ ДОРИ ДА ЗНАЕ, БЕЗ ДА МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ В СЪДА... ...И ТАКА ДАНЪЧНИТЕ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ РОВЯТ И ИЗРАВЯТ ПРИМЕРНО, ЧЕ ПРЕДИ НАМ КОЛКО СИ ГОДИНИ СТЕ ПЛАТИЛИ ПЕТ ЛЕВА ЗА НЯКЪКЪВ ДАНЪК, АМА СЕ ОКАЗАЛО, ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА ПЛАТИТЕ ОЩЕ ДВА ЛЕВА!!!! ПРАЩАТ ЕДНО ОБИКНОВЕНО ПИСМО НА АДРЕС НА КОЙТО ОТДАВНА НЕ ЖИВЕЕТЕ ИЛИ НЕ СТЕ ТАМ В ТОЗИ ПЕРИОД, А СТЕ НА ПОЧИВКА ИЛИ В КОМАНДИРОВКА... ...ПИСМОТО ИЗЧЕЗВА И ТАКА И НЕ ДОСТИГА ДО ВАС... ...А ДАНЪЧНИЯ СЛУЖИТЕЛ И ЮРИСТА САКОМБИНА С ЧАСТЕН СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ И ДАВАТ ВЕДНАГА НА ЧСИ ТОЗИ ВАШ "ДЪЛГ" ОТ ДВА ЛЕВА... ...ЧСИ ЛИГИТЕ МУ ТЕКАТ... ...И САМО ТОВА ЧАКА... ...НАЧИСЛЯВА СИ КАТО РАЗНИ ТАКСИ НЯКОЛКО СТОТИН ЛЕВА..., ПОСЛЕ СЪДА СИ НАЧИСЛЯВА "СЪДЕБНИ РАЗХОДИ" ОЩЕ НЯКОЛКО СТОТИН ЛЕВА... ...И ВИ ОСЪЖДА ДА ПЛАТИТЕ НАД ХИЛЯДА ЛЕВА... ...СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ СЪЩО МОЖЕ ДА НЕ ГО ПОЛУЧИТЕ... ...И ВАШИЯ ДЪЛГ СЕ ПРОДАВА НА ЦЕСИОНЕР, КОЙТО СЪЩО НЕ ВИ УВЕДОМЯВА И СИ НАЧИСЛЯВА ЦЕСИОННА ТАКСА И НАКАЗАТЕЛНИ ЛИХВИ... ...И Т

  Коментиран от #30

 • 25 Гражданин

  16 0 Отговор
  ЧСИ да бъде премахната като излишна и ограбваща българите структура!Имаме си прокуратура,имаме си съд.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 човек от народа

  6 0 Отговор
  и ние имаме проблем с един ЧСИ близо година. барикадирал се е заради "коронавируса" и ни приема , ни предава, а парите са налични. дори не иска и неговото си да вземе. носи му се славата като "голям „„////" !
 • 28 Бойко

  6 0 Отговор
  Ша им дигна заплатите на чиновниците с още 50%.
 • 29 За ГЕЩАПО

  2 1 Отговор

  До коментар #3 от "ГЕШТАПО":

  Не става приятел! Именно юридическото лоби в Парламента, така е изковало Закона за ЧСИ,че са непробиваеми.Няма съд,който да отмени,или обяви като незаконно действие, нещо което е гласувано и утвърдено като Закон! Съдията работи по правилото: Добър,или лош е Закон! Спасението е още сега,да има масови протести в цялата страна.От стотици хиляди души.Без политически изцепки,а със кратко искане.Ксрдинална промяна в Закона за дейността на ЧСИ.Премахване на,или преработка на чл.417. Именно през този член,ЧСИ дестват безогледно, и в конкретния случай.Получава иск( независимо от кого) пуска го до Районен съд,и автоматично получава заповед за изпълнение. Без дори да си уведомен,че има дело,и че си осъден.Разбираш, едва когато ти блокира сметки, заплата,пенсия включително всеки имот,през Агенция по вписванията.За да ти премахне запора, трябва да му отидеш на крака.Там те поставя в цайтнот.Подписваш споразумение за месечно погасяване. Ако откажеш,всеки лев постъпил по сметката ти,, независимо от къде, автоматично заминава по банковата му сметка.Подписваш- автоматично признаваш задължението.Може да обжалваш пред съд,но това не спира изпълнението.С месеци прибира всичко.И веднага първо прибира своето,след това останалото към ищеца.Там също е пълен мрак.Колко,каква сума,кога е преведена не знаеш,и не ти дава информация.Плащаш 30 лева,за да ти даде разпечатка,но не цялостна.Ако случайно спечелиш делото( почти а сурд) всички негови такси,хонорари за " юристи"(?) , запорни

  Коментиран от #32


 • 30 А не се възпалявай

  3 1 Отговор

  До коментар #24 от "МИХАЙЛОВ":

  толкова,сърди се на костинбродската иска,законът е нейно произведение.
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 доГЕЩАПО продължение

  3 0 Отговор

  До коментар #29 от "За ГЕЩАПО":

  Ако случайно спечелиш делото, всички начислени такси,хонорари, юридически услуги (?) , запорни писма който са 28 броя,и за всеки брой ти праска по 26 лева,тоест само от там те" надува "над 560 лв, не ги възстановява.По параграф от закона,защото били средства за извършена юридическа услуга.Примерно при 800 лв дължими към Топлото ( там техните юристи са в " гореща връзка със техни чсита) крайната сума достига до 2700-2800 лева.Що за мазохисти са не стотици хиляди,а над милион българи,да се оставят ,да бъдат драни до кокал, да им блокират заплати, пенсии навсякъде и то брутално и безапелационно от около триста узамонени м,ро,д,ери.Ако всичко се вдигне на гигантски протест,без псртийни изцепки,а единствено ,за кардинална промяна в закона,ще го променят за седмица.Особено сега- преди изборите.Но тук,при това робско,примирено и страхливо племе няма начин да се случи.И те го знаят прекрасно.

  Коментиран от #35

 • 33 Гошо

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "Бачо Киро":

  Що, всичко е точно, в държава в която си виновен до доказване на противното или докато не си платиш е съвсем нормален казуса! Тук е важно да си обвинен и виновен, ако се поразровят службите и Гешев тая ще лежи 10-15г я за наркотици, я че е терорист, я че е партия на Черепа........ така че леко се е отървала!
 • 34 никой

  6 0 Отговор
  ЧСИ, са част от развихрилата се мафия. Проблемът е , че не можеш да се защитиш. Калпавите закони позволяват да те осъдят, дори без да знаеш.
 • 35 ГЕШТАПО

  1 0 Отговор

  До коментар #32 от "доГЕЩАПО продължение":

  ТАКА Е В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ, НО ТУК ИМАМЕ ТОТАЛНО БЕЗАКОНИЕ. НЯМА ДЛЪЖНИК!!!! ОСЪДЕН Е НЕВИНЕН , КОЙТО Е БИЛ ИЗРЯДЕН ПЛАТЕЦ И Е НЯМАЛ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. КАК ЩЕ РАЗТЪЛКУВАШ ТОГАВА. В СТРАЗБУРГ НЯМА ДА ЗАЩИТЯТ НИТО ОБЩИНАТА НИТО ЧЗИ. ТОВА Е ГАВРА НА ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИТЕ ОРГАНИ. АМИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ РОБОВЛАДЕЛСКИЯ ЗАКОН И ДА ЗАПОЧНАТ ДА ОТСТРЕЛВАТ ЧЗИ , ОБЩИНАРИ И Т.Н. ТОВА Е РАВНОЗНАЧНО НА РОБОВЛАДЕЛСКИ ЗАКОН.
 • 36 чичо

  5 0 Отговор
  Чудех се как и дали да го споделя,за това накратко.Спечелех дело срещу ЧСИ за порачителство на заем.Без да се хваля,не зная за друг такъв случай.Ако някой иска отговор,моля задайте въпрос.ще отговоря ако мога.Пиша това,защото повечето коментари са емоционални и не съобразени със закона.
 • 37 Visitor

  1 0 Отговор
  Преди време бях на работа в Англия в град с около 360000 жители – в библиотекатa имаше 5-6 библиотекари. В Търново има голяма регионална библиотека с 3 клона в самия град, и още една градска библиотека. Търново е в пъти по малък и по-беден а има в пъти повече библиотекари – и понякога са в пъти повече от посетителите???!!!!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.