23 Февруари, 2021 14:53 15 919 42

Имунолог опроверга думи на проф. Мутафчийски за ваксините

  • ваксини-
  • имунитет-
  • коронавирус

Имунната система реагира срещу множество антигени при вируса и не всеки отговор е ефективен

Имунолог опроверга думи на проф. Мутафчийски за ваксините - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

След боледуване от коронавирус или след ваксина - кой имунитет е по-добър?

"Не може да кажем кой е по-добър. Сравняваме ги по различни аспекти - по-продължителен, по-качествен, по-добър като количество. Всички търсихме информация, която до ден днешен я няма събрана в една статия", посочи имунологът от Университетска болница "Лозенец" д-р Цветелина Великова.

Специалистът обясни, че когато се срещнем с вируса, нашата имунна система реагира срещу него, но той влияе на целия организъм и имунитет. Вирусът има много механизми, чрез които потиска имунитета срещу себе си.

"Имунитетът след преболедуване има редица дефекти, за разлика от ваксиналния имунитет, при който тези дефекти са спестени. След ваксина имунитетът е много по-насочен, по-ефективен и е възможно да е по-дълготраен. Ваксината създава имунитет срещу най-важния антиген при вируса - спайк протеина.

Имунната система реагира срещу множество антигени при вируса и не всеки отговор е ефективен. На нас ни трябва само тази част, която може да неутрализира вируса", разясни д-р Великова пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че по време на инфекция силно намалява броят на левкоцитите и лимфоцитите. "Имунитетът страда, когато се срещне с вируса. Той води до различни усложнения, а понякога имунната система се хиперактивира, което води до нарушения", стана ясно още от думите ѝ.

"Ако разчитаме на данните до момента, по-дълготраен и по-ефективен по отношение на това да се бори с инфекцията, без да бъде потиска имунната система, това е ваксиналният имунитет", подчерта имунологът.

Коя ваксина да изберем?

"Трите регистрирани ваксини са изключително близки и са с много висок профил на безопасност. Не може да се каже, че някоя ваксина е по-добра спрямо другите.

Възрастовия критерий не го прилагаме, защото излизат допълнителни данни. Истината е, че трите ваксини предпазват изключително ефективно срещу усложнения", увери д-р Великова.

В понеделник началникът на НОЩ и ВМА - ген. Венцислав Мутафчийски, изтъкна, че само в България върви полемика по темата коя ваксина е по-ефикасна. Според д-р Великова обаче в целия свят има различни лагери и полемики спрямо ваксините.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бооооо

    163 50 Отговор
    Въпроса не е коя ваксина ,а,ВЪОБЩЕ дали да се ваксинирам,и повечето хора,знаят отговора,който е не

    Коментиран от #25

  • 2 винкел

    28 50 Отговор
    Какво правиш тогава на опашката пред" Иван Рилски"?

    Коментиран от #24

  • 3 Верно ли

    151 23 Отговор
    Абе въртят и сучат, и все до ваксиниране стигат! Това се нарича ПРОПАГАНДА!

    Коментиран от #27

  • 4 габровски

    63 24 Отговор
    За някои маргинални групи са приготвени ваксини на Астра със изтекъл срок на годност и тератогенен ефект,подобно на печално известния Контерган от близкото минало.
  • 5 гадно

    76 17 Отговор
    Много интересно всички спецове ловко заобикалят проблема с ефективността на АЗ, а именно, че е около 60% и то според данни на производителят й. Излиза, че при 10 000 ваксинирани около 3 500 души няма да придобият имунитет.
  • 6 123456

    83 12 Отговор
    великова,да кажеш/видно много знаеш/,как и откъде познаваш ваксините,като дори техните производители не се ангажират с качество и ефективност????
    освен това ако ваксината е по добра от имунитет съсаден от самия човек/всеки организъм е различен и индивудуален,затова се нарича и ИНДИВИД/,то "риташ" срешу природата и по -вероятно е не да си създадена от нея,чрез твоите родители,а може би от роботи в някоя лаборатория
  • 7 Бивш канадец

    89 21 Отговор
    Единствено Пфайзер дадоха някакви данни колко трае имунитетът след ваксинация, и те са 6-10 седмици. Е, и кво? Това означава да се боцкам на всеки два-три месеца! Я сипвайте горещата супа и знаете какво да правите нататък!
  • 8 Да се смееш,или да плачеш???Толкова

    89 11 Отговор
    Реклама на тези ваксини та чак смешно
  • 9 докторбонус

    74 16 Отговор
    Досега, човека не е измислил по добър заместител на естествения имунитет.

    Нямаш ли добър имунитет, тогава моля корпоративната фармация, търговските дистрибутори- доктори, професори ще ти продават и предлагат мед. соки , санитария, клинични пътеки, мед. протоколи- от маски до генномодифицирани ваксини и терапии.
    Мед. стоки, санитария: търговските консултант- продавачи- доктори ще ви я пробутват заради големите парични бонуси, премии по търговската верига- от фамилните корпорации до търговския продавач- консултант доктор. Това е съвременната търговско регистрирана медицина- продажби и бонуси.

    Търговски продавач- консултанти- доктори, професори с лопата да ги ринеш, много са.
    Лекарите са малко.
  • 10 Диверсант

    71 9 Отговор
    Която компания плати повече, нея изкарват медиите за масово оглупяване по сигурна
  • 11 В първите 8 от общо 9

    17 33 Отговор
    абзаца опровергава Мангъров, но това явно е все тая.
  • 12 ?????

    56 6 Отговор
    кой гербер не лъже?
  • 13 премиилапане

    57 7 Отговор
    Американски сенатор демократ ваксиниран с две дози Пфазер- Леки, след две седмици се разболя от СарсКовид19.

    Инфото го има в пресата. Който иска да чете.

    Астрапенеката мисля я спряха в ЮАР щото не върши работа.
    Принс Чарлз трябваше да се включи като търговски пътник, консултант за да възстановява имиджа на Астрапенеката.

    А като знам какъв доктор е принс Чарлз и наште търговци- дофтори, професоре повече вярвам на южноафриканските медици.
  • 14 ценете времето

    34 5 Отговор
    Времето е пари, нали? Затова докато висите на опашката, препрочетете класиката на Вилхелм Муш "Вакс и Умориц".

    Коментиран от #18

  • 15 Лейка

    14 32 Отговор
    Кой е този Имунулог? Дайте да го видим. Или е пак Мангъров и партия. Куцо и сакато пише и се изказва. Защо не пишат хората които загубиха близки? Не желаят да пишат нищо и то е ясно. Аз загубих двама близки. Баща и чичо.

    Коментиран от #30, #31, #40

  • 16 Аз40🏴‍☠️

    42 10 Отговор
    Няма имунитет след вакинирането с това. За коронавирусите от 60-70 г. не са направили нищо срещу тях, както и с гриповете. Само инжекции до живот за балами. Всеки сезон, хоп инжекцийка, хоп сезонен грип, корона.
  • 17 Това не е класическа ваксина

    53 13 Отговор
    Това е опит за генно инженерство, което измерено в опасност е НОЖ С ЧЕТИРИ, А НЕ ДВЕ ОСТРИЕТА. Резултатът тепъва ще се проявява. Има и положителна стана - тези които няма да се ваксинират са повече и СЛАВА НА БОГА.
  • 18 Мазньо

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "ценете времето":

    Много свежо,има нужда и от интелект в тази сивота,браво!
  • 19 жалко

    12 3 Отговор
    за ``Муфтата`.....
  • 20 Да питам само

    28 7 Отговор
    Коло са и платили за тия празни думи
  • 21 Матей

    42 9 Отговор
    А Спутник -ве,или китайска ваксина,нещо са изключени от дневния ред за дебати.Не че са по принцип толкова препоръчителни,но все са нещо по-надеждни.Значи се изнамериха и такива ,които да оспорват мнението на доцент Мангъров,който се занимава точно с това и явно не е зомбиран и не повтаря като ония папагали проповедите на НОЩ. България в пипалата на октопода--герб.

    Коментиран от #39

  • 22 Мда

    33 10 Отговор
    Жалкото човече в униформа вече е смешно
  • 23 Ssfggggg

    34 6 Отговор
    Според мен Мутафчийски работи за други хора
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мууу

    17 12 Отговор

    До коментар #1 от "Бооооо":

    Глупости пълни. И защо не? Ще те чипират или ще те убият, защото трябва да се намали населението? Неграмотници като започнат да се изказват най-обичам. Сигурна съм, че не знаеш дори какво е РНК. Да не фоворим за по-сложните неща
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Всеки човек

    10 17 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    решава сам,трябват ли ти пари и имоти не се ваксинирвай, а ходи при дядо и баба редовно, целувай ги и ги прегръщай така ще ги умориш бързо,продаваш имотите и ставаш богат,ваксинират ли се оставаш бедна бараба каквото си бил до сега.
  • 28 цербер

    0 3 Отговор
    Имуноложката от Университетска болница "Лозенец" д-р Цветелина Великова.
  • 29 цербер

    9 0 Отговор
    ЩО Е ТУЙ "СПАЙК"ПРОТЕИН? За разлика от други патогени, вирусите се нуждаят от приемници, за да оцелеят и да се размножават. Те използват биохимията на клетките, които атакуват, за да изграждат нови вирусни частици, и да се репликират и в други клетки. За да проникнат в клетката, вирусите използват специфични гликопротеини. Спайк протеинът на коронавирусите е именно такъв протеин. Той е изграден от линейна верига от 1273 аминокиселини. Шиповите протеини имат тенденцията да се слепват. Три отделни шипови молекули се свързват, като образуват функционална тримерна единица. Шипът може да бъде разделен на отделни функционални единици, известни като домейни. Те изпълняват различни биохимични функции, като свързване с целевата клетка, сливане с мембраната ѝ и др. При коронавируса, една от функционалните единици се свързва с протеин ACE2, намиращ се на повърхността на човешките клетки. Освен да атакува клетките, Спайк протеинът участва и в други процеси, като структурна стабилност и имунно избягване.

    Коментиран от #38

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 4568

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Лейка":

    Даже не си си направил труда да прочетеш написаното . Но за сметка на това си готов на конфронтация . О колко мъка има на този свят ......
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Умен

    9 0 Отговор
    От статията ми стана ясно едно, че антителата ти са много по-добри от антителата ми. Или малко по-ретро: Ваксинационните антитела- най-добрите антитела(намигване за съветският атом).
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Д-Великова. Бла, Бла, и накрая коя

    2 0 Отговор
    Ваксина да изберете??? Всички са много хубави!! Какво става с Ваксинира нето по голямите Ромски Квартали, имали Пунктове за ваксинира не и къде!!! На Изборите всички ще Гласуват!
  • 36 Всички знаят

    5 0 Отговор
    Това е Правителствената болница! Нататък е ясно!

    Коментиран от #41

  • 37 Брабинеца

    2 2 Отговор
    абе тоя мутаФчийски излезна едно много комплексирано л@/*но
  • 38 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "цербер":

    боооже и ТОВА се е ,,организирало,, преди ТРИ МИЛИАРДА ГОДИНИ!!!!!!!!!Кво да кажем за чиляка с неговите 12 милиона години!!!!!!
  • 39 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Матей":

    ооодаже/днес/ ги обявиха за ,,...оръжие ,прокарващо геополитически зависимости и влияния от РУСИЯ И КИТАЙ..,,!!!!!!!!!Странно нали,ТЕЗИ ОТ ЗАПАДА НЕ БИЛИ ...ТОВА!!!!!!....някак ,,болеста,, придоби ...странни измерения!!!!!!И ,,масовата,, ваксинация ми припомни ,,масовата,, ПРИВАТИЗАЦИЯ/кво ни думаха,кво стана накрая/....
  • 40 ттт

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лейка":

    Моите съболезнования! Аз съм на 69 години, коронавируса мина и през мене. Излекувах се с аспирин, витамини и три литра чай на денонощие (много е трудно). И да знаеш, всяка болест, която ти вдига температурата над 39 градуса е смъртоносна, не вземеш ли навреме мерки. От обикновен грип не вземеш ли навреме мерки изходът с голяма вероятност ще е фатален! Затова следете си състоянието и при най-малко отклонение от нормалното взимайте енергични мерки. И понеже съм мъж, да ти кажа - мъжете сме по-немарливи към здравето си, често бъркаме физическата и имунната сила и си мислим, че като сме физически по-силни, можем по-лесно да се справим и със заболяването. Затова понякога реагираме късно, в резултат процентно смъртността сред мъжете е по-висока отколкото сред жените.
  • 41 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Всички знаят":

    Ако имаш предвид, че в Лозенец беше Пратителствена болница е така! Днешната правителствена болница е ВМА! А онази болница в Лозенец е на такова място, че здраво я натискат да фалира, да я продадат и застроят с "инвестиционки" парцела!
  • 42 КРАДЦИИИ

    2 0 Отговор
    ,болеста,, придоби ...странни измерения!!!!!!И ,,масовата,, ваксинация ми припомни ,,масовата,, ПРИВАТИЗАЦИЯ/кво ни думаха,кво стана накрая
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове