Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 06:43 1 885 29

Румяна Коларова: Политолозите могат да станат обект на атаки

  • румяна коларова-
  • политолози-
  • атаки-
  • партии

Задача и на политолози, и на журналисти е да бъдат разсеяни съмненията за платени коментатори, които наклоняват везните на общественото мнение в посока, благоприятна за една или друга партия, обясни председателят на Българската асоциация за политически науки

Румяна Коларова: Политолозите могат да станат обект на атаки - 1
Снимка: БГНЕС

Твърде вероятно е по време на предизборната кампания политолозите да станат обект на атаки от страна на различни политически фигури и организации. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, цитирана от Епицентър.

Задача и на политолози, и на журналисти е да бъдат разсеяни съмненията за платени коментатори, които наклоняват везните на общественото мнение в посока, благоприятна за една или друга партия, обясни проф. Коларова.

„Констатираме, че се създава недоверие и предубеждение към колегите, които коментират политическия процес, политическата ситуация. Пределно ясно е, че в условия на предизборна кампания, особено в настоящата предизборна кампания, която няма да бъде много спокойна, в нея ще получат проявления острите конфликти и противопоставяния, които наблюдавахме както в парламента, така и по площадите на София. В тази ситуация, в която се стига до нападки и обиди, много е важно каква ще бъде позицията на колегите и какво ще бъде отношението към тях. Не е невъзможно и е твърде вероятно ние да станем обект на атаки“, допълни проф. Коларова.

Тя подчерта, че не всеки, който говори с етикета политически анализатор, е политолог. Членуващите в асоциацията се занимават с политическа наука, допълни проф. Коларова.

„Ако за един политик последните пет дни от кампанията са решаващи и обръщат резултата, за един политолог резултатите от едни избори не са толкова важни, колкото е важна тенденцията. За един политик междуличностните отношения могат да се окажат решаващи, а за политолозите корелациите, отношенията между съвсем различни фактори играят много по-голямо значение. Това и помага, и ни прави обект на атаки, защото много трудно в 15 минути може да обясниш данните или изводите, които си направил в резултат на сравнително изследване на пет или на десет европейски демокрации“, посочи проф. Румяна Коларова.

Предстои приемането на етичен кодекс на Българската асоциация за политически науки, каза още проф. Румяна Коларова, който ще урегулира процесите между професионалната и гражданската позиция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    29 0 Отговор
    И АТАКИТЕ,ДА СА СЕРИОЗНИ....ХЪХЪХЪ.....
  • 2 гадно

    43 0 Отговор
    Тоя дърт лъжлив кукумицин трябва да бъде щастлив, ако изобщо някой му обърне внимание.
  • 3 Някой си

    32 0 Отговор
    Какво животно е политолог?
    И какво в същност е политика и политик?
    Професия?
    Нещо за ядене?
    Защо политиката се превръща в професия?
    Редно ли е?
  • 4 хихихихихи

    38 0 Отговор
    Ей тва внучката на Васил Коларов не се трае!

    Коментиран от #6

  • 5 Нестинар

    33 0 Отговор
    Бабо не се показвай, твоите глупости нямат край.
  • 6 😡😡😡😡😡

    41 0 Отговор

    До коментар #4 от "хихихихихи":

    От мрежата ::::ТАА ДРУГАРКА РУМЯНА КОЛАРОВА, не само е внучка на Васил Коларов (лидер на БКП заедно с Георги Димитров, за по-младите, които не знаят). Тя е и от семейство на висшата номенклатура на БКП, с баща – топ кадър на Държавна Сигурност. Не е завършила „Философия“, а „Научен комунизъм.“ И започва работа не в катедра „Политология“, а в катедра „Научен комунизъм“, както се казваше преди 1989 г. Когато бях студент, Коларова бе член на ръководството на Комсомола във Философски факултет и активен член на БКП/ можете пак да ме блокирате/

    Коментиран от #16

  • 7 Соцоилог

    33 0 Отговор
    Политолог, това звучи "гордо" и добре за платено ! Да убиваш желанието у хората за промяна !
  • 8 Пурко

    31 0 Отговор
    Тая гербаджийска изтривалка се изживява като герой ли?! Хаха Тя не е никакъв политолог, просто една от пропагандните активисти на Тиквата
  • 9 железаров

    14 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е ПРИМЕР И ЛИДЕР В БЕЗПАРТИЙНОТО УПРАВЛЕНИЕ!
    Без партии и парламент България сътвори чудеса . Това е времето между 1934/1939 г.Това са факти от нашата история, които ГРИЖЛИВО са подминавани, защото партийната система трябва да умре, ако трябва да повторим историята си на възход и паразитите в партиите, няма да могат да ограбват Народа повече!
  • 10 Румяна Коларова?? Формата ви мразят

    28 0 Отговор
    Чисто сърдечно, безплатно, защото сте маниполатори, дезинформатори, Народа казва на вашата гилдия "школувани лъжци" Лъжете за пари!!
  • 11 Хората ви мразят

    25 0 Отговор
    Хората ви мразят
  • 12 Имаш

    20 0 Отговор
    пред вид тези , продаваните се и манипулиращите за пари сънародниците си ли, ма ?
  • 13 нашия

    18 0 Отговор
    може и да има но това си го направиха сами- проститулозите-продавайки се ту тук ту там
  • 14 сигурно

    10 0 Отговор
    Сега Нинова ще те обръсне на сухо ,и много ще кървиш !!
  • 15 БОЗА

    19 0 Отговор
    "„Констатираме, че се създава недоверие и предубеждение към колегите, които коментират политическия процес, политическата ситуация. "


    Интересно,ЗАЩО ли е така... проституцията била стар занаят...;-))))))
  • 16 Анджело

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "😡😡😡😡😡":

    И какво от това? Фа не е убила някой или в чекмеджето и да има пачки по 500 евра и злато?
  • 17 СПОКО БАБЕ

    18 0 Отговор
    БАБКЕ ТИ НЕ ВЛИЗАШ В ...."ЗАСТРАШЕНИТЕ" , ТИ НЕ СИ ПОЛИТОЛОГ , ТИ СИ ПОДЛОГ. !!!
  • 18 вдовец

    12 0 Отговор
    точно тебе няма кой да атакува. по-скоро би избягал далече !
  • 19 ха ха ха

    13 0 Отговор
    Мирише ли ти на страх очиларке?

    Предусещаш, че БОКОТО няма да може повече да те пази ли? 😁

    Имаш основание... яде, пи, сега трябва да платиш сметката!
  • 20 Ще и повярвам

    7 0 Отговор
    Ако направи полукоментар против герб или в защита на бсп, защо винаги коментарите и са в полза на герб? защото не и плащат и герберите са светци.
  • 21 батко и

    7 0 Отговор
    Вехтата комунистка се храни сега от една преди ,,вражеска,,фондация.Иначе щяхме да се срещаме по кофите.Съдба.
  • 22 Димитров

    4 0 Отговор
    Как мението на хиляда човека отразява това на три милиона!?Това не е като да изследнаш дадена течност за замърсяване например.Кой ще повярва ?
  • 23 Перо

    8 0 Отговор
    Всички БГ политолози са платени за поръчкови прогнози от спонсориращи партии,поради което техните бръщолевения нямат никаква тежест и истина. Спомням си как “познаха” резултатите за избора на Радев,без да отчетат незаинтересоваността на толупа за този неатрактивен пост за икономически интереси.
  • 24 Застраховател

    5 0 Отговор
    Елементарна застраховка за елементарното КПКОНПИ. Защо никой не пише за придобивките им, голф игрища, хотели, ресторанти, жилища в чужбина.
  • 25 чичо

    3 0 Отговор
    Коларова ти професор ли си?Не знаеш ли,че с това „може",трябва да се внимава,защото ти утре „може" да ме гръмнеш,аз днес трябва ли да те изпреваря?!
  • 26 Мале мила

    3 0 Отговор
    Разговор между две баби на пейката.
    - По мрак не смея да изляза на улицата, някой ще ме изнасили.
    - Не се тревожи, никога няма да настъпи такъв мрак.
  • 27 Asar

    3 0 Отговор
    Aу Коларова откри топлата вода,само не знае де е тя
  • 28 Павел Пенев

    4 0 Отговор
    Политическите лакеи могат ли да бъдат политолози?
  • 29 Къш къш

    0 0 Отговор
    Ти специално би останала гладна и безработна, ако ГРОП падне от власт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове