Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 16:42 2 627 36

Марияна Николова: Ресторантите отварят от 1 март на 50% капацитет

  • туризъм-
  • ресторанти-
  • заведения-
  • марияна николова

До 6 човека на маса и до 23.00 часа работно време

Марияна Николова: Ресторантите отварят от 1 март на 50% капацитет - 1
Снимка: Министерство на туризма

Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и ще работят до 23.00 часа с клиенти, а нощните заведения ще отворят от 1 април. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след работна среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитирана от пресцентъра на ведомството. В дискусията участваха доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България, и представители на туристическия бранш.

Министър Николова посочи, че с официално писмо още от 19 януари тя е предложила отварянето на заведенията, като идеята е била работното време да е до 22:30 часа. Днес направихме ново предложение за дейности до 23 часа, което беше прието и от бизнеса, посочи вицепремиерът. Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа, подчерта вицепремиерът. Тя беше категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април. В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г. Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предадени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията, посочи министърът.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, обясни министърът.

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира министър Ангелов. И допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон.

Министър Николова подчерта, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наказателя

    42 3 Отговор
    04.04 Ще ви затворим гербавите завинаги....

    Коментиран от #4, #9, #10

  • 2 Си ган

    3 14 Отговор
    Айде Софиянчето да се стяга, че хората са гладни....

    Коментиран от #12, #23

  • 3 миш

    31 2 Отговор
    Може ли една справка,просто така-колко са заразените служители на големите вериги за хранителни стоки и др.,като Кауфл.Лид.Бил.Т-Марк. и др. по области и колко затвориха и за един ден,понеже има болни?ТАМ ВИРУС НЕМА.
  • 4 Султан

    4 24 Отговор

    До коментар #1 от "Наказателя":

    На 4-ти ще падне голям бой и после на пресконференциите в полунощ ще говори само победителят (вие си знаете кой е), а останалите ще се изпокрият като мишки.

    Коментиран от #24

  • 5 Просто

    19 0 Отговор
    простотия след простотия !

    Коментиран от #19

  • 6 Да,бе

    12 2 Отговор
    А ограничение за сметката в ресторанта ще има,ли? Мъка,мъка..и печал!

    Коментиран от #17

  • 7 Българка

    14 1 Отговор
    Вече разбрахме, че в комисията НОЩ има само слуги на Баце. На фона на увеличаващите се проценти на заразени, Борисов еднолично и популиски разпореди на здравния министър да пише заповед за отваряне на заведенията. Призивът на ОПГ е българите да не се струпват в заведенията. Разбира, че главният лечетел на България е един опростачен еднокнижник. Защо направо не се закрива НОЩ? И без това мнението на здравните служители няма никакво значение! Защо се прахосват пари за комисията НОЩ?
  • 8 Баба ми от ресторанта

    12 0 Отговор
    не излизаше! Издои овцете и кокошките,тури новите цървули и право там! Да се отварят!

    Коментиран от #32

  • 9 dasdfa

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Наказателя":

    Защо ги отварят? нали има увеличен брой заразени?!
  • 10 Софянец

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Наказателя":

    Амин
  • 11 Дрън дрън

    21 4 Отговор
    Какви заразени какви 5 лева в Флорида хората не носят маски всичко е отворено хората си ходят на работа живеят си нормален живот.Как е възможно това, всичко е една измама с тази болест.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Centurion

    15 1 Отговор
    Щом го обявява вицепремиерът значи все пак затварянето и отварянето е политическо решение,а не медицинско!Утре е брифинга на Нощ,как така през главата им???Не че НОЩ имат някакъв авторитет,но поне да играят театъра по правилата.Така и на най големите глупаци ще им стане ясно ,че всичко е един маскарад!

    Коментиран от #16

  • 14 От кръчмата

    16 1 Отговор
    Ресторантите сами няма да се отворят. Ще ги отворят собствениците, ако преценят,че е рентабилно и ако не са фалирали вече, благодарение на "супер мерките".

    Коментиран от #29

  • 15 Луди за власт и пари

    11 0 Отговор
    Дали ще е до 23 ч или до 2 през нощта все тази... БОКО хептен откачи
  • 16 От кръчмата

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Centurion":

    Голям маскарад, обаче без маски, защото всички им знаем противните мутри и целите, които обслужват.
  • 17 За възрастни

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да,бе":

    до 4 големи ракии.За дечица до 2-чки.-))
  • 18 Българин

    12 0 Отговор
    Отваряйте всичко гербави фашисти и се махайте.
  • 19 Хубаво е

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Просто":

    че отново няма ограничение за отварянето.В 23ч. затваряш и след 1 час в 0.01 ч. отваряш пак.
  • 20 БЪЛГАРИЯ

    4 0 Отговор
    мафията губи урааааааааааааа
  • 21 Шпек

    5 9 Отговор
    Като отворят кръчмите ,освен развъдници на вируси ще ви хранят с престояла във фризер манджа от първия мандат на Борисов.

    Коментиран от #28

  • 22 РАДИО ЕЛТО

    2 1 Отговор
    победа
  • 23 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    не ти ли прави впечатление това защото ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ не е в сайта

    Коментиран от #26

  • 24 И и и победител е е ???!!!

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "Султан":

    БОЙКО БОРИСОВ !!!!!!
  • 25 Кипома

    2 1 Отговор
    Не се храня в ресторанти,защото отдавна не се готви с пресни продукти а със 2-3 пъти замразявани и размразявани.Търси се най-лесното,бързо и печелившо,което се въвежда от сащ и европа.Ако заработят както трябва ще изхвърлят повече,защото прясното издържа до 2-3 дена.Понеже имам претенции сам си готвя не ходя фа им намирам маана.Това е бизнес важното е клиента да е доволен
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 тарикату

    1 2 Отговор
    нямам търпение да споделя вируса със всички
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДА ЖИВЕЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "От кръчмата":

    ТЕ ПИВНИЦИТЕ И КРЪЧМИТЕ СА КАТО ХЛЕБАРКИ НИКОГА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНАТ😇😇😇🐑🐑🐑🐑🐑
  • 30 КРЪЧМИТЕ

    0 2 Отговор
    По турско робство са работили та сега ЛИ ще спрат!!!!НЕ СЕ ИЗПИВА ТУК ЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПИЕ!!!
  • 31 90909

    3 1 Отговор
    "нощните заведения ще отворят от 1 април" Защо ли на 1 април? Защото на 2-ри ще вдигнат рязко бройката на заразените и ще уплашат народа.На 3-ти ще ги затворят по предлог че са развъдник на вируса и ще "разчитат" на 4-ти уплашения народ да иде да гласува. Съответно избирателната активност ще е много ниска заради страха.В края на деня Баце ще окупира телевизиите биейки се в гърдите че е спечелил.Дали ще бъде разигран този сценарий предстои да видим.Не се подавайте на страха дето ще го всеят да отидем да гласуваме масово за да изметем тиквите от управлението.
  • 32 Кръчмаров 🍴🍷🍻🍺🍸

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Баба ми от ресторанта":

    Мойте дядо и баба също като баба ти не са излизали от кръчмата и им викали кръчмарови и затова фамилията ми е кръчмаров.
  • 33 МУТРОООО

    4 1 Отговор
    Близo 4000 c кoрoнaвируc в Румъния cлeд първaтa вaкcинa, a 446 - cлeд втoрaтa 95 процента от тези лица са били ваксинирани с препарата на компанията Пфайзер/Бионтех, 4,6 процента - с ваксината на Модерна, а 0,4 процента - с тази на АстраЗенека.
  • 34 BigBulgarianBoss

    5 1 Отговор
    50 % от ресторантите ще отворят на 50 % капацитет и ще намалят порции те на 50 %
  • 35 моля

    1 0 Отговор
    Да си отвори задният двор....
  • 36 Боко

    1 0 Отговор
    И до 10.00 часа,кой ял ял ,за гарги да не е зяпал!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове