8 761 31

Проф. Костов: Обществото не е стадо пред кланица

Масовата ваксинация няма да успее скоро да догони вируса

Проф. Костов: Обществото не е стадо пред кланица
Снимка: БГНЕС

Проф. Коста Костов е роден в Бургас. През 1980 г. Завършва медицина във Варна. Професор е по белодробни болести. Специализирал е в Швейцария и Германия. Преминал е специализиран курс "Основни качества на лидерството" в London Business School. Дългогодишен лектор по белодробни болести в Медицински факултет на Университет "Св. Климент Охридски", София. Бивш председател на УС на БДББ в периода 2008-2012 г. Национален консултант по пневмология и фтизиатрия на НЗОК. Председател на Медицинския експертен съвет към Министерски съвет по време на пандемията COVID-19 2020 г. Член на Съюза на българските писатели – секция "Публицистика“. Проф. Коста Костов даде интервю на журналиста Теодора Павлова от Агенция "Фокус".

- Проф. Костов, вие сте един от водещите пулмолози у нас. Ангажиран сте и с хода на епидемията от коронавирус, която вече от година се разпростира и в България. Как оценявате ситуацията към момента и имате ли опасения от нов пик на заразата, предвид, че стартира масовата ваксинация?

- За нов пик в смисъла на онзи от октомври-декември не ми се мисли, защото не го допускам в ума си. По-скоро ще има бавно надигаща се вълна, предвидима още в края на януари и тази вълна вероятно няма да залее болниците както в началото на зимата, но ще се покачва плавно в следващите няколко седмици. Масовата ваксинация няма да успее скоро да догони вируса. Ето днес (23 февруари) имаме процентен скок на заразените над 18% от направените тестове, покачване броя на постъпилите в болница, интензивни звена и починали. В настоящия момент общият брой преминали през инфекцията и ваксинирани е под 5% от населението, ако се доверим на официалната статистика.

Ако навлезем в хипотезата, че инфектираните извън официалните данни са поне още милион, тогава допускам, че имунното българско население е около 22%, нека бъдат 25%.

Пак не излиза сметката, защото докато стигнем заветните 70% популационен имунитет, както повелява епидемиологията, ще мине много време, а дотогава онези, които са се ваксинирали досега, заедно с преболедувалите преди месеци, ще се присъединят отново към неимунното население и по-уязвимата част от него.

Така след месеци ще върнем преброяването в днешната му точка. В същото време се появяват нови варианти на вируса, с проблемни отношения с ваксините, антителата, популационния имунитет. Чакат ни още трудни месеци с вдигнат гард.

- Какво показва мониторингът, който правите на вече преболедувалите пациенти, какви отклонения има в клиничната им картина?

- Една немалка част от преболедувалите продължава да страда от т.н. "продължителен Ковид-19“, който протича с много разнообразни симптоми, общо около 50 на брой, но най-съществените са между 30-40 и идват от няколко органи и системи.

Разбира се, най-изявените оплаквания са свързани с дихателната система, най-тежко и най-често засегната от вирусната инвазия - кашлица, недостиг на въздух, изразяващ се в повечето случаи като "невъзможност за пълно вдишване“, бърза физическа уморяемост, болки в гръдния кош. Към тези симптоми се наслагват и други - обща физическа слабост, нарушен (разпокъсан) сън, мускулни и ставни болки, главоболие, замаяност, наречена в литературата "мъгла в главата“ (fog in the brain), сърцебиене, прескачания на сърцето, непостоянен пулс и кръвно налягане, субфебрилни температури (до 37.5°), страх, дори депресия. Всички тези симптоми се появяват не само при тежко боледувалите, но и при част от по-леко преминалите през болестта.

На третия месец след боледуване страдащите от остатъчни симптоми са не по-малко от 30% от всички боледували и тези пациенти изискват щателно изследване с подходяща функционална апаратура и мултидисциплинарен екип, включващ задължително пулмолог, който при нужда, насочва пациентите към невролог, кардиолог, психиатър, специалист по медицина на съня, рехабилитатор и пр.

Апаратурата за функционална диагностика в извънболничната помощ не е достатъчна за прецизна оценка на остатъчните промени в белия дроб, защото една обичайна спирометрия не открива тези дълбоки промени, които в обичайния случай засягат дифузионния капацитет на белия дроб, съпротивлението на дихателните пътища, функциониращите дихателни обеми, т.е. необходим е не обикновен спирометър, а бодиплетизмограф, с какъвто колегите в извънболничната помощ не разполагат, защото е скъп и изисква допълнително обучение за ползването му.

За мое удовлетворение, екипът от пулмолози, вкл. педиатри-пулмолози, с който работя, разполага с единствения такъв апарат в извънболничната помощ и всекидневно преглеждаме не по-малко от 20 души с "продължителен Ковид-19“. Тук е мястото да спомена тежкия недостиг на пулмолози, които сега са абсолютно необходими за обгрижване на пациентите след Ковид-19, защото тези болни са в компетенциите преди всичко на пулмолозите и на рехабилитаторите, специализирани в дихателна рехабилитация, които са също в изключителен недостиг. Разбира се, една част от пациентите се нуждаят и от други специалисти, предимно в областта на вътрешната медицина и неврологията.

Сега започнаха да личат скъсаните дрехи на здравната ни система, която от години храни предимно себе си, а не потърпевшите. Както казваше Константин Павлов, преди да нахраним човека, трябва да нахраним Системата.

- Може ли да се направи обобщение на състоянието на преминалите през инфекцията и най-честите поражения върху организма?

- Най-сериозните поражения са при малка част от пациентите, предимно преминалите през тежка и критична форма на болестта (с остър респираторен дистрес синдром) и са съсредоточени предимно в дихателната система. Уврежданията, които остават във времето при тези болни, са по типа най-често на рядката "организираща пневмония“, позната на пулмолозите и рентгенолозите, по-рядко по друг тип пневмония, засягаща опорната (интерстициална) тъкан на белия дроб.

Много рядко, само в отделни случаи, пораженията на белодробния паренхим стигат до тежка белодробна недостатъчност, а по-скоро се развиват относително бавно, за няколко месеца и довеждат до определен обем на увреда на белодробната тъкан, която редуцира функционалния капацитет на болните и влошава качеството им на живот.

Затова е важно тези поражения да бъдат предотвратени навреме чрез професионална и навременна оценка на състоянието на белия дроб, която изисква опитен пулмолог, достатъчно данни от функционалните изследвания на дихателната система и образни данни, най-вече от компютърната томография на белия дроб. Успокояващото в случая е, че до подобни значими поражения стигат малко пациенти, не повече от 1-2% от всички боледуващи, предимно такива с тежки и критични форми на болестта.

- Могат ли хората да се възползват от лечение или последствията от коронавируса остават хронични?

- След добрата клинична оценка, която изясних в предхождащия отговор, идва и прецизно подбраната терапия – медикамент, дозировка и продължителност. Това вече не е работа за специалисти от други специалности, а само за опитни пулмолози. При навременна клинична оценка и добре ръководена терапия, степента и обемът на поражения могат да бъдат редуцирани до минимум и пациентите с клинично значими остатъчни поражения да са изключително малко. За тази цел, обаче, е необходима не само добре построена терапия, но и ранна след болнична рехабилитация, която трябва да е широко достъпна за тежко боледувалите.

Това, обаче е много труден за решаване проблем, защото не навсякъде има рехабилитационни звена и подготвени рехабилитатори, които биха могли да поемат големия брой болни с остатъчни симптоми и функционални дефицити, за да редуцират бързо нарушеното им качество на живот, пораженията върху физическото им състояние и да ги върнат към нормален живот обратно в обществото. За недостига на пулмолози и апаратура вече споменавам многократно и това е хроничен проблем, който застрашава цялото общество в близките няколко години, защото средната възраст на българските пулмолози е над 50 години.

- Виждате ли проблеми с Националния план за ваксинация и оценявате ли като положителна стъпка преминаването към масово имунизиране? Имате ли обяснение защо в България тече дискусия коя ваксина е по-добрата?

- Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично. Всеки ден се дават нови разпореждания, противоречиви послания, а имаше достатъчно време да се подготвим по-добре, да създадем ваксинационни центрове, които да контролират хаоса, да осведомим населението за очакваните проблеми, да разясним честно и разбираемо противоречията, а не да повтаряме едно и също, сякаш сме на репетиция на самодейна пиеса. Дебатът около ваксините съвсем се профанизира.

Експертите се надпреварват да изричат клишета. Да, няма лоши ваксини, но има различни ваксини и трябва да се изясняват разликите, защото обществото не е стадо пред кланица, а сред него има мислещи индивиди, които искат да знаят достатъчно, преди да си подложат ръката за заветната спринцовка.

Затова има и толкова противници на ваксинациите – защото много българи не вярват на институционалните послания, отнасят се с недоверие, защото много пъти са лъгани, а общественият дебат около проблемите на пандемията се води от "експерти“, които от години не са поглеждали в микроскоп, никога не са лекували пневмония, трудно различават вирусна от бактериална инфекция, не са слагали десетилетия стетоскоп в ушите си, но обясняваха надълго структурата на вируса и механизмите на поражение, правеха оценки на имунния отговор, на технологията на ваксините, на белодробните поражения, епидемиологичните параметри и други тънкости за вируса и неговото поведение.

Пази Боже от профанизирани чакръкчии и академични знахари. Ваксинационната програма протича като синхронизирана рекламна кампания за спасяване на продукти с изтекъл срок на годност, без уважение към науката, сякаш предлагаме туршия, а не биологични продукти.

А са необходими няколко ясни послания, които излъчват повече уважение към науката и обществото. Като това: Всички ваксини са добри, но са различни и тези разлики имат значение!

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст под 55 години, а за по-възрастните да се запазят наличните до момента РНК ваксини, поради ограничените данни от проучванията за по-възрастната група.

Така щяхме да спечелим повече доверие сред колебаещите се относно ваксинацията. Да се спазва установеният двудозов режим на приложение на наличните ваксини, а не кой когато може или желае. Сега импровизираме. За една и съща ваксина се дават различни интервали за втората доза – след 4 седмици, може и 10, но може и 12 седмици…Скоро може да се окаже, че не е необходимо въобще да се прилага втора доза.

Ако някой предлага ваксинационен режим, различен от този в клиничните проучвания, да бъде така добър да предостави равностойни на клиничните проучвания данни, рецензирани и публикувани в реномирани списания, коментирани от авторските колективи на оригиналните проучвания. Ако не, да отиде да работи в някоя рекламна агенция за продажби в интернет.

Ако замеряме обществото с научни данни, които още не са минали рецензирана оценка, т.е., не са приети единодушно от научната общност, ще отстъпим от научния дебат и ще стигнем дотам, докъдето стигнаха всички медикаменти, които се използваха и използват без доказан лечебен ефект, за да заприличаме на деца, които със сапунени балони искат да убият муха.

- Вие самият ваксинирахте ли се? Ако да – с коя ваксина, а ако не, смятате ли да го направите?

- Да, ваксинирах се още преди месец, когато получих и втората доза на ваксината на Пфайзер-Байонтех (Pfizer/BioNTech). Нямах избор, но дори и да имах, щях да избера именно РНК-технологията, която според мен е най-добрата технология от всички предлагани ваксини. Това е иновативна технология, която за първи път се използва за масово приложение при вирусна ваксина. До този момент тази технология е изпробвана в онкологията, при рак на гърдата и при меланом. Правени са и опити при инфекцията с вируса Зика, но за първи път е този световен триумф в битка срещу вирусна епидемия. Очакват се още ваксини от т.н. молекулярни и синтетични ваксини, но това е моят избор и имах късмет, че не се наложи да чакам по-добър.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 честен ционист

  24 16 Отговор
  Стадото още не е осъзнало смисъла в думите на деди: "През 2030 г. няма да има нито държава България, нито живи българи!"

  Коментиран от #10, #12, #13

 • 2 .......

  48 9 Отговор
  Мястото на докторите е в болницата а не да лаят по платени поръчкови медий

  Коментиран от #15, #29

 • 3 Последния Софиянец

  55 5 Отговор
  При обиколките на Тиквата по селата се видя в каква мизерия живеят забравени от всички хората по селата.И без медицинска помощ.
 • 4 Антон

  44 7 Отговор
  Аз стигнах до тук: "Прoфecoр e пo бeлoдрoбни бoлecти...Прeминaл e cпeциaлизирaн курc "Ocнoвни кaчecтвa нa лидeрcтвoтo" в Lоndоn Businеss Sсhооl." Значи лекар-бизнесмен! От тук нататък всичко е ясно...
 • 5 ТаУмВзе

  30 5 Отговор
  Напротив! Общество няма. Стадото е в кланица отдавна. Още и малко Геноцид трябва!
 • 6 Българка

  42 4 Отговор
  "Ceгa зaпoчнaхa дa личaт cкъcaнитe дрeхи нa здрaвнaтa ни cиcтeмa, кoятo oт гoдини хрaни прeдимнo ceбe cи, a нe пoтърпeвшитe. Кaктo кaзвaшe Кoнcтaнтин Пaвлoв, прeди дa нaхрaним чoвeкa, трябвa дa нaхрaним Cиcтeмaтa." Ама тя системата няма нахранване, няма задънване! Крайно време е за истинска здравна реформа. Болниците да не са търговски дружества, а болните да бъдат лекувани, а не да са касичка за джобовете на здравни търгаши

 • 7 Българка

  32 6 Отговор
  Пaзи Бoжe oт прoфaнизирaни чaкръкчии и aкaдeмични знaхaри. Вaкcинaциoннaтa прoгрaмa прoтичa кaтo cинхрoнизирaнa рeклaмнa кaмпaния зa cпacявaнe нa прoдукти c изтeкъл cрoк нa гoднocт, бeз увaжeниe към нaукaтa, cякaш прeдлaгaмe туршия, a нe биoлoгични прoдукти.

  Коментиран от #8

 • 8 Е друго си

  7 7 Отговор

  До коментар #7 от "Българка":

  е чайчето, нали?
 • 9 Микс

  27 2 Отговор
  "ДЕСЕТ ХИЛЯДИ ТЕ БЯХА НА БРОЙ И ВСИЧКИ ПАДНАХА В НЕРАВНИЯ БОЙ". "ТЕЗ ЖЕРТВИ НАРОДНИ БЕЗБРОЙ, ТЕ СТРАШНО ПРОКЛИНАТ: "УБИЙЦИ, НИЙ ПАК ВИ ЗОВЕМЕ НА БОЙ!" "ГОСПОД ЗАБАВЯ, НО НЕ ПРОЩАВА!"
 • 10 Аз от БЕХ

  13 0 Отговор

  До коментар #1 от "честен ционист":

  Абе ти добре ли си с главата...
 • 11 НеДа

  24 5 Отговор
  Заради Корона „мерките“ броят на самоубилите се се е покачил с 20%. Болката и отчаянието на тези хора е била толкова непоносима, че ги е накарала да посегнат на живота си! И те са в пъти повече от хората, наистина починали от Корона вирус, ( а 80-90 год. хора, с 3 байпаса и инсулт, но починали от Корона??? Заключение без утопсия!!! определено не са жертви на вируса). Сценаристите, изпълнителите и вие, които подкрепяте Корона диктатурата доведохте тези хора до самоубийство. Тяхната мъка и мъката на близките им няма просто да изчезне, тя ще се върне при вас. И вие ще платите за нея.
 • 12 Алекс

  3 5 Отговор

  До коментар #1 от "честен ционист":

  Вие, вече сте решили или сте „дете на Цион“ или племенник на Ванга? Или може би сте пастир на овце в Родопите?
 • 13 Лелее

  3 3 Отговор

  До коментар #1 от "честен ционист":

  Дано се окажеш прав.Тази сбирщина няма имунна система за Нация! Затова дано се окажеш прав.Независимо,че съм част от това стадо. Както за всички турци,така и за гол Хасан!"

  Коментиран от #19

 • 14 Коко

  6 15 Отговор
  Най после разумно интервю на професионалист, а не " интелектуалните " напъни на Мангъров.

  Коментиран от #17

 • 15 АНОНИМЕН

  17 3 Отговор

  До коментар #2 от ".......":

  Ти дори не осъзнаваш правотата си! Какво търсят тогава по медиите Балтов/ вместо да си оправя счупените ръце и крака /, Мутафчийски / апендиксите и простатите /, Симидчиев/ пневмониите/, Петрунов/ алергиите / дето е на 85 и не мирясва, представители на ДжиПи-тата...!?

  Коментиран от #26

 • 16 Не ме вярвам на този!

  3 1 Отговор
  Видя ли някой за секунда,и съм готов с изводите,фотоса ми стига..
 • 17 АНОНИМЕН

  12 1 Отговор

  До коментар #14 от "Коко":

  Човешката памет е къса, колега! Този точно професор беше председател на Медицинския съвет към Министерския съвет до 13.03.2020 година! И Мангъров беше в този съвет! Затвори се този съвет и се отвори НОЩ на същия ден!
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Алекс

  4 2 Отговор

  До коментар #13 от "Лелее":

  Овцете нямат избор и разбира се са част от стадото. Но ако се появи алтернатива, тогава понятията изчезват: стадо, стадо и т.н. Появява се разумен човек!
 • 20 123456

  7 1 Отговор
  Нека започнем с уводното изречение. Думите, които използваш в този ред, не съществуват в действителност. Нека го обсъдим. На първо място, няма ваксина, която е в процес на разработка или се планира срещу вируса SARS-CoV-2. Такава не съществува, не е разработена – дори не е в перспектива през 2021 г. Това е едно от неприятните неща за случващото се в пропагандната война. През февруари Световната здравна организация ясно даде да се разбере, че SARS-CoV-2, или вирусът, и COVID-19, което е поредица от клинични презентации на болестта са две различни неща Д-Р ДЕЙВИД МАРТИН
 • 21 123456

  13 1 Отговор
  COVID 19 не е болест. Това е поредица от клинични симптоми. Това е гигантски чадър от неща, които преди свързвахме с грип и с други фебрилни заболявания. Проблемът е, че през февруари Световната здравна организация категорично заяви, че не трябва да има взаимовръзка между двете неща. Единото е вирус по тяхното определение, а другото е набор от клинични симптоми. Илюзията през февруари беше, че SARS-CoV-2 причинява COVID-19. Проблемът с тази дефиниция и очакванията е, че по-голямата част от хората, които се тестват положително с помощта на метода за тестване RT-PCR за фрагменти от вируса асоцииран със SARS-CoV-2, изобщо не са болни. Илюзията, че вирусът причинява болест, се разпадна. Това е причината, поради която те изобретиха термина асимптоматичен носител Д-Р ДЕВИД МАРТИН
 • 22 123456

  8 1 Отговор
  Причинно-следствената връзка, която медиите, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) направиха, както и COVID тракерът, който представява сътрудничество между Фондация Блумбърг, Фондация Гейтс, Фондация Зукърбърг и други, официалните цифри, които всяка сутрин засичаме на нашите компютърни екрани и по телевизията, тези цифри умишлено лъжат. Те умишлено лъжат от самото начало. Няма причинно-следствена връзка между тези неща и никога не е била установена. Дори никога не е била близо до установена. Имаме ситуация, при която илюзията на проблема е, че хората казват: „Не искам да се заразя с COVID-19.“ Те имат предвид, че не искат да се заразят с вирус. Проблемът е, че тези две неща не са свързани помежду си. Вирусната инфекция не е документирана при повечето от така наречените „случаи“. Няма основание за това съчетание, освен манипулирането на обществеността. Това е първата половина на проблема. Втората половина на проблема е това, което се рекламира като ваксинация. Както добре знаете, когато някой казва думата ваксинация, общественото разбиране е, че сте третирани с атенюиран или жив вирус, или с фрагмент от атенюиран вирус, и че терапията има за цел да ви предпази от заразяване и да ви предпази от предаване на инфекцията, което ваксината според общата дефиниция е предназначена да прави. Проблемът е, че в случая с ваксините на Модерна и Пфайзър това не е ваксина. Това е генна терапия. Това е химиотерапевтичен агент, който е генна тера
 • 23 123456

  9 1 Отговор
  Това е химиотерапевтичен агент, който е генна терапия. Това не е ваксина. Какво прави всъщност? Изпраща верига от синтетична РНК в човешкото тяло и предизвиква създаването на спайк протеина S1, който е патоген. Това е токсин у хората. Това не само не ви предпазва от разболяване, а кара тялото ви да произвежда това, от което се разболявате.... Д-Р ДЕВИД МАРТИН КОСТОВ,НЯМА ДА Е ЗЛЕ ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА/ИМА ОЩЕ ДОСТА/ И ТОГАВА ДА АНАЛИЗИРАШ,ПОУЧАВАШ И "РАЗБИРАШ"

  Коментиран от #25


 • 24 Дик

  13 1 Отговор
  Докторе, много ми се иска да ти тегля една яка... Апаратура нямате, специалисти няма, вие и не лекуват, а сте се превърнали в търговци. Нямате срам, но то се връща. Един Сингапур с близко до нашето население имат едва 29 умрели, а тук 10 000. Че какво лекува те?
 • 25 Алекс

  3 1 Отговор

  До коментар #23 от "123456":

  Жалко, че не мога да препратя вашата връзка към моя приятел от Ню Йорк! За съжаление той почина от COVID 19 на 35 години и беше в отлично здраве.

  Коментиран от #28

 • 26 ........

  2 0 Отговор

  До коментар #15 от "АНОНИМЕН":

  Това че давам различно мнение те дразни.И ти си като сивите мишки

  Коментиран от #27

 • 27 АНОНИМЕН

  1 0 Отговор

  До коментар #26 от "........":

  Ндаа! Да подвеждаш с двусмислен коментар да ти кликат /+ / не минава пред всички!
 • 28 aaaaaa

  2 1 Отговор

  До коментар #25 от "Алекс":

  да почива в мир Вие ли му правихте аутопсията?
 • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

  0 0 Отговор

  До коментар #2 от ".......":

  .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от логорея.
 • 30 Ангелов

  1 2 Отговор
  Незнам защо,но този професор ми е много антипатичен,хитрец се бара
 • 31 ЖлъченМЕХУР

  0 0 Отговор
  Професоре , нали знаеш - НЯМА СТАДО - НЯМА ВЛАСТ ! ТиквЕто вече го е осъзнал добре и поддържа стадото си във форма , като му строи магистрали , дава му по 50 лв към пенсията , , санира му блока ! Хитрец е той , голЕм хитрец е !

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.