25 Февруари, 2021 12:36 14 665 15

Окончателно: приеха промени в Закона за здравното осигуряване

  • закон за здравното осигуряване-
  • здравно осигуряване-
  • нзок

При осъществяване на контрола на бюджета на НЗОК Сметната палата, в доклада си по закона за СП, изразява становище и за начина на прилагане на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на касата и на методиките за прилагането им

Окончателно: приеха промени в Закона за здравното осигуряване - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от председателя на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Според тях при осъществяване на контрола на бюджета на НЗОК Сметната палата, в доклада си по закона за СП, изразява становище и за начина на прилагане на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на касата и на методиките за прилагането им.

Одитният орган изпраща за сведение доклада на министъра на здравеопазването. Въз основа на документа той може да предложи на надзорния съвет на НЗОК изменение и/или допълнение на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета ѝ и на методиките за прилагането им.

По изключение през 2021 г., при обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести или при извънредна епидемична обстановка, механизмът, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на касата, не се прилага за лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, включени в Позитивния лекарствен, гласува парламентът. Това са медикаменти, заплащани напълно или частично за домашно лечение на територията на страната както и в болничната медицинска помощ извън стойността на оказваните медицински услуги.

Разходите на НЗОК в тези случаи, когато са над определените целеви средства в бюджета ѝ за 2021 г. и при отчитане и на дела на резерва, по решение на надзорния съвет не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешения за употреба, за които механизмът се прилага. Тази разпоредба е в сила до отмяната на извънредното положение, съответно на извънредната епидемична обстановка.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    45 2 Отговор
    А нещо за правителствена болница и едни кинти ⁉️⁉️⁉️⁉️
  • 2 Факт

    28 1 Отговор
    С това лекуваха политици?
  • 3 Българка

    51 1 Отговор
    Кога здравният ботокс и НЗОК официално ще се произнесат и коментират грабежът за 400 000 лв за 1 месец от бившата правителствена болница Лозенец. Те фиктивно, с фалшиви подписи са оформяли настаняване на хора с една и съща диагноза, които ИЗОБЩО НЕ СА ПОСТЪПВАЛИ за лечение, а са посетили за профилактични прегледи заведението. Стойността на клиничната пътека е 3660 лв,. В деня на предизвикана по сигнал проверка от НЗОК от болницата са върнали 238 000 лв с основание 65 пъти повторена една и съща техническа грешка. Остава да върнат и останалите откраднати пари.
    Питам прокуратурата разследва ли фалшифициране на документи с цел обогатяване? Питам НЗОК защо са проверявали само за пероод месец? След като са открити нарушения за стотици хиляди лева защо не се провери болницата за последните 5 години? Защото ще излязат милионо окрадени пари ли?

    Коментиран от #9

  • 4 Гласоподавател

    43 6 Отговор
    Нищо не се е променило 70 години специална болница за политици и липса на здравеопазване за населението

    Коментиран от #7

  • 5 Безработен

    32 2 Отговор
    заради Ковид.Защо аз трябва да си плащам сам здравните осигуровки?

    Коментиран от #6

  • 6 Ами защото

    8 13 Отговор

    До коментар #5 от "Безработен":

    комшията не иска да ти ги плаща .
  • 7 Сори

    47 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гласоподавател":

    По соца имахме и чудесни лекари, и здравеопазване. Лекари и болници имаше навсякъде, също и зъболекари, даже в училищата. Не говори щуротии по форумите, излагаш се.
  • 8 chi

    24 2 Отговор
    И като приключат със законите, под строй и в централния софийски...
  • 9 Рошко

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Питай си, няма кой да ти отговори
  • 10 безпартиен

    20 1 Отговор
    Това нещо наречено НЗОК се захранва единствено от осигуровките на работещите в частния сектор и може би от бюджета,които се пълни основно пак от частния сектор!Спасението е единствено в здравни осигуровки.Няма да има надписване на процедури,болнични и всякакви "мушингии",защото застрахователя плаща и ще следи къде отиват парите му!Естествено мургавите хора без работа,образование и трудови навици ще изреват,ама такъв е живота!Няма аз да плащам цял живот за едни които и лев не са дали собствени пари за здравеопазване!Така ще се съкратят и не малък брой чиновници с не малки заплати осигуровки и изздръжка също от бюджета т.е.от частния сектор!

    Коментиран от #15

  • 11 Баба Яга

    17 2 Отговор
    До 2000г.имаше работеща доболнична помощ,участъкови лекари,които познаваха пациентите си.Имаше манипулации по домовете от мед.сестри,дежурен лекар и зъболекар към всяка по- голяма поликлиника.Влизането в болница се случваше при необходимост,а не за изследване или от страх.В поликлиниките имаше и лаборатории,където да си направиш изследванията.Сега, 20 години след реформата има лабораториите са частни,лекарите са еднолични търговци,НЗОК направи от тях писари,направленията за специалисти и изследвания са силно ограничени,а за поставяне на инжекция или система се движиш на ръба на закона.Чиновниците в МЗ не намаляха.Прибави се само нова популация от чиновници от НЗОК.Последиците са влошаване на качеството на здравеопазването и претоварване на екипите на БМП.
  • 12 Беден

    11 1 Отговор
    От България, трябва да се бяга,. И никакво връщане тук. Това е държава на синове и дъщери, на богати комунисти и никога няма да се оправи
  • 13 Себи

    4 1 Отговор
    Здравеопазване в България,съществува,но не всички медици го прилагат,,,подготвят се нови кадри,които мога да похваля,но успоредно с това на другия полюс поради,,корупция се ,,влошава доброто отношение ,,лекар пациент,,!В ТЕЛК,съществуват бариери това да не се показва,сред затамнение,се пишат недобросъвестно анамнези,игнорира се вазможността за избор да се тарси справедливо решение на оценката за ТНР,,експертизи,с неправилно вписани име и фамилия на специалисти дали консултации и т.н.,,,,

    Коментиран от #14

  • 14 Баба Яга

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Себи":

    В допълнение-хронични заболявания като инсулинозависим захарен диабет,ДЦП,генетични заболявания като синдром на Ангелман,придобита слепота,инвалиди без крак или ръка и др. заболявания,за които няма окончателно оздравяване продължават да се явяват на ТЕЛК всеки 3 години,което е напълно безсмислено.Ако човекът има промяна в състоянието едва тогава да се явява на ТЕЛК.Какъв е смисъла през 3 години да доказваш,че не ти е поникнал нов крайник?
  • 15 Баба Яга

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "безпартиен":

    Всъщност здравното и пенсионното осигуряване ,така както се случва в България,не е осигуряване,а данък.Ако управниците искат да направят вноските справедливи те трябва да са еднакви за всички,а разликата ,която работещите плащат да се натрупва в лична осигурителна сметка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове