Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 14:46 9 091 34

Абсолвент от МУ-София: Нивото на медицинското образование в България е катастрофално

  • медицински университет-
  • му-
  • му-софия-
  • д-р лора василева-
  • медицинско образование

Учебниците масово са от праисторията, всичко сами сме си намирали и сме чели и от чужда литература. Изпитите – повечето пълна пародия, преписване докрай – и нищо да не знаеш, пак ще те пуснат или ще отидеш на ликвидация номер 45 и пак ще си вземеш изпита, даже ще завършиш, гневи се д-р Лора Василева

Абсолвент от МУ-София: Нивото на медицинското образование в България е катастрофално - 1
Снимка: Medical News

Д-р Лора Василева, която е абсолвент от Медицинския университет в София, разкритикува сериозно нивото на медицинското образование у нас в интервю за специализирания портал Medical News.

"Смятам, че нивото на медицинското образование в България е катастрофално и далеч несравнимо с това в Западна Европа, САЩ или Япония например. Аз завърших МУ-София и мога да изкажа мнение само за този университет, но оценката ми е негативна", отбеляза тя.

"Първите две-три години в предклиника бяха доста по-сериозни като отношение на преподавателите, а в клиниката беше точно обратното. Тази цикълна система е толкова безмислена, за 15-20 дни изучаваш цяла специалност, полагаш изпит и край, забравяш всичко бързо. Преподавателите са и лекари и междувременно имат и работа с пациенти, но и трябва да преподават. Няма как в един ден и час да правиш тези неща, ние сме им в тежест, пък оставаме недоволни, че не ни обръщат внимание", не крие д-р Василева.

"Учебниците масово са от праисторията, всичко сами сме си намирали и сме чели и от чужда литература. Изпитите – повечето пълна пародия, преписване докрай – и нищо да не знаеш, пак ще те пуснат или ще отидеш на ликвидация номер 45 и пак ще си вземеш изпита, даже ще завършиш", разкритикува още тя.

"Нямаме стол за хранене, от гардеробите се краде и винаги по упражнения ходиш с живота си в джобовете, за да ти е спокойно. Има голяма разлика между предоставените условия и парите, които се плащат за това образование", заключи по темата д-р Василева.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    48 4 Отговор
    Те и докторите така лекуват!
  • 2 Annonimus

    63 3 Отговор
    Като знам какъв съм инженер, ме е страх на доктор да отида.
  • 3 Бутача

    14 37 Отговор
    Така е при комунистическите проф
  • 4 Кой те знае и теб

    7 20 Отговор
    Нивото ти,практиката,поне на една мишка да си акуширала..
  • 5 Доктор Касапски

    33 5 Отговор
    Важното е колко пари взимаш не дали умееш да лекуваш
  • 6 Гражданин

    34 6 Отговор
    Леле, после се чудим защо ни е страх да ходим по доктори.
    А едно време зная, пе в медицината 3ка се не пишеше. 4ката беше по милост.
    Ама имаше и лекари де.
  • 7 Какъв

    7 9 Отговор
    докторат има момата , че е Доктор?

    Коментиран от #32

  • 8 Си ган

    8 24 Отговор
    Аха, тази явно чака да я поканят от АБВ!!
  • 9 Емил

    15 20 Отговор
    А бе, стига плюхте, бе! Кой от къде се намери, само кусури намира! Погледнете първо себе си! "Който е праведен, пръв да хвърли камък!" Казано преди 2000 г., но и сега никой не Го разбира! Какво си мислите, че изглеждате много велики, когато плюете по някого?!

    Коментиран от #31

  • 10 българка

    33 3 Отговор
    Това отдавна сме го разбрали и то на собствен гръб!
    Но провалът е в цялото образование - във всички специалности!
    Способните специалисти, където все още ги има, се подготвят самостоятелно и успяват, въпреки системата!

    Коментиран от #13, #33

  • 11 св гъзис

    5 5 Отговор
    ай стига с туй убразувание-мубразувание ас с идин 5-ти клас станах номер едно. глейти си там риалитата и сериалити и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
  • 12 вижда се

    18 2 Отговор
    Ама кой не знае ,че държавата ни живее в края на 19 век !!!!Днес нали гледахе междуселските пътища ,където и танкове няма да могат да минат !!!
  • 13 Емил

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "българка":

    Явно обслужването на 4-ти километър не е добро!
  • 14 Гост

    12 2 Отговор
    Важното е, че много лекари намират работа в чужбина и така се спаяват от местното деодално управление. А това е добре- поне можем отнякъде да изнесем хора, потенциален ресурс за бедна България
  • 15 Наблюдател

    11 2 Отговор
    О знаеме, знаеме.... за съжаление цял народ потърпевши!
  • 16 Един от СУ

    8 6 Отговор
    Гиди моме докторице,
    Ти виж нивото на БАН какво е и тогава ще разбереш, че МУ-София все пак е малко над нулата. Докато БАН е не-знам-колко стъпала под нулата.
    Не твърдя, че в СУ сме някъде във висините, но все пак освен с преподаване се занимаваме и с научно-изследователска дейност и в това отношение сме с доста нива над БАН, която обаче нахално се самоизтъква като най-добър български научен център, че и за преподаватели са се цанили къде ли не, за още пари, та да смъкват колкото могат класата на повечето от висшите ни учебни заведения.
    Но Бог вижда.
  • 17 Next

    18 1 Отговор
    Най готиното е когато докторчетата те лекуват по телефона, ти да видиш, абсолютна простащина. разбойковщината в България е в апогей, горко ни ако не променим това.
  • 18 Ботокс Ангелов

    17 2 Отговор
    Егати държавата щом аз съм й министър на здравеопазването
  • 19 Капиталиста

    12 6 Отговор
    Така е при демокрацията, но важното е, че имаме банани. В изобилие.

    Коментиран от #26

  • 20 К.К.

    2 1 Отговор
    Това е така повече от полово век, нищо ново, още 70те години който имаше възможност да си набави чужди учебници учеше нвщо ново.
  • 21 АУУУУУ

    14 3 Отговор
    Айде пак от къде го намерихте тоз бълвоч..... Айде да ви питам защо в медицинския университет е пълно с германски студенти.? Защо нашите лекари дето ги плюете ги вземат от раз в Германия. Даже са съгласни да им плащат самолетните билети само и само да ходят и лекуват там..... И на това имам пряк поглед.. а не да съм като някои недоуки тролове, само са съм чул и да пиша простотии. Аз жена ми знам как учи за изпити, така че ти ако си преписвала, си е за твоя сметка 🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #23

  • 22 Читател

    13 6 Отговор
    Моме, иди в Оксфорд плащай по 15 хиляди паунда на семестър и си гледай кефа.
    Защото е удоволствие така - тук да завършиш медицина на държавна издръжка, да си вземеш шапката на другия ден и да хукнеш в Европа и да искаш голяма докторска заплата. Тия, с чиито данъци си завършила тука кучета ги яли.
  • 23 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "АУУУУУ":

    Да ти кажа ли защо? Защото взимат по-малко пари, работят нощем и през уикендите, нямат претенции и си скъсват задника, защото при нас заплатата е поне 10 пъти по-малко за лекарите, които не крадат от здравната каса. И нашите лекари там като цяло, с редки изключения и ако не са завършили там, са страшно унижавани от местните лекари.

    Коментиран от #34

  • 24 Университетът

    6 0 Отговор
    дава диплома, но не и усъвършенстване.Иначе щеше да се пише МУ- У.

    Коментиран от #30

  • 25 big

    7 0 Отговор
    Това за учебниците където ги има и съдържанието им не е само в МУ, а на всякъде! Освен това в квалификационните курсове и изпити за степени също е така. В моята професия въпросите от тях седят непроменени от десетки години 30-40, а всичко е променено и ново, нямат нищо общо със съвременността. Трябва да уча абсолютно не нужни неща, които вече нямат никакво приложение!
  • 26 Знайко

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Капиталиста":

    Ей червен московски дебил това е менте демокрация. Защото ГЕРБ, ДПС и БСП са менте партии. Сега е зле, но при комунизма беше 10 пъти по-зле. Това разни вожджве като Нинова, Доган и Борисов да назначават послушни народни представители, не е демокрация. Демокрация е когато избирателя може да назначава и уволнява народенния си представител. И когато му знае името. Я кажи името на "твоя народен представител" и доволен ли си от него. Ако не си кажи защо не може да го уволниш. Аз съм недоволен от "моите" народни представотели/имам предвид народните представитили от всички партии в моя район/. Каква "демокрация" е това, щом не мога да "уволня" некадърния и корумпиран според мен депутат докато не му изтече ландата.
  • 27 7777

    6 0 Отговор
    Като ви задължат да работите 10 г. в България след завършване на университета нещата ще се оправят. Как да се модернизира системата като всички млади в разцвета на силите си бягат на запад? От къде да дойдат тези пари, преподаватели и идеи?
  • 28 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ РОМАНА " СИНУХЕ ЕГИПТЯНИНА " И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО Е ДА СИ ЛЕКАР /ДОКТОР/ !!! ЛОРА НЕ Е ДОКТОР - А АБСОЛВЕНТ -МЕДИК !!! ДОКТОР СИ ,КОГАТО ИЗЛЕКУВАШ ПАЦИЕНТ -ЛЕКАР СИ КОГАТО ИЗЛЕКУВАШ МНОГО ПАЦИЕНТИ !!! НЯМА УНИВЕРСИТЕТ ,КОЙТО ДА ПРОИЗВЕЖДА СПЕЦИАЛИСТИ -СПЕЦИЯЛИСТ СЕ СТАВА С ТРУД/НА ПАНГАРА / И БОЛКА !!! ПОЛУЧАВАШ КВАЛИФИКАЦИЯ ОТ СТАРИТЕ ТЕХНИЦИ - МЕД. СЕСТРИ !!!! РУСКИЯТ СЕРИАЛ -"СТАЖАНТИ" Е ТОЧНО ЗА НЕЯ !!!!!!!!!!!
  • 29 www

    3 0 Отговор
    То си е за вас! Утре като се оакате, преписването няма да ви помогне.
  • 30 asdf

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Университетът":

    Щом университетите не са достатъчни, направете и такива за усъвършенстване!
  • 31 www

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    На тая кълка леж! Нали това искахте, хората да не мълчат!
  • 32 Хккхх

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв":

    Лекар е, но така се пише. Реално е Магистър на медицинските науки.
  • 33 123

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "българка":

    Подготват се студенти самостоятелно с нужните им умения , и след това напускат България понеже, тези без знаният и без уменията си купуват изпитите и ползват връзките, се настанват на добре платена работа след завършване. А тези студенти които са учили взели изпитите без подкупи и връзки а със знания и способности се качват на самолета за Западна Европа.За това и пътищата в България пропадт,скатовете се срутват върху пътищата, хората умират в болниците. Бай Ганьо знае как стават работите като смажеш джоба на преподавателя и професор ще станеш, няма да ти трябва да учиш за да сполучиш в България,всичко е корумпирано за това всички са калини, ученето и работата са баламите.
  • 34 123

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Знае ли лекаря езика на страната, и познава ли материала и работата си,никой няма да го унизи може да работи повече от местните за да се доказва.Проблема им е в езика и в познанието на спецефичните термини, за това докато не научат езика и начина на работа добре са под наблюдение или с ментор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове