3 905 34

Абсолвент от МУ-София: Нивото на медицинското образование в България е катастрофално

Учебниците масово са от праисторията, всичко сами сме си намирали и сме чели и от чужда литература. Изпитите – повечето пълна пародия, преписване докрай – и нищо да не знаеш, пак ще те пуснат или ще отидеш на ликвидация номер 45 и пак ще си вземеш изпита, даже ще завършиш, гневи се д-р Лора Василева

Абсолвент от МУ-София: Нивото на медицинското образование в България е катастрофално
Снимка: Medical News

Д-р Лора Василева, която е абсолвент от Медицинския университет в София, разкритикува сериозно нивото на медицинското образование у нас в интервю за специализирания портал Medical News.

"Смятам, че нивото на медицинското образование в България е катастрофално и далеч несравнимо с това в Западна Европа, САЩ или Япония например. Аз завърших МУ-София и мога да изкажа мнение само за този университет, но оценката ми е негативна", отбеляза тя.

"Първите две-три години в предклиника бяха доста по-сериозни като отношение на преподавателите, а в клиниката беше точно обратното. Тази цикълна система е толкова безмислена, за 15-20 дни изучаваш цяла специалност, полагаш изпит и край, забравяш всичко бързо. Преподавателите са и лекари и междувременно имат и работа с пациенти, но и трябва да преподават. Няма как в един ден и час да правиш тези неща, ние сме им в тежест, пък оставаме недоволни, че не ни обръщат внимание", не крие д-р Василева.

"Учебниците масово са от праисторията, всичко сами сме си намирали и сме чели и от чужда литература. Изпитите – повечето пълна пародия, преписване докрай – и нищо да не знаеш, пак ще те пуснат или ще отидеш на ликвидация номер 45 и пак ще си вземеш изпита, даже ще завършиш", разкритикува още тя.

"Нямаме стол за хранене, от гардеробите се краде и винаги по упражнения ходиш с живота си в джобовете, за да ти е спокойно. Има голяма разлика между предоставените условия и парите, които се плащат за това образование", заключи по темата д-р Василева.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Факт

  47 4 Отговор
  Те и докторите така лекуват!
 • 2 Annonimus

  61 3 Отговор
  Като знам какъв съм инженер, ме е страх на доктор да отида.
 • 3 Бутача

  13 36 Отговор
  Така е при комунистическите проф
 • 4 Кой те знае и теб

  7 20 Отговор
  Нивото ти,практиката,поне на една мишка да си акуширала..
 • 5 Доктор Касапски

  31 5 Отговор
  Важното е колко пари взимаш не дали умееш да лекуваш
 • 6 Гражданин

  33 5 Отговор
  Леле, после се чудим защо ни е страх да ходим по доктори. А едно време зная, пе в медицината 3ка се не пишеше. 4ката беше по милост. Ама имаше и лекари де.

 • 7 Какъв

  7 9 Отговор
  докторат има момата , че е Доктор?

  Коментиран от #32

 • 8 Си ган

  8 24 Отговор
  Аха, тази явно чака да я поканят от АБВ!!
 • 9 Емил

  14 20 Отговор
  А бе, стига плюхте, бе! Кой от къде се намери, само кусури намира! Погледнете първо себе си! "Който е праведен, пръв да хвърли камък!" Казано преди 2000 г., но и сега никой не Го разбира! Какво си мислите, че изглеждате много велики, когато плюете по някого?!

  Коментиран от #31

 • 10 българка

  31 3 Отговор
  Това отдавна сме го разбрали и то на собствен гръб! Но провалът е в цялото образование - във всички специалности! Способните специалисти, където все още ги има, се подготвят самостоятелно и успяват, въпреки системата!

  Коментиран от #13, #33

 • 11 св гъзис

  5 5 Отговор
  ай стига с туй убразувание-мубразувание ас с идин 5-ти клас станах номер едно. глейти си там риалитата и сериалити и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
 • 12 вижда се

  18 2 Отговор
  Ама кой не знае ,че държавата ни живее в края на 19 век !!!!Днес нали гледахе междуселските пътища ,където и танкове няма да могат да минат !!!
 • 13 Емил

  1 8 Отговор

  До коментар #10 от "българка":

  Явно обслужването на 4-ти километър не е добро!
 • 14 Гост

  11 2 Отговор
  Важното е, че много лекари намират работа в чужбина и така се спаяват от местното деодално управление. А това е добре- поне можем отнякъде да изнесем хора, потенциален ресурс за бедна България
 • 15 Наблюдател

  11 2 Отговор
  О знаеме, знаеме.... за съжаление цял народ потърпевши!
 • 16 Един от СУ

  8 5 Отговор
  Гиди моме докторице, Ти виж нивото на БАН какво е и тогава ще разбереш, че МУ-София все пак е малко над нулата. Докато БАН е не-знам-колко стъпала под нулата. Не твърдя, че в СУ сме някъде във висините, но все пак освен с преподаване се занимаваме и с научно-изследователска дейност и в това отношение сме с доста нива над БАН, която обаче нахално се самоизтъква като най-добър български научен център, че и за преподаватели са се цанили къде ли не, за още пари, та да смъкват колкото могат класата на повечето от висшите ни учебни заведения. Но Бог вижда.
 • 17 Next

  17 1 Отговор
  Най готиното е когато докторчетата те лекуват по телефона, ти да видиш, абсолютна простащина. разбойковщината в България е в апогей, горко ни ако не променим това.
 • 18 Ботокс Ангелов

  17 1 Отговор
  Егати държавата щом аз съм й министър на здравеопазването
 • 19 Капиталиста

  12 6 Отговор
  Така е при демокрацията, но важното е, че имаме банани. В изобилие.

  Коментиран от #26

 • 20 К.К.

  2 1 Отговор
  Това е така повече от полово век, нищо ново, още 70те години който имаше възможност да си набави чужди учебници учеше нвщо ново.
 • 21 АУУУУУ

  13 3 Отговор
  Айде пак от къде го намерихте тоз бълвоч..... Айде да ви питам защо в медицинския университет е пълно с германски студенти.? Защо нашите лекари дето ги плюете ги вземат от раз в Германия. Даже са съгласни да им плащат самолетните билети само и само да ходят и лекуват там..... И на това имам пряк поглед.. а не да съм като някои недоуки тролове, само са съм чул и да пиша простотии. Аз жена ми знам как учи за изпити, така че ти ако си преписвала, си е за твоя сметка 🤔🤔🤔🤔🤔

  Коментиран от #23

 • 22 Читател

  13 5 Отговор
  Моме, иди в Оксфорд плащай по 15 хиляди паунда на семестър и си гледай кефа. Защото е удоволствие така - тук да завършиш медицина на държавна издръжка, да си вземеш шапката на другия ден и да хукнеш в Европа и да искаш голяма докторска заплата. Тия, с чиито данъци си завършила тука кучета ги яли.
 • 23 Гост

  7 3 Отговор

  До коментар #21 от "АУУУУУ":

  Да ти кажа ли защо? Защото взимат по-малко пари, работят нощем и през уикендите, нямат претенции и си скъсват задника, защото при нас заплатата е поне 10 пъти по-малко за лекарите, които не крадат от здравната каса. И нашите лекари там като цяло, с редки изключения и ако не са завършили там, са страшно унижавани от местните лекари.

  Коментиран от #34

 • 24 Университетът

  5 0 Отговор
  дава диплома, но не и усъвършенстване.Иначе щеше да се пише МУ- У.

  Коментиран от #30

 • 25 big

  7 0 Отговор
  Това за учебниците където ги има и съдържанието им не е само в МУ, а на всякъде! Освен това в квалификационните курсове и изпити за степени също е така. В моята професия въпросите от тях седят непроменени от десетки години 30-40, а всичко е променено и ново, нямат нищо общо със съвременността. Трябва да уча абсолютно не нужни неща, които вече нямат никакво приложение!
 • 26 Знайко

  7 1 Отговор

  До коментар #19 от "Капиталиста":

  Ей червен московски дебил това е менте демокрация. Защото ГЕРБ, ДПС и БСП са менте партии. Сега е зле, но при комунизма беше 10 пъти по-зле. Това разни вожджве като Нинова, Доган и Борисов да назначават послушни народни представители, не е демокрация. Демокрация е когато избирателя може да назначава и уволнява народенния си представител. И когато му знае името. Я кажи името на "твоя народен представител" и доволен ли си от него. Ако не си кажи защо не може да го уволниш. Аз съм недоволен от "моите" народни представотели/имам предвид народните представитили от всички партии в моя район/. Каква "демокрация" е това, щом не мога да "уволня" некадърния и корумпиран според мен депутат докато не му изтече ландата.

 • 27 7777

  6 0 Отговор
  Като ви задължат да работите 10 г. в България след завършване на университета нещата ще се оправят. Как да се модернизира системата като всички млади в разцвета на силите си бягат на запад? От къде да дойдат тези пари, преподаватели и идеи?
 • 28 ПЕНКО

  5 0 Отговор
  ПРОЧЕТЕТЕ РОМАНА " СИНУХЕ ЕГИПТЯНИНА " И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО Е ДА СИ ЛЕКАР /ДОКТОР/ !!! ЛОРА НЕ Е ДОКТОР - А АБСОЛВЕНТ -МЕДИК !!! ДОКТОР СИ ,КОГАТО ИЗЛЕКУВАШ ПАЦИЕНТ -ЛЕКАР СИ КОГАТО ИЗЛЕКУВАШ МНОГО ПАЦИЕНТИ !!! НЯМА УНИВЕРСИТЕТ ,КОЙТО ДА ПРОИЗВЕЖДА СПЕЦИАЛИСТИ -СПЕЦИЯЛИСТ СЕ СТАВА С ТРУД/НА ПАНГАРА / И БОЛКА !!! ПОЛУЧАВАШ КВАЛИФИКАЦИЯ ОТ СТАРИТЕ ТЕХНИЦИ - МЕД. СЕСТРИ !!!! РУСКИЯТ СЕРИАЛ -"СТАЖАНТИ" Е ТОЧНО ЗА НЕЯ !!!!!!!!!!!
 • 29 www

  3 0 Отговор
  То си е за вас! Утре като се оакате, преписването няма да ви помогне.
 • 30 asdf

  0 0 Отговор

  До коментар #24 от "Университетът":

  Щом университетите не са достатъчни, направете и такива за усъвършенстване!
 • 31 www

  0 1 Отговор

  До коментар #9 от "Емил":

  На тая кълка леж! Нали това искахте, хората да не мълчат!
 • 32 Хккхх

  1 0 Отговор

  До коментар #7 от "Какъв":

  Лекар е, но така се пише. Реално е Магистър на медицинските науки.
 • 33 123

  1 0 Отговор

  До коментар #10 от "българка":

  Подготват се студенти самостоятелно с нужните им умения , и след това напускат България понеже, тези без знаният и без уменията си купуват изпитите и ползват връзките, се настанват на добре платена работа след завършване. А тези студенти които са учили взели изпитите без подкупи и връзки а със знания и способности се качват на самолета за Западна Европа.За това и пътищата в България пропадт,скатовете се срутват върху пътищата, хората умират в болниците. Бай Ганьо знае как стават работите като смажеш джоба на преподавателя и професор ще станеш, няма да ти трябва да учиш за да сполучиш в България,всичко е корумпирано за това всички са калини, ученето и работата са баламите.
 • 34 123

  1 0 Отговор

  До коментар #23 от "Гост":

  Знае ли лекаря езика на страната, и познава ли материала и работата си,никой няма да го унизи може да работи повече от местните за да се доказва.Проблема им е в езика и в познанието на спецефичните термини, за това докато не научат езика и начина на работа добре са под наблюдение или с ментор.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.