25 Февруари, 2021 18:48 1 542 11

Одобриха бюджета на София за 2021 г.

  • софия-
  • столична община

Основният фокус на бюджета за 2021-а е изпълнението на три стратегически цели, по които са насочени над 400 млн. лева

Одобриха бюджета на София за 2021 г. - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Бюджетът на Столична община за 2021-а година получи одобрението на местния парламент. След обществени обсъждания и дебати в комисиите на СОС, общинските съветници приеха бюджета на София в размер на 1,891 млрд. лева, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на общината.

Именно вследствие на обсъжданията, постъпилите предложения от политическите групи и очакваните повече приходи от данъците върху недвижимите имоти, имотните сделки и превозните средства, се залагат и повече приходи. От тях 5 млн. ще бъдат насочени към транспортните оператори поради утежненото им финансово състояние от ковид кризата, също така за основен ремонт на релсов път контактно-кабелна мрежа, за поддържане на зелени площи и инфраструктурни проекти.

"Бюджетът на София за 2021-а година е оздравителен. Основното предизвикателство пред него е продължаващата ковид криза и необходимостта от адекватен отговор на местно равнище чрез общинския бюджет, без обаче да натоварваме гражданите и бизнеса с по-високи данъци и такси, каквито екзотични предложения имаше." Това заяви председателят на финансовата комисия Георги Георгиев по време на обсъждането на бюджета. Той допълни, че целта е да се продължи политиката в социалната сфера, общинското здравеопазване и подпомагане на бизнеса в кризата.

Основният фокус на бюджета за 2021-а е изпълнението на три стратегически цели, по които са насочени над 400 млн. лева.

За първата цел - изграждане на стратегическа транспортна инфраструктура и реконструкции в София са предвидени 140 млн. лв., които ще позволят обновяването на ключови пътни трасета и връзки. В проекта на Столична община има списък с 10 ключови обекта и още 5 резервни.

С тези средства ще се продължи ремонтът на бул. "Т. Каблешков", довършването на ул."Филип Кутев", който е част от вътрешния ринг, Източната тангента, Ломско шосе, ул. Опълченска, отдавна очаквания ремонт на бул. "Първа Българска армия", както и ул. Кукуш, тунелите на Люлин и при НДК, бул. Скобелев, ул. Коперник и Чепинско шосе. Очакваните резултати са извеждане на трафика от центъра на града, което да доведе до подобряване качеството на атмосферния въздух.

Друг дългоочакван ремонт, който ще се реализира през 2021 г. е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. Цар Борис III с еврофинансиране от 48 млн. лв. Обновяването ще обхване участъка от трамвайното "ухо" в кв. Княжево до "ухото" на Съдебната палата.

За втората стратегическа цел - изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли са предвидени 65,7 млн. лв., които са за построяването на 45 нови сгради във всички райони на Столична община. Изключение прави само район Нови Искър, след като чисто нова модерна детска градина реши проблема с недостига на места там.

Предвидени са пари за стартиране на проектирането на 16 нови сгради на детски градини, чието изпълнение ще започне през следващата година. В края на 2020 г. кметът на София представи своята 3-годишна програма за строителство на училища, детските градини и ясли, с която ще се осигурят места за децата от 3 до 6 години.

Още 6 млн. лв. ще се насочат за изграждането на нови училищни корпуси и основни ремонти на 7 столични читалища.

През числата в бюджета на Столична община не се виждат политики за хората. Подобни бюджети, запазена марка на ГЕРБ, са адресирани единствено и само към обслужващата администрация и територията. Това е старо мислене в бюджетирането, възмути се председателят на групата на "БСП за България" в СОС Калоян Паргов.

"Отчетността, която ще видим за касовото изпълнение, може би към август 2021 г., ясно ще покаже един дефицит, за който говорим от много време - липсва програмно бюджетиране. Не си личи ефективното и ефикасно финансово управление", подчерта лидерът на БСП - София.

"Бюджетът е един концентриран израз на политики - числа, които са въплътени в дейности и политики, които ние предвиждаме да извършим през тази година. В разходната си част той трябва да е насочен към хората. Всеки бюджет трябва да е ориентиран към тях. Не бих нарекъл бюджетът оздравяваш, както някои хора бодро го направиха", обясни Паргов.

По думите му бюджетът, който се предлага, е с ниско качество на съдържанието и на информацията. Той си е чисто и просто една счетоводна сметка.

Паргов отбеляза, че ако е на мястото на Фандъкова, ще върне този бюджет за доработване, защото е срам за Столична община.

Година след година бюджетът, който управляващото мнозинство от ГЕРБ и кметът Фандъкова предлагат, може да се определи най-кратко като бюджет на пропуснати възможности. Това заяви Альоша Даков.

Той очерта няколко сериозни проблема в областта на екологията, на управлението на отпадъците и в областта на развитието на зелената система.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Брейка

    7 1 Отговор
    5% отиват при Фандъкова другите я Герб
  • 2 Шутът на Боко...Цецо Наглецо.. Крадец

    7 1 Отговор
    Яко кражби пак
  • 3 ШАЙКАТА

    7 1 Отговор
    ВСИЧКО В НАШИЯ ДЖОБ.
  • 4 ШАЙКАТА ИЗГОНИ ДЕЦАТА НИ

    7 1 Отговор
    Герб не спря да краде
  • 5 фанДУПКОВА

    6 1 Отговор
    ЩЕ СЕ КРАДЕ....ОТНОВО ЩЕ СЕ КРАДЕ....🤣🤣🤣

    Коментиран от #7

  • 6 Нямам срам

    5 0 Отговор
    Е как веднъж не казаха не одобрихме бюджета до следващия път... Всичко одобряват като трябва да се пребира
  • 7 Нямам срам

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "фанДУПКОВА":

    Излъга ... Яко ама яко ще се краде
  • 8 Шиши

    7 1 Отговор
    Ало фундукова мен да не забравиш с ония 20%
  • 9 Знайко

    4 1 Отговор
    Не е ли малко късничко? Вече би трябво да са изхарчили 1/6 от бюджета, а още не бил одобрен. Откъде взеха пари за заплати за първите 2 месеца на годината. На кметицата, чиновниците в общината и на 61 търтея в общинския съвет.
  • 10 Ventura

    1 0 Отговор
    Само не разбрах, какво аджеба означава "общественно обсъждане"!
    Аз, като данъкоплатец, влизам ли в числото на обществото, или съм само длъжник към обществото? До сега, никой не ме е попитал,за какво искам да се похарчат парите от бюджета на общината! Всичкото това се случва в един тесен кръг на общински съветници,за които дори не съм дал вота си на доверие.

    Коментиран от #11

  • 11 Хккхх

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ventura":

    От толкова много кандидати все не намери ли подходящ? Направо си издигни собствената кандидатура на следващите избори. Сам си гласувай доверие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове