Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 21:21 1 510 11

ДБ в СОС: Бюджет 2021 е комсомолска посредственост с европламък в очите

  • дб-
  • столична община-
  • сос

Владислав Панев обобщи причините, поради които Демократична България не може да подкрепи проекта за Бюджет 2021

ДБ в СОС: Бюджет 2021 е комсомолска посредственост с европламък в очите - 1
Снимка: БГНЕС

Управляващото мнозинство отказа да включи предложението на Демократична България за това Столична община да компенсира с ваучери семействата на неприетите в общински ясли деца, които ще останат непокрити от държавните компенсации, започващи от 3-годишна възраст нагоре. Аргументът за отхвърлянето беше, че предложенията на Демократична България към бюджета разчитат на приход от продажбата на 20% от “Софийски имоти” на борсата, което беше определено от управляващото мнозинство като еднократно постъпление, което няма как да бъде повторено през следващата година, съобщиха от ДБ.

Останалите предложения на Демократична България също не бяха включени в Бюджет 2021. Сред тях бяха предложения за драстично увеличение на парите за отчуждаване на терени, повече средства за проектиране на липсващата в ⅓ от столицата канализация, повече пари за пътна мрежа и текущи ремонти по кварталните улици, по-адекватни заплати в общинските театри, както и извеждането на пакет от общинското дружество “Софийски имоти” на фондовата борса.

Владислав Панев обобщи причините, поради които Демократична България не може да подкрепи проекта за Бюджет 2021: става дума за бюджет, който не е реалистичен, няма реформи и няма дългосрочни приоритети. Панев подчерта, че изпълнението на капиталовата програма става все по-лошо от година на година, като за 2020 г. е около 50% - стотици милиони отклонение. Той определи предложения от управляващите бюджет като "комсомолска посредственост с европламък в очите".

“Това е огромен остатък, който иначе бихме могли да инвестираме в дейности, които не търпят отлагане - изкупуване на зелените площи в Южния парк - със сегашните темпове този процес ще трае над 100 години. Затова и в предложенията към бюджета на Демократична България това беше залегнало като приоритет.” - заяви Панев.

Неамбициозния бюджет коментира и Симеон Ставрев: “Г-жа Фандъкова е поела ангажимент с предизборната си програма да изгради определени инфраструктурни обекти. Това, че тя всяка година ги отлага и ги преписва в следващия бюджет, значи, че тя не изпълнява предизборните си обещания.” - припомни Симеон Ставрев.

Той коментира и забавената реализация на тикет системата, за която Софиянци плащат 83,2 милиона лева без ДДС. “Като сме тръгнали да се сравняваме с някого, ще Ви кажа следното: тикет системата струва 40 милиона, а изстрелването на SpaceX струва 80 милиона долара с 6 тона полезен товар, така че ето Ви едно чудесно сравнение.” - заяви Ставрев. Председателят на групата Методи Лалов коментира и качеството на работата, финансирана с парите на софиянци:

“Нима имате един обект в София, с който можете да се похвалите, че е изпълнен качествено, а не е резултат на задкулисни договорки и корупция? Искате конкретни примери - за “Графа” ли да говорим, за канализация, за площада пред СУ ли да говорим?” - заяви Лалов и припомни, че районните кметове от Демократична България, търпящи нападки от страна на управляващото мнозинство, наследяват всички неразрешени с години проблеми и дефицити, натрупани през 15-годишното управление на ГЕРБ.

“Фандъкова не е избрана от софиянци, а от апатията на софиянци - с 200 и малко хиляди гласове означава, че е избрана от апатия. Време е за събуждане.” - категоричен беше Лалов. Симеон Ставрев коментира и предвидените в бюджета 61 млн. лв. за завода за изгаряне на боклук:

“Това е само първа вноска от общо 350 млн. лв., които ние ще трябва да платим, за да може ГЕРБ да гори боклуци в центъра на столицата на България. В същото време състоянието на тротоарите в града, по мое мнение, е трагично. Затова предложих да не се дават 61 млн. лв. за завод за изгаряне на боклук, а за ремонт на тротоари.” - коментира Ставрев в социалните мрежи отправеното от него предложение, което не беше взето предвид от управляващото мнозинство. Групата на Демократична България изрази подкрепата си за възстановяването на книжния пазар на площад “Славейков” - друга точка от дневния ред на Столичния общински съвет, но беше категорично против очевидно завишените цени на предвидените павилиони - над 47 000 лв.

"Дори да предположим, че в тези седем павилиона ще е само “Винету” - дори за "Винету" е прекалено скъпо" - коментира общинският съветник Грети Стефанова, препращайки към любимата книга на премиера Борисов. Арх. Борислав Игнатов поиска гласуването на точката за павилионите да бъде отложено, за да бъде изяснена причината за високата сума, но предложението му не беше прието. Отхвърлено беше и предложението на Тома Белев временна комисия на СОС да разгледа проблема с подземната инфраструктура и шахтите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    8 5 Отговор
    На ДБ все СССР им е в главата! Що не казахте с "евангелски плам" или "скаутска вярност"? Русофилията не прощава!
  • 2 Провинциална

    5 2 Отговор
    ОбШтина... Е съм ва у крадците сте стол обштина! От тез 2 млрд ше окраднете мин 500 млн... И после сметки в Ch, люксемборг.. крадените пари с чуеали ги мъкнат до трезорите
  • 3 Хахаха

    9 5 Отговор
    Колкото районни кметове в София има ДБ, толкова крадци, 100 % ... успеваемост.
  • 4 Мнение

    4 3 Отговор
    ДБ са си неосъзнати комуняги, каквото и да напишете е без значение
  • 5 Милена

    2 1 Отговор
    ДБ има ли нещо, което да харесват???? вечните хейтъри, по всеки един въпрос.
  • 6 Гост

    1 1 Отговор
    Пък ние може да им обобщим причините, заради които няма да гласува за ДБ!
  • 7 Спас

    0 0 Отговор
    Тия как точно са описали без да иска Ицо Иванов…
  • 8 Асен

    1 1 Отговор
    Типично изказване за хора, които не разбират и не могат.
  • 9 Живка

    0 1 Отговор
    А от Демократична България пък едни хубави бюджети правят. Все пари за техни фирми насочват.
  • 10 Дъндака

    0 0 Отговор
    Видяхме какви ги вършат районните кметове на Демократична България. Е няма как да гласувам за такива крадци.
  • 11 дияна

    0 0 Отговор
    А какъв бюджет са предложили от Демократична България? Те само се дразнят с другите и критикуват. Нищо не предлагат и нищо не правят, но всички други са им криви. Не виждам как подобни хора като влязат в парламента ще направят нещо по-различно от това само да критикуват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове