Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 22:45 2 150 16

Иван Нейков: Пенсионерите не могат да бъдат ощетени от втория стълб

  • иван нейков-
  • втори стълб

Депутатите приеха промените в Кодекса за социално осигуряване, които касаят втората пенсия

Иван Нейков: Пенсионерите не могат да бъдат ощетени от втория стълб - 1
Кадър БНТ

Новите пенсионери не могат да бъдат ощетени, ще получат толкова, колкото са внесли. Има голяма разлика между пенсията в НОИ - първият стълб и във втория стълб. Разликата е, че в НОИ има права, а във втория стълб има пари - лични, внесени от човека. И каква пенсия ще получиш от втория стълб, зависи от това какви пари си внесъл там. Това заяви в предаването "Още от деня" бившият социален министър Иван Нейков.

Депутатите приеха промените в Кодекса за социално осигуряване, които касаят втората пенсия.

"За да влязат в сила реално, до 30 юни трябва да бъдат приети 14 подзаконови акта, които ще детайлизират тази уредба, която приеха депутатите. Ако са внесени по-малко от 900 лева във втория стълб, просто ще си получат тези малко внесени пари, но ако са правили добри вноски, те ще получат и пожизнена пенсия", обясни Иван Нейков.

По думите му размерът от втория стълб зависи от приноса.

"Парите за втора пенсия зависят само от самите нас, от това колко сме внесли. Огромен брой от хората, говори се за 70% от родените след 31-ви декември 1959 година, които се осигуряват във втория стълб, не знаят в кой пенсионен фонд са им парите. Не е нормално да не знам мои пари къде са", добави бившият социален министър.

Иван Нейков обясни, че парите в пенсионните фондове имат гаранция и не могат да паднат под внесените суми, дори ако фондът е бил лошо управляван, тъй като това е записано в закона.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    25 2 Отговор
    Този съсипа пенсионната система при другаря Костoff, сега обикаля всички телеизии да дава акъл.
  • 2 В ИМЕТО НА НАРОДА

    20 0 Отговор
    ГЕРБ, ДПС.. ДА ВЪРНАТ РОСЕНЕЦ И ТЕЦ ВАРНА НА БЪЛГАРИЯ НЕ Е РЕДНО НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДА КРАДАТ АКВАТОРИЯ РОСЕНЕЦ Е НЕЗАКОНЕН И ТРЯБВА ДА ВЪРНАТИ
  • 3 Тоя

    8 0 Отговор
    Нафталина ????
  • 4 Фул щета

    16 0 Отговор
    Нейков, осигурявай се ако щеш и в десети пенсионен стълб! Първо– вторият стълб беше въведен "доброволно задължително". Второ– масова практика, особено в пърките години(не изключвам и сега) да се изплаща по документ минималната работна заплата, та и осигуровките съответно също са минимални. Трето– фондовете управляват парите във втория стълб по тяхно усмотрение, което ще рече, че някой калинчовец дори и да не ми изгуби парите, няма да ми донесе доходност при некадърно боравене с тях.
  • 5 Протест срещу безобразията в България

    4 3 Отговор
    Пансионерите са най зле с 240 лв пенсии А в Германия 2890 евро на месец
  • 6 Чака пенсия от от втори стълб

    4 2 Отговор
    Да след 20 години,ще получите пак 1000 лева! Информация няма да има и така няма как да си загубите парите!
  • 7 безпартиен

    15 0 Отговор
    Пенсионната система се източва!Само в МВР има около 5000 пенсионери на работа!Заплатата е 2500-3000 лева и са все на ръководни длъжности!След като им се работи защо се пенсионират?За година това са поне 150-160 млн.лв.!!!Това само в МВР!А по други министерства и области,общини?Това да си пенсионер от бюджета и да продължаваш да рабатиш с пенсия,заплата + 20 заплати за пенсионирането го няма нито в ЕС,САЩ и дори Русия!Съкращаване на половина на сегашните около 700 хил."бюджетници"Частинят сектор има нужда от работна ръка,а така и осигуровките ще са повече и данъците!

    Коментиран от #9

  • 8 Анонимен

    9 1 Отговор
    А инфлацията ще се начислява ли? След 15 години като се пенсионирам да не се окаже че с моите внесени пари няма да мога да си купя нищо
  • 9 Все им не стига

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "безпартиен":

    Приятелю, пропускаш един съществен и неоспорим факт, че посочените от теб по презумпция отиват в частни охранителни фирми и подобни, от където им капе тлъстичка сума ежемесечно.

    Коментиран от #16

  • 10 железаров

    3 1 Отговор
    Засилвам се, и с всичка сила се удрям у третия стълб.Правя каквото трябва ,па да става каквото ще.

    Коментиран от #12

  • 11 баба Цола

    4 0 Отговор
    Нейков тарикатино, но не ни мислете за неграмотни. А сега чети за да разбереш ,аз какво съм разбрал от законовите приети брътвежи касаещи УПФ-ве. За да получи един пенсионер 300лв. пенсия трябва да има внесени 60 000лв. и да е навършил 64г.7м.Това към настоящия момент е мираж и може да се случи след доста години . А що се отнася до пенсионираните на 54-55г. Първа кат. Техните пари например 15-20 000лв. Ще бъдат замразени до навършване на пределната възраст посочена от мен по горе. Или ако не прехвърлят партидите си в НОИ до 30.06.21г. ,след изтичане на срока вече няма да могат да го направят. Нали така го гласуваха закона без да спазят обещание за по графично прехвърляне до година ,пет но това не се случи. Утре всички които очакват да се пенсионират през следващите 4-5г. ще се юрнат да прехвърлят партидите си в НОИ защото така политическата класа контролира стадото.
  • 12 Брендилия

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "железаров":

    Имах шеф м.11.скорпион много добре се справяше. Ха да ти е наслука! По темата няма да коментирам, защото или Иван Нейков не се е изказал детайлно, или авторката е поосъкратила. За втория стълб има междинен дето сам си внася човек парите и това е различно!!! от другата вноска чрез работодателя
  • 13 пенсионер

    6 0 Отговор
    за новите пенсионери разбрахме, но ти я кажи за старите пенсионери на които им прибра парите от фонда със твоята сбъркана теория. кога ще оправиш техните пенсии / на близо 2 мил души с по 40 и нагоре години стаж, които цял живот за се осигурявали/? не се ли чустваш неудобно от това, та напоследък обикаляш каналите на телевизията. такива като тебе са за затвора, заедно с днешните.

    Коментиран от #14

  • 14 Пенсионер 200

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "пенсионер":

    ТОЗИ БОКЛУК НЕЙКОВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДАВАН ЗА ПРИМЕР ПРИ НОВА СХЕМА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ. " ШВЕЙЦАРСКОТО ПРАВИЛО" - СРЕЩУ ДАДЕНИ ПАРИ ДА ИМА ВЗЕТИ ПАРИ МОЖЕ ДА ВАЖИ ЗА ШВЕЙЦАРИЯ, НО ЗА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ВАЖИ С ПОПРАВКА: СРЕЩУ ПРЕСТЪПНА УПРАВЛЕНЧЕСКА ГЛУПОСТ - БЕЗ ПЕНСИЯ И ЗАТВОР. ТОЗИ ТИП БИ ТРЯБВАЛО ОТ 10 ГОДИНИ ДА ТЪРКА ЗАЕДНО С ДРАГАЛЕВСКИЯ БОКЛУК НАРОВЕТЕ НА СЦЗ, АКО НЕ И ДА ВИСИ НА ВЪЖЕ С ГЛАВАТА НАДОЛУ. НАКРАТКО : ПРИ НАНЕСЕНИ ГОЛЕМИ ЩЕТИ УПРАВЛЕНСКИТЕ КАДРИ ДА ОСТАВАТ БЕЗ ПЕНСИЯ. А ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ "ЗАДЕЛЯНЕ" ПО ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО ИМ - КОНФИСКАЦИЯ И ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР.
  • 15 Помня те

    1 0 Отговор
    Нейка, не ти ли омръзна 20 години да плещиш едно и също? Нали ти, Муравейката и хитрият Иван измислихте тази дивотия? Но тогава баламосвахте хората и ги карахте да внасят пари във втория "дирек", а сега им казваш истината. Демек, "дал ли си нящо, че искаш нящо". Ако навремето не бяхте продали цялата почивна база на Профсъюзите на безценица, щяхте да натрупате пари в пенсионен фонд за първия дирек и т.н. и т.н.
  • 16 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Все им не стига":

    Не говорим за тези,които напускат държавната "хранилка"!Въпросът е защо остават на същите работни места след като са пожелали да се пенсионират?А в частният сектор се плащат заплати и осигуровки от това което са заработили!Ако няма приходи-няма и заплати!Нито един частник няма да държи нещо,което не носи приходи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове