26 Февруари, 2021 17:16 4 242 9

''Демократична България - Варна" излезе с открито писмо до образователния министър

  • оу свети иван рилски-
  • варна-
  • демократична българия - варна-
  • открито писмо-
  • красимир вълчев

От варненската структура на "Демократична България" настояват министър Вълчев да се намеси в казуса с ОУ „Св. Иван Рилски“

''Демократична България - Варна" излезе с открито писмо до образователния министър - 1
Колаж: "Демократична България - Варна"

"Демократична България - Варна" излезе с открито писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев заради казуса с ОУ „Св. Иван Рилски“, за който ФАКТИ писа по-рано днес.

Припомняме, че Община Варна планира да унищожи ОУ „Св. Иван Рилски“, под претекста, че в новопостроена сграда в съшия парцел ще се помещава V-та Езикова гимназия.

Ето какво пишат от "Демократична България - Варна" на образователния ни министър:

ОТКРИТО ПИСМО

До Г-н Красимир Вълчев

Министър

Министерство на образованието и науката

Копие: Община Варна и медии

Уважаеми Г-н Министър,

Ръководството на Демократична България – Варна се обръща към Вас с настояване да се намесите и да съдействате за разрешаването на един важен казус, свързан с достъпа до образование на деца от малцинствата в ОУ „Св. Иван Рилски“ – гр. Варна. В Стратегията за развитие на предучилищното и училищно образование във Варна 2021 – 2025 г. бе заложено ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ да бъде преместено на адреса на училище "Св. Иван Рилски", като за целта училището се предвижда да бъде съборено и изградено ново съобразно нуждите на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, като учениците от ОУ „Св. Иван Рилски“ се предвижда да бъдат пренасочени, заедно с учителите към други две училища. Замисълът е „Йоан Екзарх“ да освободи сградата, в която се помещава с друго училище и да получи своя собствена сграда, като при това „Св. Иван Рилски“ ще загуби собствената си сграда и ще се премести в друга, където пак ще бъдат две училища. Това не звучи много логично.

ОУ „Св. Иван Рилски“ е училище, почти на 100 г., изградено след Междусъюзническата война в резултат на дарителски жест на сем. Трошеви. В грамотата за дарение е посочено и желанието как да бъдат разходвани средствата – „за изграждане на училище на децата от квартала“. Локацията на училището е такава, че се намира до район с концентрация на население от малцинствата от едната страна и два мола от отсрещната страна на булеварда, тоест това е район с оживена транспортна и търговска инфраструктура, който представлява инвестиционен интерес.

Какви са постиженията на това училище и условията за обучение?

1) В училището се обучават целодневно деца от първи до седми клас. Голяма част от тях от малцинствени групи. За да бъдат привлечени за обучение в училището, учителите убеждават родител по родител, организират дарения и правят всичко възможно училището да дава образование на деца, които имат голяма нужда от него

2) Въпреки че няма физкултурен салон, за което многократно е искано съдействието на общината, училището има участие в международно първенство по тенис на маса в Шанхай, Китай, единственото варненско училище, успяло да се класира на престижното състезание. Има и редица медали и купи от първи места в различни спортове, което е сравнимо във Варна единствено със Спортното училище

3) Училището има два компютърни кабинета

4) Училището има широк двор, с фитнес уреди на открито, които са скорошна придобивка

5) Училището има собствен парк, разположен на 4 дка, с дървета, засадени преди повече от шестдесет години, както и нови засаждания, направени от учители и ученици в извън-учебно време по спечелени четири проекта за озеленяване. В парка има разчертани „Дама“ и „Не се сърди човече“, както и обособена зона за обучение на децата по безопасност на движение по пътищата със съответните знаци, инсталирани там. В парка е и един от малкото паметници на Иван Рилски в страната. Това е единственият парк в района, извън този на Централни гробища.

6) Училището има единствения в града фанфарен оркестър с новозакупени инструменти и униформи

7) Училището има собствена изложбена колекция от грънци и кости, която децата са събрали, когато са били в Деветашката пещера

8) Във времето за занималня, освен че се подготвят по материали от учебните предмети, децата се учат и да готвят и придобиват и развиват полезни ежедневни умения

Сградата на училището, която се предвижда да бъде съборена, е на близо сто години и за толкова време е останала непокътната.

Преместването на ОУ „Св. Иван Рилски“ не само ще наруши една едновековна образователна традиция, но и ще изключи много деца от системата на образованието, защото родителите им ще откажат да ги пуснат на училище, както в „Отец Паисий“, което е едната алтернатива за преместване, така и в „Елин Пелин“, което е другата алтернатива. По този начин ще се разруши един модел за образование и възпитание на деца от социално-слаби малцинствени етнически групи, точно когато най-много говорим за необходимостта от тяхната интеграция. Във време, когато всички говорим колко е важно образованието за бъдещето на нашите деца и когато се инвестират пари в редица училища, едно училище е на път да бъде съборено.

В допълнение, съществуват сериозни опасения, че съборено веднъж, новото училище няма да бъде изградено на цялата площ и голяма част от този терен ще се усвои с търговски цели.

Молим за Вашата навременна намеса този казус да намери разрешение с построяването на училищна сграда за ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ на друг терен в района. Настояваме да не се допуска да бъде съсипана една стогодишна история.

25.02.2021 г.

Гр. Варна

С уважение:

Нелко Начев – съпредседател

Васко Василев – съпредседател

Демократична България - Варна


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Утре

    5 1 Отговор
    Протест в 11.30 във Виница пред Макаото.
  • 2 Няма да си давате училището на ....

    11 0 Отговор
    Крадците и продажниците!Ще изпълните повелята на дарителите и ще защитавате,ако трябва с гражданско неподчинение училището.Малко да отстъпите и бандата на мародерите от Герб ще ви вземе и живота и душата..

    С молби вече нищо не се постига при мутри и бандити.
  • 3 Пешо

    5 0 Отговор
    Борите се
  • 4 Чобанин

    3 0 Отговор
    Старите сгради не са само тухли Завършил съм МГМ Варна/роден 1961/ в сграда в която е завършила майка ми /родена 1918/сега е архиелогически музей Представяте ли си ако там можеше да учи внучката ми /родена 2021/Това е силата на Оксфорт или Кембридж

    Коментиран от #8

  • 5 Ама не пише

    0 0 Отговор
    Платена или са почерпили за публикацията или са съпартийци
  • 6 Вили

    2 1 Отговор
    конкретно за този казус не знам подробности, но принципно ДБ се бъркат където не им е работата.
  • 7 Припомням

    3 0 Отговор
    -в началото на 60-те години местните управници във Варна искат да закрият и затрият Първа гимназия /днес - най-доброто училище във Варна - Първа езикова гимназия/. Тогава, в най-цъфтящия комунизъм, колективът УСПЯВА да надделее над градските фактори. Дали днес, в ерата на демокрацията , ща стане същото? Само припомням - шеф на образованието в Община Варна е номенклатурна /от новата номенклатура, герберската!/ женичка,чийто син пък е депутат от ГЕРБ... И един въпрос - на коя ли фирма ще бъде възложено строителството на номата сграда "след конкурс"... Изводите си ги направете сами.
  • 8 Днешната

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чобанин":

    сграда на Пета гимназия е строена СПЕЦИАЛНО за това училище. Ако вече е отесняло, решението е да се намери решение за "наемателите" - по-лесно ще е, ама трябва общинарите да се поразмърдат, обачи те са си гербаджийски калинки - и мисленето не е сред качествата им. Виж - комисионните, които ще вземат от строителната фирма, са точно по специалността им...
  • 9 Мира

    1 1 Отговор
    Тия що не вземат да се скрият с малоумните си писма?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове