27 Февруари, 2021 06:49 3 328 21

Още 1458 души с българско гражданство за два месеца

  • българско гражданство-
  • президентство-
  • паспорти

Запазва се тенденцията от предходни години за силен интерес към български паспорти от граждани на Република Северна Македония

Още 1458 души с българско гражданство за два месеца - 1
Снимка: БГНЕС

1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщиха за БНР от Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили граждани от Република Северна Македония.

От началото на годината е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание, съобщи за БНР Димитър Здравков - член на Комисията по гражданство към вицепрезидента:

"За тези първи два месеца издадени са укази за даване на гражданство за 1458 лица."

Запазва се тенденцията от предходни години за силен интерес към български паспорти от граждани на Република Северна Македония.

"През 2020 година с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено гражданството на близо 19 хиляди души.". каза Здтавков.

142 са указите за придобиване на българско гражданство или за близо 16 хиляди лица. Най-много български паспорти са получили граждани на Република Северна Македония, показва анализът от миналата година:

"Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 хиляди души. Следвани от граждани на Украйна - близо 2 хиляди, Република Сърбия - около 1200, Молдова, Албания и Турция."

Димитър Здравков опроверга твърдението ,че процедурата по получаване на гражданство е тромава и бавна.

"Това не е така и законодателят е определил една разумна времева рамка съобразно важността на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правосъдието, за да започне процедурата, минават за различните законови основания, на които се кандидатства, между 6 и 18 месеца, до момента, в който министърът на правосъдието следва да направи своето предложение до президента."

Преди това има процедура по съгласуване със службите за сигурност, а всеки отделен случай се разглежда от специално създаден Междуведомствен съвет по гражданство, в който участват различни институции. След становището на съвета министърът на правосъдието прави предложение до президентството.

"И ние тук в президентството извършваме още една допълнителна проверка, за да може преди да постави подписа си, вицепрезидентът да има максималния обем от информация", обясни Димитър Здравков пред БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новият бизнес

    30 5 Отговор
    Продаваме гражданства на ЕС.
  • 2 123

    17 10 Отговор
    E то половината Русия и Украйна могат да си поискат законнно Българско гражданство по етнически произход.Скитите и сарматите не са се изпарили във въздуха от южна европейска Русия,от пред Кавказките планини на север до Чувашия.Украйна от черноморския Браг до Харков- Близо да Полтава е гроба на Канасубиги Курт/Кубрат-титлата Хан никога не е била ползвана от Български владетел(това е руска измислица) Бесарабия и Молдова.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Да питам

    17 1 Отговор
    И сигурно ще гласуват след месец?
  • 4 Човек

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Поздравления за знанията ви! За съжаление малко са тези които познават историята! Руснаци и австроунгарци изопачиха всичко за техни интереси.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 въпросче

    12 3 Отговор
    А на украинки и белорускини кога ще давате български паспорти?
  • 7 Шаран БГ

    3 21 Отговор
    Откакто станахме Велика България - със Президент / със смешни правомощия/ и вицепрезидент, че и още около 100 /стотина/ чиновници и обслужващ персоналпокрай тях, все се питам : " Какво работят тези хора за тези хубави пари , които получават ? "
    А то само покрай вицепрезидентката какво чудо е - хората се изприщват от работа !? За два месеца на тази година излиза, че всеки работен ден са получавали гражданство / българско / средно по 33 човека !!? За миналата година от 270 работни дни, на 19 хиляди човека е променено гражданството. Това означава, че на ден са обработвани малко по-вече от 70 човека. У ж а с д р у г а р к о- щеше да каже Иванчо от вицовете !!
    Каква ли пара се троши покрай това..............?

    Коментиран от #9

  • 8 123

    5 10 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Тези племена които живеят в България са дошли от три места, едното е от преди Босфора да стане проток дошли от Израел,Сирия, Ливан,вторите са от Северна Централна Европа(Германия/Австрия,Сканинавия),и група племена от Северния Бряг на Черно море и централната европейска равнина(Унгария,Чехия,Словакия,Р
    умъния, Молдова,Бесарабия, Украйна в по Голамата си част и предкавказието на север до Чувашия.Населението от конфедерацията на тези племена е било разделено на три класи ,земеобработващи, следващата на занаятчийте, и третата класа на военната конница това е класата на Българите (или Кралските Скити).Другите две класи плащат такса на Кралските скити да ги защитават срещу заплашане, трета класа отглежда животни и са хора номади живеещи от грабеж на тези които не им заплашат данък-защита. Днеска са в Русия другия месец са в България или в Австрия-живеят от трибюта и грабежите на други племена които не плащат данък- това са ти така наречените пра Българи. Татарите идват в Европа през 13 век

    Коментиран от #10

  • 9 123

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Шаран БГ":

    Те са се утрепали от работа в Президентството,на работник на президента се пада по 0.7 от паспорт на ден. такава работа да има човек, да беше жив Бай ти Ганьо колко ли розови масла щеше да даде подкуп за да работи там?
  • 10 Лекар

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Прекалил с ракията или си пушил трева.

    Коментиран от #11

  • 11 123

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Лекар":

    Вземи малко да почетеш преди да даваш диагнози, там където има тракийски надгробни могили до там се простират племената и културата на Скитите.Северо източна България-Добруджа е малка Скития но никой не ти казва това в България.
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    7 3 Отговор
    Скоро провинция С.Македония ще остане с население само в парламента им 🤣🤣
  • 13 Реалист

    7 4 Отговор
    Без това се раждат само роми в щатско-турската провинция.

    Всеки ден 70 българки абортират за да не родят децата си в евроатлантическия ни вилает, пардон "рай" . 🇺🇲☠️🇹🇷

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хаджи

    1 4 Отговор
    Кремълската подлога руменчо подлива вода на България като раздава гражданство на който си поиска утре тези хора ще искат да им се признае че са малцинство и ще искат отделяне на територии от държавата
  • 16 Павел Пенев

    4 1 Отговор
    Браво на всички българи в Македония.Така както върви работата с паспортите,скоро там ще останат само двама истински македонци – Зоран Заев и Мицкоски с които ще водим преговори.

    Коментиран от #21

  • 17 123

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Имаш предвид Турския вилает,САЩ нямат нищо общо със България.Южна Корея е страна свързана със САЩ има и постянни бази,Германия и Италия също. Гледай си турските филми,члгата и кючеците и се радвай на културата и развитието на страната си.САЩ бяга като дявол от тамян от такива страни като стана.
  • 18 ужас

    2 2 Отговор
    Не е българско гражданство, а е визи за ЕС. Стига сте ги раздавали.
  • 19 НОВО ПЕТ

    1 0 Отговор
    ТИЯ ЯВНО НАПИРАТ ЗА ЕС......СКОРО ТАМ НЕМА ДА ОСТАНАТ ИСТИНСКИ МАКЕДОНЦИ
  • 20 цоко

    0 0 Отговор
    Запрете се поне за малко !!! Вие така сами им правите теманета и им
    давате да ни мразят още повече , защото и показвате , че сме слаби и
    страхливци !!! Ако вие политиците сте такива , то си хващайте шапките и ходете при тях и им искайте политическо убежище !!! А може би ги
    вземат сцел да попълват местата на избягалите от БГ демокрацията и светлото бъдеще !!!
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Павел Пенев":

    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове