Last news in Fakti

27 Февруари, 2021 10:39 4 152 61

Проф. Кантарджиев: Пандемията е под контрол, отваряме ресторантите и нощните заведения по план

  • проф. тодор кантарджиев-
  • тодор кантарджиев-
  • ваксина-
  • ваксиниране-
  • ваксинация-
  • ресторанти-
  • заведения

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за момента не се предвижда отмяна на този график, защото случаите нарастват плавно

Проф. Кантарджиев: Пандемията е под контрол, отваряме ресторантите и нощните заведения по план - 1
Кадър: bTV

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса – проф. Тодор Кантарджиев, заяви, че решението за „зелените коридори“ за ваксиниране е добро и на много места те все още работят. Той допълни че днес пристигат 52 800 дози от ваксината на „АстраЗенека", а в понеделник очакваме още 12 хил. дози от препарата на „Пфайзер“.

„Проблемът е в целия свят, не само в България. Наши сънародници в чужбина постоянно ми пишат дали да идват, за да се ваксинират у нас. Защото навсякъде има затруднения. Сключиха се договори за огромни средства и сега ние очаквахме едно ритмично снабдяване. За съжаление, са такъв вид лекарства, че имат технологични проблеми и има забавяне“, каза проф. Кантарджиев в съботния сутрешен блок на bTV.

По думите му няма опасност хората, които вече са си поставили първа доза да останат без втора. И все пак, ако това се случи не трябва да се притесняват, защото основният имунитет се постига с първия прием на препарата, а с втория – се повишава с още 10-15%. Той обясни, че по принцип втора доза се слага при епидемии, за да се достигне по-голямо покритие в населението.

Според него е логично твърдението преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза. „Най-добрият имунитет се получава след преболедуване, обаче прекаралите го тежко се притесняват и искат да се ваксинират. Тези хора трябва да изчакат три месеца, за да се възстанови имунитета – не че ще навреди, но няма да има същия ефект. За преболедували една доза е достатъчна“, добави той.

Проф. Кантарджиев заяви, че до 10 дни се очаква решението на европейските регулатори и за ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която вече е разрешена за употреба в САЩ.

На фона на растящия брой новозаразени с COVID-19, от понеделник ресторантите и кафенетата у отварят врати, а от 1 април и нощните заведения. Проф. Кантарджиев призна, че за момента не се предвижда отмяна на този график, защото случаите нарастват плавно и пандемията е под контрол.

„Ако се спазва отстояние, не се събират големи компании и се спазват часовете – не мисля, че ще има проблем. Хората трябва да преценяват с кого се срещат – ваксинирани преболедували“, заяви той пред bTV.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    24 45 Отговор
    На 1 отварят на 15 болните ще се увеличат двойно а ваксини няма.
  • 2 ТаУмВзе

    73 1 Отговор
    Мустакатия гербераст пак се изрезва. БЕЛЕНЕ трябва да се отвори, ако искаме да оцелеем. Но както знаем, вече сме приключили.

    Коментиран от #7, #11

  • 3 MARUSIA

    91 3 Отговор
    Изведнъж стана под контрол, а преди 7 дни беше голямо напрежение 3 - 5 вълна. Продажник стотинкаджия професор ама друг път слуга на тикви!
  • 4 Забранихте тържествата на Шипка,но....

    78 2 Отговор
    Отварят кръчмите,отварят чалга свърталищата,отварят бърдаците за порно и садо перверзия,но забраняват излазянето на връх Шипка!Тържество под открито небе,национален празник!Ще забранят и Велик ден,Възкресение Христово.Всичко което е свързано с Исус Христос ще бъде забранено,така искат господарите сатанисти.А подлогите са длъжни да се подчиняват и лижат под опашката на рогатият...

    Коментиран от #26

  • 5 Българка

    46 4 Отговор
    Пандемията била под контрол?! Да пандемията контролира живота на хората, а правителството контролирано иска да се увеличи процента заразени точно преди изборите. Колко недалновиден трябва да си, че да отвориш изборно при увеличаване на заболелите? В никакъв случай не е заради грижа за живота и здравето на българите!
  • 6 166

    9 28 Отговор
    ТАКА ЩЕ СЕ ВИДИ ДАЛИ МАНГЪРКАТА Е ПРАВ, ТОЧНО ЗА ИЗБОРИТЕ ЩЕ Е ЯСНО . . . МАНГЪРКАТА, НАЙ-ДОБРИЯТ КОЗ НА БАТЕ
  • 7 Българка

    42 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    В момента строят нов затвор близо до Дупница. Трябва и още да построят, че кандидатите за там са мноооого

    Коментиран от #51

  • 8 А бе

    42 0 Отговор
    Герберска работа. Небмислена, зле започната, нескопосно ръководена, задължително приключва с кражби и скандали.
  • 9 Аз40🏴‍☠️

    45 0 Отговор
    Реалността: Унищожаване на гражданските общества, инсценирана икономическа депресия, глобален държавен преврат и "Голямото нулиране".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Защо ти е Белене?И по улиците става...

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Въвеждането на закона по конституция.Народа е толкова уплашен и е останало само възрастни и малко деца,които са гледани от баба и дядо.Младите и кадърните са навън за да помагат на млади и стари и власта се представлява от некадърници,подлоги,продажници и национални предатели.Мутри,крадци,плейметки,чалгаджийки се разтоварват животински по бардаци и дупки за пристъпници....
  • 12 нннн

    42 0 Отговор
    Отваряме кръчмите и затваряме Шипка....
  • 13 рептил еврейн

    31 1 Отговор
    Големи шегаджии са тия нощници,единия вика броя на заразените расте,другия,че нещата са под контрол и ще ни отварят като куфар на митница!Сега народа трябва да получи оргазъм и еякулация! Яшар!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пурко

    34 0 Отговор
    По техните стъкмистики България вече е с над десет милиона население! Освен всичко останало оправихме и демографския проблем на Родината ни! Ако не друго поне Живеем в Интересни Времена!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КАПИТАНА

    34 0 Отговор
    От ГЕРБ закопаха 36 милиона в Перник като тръби без да работят!
  • 18 щаб за честни избори в България

    32 6 Отговор
    Заведенията трябва да работят!Нетрябваше и да ги затваряте!Отменете и носенето на маски които иска да си я носи.
  • 19 Димака

    27 3 Отговор
    Играта е такава: Хората масово не искаха да се ваксинират. Измислиха "зелените коридори" със статистите. После казаха, че ваксини няма. Следващата стъпка е да излъжат с невероятно големия брой заразени вследствие на отварянето и... Задължителна ваксинация. Това е.
  • 20 Жабата в корема на Бойко

    24 0 Отговор
    Обяснението е само едно! МА МНОГО СЕ ЛЪЖЕ! Ето още един пример! От 18 май до сега в Китай с население 1.43 милиарда население има 2 починали с К-19. Да не забравяме, че там избухна "пандемията"! За този период в България с население 6.9 милиона има починали 9916 човека. Спрямо населението тази смъртността в България от К-19 е по-голяма от 1 милион пъти! Да направим още едно сравнение. Във Виетнам с население 98 милиона население, от 11 май 2020 година до сега няма нито един починал с К-19! В България за този период починалите с К-19 са 9935 човека! Е, какъв е този вирус, който има такъв странен вкус? Не обича китайци, виетнамци, тайландци и т.н., а други обича! Отговорът е очеваден! МНОГО СЕ ЛЪЖЕ! Един допълнителен въпрос: Кой лъже, изтока или запада? Отговорът е също очевиден. Запада лъже! Ако вирусът К--19 е толкова смъртоносен, то на изток ще са умрели милиони! Ако вземем смъртността при САЩ на 1 милион, която е 1561! То при същата тази смъртност в Китай да са починали 2246760, което е 465 пъти повече от починалите в действителност там.

    Коментиран от #24

  • 21 JEFF

    29 0 Отговор
    Пандемията била под контрол ? Тогава не трябва да има пандемия. Тия хора си умират да контролират всичко , подобно на главния контрольор Борисов. Жалко е , че всички започнаха да говорят като него.
  • 22 Жижи

    32 2 Отговор
    Каква пандемия, стига вече къде изчезна грипа? Модефицираха го и целия свят лудна, всеки ден облъчват разни не умни хорица и ги правят на маймуни. Събеде се вземете си живота той е ваш, не на подобни клоуни алчни за пари
  • 23 Боко лъже

    33 0 Отговор
    Миналата година за един заразен затвориха всичко сега 1800 на ден въпреки всемогъщата ваксина разхлабват.ХъХъ
  • 24 Брояча

    25 0 Отговор

    До коментар #20 от "Жабата в корема на Бойко":

    Лъжи, лъжи и само лъжи. Целият ни свят е построен върху лъжи. Една от тях е и тази за броя на световното население. Лъжат, че сме 7,5 млрд за да имат причина да ни изтребят. Голямото зануляване няма да е на икономиките, а на хората. Ще останат малцина избрани. Ако не си отворим очите.

    Коментиран от #38

  • 25 Софянец

    28 1 Отговор
    Предлагам в одговор на безобразията на цялата хунта на 3 Март всички да се качим на Шипка.
  • 26 Точно така

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Забранихте тържествата на Шипка,но....":

    Християнството и другите религии си отиват. Ще има нова световна религия. Нов световен ред. Всичко, което се случва по света и у нас е част от този план...
  • 27 БАЦЕ БАЦИЛА

    26 0 Отговор
    Тия помнят колкото маймуните - вчера твърдяха ,че броят на заболелите се увеличава "експоненциално",а днес тоя ми говори за "плавно нарастване".Пълна некадърност!Всичко е подчинено на опазване рейтинга Му,а хората-кучета ги яли!

    Коментиран от #39

  • 28 ТОВА Е НОМЕРА

    13 1 Отговор
    НА БАТКАТА!!!ДО ИЗБОРИТЕ КАТО В ТАНЗАНИЯ , СЛЕД ТОВА ЩЕ МУ МИСЛИМ!!!!

    Коментиран от #30

  • 29 Миро

    18 0 Отговор
    Има Чалга.... няма 3 ти март....
  • 30 БГ МАФИЯ В МС

    25 0 Отговор

    До коментар #28 от "ТОВА Е НОМЕРА":

    НА ГЕРБ ,НА 1-ВИ ОТВАРЯТ ЗАВЕДЕНИЯ А ЗАБРАНЯВАТ ЧЕСТВАНЕТО НА 3-ТИ МАРТ НА ШИПКА. ПОДЛЕЦИ ГЕРБЕРСКИ.
  • 31 ТЕЗИ

    9 0 Отговор
    АЛНИ ХОРА НЕ ЗНАЯТ ЩО ДА
    ДА ПРАВЯТ. ЛУТАТ СЕ В ЕДНО
    БУРНО МОРЕ А БРЕГА Е ДАЛЕЧЕ.
    СТРЕМЯТ СЕ ДА УГОДЯТ НА ВСЕКИ
    САМО И САМО ДА СЕ ДОБЕРАТ
    ДО СПАСИТЕЛНИЯ БРЯГ. ОТДАЛИ СА
    СЕ НА КЪСМЕТА. ЗА ДРУГИТЕ НЕ
    МИСЛЯТ ВЪОБЩЕ.
  • 32 333

    22 0 Отговор
    Планът на Баце ще работи до 04.04.Следва планът на народа.

    Коментиран от #45

  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    Ганьо балкански,стана професор....Нова творба на Алеко!!!
  • 34 Предлагам

    13 0 Отговор
    Този път предлагам на паметника на Шипка да отиде горе по стъпалата премиера.Той е спортист- футболист, каратист, тенисист и няма да има проблем.Това е Национален празник и народа ще се радва да е там.А дали ще има възстановка на събитието, ще решат хората.
  • 35 Гост

    9 0 Отговор
    И вас ви уволняваме по план след 04.04, бай Шиле! Подготви казана и арападжика за село, че ще ти трябват за след пенсията! И се радвай, ако не даваш обяснения на майор Векилски!
  • 36 ссср

    6 1 Отговор
    какъв контрол бе мошенник, товсичко е на ръба тои се пъчи, избори идват.
  • 37 Next

    13 0 Отговор
    бай шилеее, колко, колко прибираш като онези от снимките? Дано да си платите десеторно за мъките които причинявате на хората.
  • 38 Статистика

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "Брояча":

    Ти като гледам си го преброил световното население...Омръзнахте на всички, неграмотни Ганьовски конспиратори...

    Коментиран от #41

  • 39 Не е така

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    Много ясно, че помнят. Просто умишлено създават такива противоречия, за да бъдат хората под постоянен стрес. Първо ескалират напрежение, след това го понижават. Когато си помислиш, че нещата се оправят, отново броя на заболелите се увеличава. И така до безкрай. Докато и най-упоритите се предадат. Защо казаха, че ваксинирането е по желание? Защото така хората си мислим, че имаме избор. Но всъщност нямаме.
  • 40 коледнибанани

    6 0 Отговор
    Пандемията реално се оказва май, че е глобален инструмент на фамилните корпоративни елити- банкстери и магнати, чрез ИТ корпорациите си да създадат нов " цифровизиран блокчейн клауд контрол, следящ по ефективно за поведението на всеки индивид- човек по света".
    Един от проблемите засега е, че много фамилни корпоративни кланове ще станат изключително зависими, чрез " блокчейн клауд контрола над техните корпорации", собственост на тези фамилни банкстерски корпоративни кланове, които в момента контролират физическите пари, икономика, политика, чрез ФРС, МВФ, СБ, СЗО, частни научни институти и други частни корпоративно фамилни НПО международни структури.

    А колко му е да уплашиш обикновените хора, дето в средното училище биологията и вирусите е била някаква оценка, та да вземат диплома, та да се отърват от ученето, да почнат да изкарват пари, да се оженят, да си имат деца, къща, кола, плазма, смартфон, да ходат на почивка, да си пазаруват банани за Коледа редовно и т.н.

    Тази пандемия се контролира така политически, че за 3 дни намалява драстично, после се увеличава, след ваксинация пак се заразяваш( демократа сенатор в САЩ), тоест има някаква политическа цел, за която е нужно хората да бъдат ограничавани и привиквани с " цифровизираните блокчейн клауд- цифровизирани паспорти, чипове за тотален соц. контрол- от разболяване до пазаруване на олио". Това е само в интерес на корпоративните банкстерски елити, поведението на хората да е тотално контролирано, но
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 българка

    2 0 Отговор
    Когато се твърди, че нещо е "под контрол", трябва да се разбира, че има спад или най-малко задържане на нивото. "Плавното покачване" означава "изпускане на контрола" и вероятно последващ "взрив".
    Питайте математиците и статистиците! А може би имате план, който няма да споделите с нас? Поне не ни баламосвайте!
  • 43 Ти що

    3 0 Отговор
    не вземеш да се гръмнеш!? По-добре ще е за теб, отколкото да умреш бавно и мъчително от страх!
  • 44 Просветен илюминат

    6 1 Отговор
    Пандемията е под контрол,т е. Стадото ще го контролираме според интересите ни и както на нас ни е изгодно.
    Е,продължавайте да пишете и блеете.

    Коментиран от #46

  • 45 Просветен илюминат

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "333":

    То няма да е нищо по-различно и след 04.04,от приказки и чакане за това се дава глас на такива платени като този да ви стряскат и командват.
    Какво стана една година след като всеки ден само лъжи и парадокси се виждат по медиите и въпреки това стадото си е стадо.
    Да си различен и не се вмъкваш в общата рамка е равносилно да те сметнат за луд и ненормален.
  • 46 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Просветен илюминат":

    Когато застанеш Дълго ,дълго на брега на живота,то винаги ще дочакаш мига,когато трупа на врагът ти се носи по течението....Китайска поговорка....На вас ви е нужна,затова я споменах!

    Коментиран от #56

  • 47 Doko

    6 1 Отговор
    Просто в България вече мина през повечето хора, пика беше в началото на декември. Сега вируса следва естествения си ход и полека отслабва и затихва. Колкото и да се пънат и обясняват с мерки и без мерки все тая...
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    браво отваряйте всичко трябва да се живее
  • 49 ЖОРО

    4 2 Отговор
    НАЛИ ТРЯБВА ДА ИМА КЪДЕ ДА ПОРКАШ БЕЗ ДА ТЕ СНИМАТ..ОТВРАТ СТЕ..
  • 50 Хахаха

    5 0 Отговор
    защото случаите нарастват плавно.
    По-голяма глупост може да измисли само бою.
  • 51 ставри

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    килиите ще бъдат оборудвани с климатик и интернет
  • 52 Да ти имам преценката

    3 0 Отговор
    При 1621 заразени за ден, под контрол? Двугърба фурнаджийска лопота си холан. Кажи си, така ми е наредено. Само кажи, защо точно сега, това е въпросът. Каква драстично се промени. Ветропоказател ли си?
  • 53 Матей

    1 0 Отговор
    Тия се правят на хал-та.ви отново и отново,безсрамието им е феноменално.Отварят заведенията ,националния празник го отменят,ще си гледаме един друг здравните книжки,току гледаш някой маскиран се оглежда като изтърван от лудницата.Зелени коридори измислиха,защо не червени или за по-привлекателно,като ония бели карти за мини-кредити,та после на много хора се видяха черни.Държавата,властта стана душманин на българския народ и това се проявява навсякъде и във всичко,установен е мут-ро-фа-ши.зъм.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Gen Gurko

    1 0 Отговор
    Ми под контрол ще е щом вие и протежетата на докторите с връзки се набоцкахте с пфайзер. Останалите и особено възрастните и най-застрашените кучета ги яли. Престъпници!
  • 56 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Няма по-голям враг от самия теб.
    Нео като отива при Оракула и пита,кой е Агент Смит,тя му казва,че това е той...... за подсъзнанието други няма,винаги сме сами пред себе си и не случайно е скрита истината за светът извън нас,че е огледало.
    Дон Кихот и Санчо Панса също показват това,всеки враг е единствено и само в собственото ни въображение.
    Мислите нямат нищо общо с настоящият момент,а колко от вас живеят в него?
    Наблюдавате ли Мислите къде са ако се оставите като наблюдател сам със себе си за какво почва да мисли?
  • 57 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Масово се боледува от грип като стане студено и хората започват да се затварят в домовете си повече време,а сега по принуда и чрез страх ви вкараха и през топлото време и разбира се хората се поболяха защото като сте близо постоянно а другите и ви нарушават личното пространство,те ви задушават и пречат да дишате и с тези симптоми тялото ви реагира поради емоцията и дразненето как не можете да дишате и да имате спокойствие от околната среда и дразнителите около вас.
    Същото е в офиса и на друго място където обстановката е задушаваща.
    Търсете биологиката за това как реагира тялото ви,а не,че някакъв вирус се появил и ви убива.
    Сега пак вечерен час за заведенията и след него вируса излиза и почва да ви напада.
    Изтрещя народа яко от този вирус и пак казвам,естественият подбор ще си каже думата.
    Който е във филма и се поддава на страхът проблема си е негов.
  • 58 Васил

    1 0 Отговор
    И преди така разправяше а какво стана??? Нещата се повтарят сезон три.
  • 59 али

    0 1 Отговор
    Все ми е тая дали ще отварят заведенията,питам защо още учелищата не са затворени,след като стана ясно че заразата не подминава и децата ни,не разбирам и те ли ви пречат.Всеки ден да се тъпчат в претъпканите автобуси,а в училищата не може да се спазва дистанция.Всички го знаете,но си криете главите,все едно всичко е наред.Нестига ли това,че вече згубихме вяра във властимащите,но сега не можем да вярваме и на медиците.
  • 60 али

    0 1 Отговор
    Все ми е тая дали ще отварят заведенията,питам защо още учелищата не са затворени,след като стана ясно че заразата не подминава и децата ни,не разбирам и те ли ви пречат.Всеки ден да се тъпчат в претъпканите автобуси,а в училищата не може да се спазва дистанция.Всички го знаете,но си криете главите,все едно всичко е наред.Нестига ли това,че вече згубихме вяра във властимащите,но сега не можем да вярваме и на медиците.
  • 61 Не разбрах

    0 0 Отговор
    При по малко случаи на ден доста бизнеси стояха затворени, а при повече обявени случаи на ден ги отваряте, защото вече е под контрол ситуацията. Е как така? Хем повече заразени, хем вдигате мерките и всичко е под контрол? Така излиза, че вие контролирате главно увеличението на заразените! Не е ли така? Цеитат от 11.02.2021 г. : Новите заразени с коронавирус са се увеличили средно в страната с 54% за четиринайсет дни, отчете председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му в сравнение с преди седмица настанените в болница с COVID-19 са се увеличили с 15%."Това към днешния ден не е особено предизвикателство за здравната система", каза Мутафчийски
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове