Last news in Fakti

28 Февруари, 2021 07:04 1 936 39

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС

  • автомобили-
  • софия-
  • ес

Тенденцията е придвижването с автомобил в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС, сочи анализ на общинското предприятие „Софияплан“, предаде БНР.

Тенденцията е придвижването с автомобил в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват.

В Столичната община се падат по почти 0,8 автомобила на всеки възрастен, докато средното ниво за големите градове в Европейския съюз процентът е около 0,5 на сто, сочи статистиката.

Според последните данни за новорегистрираните и дерегистрираните автомобили степента на моторизация е скочила от над 500 автомобила на 1000 души в края на 2016-та година, на над 660 през 2020-та, което е ръст с почти 30 процента.

За сарвнение - много от големите европейски градове имат нива на моторизация под 450 автомобила на 1000 души, се казва в доклада на "София план" за състоянието на транспортната инфраструктура в Столичната община.

Той е изготвен в рамките на подготовката на "Програма за София" - новият план за интегрирано развитие на Столичната община за следващите седем години. От доклада става ясно още, че придвижването с автомобил в София продължава да расте, докато пътуванията с обществения транспорт намаляват.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2loop

    32 5 Отговор
    Големи богаташи, ходат 3ма човека на кафе с 4 коли
  • 2 Даааа

    34 9 Отговор
    Хората имат градски транспорт не като нашия.
  • 3 Така така..

    23 12 Отговор
    Е нали бантустанците бедни.. от к ъде ги имат тия автомобили??

    Коментиран от #6

  • 4 Хем много

    26 5 Отговор
    Хем по-стари от Библията..
  • 5 80 процента

    49 5 Отговор
    от колите в София са с регистрация: КН ПК ВН ВР РА П, А, В.

    Коментиран от #8

  • 6 За средна

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "Така така..":

    възраст от 20г. на автопарка, трябва ли да си богат? Или се опита да кажеш нещо неподготвен!

    Коментиран от #11

  • 7 оня с коня

    17 11 Отговор
    Уж сме най-бедните в ЕС,пък сме Първи по Сива икономика и ЕТО ГО РЕЗУЛТАТА.При Собствеността на Жилища пък направо ги слагаме западняците в малкия си джоб- При тях 48% имат собствено жилище/останалите са "Квартиранти" на Дебел наем/,докато у нас Собствениците са около 80-85%!

    Коментиран от #15

  • 8 мечо

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "80 процента":

    Не само СВ пак са горе посочените, само че под прикритие 😂
  • 9 ПСР

    17 6 Отговор
    То си личи по трафика и задръстванията.А колко често е един човек в една кола....На фона на вечно лошата инфраструкура,малкото кръгови-множеството светофари и тесните улици...Да не говорим,че фандъковото билетче от 1.60,никак не стимулира пътуването с ГТ.
  • 10 пгпгпгп

    17 4 Отговор
    Ако градския транспорт беше ок от моя квартал, нямаше да си помисля за кола всеки ден. Но до магазина за големи покупки, на почивка, на екскурзия из България - трябва си кола. Но пред блоковете виждам паркирани и немърдащи с години стотици двасейт годишни ламарини и се чудя защо ги държат и данъци плащат.
  • 11 Гост

    7 12 Отговор

    До коментар #6 от "За средна":

    Ти като си подготвен, я кажи, 20 годишен таралясник с какво върви? С въздух? Нали цените на горивата са високи? Даже новите коли харчат по - малко, щото са хибрид, Ел, и т.н.

    Коментиран от #16

  • 12 Pompev 🇧🇬✔️

    4 4 Отговор
    Ма те бараки
  • 13 Така е

    11 6 Отговор
    След като цените на колите са по-ниски от нов телефон!
  • 14 Петър

    14 9 Отговор
    70 % се карат в неделя, ама важното е да му стои пред блока. Затова трябва да се вдигнат данъците и всеки да си прави сметка дали му трябва кола.
  • 15 Мнение

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Защо трябва да гледаме другите какво правят и да копираме от тях? От както сме "европейци" ЦЪВНАХМЕ И ВЪРЗАХМЕ. Не ни трябват простотиите им. Ние сме народ от хиляди години и сме с други ценности. Когато бяха двата лагера демонстрираха по - луксозен живот и сега това им се отнема. Натирват ги в трънето. Лошото е, че иние сме барабар Петко с мъжете. София е град за 1 милион население, но демонокрацията остави хората без препитание и които не натириха в чужденецията, дойдоха в по - големите градове да го търсят. Жалкото е, че "политиците ни" са продажници и слушат, и изпълняват повелите от метрополията.

    Коментиран от #29

  • 16 Дойде ред

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    да питаш и дали ядат нещо!
  • 17 онзи

    9 7 Отговор
    Който иска да влиза в града да плаща такса в зависимост от времето на престоя на колата в града. Колите на паркинг извън градовете.

    Коментиран от #18

  • 18 Тогава за

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "онзи":

    какво ти е кола? Да вземем да забраним да ги продават направо! А?

    Коментиран от #33

  • 19 Янките ВЪН

    11 3 Отговор
    А в Черно море има повече военни кораби отколкото пътнически. Бойко БорисОФф не можа да си изпълни обещанието. Сега ше го духнем. НЕ гласувайте за мракобеснаическата партия ГЕРБ !
  • 20 хмм

    15 4 Отговор
    Бай Ганьо кади с 20 годишния дизелов таралясник из целия град и не го интетесува че трови околните. Проверка на изгорелите газове и жестоки глоби. Който на прегледа не покрива нормите се спира от движение.
  • 21 Атомен Козлодуй

    14 5 Отговор
    Житието определя битието. Щом живееш в София, ще движиш като софиянец-с автомобили до работа, на Витоша, на дискотека.А после до село, че килера вече е празен откъм буркани с зимнина. Срам ще е, ако някой тежкар с две семейни коли ходи на работа с трамвая или с автобуса. И новопристигналите в столицата, търсещи препитание и по-добър живот, прихващат от такова поведение. Едно нещо е сигурно, ние-провинциалистите от полето, не умираме от желание да живеем в Софето.

    Коментиран от #32

  • 22 пенсионер

    9 4 Отговор
    Живея в Пловдив. Панелка на пет етажа с три входа по 15 апартамента. Блока построен много отдавна на местата на собственици и всички се познавахме. На паркинга построен заедно с блока и от тогава забравен и от бога в момента спират три Хаскиовски , Смолянска , Кърдажалийсака и две Пазарджишки бараки.
  • 23 1234

    18 1 Отговор
    Еми,то не може една трета от България да е в София!Правителството да започне да инвестира и в другите градове,за да може хората да работят и в тях.
  • 24 Нали харесвате

    6 5 Отговор
    Все други държави, затова като в Сингапур -без гараж , няма кола, или като в Норвегия-кооуваш кола и плащаш почти още една като данък на държавата.Виена-няма паркиране в центъра.Стокхолм, няма влизане в центъра без да си си платил ужасно високата такса, нищо ,че живееш там и т.н.

    Коментиран от #26

  • 25 За българина

    8 4 Отговор
    колата е свещено животно. Може къщурката му да е пред разпад, може да живее в 60 годишна панелка, но джипа или бе ем ве то ще е пред блока.
  • 26 Ами да почнем

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Нали харесвате":

    първо от доходите, а после поробването! Не мислийш ли? А? Как пък всички се вглеждате в глоби, такси, цени, а не мислите в колко пъти взимат повече! Логика на робско мислещи хора! Не се борите за правата, а за поробването!
  • 27 Гост

    3 2 Отговор
    Хората имат пари.Като се погледне какви коли се карат и ти става ясно за какво е така.Отделно от тези 660 на 1000 души сигурно 300 коли са си закотвени в междублоковите пространства и пускат корени.Друг проблем е липла на градски транспорт в новите квартали на София.
  • 28 Софиянец

    7 2 Отговор
    Проблемът е че няма къде да се паркира. Аз като се прибера обикалям средно по час до два и малко ми е рекорда. Трагедията е пълна и на никой не му прави впечатление!
  • 29 сила

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    СОФИЯ Е ГРАД ЗА МАКСИМУМ 500 000 ЧОВЕКА....НЕ ПОВЕЧЕ
  • 30 Васил

    3 3 Отговор
    Нали работодателите искаха да идват от провинцията да им бачкат за без пари а сега реват че са много автомобилите.
  • 31 Пурко

    4 3 Отговор
    Правете разлика уважаеми статистици! Това не са автомобили, а морги за скрап в движение!
  • 32 Знайко

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Атомен Козлодуй":

    Градския транспорт в София не се ползва не поради гъзария, а защото е неудобен. Най-вече е неудобно купуването на еднодневна карта. Как да пътувам с градски транспорт в София. Налага ми се да го ползвам рядко 5-7 пъти месечно и ми е неизгодно да си купувам месечна карта. Има автобусна спирка пред блока ми. Обаче нямам карта, най-близкото място където мога да си купя "карта"/билет/ за градски транспорт е на 15 мипути пеша. Т.е. Ако реша да ходя някъде с градски транспорт трябва да изляза около половин час по-рано и да ходя 15 минути пеша за да си купя карта. После трябва да ходя още 5-10 минути до спирката, която ще ми свърши работа. И да пътувам още по-малко един час с градски транспорт. Общо цялото отделено време за пътуване е около 2 часа. А ако има повече прекачвания примерно за да стигна от Студентски град до Красно село и обратно ми отнема 3 часа. А ако ползвам колата времето е около час. От финансова гледна точка: карта за един ден ми е 4,50 лева, а бензина за 25 км ми също толкова - 5 лева.

    Коментиран от #34

  • 33 Знайко

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Тогава за":

    Колите са за предградията и селата. Където хората живеят в къщи и имат дворове/паркоместа/. В кварталите на мегаполисите с небостъргачите, за колите място е ограничено. Който живее във високи над 5-6 етажени небостъргачи. Да може да има кола само, ако има гараж или паркомясто.

    Коментиран от #35

  • 34 Атомен Козлодуй

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Знайко":

    Добре, но вие там в градския транспорт нямате ли билет, който да важи 1 час, без значение кой номер автобус ползвате? Каква е тази еднодневна карта-ами ако се налага само отиване някъде с автобус, без да се ползва за връщане пак автобус? Питам, защото съм провинциалист и в нашия град един билет за автобус важи 1 час. И още нещо....което е малко вероятно: ако с 5лв. бензин минаваш 25км.градско,при положение, че за тази сума слагаш 2,250л.гориво.....ще ти се поклоня. Стига само да не ме излъжеш, че караш кола 75к.с.,1,4 бензин, не ползваш отоплението зимата и си направил двигателя ти да гори 450гр бензин за един час на празен ход! Я разкажи....любопитно ми стана.

    Коментиран от #38

  • 35 Не драги!

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Знайко":

    Проблем не се решава, като отнемаш правата на хората! Проблема с липсата на паркоместа в София, ще се задълбочава заради корупцията налазила страната ни! Не може всяко празно местенце и детски площадки да се застрояват и да чакаш да има паркоместа! Не може да се дава право на строеж, без необходимите паркоместа! И куп още подобни неща! И твоето решение, града без коли, но корупцията, презастрояването, да стоят! Значи отнемаш нечие право, а главният причинител на проблемите го оставаш да продължи да си дерибейства! Всеки път се учудвам, че поради задълбочено мислене, хората си мислят, че решават основният проблем като гонят следствието, а не причините! И са готови всеки път да се разделят с част от свободата си!
  • 36 Па така е

    1 0 Отговор
    Аз и булката имаме четири коли и два мотора. Имаме си законни гаражи където си ги държим и ни дреме на шмайзера.

    Коментиран от #37

  • 37 Мюмюн

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Па така е":

    Па ти си богат ва...я дай адрес довечера с двама-трима мои бабаити да та посетим ва. Без да на осетиш, че свием три от колите ти и единия матор ва. За кво са ти толкоз много ва?
  • 38 винкел

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Атомен Козлодуй":

    Зависи от къде до къде пътуваш,може да се наложи да смениш три превозни средства и три на връщане излиза по-скъпо отколкото с кола.
    А пък когато си с кола си по-изолиран и по-малък риска да се заразиш.За паркирането няма смисъл да говориме.
  • 39 сноу

    1 0 Отговор
    Хм.м..то да е само София ...А Пловдив ,Варна ,Русе и всички градове и градчета са задънени от барутници ,всеки келеш и още толкова кифлета дуят бърни в скъпи и прескъпи коли...Паркинзи препълнени ,улици нямат пресичане, от булеварди отляво и дясно е останало лента само за триколка...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове