28 Февруари, 2021 08:31 7 336 79

Любчо Георгиевски: Скопие да приеме историческата истина, а София - действителността

  • любчо георгиевски-
  • вмро-дпмне-
  • предложение

Проект за разрешаване на българо-македонския спор на бившия македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ

Любчо Георгиевски: Скопие да приеме историческата истина, а София - действителността - 1
Снимка: БГНЕС

Македония да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония и че не подкрепя организации, които искат македонски малцинства. Българският парламент да приеме декларация, в която ще се казва, че термините македонска нация и македонски език се отнасят само за нацията и езика, създадени след 1944 г.

Да се определят още 10 или 15 събития, които са общи без много големи текстове и обяснения. Македонските учебници да бъдат изчистени от обидите към българите. Македония да признае избиването и преследването на македонските българи след 1945г. Публично да съобщим, че Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров и стотици други са били учители на Българската Екзархия.

Това се казва в проект за разрешаване на българо-македонския спор на бившия македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски, цитирани от БГНЕС.

Ето пълния текст на предложението:

От известно време насам виждам как българо-македонските отношения отиват към задънена улица, а оттам и към нова ескалация на всички нива, което може да доведе до дългогодишна омраза между двата народа. Поради тази причина правя следното предложение – един вид пътна карта или план за действие за изход от ситуацията. Обикновено на тази тема пиша и говоря като читател на историята, но този път предложението ми има политическо-дипломатически смисъл.

1. Северна Македония да даде гаранции, че няма никакви претенции към Източна Македония. Да съобщи, че в наименованието Северна Македония не влиза Източна Македония. Като погледнем от Скопие Пиринска Македония винаги е била на изток от нас.

2. Северна Македония да даде гаранции, най-вероятно за 6-ти пореден път, на три пъти спрямо Гърция и за трети път специално за България, че като държава с нищо и по никакъв начин няма да подпомага и подкрепя организации, които търсят македонско малцинство в съседна България.

3. Българският парламент да приеме декларация, в която ще се казва, че термините македонска нация и македонски език се отнасят само за нацията и езика, създадени след 1944 г., и че България с нищо не приема тезите, че те са фалшиви и че подкрепя българската историография в защита на своята истина. (Тази теза в България може би ще бъде възприета като политическа игра, но това не е така, аз предлагам нещо, което е част от сръбската стратегия как те разрешават техните проблеми. Именно точно Сърбия има същия проблем с хърватския език, с босненската и черногорската нация и езици, та дори и с македонската нация и език. Политически Сърбия е признала четирите нации и езици, включително и на собствената си територия. И хърватският, и черногорският, и босненският, и македонският са служебни езици в няколко сръбски общини. Но сръбската наука и историография, както и лингвистика не признават този факт и всекидневно водят борба с аргументи. Същата история е и с Македония. Политиците дават максимална подкрепа на македонската нация и език, но в същото време всяка година при тях излизат от печат книги, в които се твърди, че Македония всъщност е Стара Сърбия, как са освободили Македония по време на Балканските войни. Излизат книги за сръбските манастири и черкви от Средновековието, а изглежда, че не са малко. Да не споменавам за Сръбската православна църква, за която ние сме чисти сърби, а изглежда, че БПЦ подкрепя тези им намерения.)

4. Съвместната историческа комисия трябва да промени малко стратегията си:

– Да обявим и петте вече потвърдени личности плюс Делчев като общи, без да влизаме в подробности. И също така и Григор Пърличев, за когото първо се договорихме и след това българската страна се оттегли;

– Да се определят още 10 или 15 събития, които са общи без много големи текстове и обяснения, и да започнем да празнуваме заедно. Може и 115, но тогава политиците ще трябва да ходят от тържество на тържество;

– Българската страна да изготви по най-бързия начин списък с писанията в македонските учебници, които са обидни за тях и те да бъдат изтрити бързо без никаква дискусия;

– Да се създаде нова специална комисия, която по най-бързия начин да разкрие преследването и убийствата на македонците с българско национално съзнание. Според български източници става дума за 30 000 убити и 120 000 малтретирани. Но и 1200 да са демокрацията трябва да го обяви;

– Македонската страна да бъде задължена във всички исторически книги, независимо дали са издадени от държавата или частен издател, да дава правилния превод, особено там, където писателите са писали македонци или българи. Всяка фалшификация трябва да бъде финансово санкционирана;

– Македонска историография да коригира и даде истинските имена на институциите, например Народната федерална партия;

– Македонската историография да попълни важните биографични моменти от живота на големите личности. Например не е маловажен фактът, че ние крием, че Гоце, Даме, Гьорче и стотици други са били учители на Българската Екзархия;

– И накрая имам предложение, с което можем да решим проблема с езика. Македонската страна да признае, че цялото македонско възраждане се е опитало да създаде общ език с българския, но въз основа на македонските диалекти, но българската интелигенция поради късогледство е кодифицирала езика си само на базата на северозападните диалекти, които са проправили пътя за македонския езиков сепаратизъм, а на сръбските лингвисти това е дало основание да твърдят, че шопските говори в България са сръбски език. Официалната азбука и език на всички македонски организации през османския период са българският език и азбука. Това са лесно проверими факти. А българската страна да приеме, че това е добър подход за приключване на езиковия въпрос.

5. Инфраструктурни въпроси. Македонската страна да даде на концесия железопътната линия на българските железници с изчислена допълнителна печалба за нейното доизграждане. Българската страна да изгради пътищата до граничния пункт Клепало, който в продължение на 20 години има както път, така и гранична сграда, и до граничния пункт “Черна скала”, където пътят между Делчево и Кюстендил беше изграден, но с времето се унищожи.

Македонската страна като подарък към България да изгради втора лента на пътя Делчево – Благоевград, където хората чакат с часове на всеки празник.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 52 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д'мин

    126 8 Отговор
    Май това е най-правилното решение!

    Коментиран от #9

  • 2 Казах Аз

    62 58 Отговор
    Македонците са утайката на Българският Народ.

    Коментиран от #33

  • 3 Си ган

    135 5 Отговор
    Най-после едно разумно предложение!!
  • 4 Изключително

    93 14 Отговор
    разумно и добронамерено ! За съжаление "спорът" се превърна в разменна монета предизборно , стар трик на т. нар. "патриоти"!

    Коментиран от #12

  • 5 Дългият

    96 5 Отговор
    Подкрепям с двете ръце...значи можело....Предложението е справедливо.както казахме.рано или късно ще клекнат,защото те са големите губещи от една страна и от друга...такава е историческата истина..
  • 6 Има някакъв резон

    80 6 Отговор
    Но трябва внимателно да се проверят детайлите. В тях е ключа. Мноооого са хлъзгави людете по поречието на Вардар. Само да не вземат Курнела,Славчо и Доган след изборите да клекнат на бракята. Зер те ще ни управляват след април.
  • 7 Мимч

    64 5 Отговор
    Един наистина точен и разумен коментар,отговарящ на съвремените неща.Това е разумно и може да се приеме,ако макетата го предложат,но се съмнявам,че ще стане.Все пак,а дано....
  • 8 Щерев

    42 3 Отговор
    Ние,действителността сме я приели.Безразлично ми е дали са македонци,мексиканци,патагонци или марсианци.....а може би ще са албанци.
  • 9 среднощен

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "Д'мин":

    Да, това е "най-правилното решение" ако целта на Северна Македония е влизане в ЕС. Дали влизането в ЕС е правилна посока за развитие на СМ е друг въпрос. ЕС след Брекзит и "затварянето заради пандемията" е на път да се промени неузнаваемо - няма да има "свободно придвижване"... Ще останат обаче натискът върху страните членки за приемане на решения като - "мигрантите", "Истанбулската конвенция" и др. такива... Македония ще бъде "обезкървна" от към млади човешки ресурси и натоварена с "корпоративни тежести"... На този етап ЕС като цел за развитието на Северна Македония изглежда разума цел, иначе Албания ще предяви претенции относно "мюсюлманското население", което вече съвсем не е малцинство там... Зад Албания е Турция - така че македонците нямат кой знае какъв избор... Или поне така изглежда..?

    Коментиран от #13

  • 10 8888

    47 3 Отговор
    Лубчо Георгиевски, БРАВО! Синът ми се казва Любо, но е тъжно, че се налага да има две Българии
  • 11 NEWМаке

    37 1 Отговор
    Що и трябваше на най-малката държава да е велика? То не бяха наследници на велики хора, че чак и до луната стигнаха. Изглежда макетата/сърбомани са по-прости от най-простите българи. На техните приказки не бива да им се вярва, оти не знае какво ще им наредат големите "приятелите". Те обичат като нас да са наведени и близачи на "големия брат".
  • 12 София

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "Изключително":

    Доста сте прави защото така наречените "патриоти" нямат друга програма да предложат на Бг народ само обиди, улични думи и тн не към Турция, Гърция, Румъния и Сърбия ами към Македония... Пълни смешници!!!

    Коментиран от #15

  • 13 среднощен

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    "...Македония ще бъде "обезкървена"..."
  • 14 Браво

    35 2 Отговор
    Най-после един умен и правдив човек в тая Северна а Македония. Истината е една, не са две, за да се краде.

    Коментиран от #50

  • 15 Всички

    15 8 Отговор

    До коментар #12 от "София":

    бяхме свидетели на грозниия им сценарий преди няколко години на границата , когато блъскаха и вдигнаха ЗАПОВЕДНИЧЕСКИ от тревата отрудените стари , поседнали да починат ! Дори TV екип предаване позора ! Ииии , голяма част от лековерни българските граждани гласуваха за тая "патриотична" уловка !
  • 16 Само питам

    35 6 Отговор
    Какво като Даме, Гьорче и др.са учители на Българската екзархия? За БЮРМаджиите са си македонци,работели в българска фирма.Да си кажат: Те са българи.А Самуил,а Климент Охридски? Там е разковничето.Отново прах в очите на хората.И какъв е този подарък от СМ за България? Път до българската граница ,вероятно с европари,а разрушената от тях железница ние да им направим.Че ние оправихме нашето БДЖ сега да мислиме и за тяхното.Но ще има УСВОЯВАНЕ и затова нашите ще клекнат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Спас безделника

    39 0 Отговор
    ЛЮБЧО, ТИ СИ ПОЛИТИК, ЗНАЕШ НЕЩАТА ОТВЪТРЕ И Е ДОБРА ТВОЯТА ИДЕЯ, НО...ДОНЯКЪДЕ И ЩЕ ТИ ОБЯСНЯ ЗАЩО. АКО НЕ СЕ ИЗЧИСТЯТ ПРОБЛЕМИТЕ ДОКРАЙ, ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ РЕЦИДИВ. ТО Е КАТО РАНА, КОЯТО ПОЧВА ДА ГРАНЯСВА - РЕЖЕ СЕ ДО ЧИСТО. СЪРБИТЕ ТЕПЪРВА ЩЕ ИМАТ ПРОБЛЕМИ И С ХЪРВАТИЯ И БОСНА И ХЕРЦЕГ АМА НЕ ГО ЗНАЯТ. ДА ТЕ ПИТАМ НЕЩО ПО ДРЕБНО: ЗАЩО ТВОЯТ НАСЛЕДНИК В ПАРТИЯТА РИСТЕ МИЦКОВСКИ СЕ ПЕНИ ТОЛКОВА? СТАВА СМЕШЕН И САМО ИЗЛАГА ЖЕНА СИ. ТИ, КАТО ГО ВИДИШ, МУ КАЖИ СТАРАТА (ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО) БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА: "ОТ КЪДЕТО Е ЖЕНАТА, ОТ ТАМ Е РОДАТА!" А ТОЙ НЕКА СЕ ОПИТА ДА КАЖЕ НА ТЪЩАТА, ЧЕ Е КУУЧКА И ЧЕ ДВЕТЕ И ДЪЩЕРИ СА ОТ РАЗЛИЧНИ МЪЖЕ! СЪВСЕМ ЩЕ СЕ ОШАШАВИ! ГОРКИЯТ РИСТЕ!
  • 19 Петричанин

    44 2 Отговор
    Сега разбирам,че СМ има претенции към наши територии.И по точно Петрич,Сандански и Благоевград.Ужас.Никога,ама никога,моите прадеди,не са били македонци.Тук в тези градове е имало и ще има само Българи.Ако СМ има претенции,да идват.Чакаме ви.
  • 20 Заю Баю

    21 3 Отговор
    Скопски читак: Е, те тая нема да стане! Язи съм агент на Белград.
  • 21 Аз.....

    30 2 Отговор
    "Публично да съобщим, че Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров и стотици други са били учители на Българската Екзархия"
    Не веждам нищо разумно!Въпросните личности , на които окавам ПОЧЕТ СА БЪЛГАРИ !!! БОРИЛ СА СЕ ЗА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ И БЪЛГАРИ С Българско самосъзнание!!!! Мова е област Македония.Утре и Трънчани ако поискат ще сътворят същото?
    Предварително си извинявам се за сравнението.
  • 22 Българин

    12 10 Отговор
    Разумно, правилно добронамерено решение на господин Любчо Георгиевски!
    Не виждам и възможност за задни вратички. 🤔 Щатско-турските подлоги в София да спрат предизборните си игрички с антимакедонски "патриотизъм"!

    Коментиран от #36

  • 23 охрид варна

    24 3 Отговор
    Нека се чуе и мнението на българските експерти, защото това е много сложен въпрос, в гръцкият договор всичко е уточнено до най-малките подробности например, иначе като платформа, за прогрес в преговорите ми се струва подходяща. Това е първото разумно становище, от тяхна страна май.
  • 24 АНОНИМЕН

    23 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Да не споменавам за Сръбската православна църква, за която ние сме чисти сърби, а изглежда, че БПЦ подкрепя тези им намерения.

    АКО БЪЛГАРСКАТА ПРОВОСЛАВНА ЦЪРКВА ВЪРТИ НОМЕРА ИЗОТЗАДЗЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ И ПРИКЛЯКА НА СЪРБИТЕ ПОРАДИ СИЛНОТО ВЛИЯНИЕ НА РУСКАТА ПАТРИАРШИЯ - КАКВО ?!
  • 25 Присмехулник

    34 1 Отговор
    Георгиевки предложение то е хубаво,но на пръв прочи...Груев,Делчев,Гьорче....са били учители от Бълг.Екзархия....пак шикалкавене,пак недомлъвки.С едно изречение..те са били българи.Точка.
  • 26 Аз.....

    18 1 Отговор
    Александър Николов Протогеров с Атанас Гоцев,
    Иван (Ване) Коцев Параспуров,Емануил (Мане) Спиров Развигоров и т.н. и те са преди 1944г.
    Май Макето ги е ЗБОРАВИЛ.
  • 27 Скорпи

    24 0 Отговор
    Предложението не е лошо,все пак да не забравяме че Геогриевски има БГ паспорт,който е признал българските си корени...Скорпи
  • 28 джаич

    3 17 Отговор
    Напълно съм съгласен с мнението на Люпчо , това е самата истина . Но казано от политически труп и компроментирана личност - велик бугараш во Македония нема да хване декиш , мора големиот брат од Соединетите Амерички Држави да му го изпере малце имиджот па тогаш ке видиме , што ке праиме ?
  • 29 СОФИЯ

    14 1 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ да си гледа в канчето
  • 30 РАДИО ЕЛТО

    20 0 Отговор
    да живее БЪЛГАРИЯ✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌
  • 31 Фактъ

    11 3 Отговор
    И още ! Македонците да започнат да използват вода и сапун !
  • 32 Шоп от Сердика градъ

    22 0 Отговор
    Само за статистиката:
    1.Гоце Делчев е : ГЕОРГИ НИКОЛОВ ДЕЛЧЕВ-ГОЦЕ,също като ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ-ЛЕВСКИ.
    2.Дамр Груев е: ДАМЯН ЙОВАНОВ ГРУЕВ- ДАМЕ.
    Защо го казвам това, важно е в нашата лексика да ползваме истинските имена на тези Велики и достойни Българи.
    Нека сега СЕВРНОМАКЕДОНЦИТЕ да погледнат в техните мъжки имена, колко от тях се казват: ГЕОРГИ,ДАМЯН,САМУИЛ !?!??!
    Друго, преди 3/4 години в Белград смениха името на булевард Гоце Делчев, защото същият е Български терорист/според тях/ борил се за откъсването на 'Южна Сърбия'от Сърбия !?!!??
    Г-н Георгиевски , предлага неща разумни. Истерията в РСМ, трябва да спре и да разберат едно, истината не вреди на тяхната държава. Както Германия-Австрия или Гърция-Кипър !
  • 33 Софиянец

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Казах Аз":

    Вероятно искаш да кажеш сърбомакедонците. Реално тези които са съхранили българското си самосъзнание са няколко пъти по българи от всички нас. Ние като държава трябва да се ръководим от техните желания.
  • 34 ВМРО-ДПМНЕ

    19 0 Отговор
    Сегашният шеф на ВМРО-ДПМНЕ най яростният българофоб е женен за българка. Това обяснява нещата.
  • 35 Кси

    16 4 Отговор
    България е приела действителността 1991г когато признава държавата Македония, а историята е такава каквато е, не търпи интерпретации, както се опитват да правят историчарите македонисти-сърбомани-удба

    Коментиран от #38

  • 36 Софиянец

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Ето за тези небългари говоря! Не може рассия да е разделила България а нашите велики вождове от БКП да са отрекли великобългарският шовинизъм, а ти днешно време да плещиш глупости че видиш ли американците били виновни. Та така македонците с българско съзнание са сто пъти по българи от всеки един шумкар с каскет писал се българин!!

    Коментиран от #40

  • 37 8888

    11 0 Отговор
    И как да я наричаме?? ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Шоп от Сердика градъ

    11 0 Отговор
    Само да добавя:
    Австрийците говорят немски и имат обща история Германия/Бавария,Саксония,Прусия,Австрия/
    > Но, това не ги прави по малко Австрийци
    Сега Македонците в момента говорят Български и имат обща история с България/ Мизия,Добруджа,Тракия,Шопско, Македония/ > Но това не ги прави по малко Македонци.
    Според мен това предлага г-н Георгиевски.За което чест и почитсния.
    П.П.
    В Австрия може да има Немци, но, Германия няма Австрийци.
    Пожелавам на Северняците, нека силата бъде с тях!
  • 40 8888

    15 6 Отговор

    До коментар #36 от "Софиянец":

    Ако не беше Русия нямаше сега да има България, както няма Кюрдистан! Да, с малко са ни прецакали, но безплатен обяд няма!
    Обичам руския народ! Най изтрадалия народ

    Коментиран от #43, #44

  • 41 София мамо София

    20 1 Отговор
    Само още 5 години ако ги задържиме макетата да не влизат в ЕС ще си изкарат всички български паспорти мисля че ще бъде достатъчно да ги интегрираме!!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 6788

    7 3 Отговор

    До коментар #40 от "8888":

    Е, така е, не сме случили на поробител, Русия винаги се е интересувала от проливите, това че се оказваме на пътя им, в резултат получаваме комунизъм
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ти луд ли си?

    5 6 Отговор

    До коментар #44 от "Софиянец":

    Потърси помощ
  • 47 Банг-банг

    9 0 Отговор
    Все пак това е предложение ,което трябва да се обмисли и от наша страна. Не е лошо и с малки поправки може да се приеме. 4646
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Шоп от Сердика градъ

    7 7 Отговор

    До коментар #44 от "Софиянец":

    На 100% съм съгласен с теб !
    Русофил значи родоотстъпник и предател. Васил Иванов Кунчев, Христо Ботьов Петков и повечето Български Титани са били Русофоби. За това Стефан Стамболов е велик Българин опитал се да спази заветите на изброените по горе. Посечен от предатели Русофили!
    П.П.
    Цитирам Христо Ботев, по смисъл: ПРОКЛЕТ ДА Е ДЕНВ КОГАТО РУСКИ КРАК СТЪПИ В НАШЕТО ОТЕЧЕСТВОТО!
  • 52 българин

    7 1 Отговор
    И този не е добре с главата - "Македония да признае избиването и преследването на македонските българи след 1945г.", няма македонски българи бе абдал, има БЪЛГАРИ живеещи в географския район Македония и "Мaкeдoния дa дaдe гaрaнции, чe нямa прeтeнции към Пиринcкa Мaкeдoния", какви претенции на Македония към Пиринска Македония, бе гламсалак, Пиринска македония е част от областта Македония, "и чe нe пoдкрeпя oргaнизaции, кoитo иcкaт мaкeдoнcки мaлцинcтвa." и как така, нали подкрепя новопризната държава, която сама по себе си е едно македонско малцинство?! "Бългaрcкият пaрлaмeнт дa приeмe дeклaрaция, в кoятo щe ce кaзвa, чe тeрминитe мaкeдoнcкa нaция и мaкeдoнcки eзик ce oтнacят caмo зa нaциятa и eзикa, cъздaдeни cлeд 1944 г.", пореден абсурд и от къде дойде тази нация барабар с езика, не са извънземни, нито праисторически, а и Коминтерна е правил доста гадости, но да сътвори цяла нация и езика й и сатрапа сталин не е могъл. Стига вече пич масали, както е тръгнало не в Европа, а в Евроазия ще се премести част от Балканите, мечтата на Кремъл.
  • 53 Извършителят

    11 1 Отговор
    Пиринска Македония? Какво е това? Източна Македония? Абе не ме занимавай с глупости, бе момче! Ако нашите комуняги, дето ни управляват, живеят в 1945 г., македостващите са още няколко века назад. Това, ши ба ня ко, е Благоевградска област!!!
  • 54 Извършителят

    11 1 Отговор

    До коментар #45 от "И още нещо":

    Българско мнозинство. Ето това е проблема. Да се дадат права на мнозинството, означава да се самоликвидира държавицата на върхушката, която ги управлява в условия на Тъмните векове.
  • 55 иво

    10 1 Отговор
    Не му вярвам и думичка на тоя. Какво значи общи герои. Трябва ясно да се каже че това са българи. А обща история до 1945 година е история на един народ - български. Никакво отстъпление от истината.
  • 56 любчо

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "маке":

    Айде вземете се и се обичайте , правете секс , а не се карайте . Да живее любовта и българо - македонската дружба !
  • 57 Макекон

    11 0 Отговор

    До коментар #48 от "Македон":

    Ти пази Тетово да не избега.А с българските пасоши си гледайте Пирина на воля.Може и Беласица да разгледаш.
  • 58 Гоце и другите

    15 0 Отговор
    Не са учители на Българската Екзархия, а са български учители в Българска Екзархия. Пак под вола теле търсите, уважаеми БЮРМ, УДБ, неосъзнати българи и др. там както се наричате! Срам нямате!!!
  • 59 Ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #49 от "Македон":

    Маке Буцефалски,още в коридора не сме те пуснали ,а ти върху масата се качи.Я си седете у бюрмаджийско и чекайте албанците да влезнат в ЕС.После ще кажете,че сте рода със Скендербеки Енвер ходжа и те ще ви вкарат в Европарламента.Ние не бързаме за никъде.
  • 60 Шоп от Сердика градъ

    11 1 Отговор

    До коментар #49 от "Македон":

    Македон ли си , Макарон ли си, не знам, ама ке ти кажа нещо, кога твойте бракя Сърбите признат Шумадийско малцинство и обяват Дека Сръбите от Република Сръбска во Босна са друг народ до собствен индинитет.Още същит ден ке признаем Севрномакедонскиот индинитет.Ме разбра?!?!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Шоп от Сердика градъ

    7 1 Отговор

    До коментар #61 от "джаич":

    Джайч, а каква войска се е сражавала на Косово поле, кой с кой и кой против кой ?!?!
    :-)
    Ама прави и честно без Московски алабалистики
  • 63 Нещо смислено

    7 0 Отговор
    предлага г-н Георгиевски. Може и да не е идеалното решение, но е щонкретно. Българските власти трябва по същия начин да конкретизират българската позиция и най.важното да я обявят на обществеността. Сега има информационно затъмнение и недостатъчно ясни цели.

    Коментиран от #67

  • 64 Ами Ако

    6 0 Отговор
    Къпан македонец = Чист българин
  • 65 свиреп червей

    6 1 Отговор
    Имам въпрос ! Прави впечатление , че БРАТЯТА македоносеверняци , обичат да казват , че почти всички велики хора са техни или с тяхно потекло. Защо тогава не проявяват такова желание и към......БОРИСОВ например ? Да не се съмняват в неговата гениалност , божественост и капацитет ?
  • 66 Кди

    7 0 Отговор

    До коментар #48 от "Македон":

    Те и гърците си я искат цела, а аланкоолу, какво ще кажеш
  • 67 Кси

    7 1 Отговор

    До коментар #63 от "Нещо смислено":

    Той Георгиевски е прав, ами кой го чува, Македония се управлява от сърбомани-удба, даже сърбите им пречат умишлено на взаимоотношенията с България, показателно е държанието на заев, той с един акъл ляга, с друг става, сърбоманите го насвият и той взема обратен завой, сърбите не допускат сближаване с БГ, те малко се доближат, ония веднага ги дръпнат назад, аха да допуснат български медии, те въвеждат сръбски език и сръбски културен център, до вчера им е бил задължителен и пълно сръбско влияние, и това е така за всяка тяхна стъпка към България, веднага следва обратно връщане към чорбаджиите им сърбомани, е как да се европеизират, ами не им позволяват
  • 68 Кси

    6 1 Отговор

    До коментар #61 от "джаич":

    Връщаш лентата назад, от международните извори да напишем година по година, факт е, че сърбите нямат спечелена война с българите, даже в Балканските войни с протекцията на австро-унгария ги има днес на географската карта, но идва видов ден, сега са се свили до реалните си граници на сръбския санджак, хак им е косово, заради всичките мръсотия, които са правили спрямо България, и днес продължават да пречат на Македония, те са в основата за лошите взаимоотношения/не че толкова не искат/, а сърбомани удба ги управляват и държат
  • 69 винкел

    7 1 Отговор
    БЪЛГАРСКАТА СТРАНА ТРЯБВА ДА ДАДЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО А НЕ МАКЕТАТА.ТЕ ЧАКАТ ПРЕД ВРАТАТА НА ЕВРОПА А НЕ НИЕ!
  • 70 Кси

    9 1 Отговор

    До коментар #61 от "джаич":

    Сръбския санджак е кралство благодарение на женитбата на Стефан Душан с българката Елена сестра на български цар, след смъртта му управлявала в Сяр, единствената жена с такъв статут се оказва тази българка, самочувствие имате сърбите, но без покритие, нито сте войни, нито сте имали държава на 3 морета, само интриги, лицемерие и подарени земи от великите сили, поради съглашателства, но днес нещата си идват на мястото
  • 71 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    МАКЕДОНСКИ ХРАНИТЕЛЕН МАГАЗАН В ГРАДА МИ ПЕРНИК И В ОЩЕ ЧЕТИРИ ГРАДА В БЪЛГАРИЯ --- КОЙ ПОДПИСА РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ?????
  • 72 Кси

    7 2 Отговор

    До коментар #61 от "джаич":

    При косово през Балканските войни, българска войска-366 000, сърби-190 000, гърци-120 000, черногорци 36 000, сравнявай кой е най-голям принос за отблъскване на османската империя, винаги чакате на България, тъй е и при Одрин, докато българската войска изнася нападението по главната линия на войната, сърби и гърци ни нападате в гръб и анексирате Македония, подли мишоци, всичко се връща
  • 73 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    Е-е-х ЛюПчо..... зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия.
    .............Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България.
  • 74 Кси

    7 1 Отговор
    Джаич, сърбите винаги сте имали ГРОЗНО отношение към България, но както се казва в народното творчество "на всяко прасе му идва коледа", и днес сте застанали между Македония и България и пречите, всячески, вижда се с "просто око"
  • 75 ФАРАОН

    3 1 Отговор
    АЗ ЗА "ПИРИНСКА" МАКЕДОНИЯ НЕ СЪМ ЧУВАЛ.
    НЕ Е ЛИ НЕЩО КАТО РУСКО ГРУХТЯЩ "УКРАИНЕЦ" ? :)
  • 76 Eхххххх

    5 1 Отговор
    Сърбите няа до позволят стопляне на отношенията между Майка България и огрочето й Македония,изтръгнато от Великите сили и попаднало под робства и ужаси....Сърбите са готови и на убийства за техните цели и в Македония го знаят това.Но ние не трябва да отстъпваме от Истината.защото има Бог и един ден всеки ще е съден и ще плаща
  • 77 АНОНИМЕН

    2 1 Отговор
    Два стари поста:
    1.Интeрecнo e кoгa щe ce измъкнaт брaтятa-cъceди oт "Cтoкхoлмcкия cиндрoм"/Отвлечените, битите и е++++ните се влюбват в тези, които са ги отвлекли, били и .......! И cтaвaт кaтo тях!/?! Щe ocъзнaят и и щe приeмaт ли, чe и ниe и тe cмe рeзултaт oт пoлитикaтa:"Рaздeляй и влaдeй" нa Вeликитe cили!? Щe cи припoзнaят ли убийcтвaтa, зaтвoритe и кoнцлaгeритe зa бългaритe oткaзaли дa ce пишaт мaкeдoнци cлeд 1944 гoдинa!? Щoтo нe e възмoжнo кaтo ce рaзмиришeш вce някoй друг дa ти e нaпълнил гaщитe?!
    2.Дa припoмня, чe нa тия "пачи яйца" ни насадиха в Берлин! В Сан Стефано се определиха териториите населявани от българи! В Берлин ни разпарчетосаха на княжество васално на Турция, Източна Румелия - автономия в Турция и Македония изцяло
    под Турско! Великите сили Франция, Велика Британия, Русия и Австроунгария не са искали голяма и силна БЪЛГАРСКА държава /
    дa нe зaбрaвим, чe прусака Биcмaрк e нaпрaвил кaквoтo трябвa зa дa НE влязaт прeз 1878 гoдинa oтрядитe нa гeн.Гуркo прeз
    Ocoгoвcкaтa плaнинa в Мaкeдoнcкo и дa ocвoбoдят и бългaритe в тaзи мнoгocтрaдaлнa зeмя/! Пo cъщoтo врeмe прeз 1878 г. Aвcтрoунгaрия e нaлaпaлa Бocнa и Хeрцeгoвинa! Факт е, че през Балканската война говедото Фердинанд искало да влезе на бял кон в Цариград и Солун! Факт е, че cлeд Първaтa cвeтoвнa вoйнa, кoгaтo в Ньoй дaвaт Бeлoмoрcкa Трaкия нa Турция и Гърция; Зaпaднитe пoкрaйнини и Вaрдaрcкa Мaкeдoния нa cърбитe и Дoбруджa нa Румънцитe - американците са ги предупреждавали: от т
  • 78 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    Продължение : американците са ги предупреждавали: от това ще има много проблеми в бъдеще! Заради тоя наш български сантимент Македония идват националните ни катастрофи! Да станем съюзници с германците защото те и през 1910-12година и през 1939 година са ни обещавали Присъединяване на Македония и Беломорска Тракия! Два пъти една и съща грешка! А Бледската глупост на Георги Димитров е просто невероятна! Срещу отказ на Тито от репарации 25 000 000 щатски долара е продал всичко българско в Западните покрайнини и Македония! И досега нашите политици и историци са същото мазало!
  • 79 Браво

    1 0 Отговор
    Един умен човек, който репава със замах всички въпроси и проблеми на двете страни! Но и нашите и македонските тъпи глави няма да го направят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове