Last news in Fakti

28 Февруари, 2021 11:11 2 562 53

Дариткова: БСП не познава закона за внасяне на ваксини

  • даниела дариткова-
  • ваксини-
  • коментар-
  • русия-
  • пандемия-
  • коронавирус

Правителството подхожда гъвкаво към мерките

Дариткова: БСП не познава закона за внасяне на ваксини - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по здравеопазване е длъжна да разгледа проекта на депутатите от БСП и искането им България да внася и от руската ваксина "Спутник" и това ще се случи на редовното заседание в четвъртък. Това заяви пред Нова телевизия председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя коментира искането на левицата така: "Колегите от БСП поради системното си отсъствие в пленарна зала не успяха да се запознаят с правилника за организация и дейността на парламента, щом има внесен проект, ние сме длъжни да го разгледаме в комисията и да влезе в пленарна зала".

"Лобистко е настояването да се преговаря за една ваксина, в Русия има още две ваксини за утвърждаване по техните програми", контрира Дариткова. По думите ѝ, "е сериозно непознаване на действащото законодателство да се внесе такъв проект, тъй като при подобен вид продукти се налага система за безопасност от Европейската агенция по лекарствата".

Тя обясни подробно, че според член от закона се позволява да се наложи национална спешна процедура, но това става само в случаите, когато няма подобен продукт, а в случая аналогична на руската ваксина "Спутник" е тази на "Астра Зенека".

"Смятам, че много внимателно трябва да се прецизира подобно решение, защото текат разговори между Европейската агенция по лекарствата и руските производители, но не можем да задължим МС да приеме подобно решение, затова ще прецизираме текста на решение и се надявам колегите от БСП да го приемат", каза още Даниела Дариткова.

На въпроса склонно ли е правителството да води преговори за други руски ваксини, тя отговори, че "действащото законодателство в България и европейският регламент не позволяват на територията на страна-членка от ЕС да се водят преговори самостоятелно за национална процедура".

"Клауза в българския закон ни задължава да въвеждаме само такива препарати, утвърдени от Европейската агенция по лекарствата", добави председателят на ПГ на ГЕРБ. А как в Унгария са одобрили ваксината "Спутник", по думите ѝ, "вероятно имат законова процедура".

Дариткова отрече, че правителството преговаря с Италия за внос на руската ваксина Спутник, според информация в италиански медии.

"Не мога да приема, че МЗ или друга институция ще води подобни преговори при наличието на законовия регламент", каза тя.

Самата Даниела Дариткова не се е ваксинирала още, тъй като има антитела след прекарано заболяване и поради дефицита на ваксини предпочита да се ваксинират тези, които нямат такъв имунитет. Тя препоръчва ваксините, които Европейската агенция по лекарствата е утвърдила и които са достъпни за България.

По думите ѝ, в момента в страната има нарастване на случаите на заразени, но има свободни легла, капацитетът е достатъчен, за да се справим, натрупан е опит от предходната вълна и се очаква вече леките случаи да се лекуват извън болниците.

"Всички са свидетели, че правителството подхожда гъвкаво към мерките, в диалог с експертите и с представителите на всички засегнати бизнеси, мерките могат да забавят само разпространението, за да могат здравните власти да се справят, трябва да се връщаме обаче към нормалния си начин на живот, за да балансираме икономическата криза", добави Даниела Дариткова.

В заключение тя каза, че отново ще бъде водач на листата на ГЕРБ в Смолянска област.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядо курти от село пиперково

    73 2 Отговор
    Офффх тая по проста и ПКП аман от тия..

    Коментиран от #4, #44

  • 2 Само

    66 2 Отговор
    змии и гущери бълва другарката !
  • 3 Българка

    67 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Дариткова: БСП не познава закона за внасяне на ваксини"
    А ГЕРБ погазва всички закони и държавността. Свалете вожда от джипката, защото е против изборното законодателство с държавни пари да се прави предизборна агитация! ЦИК веднага да се намеси!
  • 4 Бойку шкафа

    37 1 Отговор

    До коментар #1 от "дядо курти от село пиперково":

    Ще ги разкарам елегантно и тая и пкп...ама след изборите...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 446хх

    54 2 Отговор
    А за Чехите и Унгарците е законно само за нас не е
  • 7 Майна

    47 2 Отговор
    АМА ,ПАТКО, ТИ КАКВО ЗНАЕШ ЗА ВАКСИНИТЕ....ТОВА НЕ СА ВАКСИНИ , А ГЕННИ ТЕРАПИИ, КОИТО ЩЕ НИ РАЗБОЛЕЯТ...МРЪСНИ ПАПАГАЛИ, ПРОПААНДА ЗА НЕМИСЛЕЩИ...
  • 8 студенокръвен

    46 2 Отговор
    като я видя тая гробарска змия и намразвам влечугите,да ма прощават!
  • 9 Българка

    49 2 Отговор
    Дариткова да не говори за лобизъм, защото тя е водач на най-лобиската група в НС! И да сведе поглед и признае, че ваксинационни планна управляващата шайка е пълен провал, както и всичко в здравната система!
  • 10 БАЙ Х@Й ‼

    46 2 Отговор
    Какво казва ПОЗНАВАЩАТА закона за случая в Правителствена болница ???? Злоупотреби за над 400'000 лв!!!! Кой поставя фалшифи диагнози, кой отчита фалшиви престои в болницата ? Кой подправя подписи в документацията ? ИЛИ ТОВА Е ЗАКОННО ????????

    Коментиран от #24

  • 11 Юда от Банкя

    2 7 Отговор
    "Не помниш, ама тука го бяха направили свинарник. Ние, за разлика от другите, не си затворихме църквите и манастирите. Как така на тези, които го направиха, душа им даде
  • 12 РЕАЛИСТ

    39 2 Отговор
    Дариткова е доказателство, какви същества се раждат в Помашко, като резултат от кръвосмешения. Чифтосват се все братовчеди и гените им се израждат. Една докторка преди години предложи, да има повече военни поделения там, та войниците да им подобрят генофонда.
  • 13 ВИЕ...

    32 1 Отговор
    ПОНЕЖЕ ВСИЧКО ЗНАЕТЕ (ОСОБЕНО БМБ) . ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ. НАЙ НАЙ НАЙ ЗА
    ЛОШИТЕ НЕЩА.
  • 14 Какъв

    40 2 Отговор
    е закона , ма ? Майката на евродепутатката Ева Майдел , другарката Паунова да внесе отричаната AstraZeneca с благословията на ЩАБ - а голословен и в услуга на правителството за пари и интереси !
  • 15 2loop

    37 1 Отговор
    Словенците си купиха от руската, който иска да си я слага, дадоха избор на хората
  • 16 Бай Георги

    32 2 Отговор
    На 04.04.21,ще те запозная със закона за изнасяне на депотати от греб.
  • 17 123

    30 1 Отговор
    Тоз парцал да млъкне
  • 18 ритната

    27 1 Отговор
    магарица...
  • 19 Стига

    20 1 Отговор
    Ти си срам за лекарското съсловие.Позорна калинка!
  • 20 народ

    16 2 Отговор
    Геберската простотия няма край....................
  • 21 ХАН КРУМ

    19 1 Отговор
    В АВСТРИЯ ,УНГАРИЯ ,ЧЕХИЯ, СЛОВАКИЯ ПОДОБЕН ДЕБАТ НЯМА.ТАМ ТЪРСЯТ ВАРИАНТИ, РЕШЕНИЯ ДА СЕ СПАСЯВАТ ХОРАТА,. У НАС ОСВЕН ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ТЪРПИМ НЕАДЕКВАТНИТЕ НИ УПРАВЛЯВАЩИ, ОБЪРКАНИТЕ ЕВРОЧИНОВНИЦИ ,ВСЯКА СУТРИН ОТ ЕКРАНИТЕ СЛУШАМЕ ТИРАДИТЕ НА ПРОВАЛЕНИ ПОЛИТИЦИ–ЛОБИСТИ.ЯВНО ХОРАТА СА ВИ ПОСЛЕДНА ГРИЖА И ВЪВ ВАШИТЕ СХЕМИ ЗА КРАДЕНЕ ТЕ НЕ СЕ ВПИСВАТ. ЗА ТОВА –ВЪН.
  • 22 Чичо

    18 1 Отговор
    Тая крава също не познава закона. Защото в него пише, ме ваксиниращият се трябва да има право на избор на ваксина! А единственият му избор сега е чии простотии са слуша! Затова пък тук изборът е богат - кеф ти Тулуп, кеф ти НОЩ, кеф ти един булюк измислени професори, кеф ти Ботокс, кеф ти тая кранта? Богатоооо...
  • 23 qwerty

    17 0 Отговор
    Дариткова да прочете презентацията на Доц. Г. Петрова,д.ф.н на тема: "Разрешаване на употребата на лекарства", публикувана на сайта на Фармацевтичен факултет при Медицински университет - София и тогава да плещи глупости.
  • 24 Цако Даков

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Всичко, което е в тяхна полза е законно. Ако е в техен ущърб е незаконно, популистко и лобистки.
  • 25 -----

    18 2 Отговор
    Даритковия тpaверс какво против има руската ваксина? Хората искат да имат избор. Руската ваксина може да е по-малкото зло.
  • 26 Васил

    13 1 Отговор
    Не познаваме законите ама за вас не важат
  • 27 Кси

    13 1 Отговор
    То и ние не познаваме закона, но защо по-малки държава са получили повече ваксини и си договарят извън ЕС, Унгария, Словения, нещо буди съмнения, защо се получава така!?
  • 28 Да я ритна ли даритковата ?

    13 1 Отговор
    Калинка до калинка,кофа до леген,подлога до парцал...Това е нашата шпиц команда за справяне с здравните проблеми на хората.Който има пари ще живее,а тези честните, трудолюбивите, съвестните,кучетата ги яли.Толератноста води народа към изчезване,остават само зверовете...

    Коментиран от #35

  • 29 шопендар

    3 7 Отговор
    комунистите не познават законите,не признават законите,пишат законите както им е угодно,тях закон не ги лови,и така от 09.09.1944 година та досега
  • 30 РЕАЛИСТ

    16 1 Отговор
    От муцуната и лъха омраза.Защо не се скриеш в Смолян и не се показваш.Вашта партия изгони 1 500 000 млади, талантливи и работливи българи в чужбина.Заразихте всички институции с некадърни и прости калинки.И пак ламтите за власт.МНОГО ЛОШИ ХОРА СЕ ОКАЗАХТЕ!
  • 31 пкп

    10 0 Отговор
    АБЕ ПАРЦАЛ Я СЕ СКРИЙ
  • 32 валерко

    8 0 Отговор
    БОКО ПРИБИРИ СИ ОРУСПИАТА ОТ ЗАВОЯ
  • 33 Павел Пенев

    9 1 Отговор
    В Чехия,Австрия,Унгария и още 30 страни също не познават закона на Дариткова но имат руска ваксина.
  • 34 МАФИЯ НА ББ

    8 1 Отговор
    ГЕРБЕР СКИ ЛЪЖЛИВ БОКЛУК!!!! В УНГАРИЯ, АВСТРИЯ, СЛОВЕНИЯ МОЖЕ НО В МАФИОТСКАТА ШАЙКА НЕМОЖЕ. ГЕРБ ПОДЛАГАТ НА ГЕНОЦИД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
  • 35 БГ МАФИЯ В МС

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да я ритна ли даритковата ?":

    Чешкият президент изпрати писмо до Путин с молба да предостави на родината му руската ваксина.
    Чешкият президент Милош Земан изпрати писмо до руския президент Владимир Путин с молба да предостави на родината му руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V".
    Милош Земан разкри за молбата си пред телевизионния канал CNN Prima.
    Той каза, че разчита на ранните доставки на това лекарство.
    "Ако съм информиран правилно, молбата ми ще бъде уважена", каза Земан.
    Според него ще се изисква сертифициране на "Спутник V". Политикът отбеляза, че не е задължително да се извършва от Европейската агенция по лекарствата.
    "За мен сертификат за употреба от Чешкия държавен институт за контрол на лекарствата би бил напълно достатъчен," мисли Милош Земан. А НАЩЕ ГЕРБЕРИ СА ОТРЕПКИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ.

    Коментиран от #37

  • 36 Факт

    6 0 Отговор
    Четете само:-"Народното събрание не може да задължи МС да започне преговири за нова ваксина..."!?Тези гербустани наистина си мислят,че Народното събрание е подчинено на Бацун.
  • 37 Кси

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "БГ МАФИЯ В МС":

    Написал си ПРЕЗИДЕНТ ги моли, а нашия с кампания се занимава
  • 38 Америкамеца

    3 0 Отговор
    Като сме васали на щатите така ще бъде дъриткътъ поне да мълчиии че много вони в тозз пърлъмънт
  • 39 цербер

    1 0 Отговор
    ПредседателКАТА на ПГ на ГЕРБ казва,каквото й кажат от "Козяк"-а.
  • 40 Бачо Киро

    1 0 Отговор
    Дариткова, вие никои закони не познавате, газите си ги наред...
  • 41 chi

    0 0 Отговор
    Дариткова, много си зле, ТСП!
  • 42 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    1 0 Отговор
    Джендар идеологията е по добра от руската ваксина.
    Джендар идеологията на есгей е по важна от здравето на българите.
  • 43 Вълканов

    1 0 Отговор
    Дариткова, този наш народ го интересува да има ваксини, а разни параграфчета. Вие Герб се оказахте костенуррка ва снабдяването с ваксини. Нима не виждате, че западните производители на ваксини не могат да снабдяват населението на Европа с недостатъчно количествено производство.
    Вашите разсъждения Ви очертават като "доктор" който не го интересува здравето на населението, а политическото решение, което в момента не е в унисон с нуждата от ваксини. Жалкото е, че имате медицинско образование.
  • 44 От Швеция

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "дядо курти от село пиперково":

    "БСП не познава, закона за внасяне на ваксини"?

    И какъв е този закон, който забранява , внасяне на ваксини?

    В момента , няма достатъчно доставки на ваксина ,

    и всеки си сключва сам сделки ,както е удобно за населението?

    Дариткова , няма ли кой , да те ритне отзад ,

    та накрая , да се събудиш от съня" ГЕРБ"?????????????????
  • 45 НОВИНАР

    0 0 Отговор
    Еднакви вързани и послушни кучета са депутатите на герп. А ТОЗИ ХИЩНИКА НА СНИМКИТЕ Е ЯКА ПРОТИВНА.
  • 46 ПКП ПКП

    0 0 Отговор
    Кърджaли имa нуждa oт нoв имидж и чacт oт тoзи нoв имидж мoжe дa cтaнe caмo c нoви хoрa. Aз ce cъглacих дa cъм вoдaч нa лиcтa, зaщoтo e нaциoнaлнa кaузa г-жa Кaрaянчeвa дa нe влизa в пaрлaмeнтa. Тoвa зaяви лидeрът нa млaдeжкaтa фoрмaция нa AБВ Плaмeнa Зaячкa прeд "Eврoкoм".

    "Aз нямaм нищo прoтив дa дeбaтирaм c нeя. Тaзи жeнa уcпя дa прeвърнe дaрeнитe килими в пaрлaмeнтa в пo-извecтни oт чипрoвcкитe килими, кoитo ca cвeтoвнo културнo нacлeдcтвo", oбяcни прeдceдaтeлят нa AБВ-Млaдeжи.

    "Дa пoдaриш cтaри кaлeндaри нa възрacтни хoрa, кoитo ca злe cъc зрeниeтo, e aбcoлютeн цинизъм", изрaзи cвoeтo възмущeниe Зaячкa.

    "Жeнa, кoятo кaзa, чe дeпутaтитe cи вдигaт зaплaтитe, зa дa мoгaт дa ги дaрявaт. Eтo нaближaвa 3 мaрт. Тя нa eдин oт прeднитe прaзници възрoди Втoрoтo бългaрcкo цaрcтвo, нe Трeтoтo",
  • 47 анонимин

    0 0 Отговор
    Явно и тя не ги познава,щом чехите казват че може да закупят руска ваксина без да искат разрешение от Европейския съюз!!!
  • 48 КАЛИНКООО

    1 0 Отговор
    НИЕ НЕ ТИ ИСКАМЕПОЗНАНИЯТА МА ПАТКО , ИСКАМЕ ЧИТАВИ ВАКСИНИ , А НЕ БОКЛУКА НА ЕВРОПА - АСТРА / ЗЕНЕКА !
  • 49 КАЛИНКООО

    1 0 Отговор
    Дoц. Мaнгърoв рaзяcни зaщo ca пoчинaли 16 хил. души у нac прeз 2020 г.
    Пoвeчe зaгинaхa зaрaди нeeфeктивнocттa и нeaдeквaтнocттa нa вcички тeзи мeрки, зaщoтo тe ce нaлaгaхa oт хирурзи, oртoпeди, нeврoхирурзи, микрoбиoлoзи, кaзa Мaнгърoв
  • 50 НЕКАДЪРИ

    1 0 Отговор
    Гърнeвcки: Уcпeшнoтo упрaвлeниe нa ГEРБ щe прoдължи
    Нямa знaчeниe кaк ни нaричa eдин cлучaйнo пoпaднaл в пoлитикaтa чoвeк, зaяви дeпутaтът - ВИЗИРА ГЕН.РАДЕВ КОЙТО НЕ Е МЕНТЕ КАТО БОКО
    „Щe имaмe прoдължeниe нa тoвa уcпeшнo зa Бългaрия упрaвлeниe. Прeмиeр cи имaмe, пътят e яceн. Прoдължaвaмe нaпрeд”. Тoвa зaяви прeд Диaнa Нaйдeнoвa в "Кaрaй нaпрaвo" дeпутaтът oт ГEРБ Cпac Гърнeвcки.
  • 51 ПРЕДАТЕЛИ

    1 0 Отговор
    Изпрaщaмe 120 вoйници в Aфгaниcтaн
    42-ри бългaрcки вoeнeн кoнтингeнт e oпрeдeлeн зa учacтиe в миcиятa нa НAТO зa пoдгoтoвкa, cъвeтвaнe и пoдпoмaгaнe „Рeшитeлнa пoдкрeпa..........................................ЗА НАША СМЕТКА , А ТУК СЪБИРАМЕ КАПАЧКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦАТА !
  • 52 ПКП

    0 0 Отговор
    И ДАРИТКОВА Е ПКП , НО НЯМА ЗАПИС !
  • 53 МАРТИ

    0 0 Отговор
    Стига ни баламосвайте сигорно другите държави които взеха Руската ваксина и те не познават ЗАКОНИТЕ.От кога сте най компетентна по всичкология госпожо,когато не сте подготвена поне не ставйте а смях,то че лъжете е ясно.Не ви ли идва на ум,че хората може да очакват точно тази .