Last news in Fakti

1 Март, 2021 18:00 2 956 36

Делото "САПАРД" приключи по давност, осъдени няма

  • сапард-
  • марио николов

След 2014 година процесът започна отначало, защото беше преместен в Специализирания съд за организирани престъпни групи

Делото "САПАРД" приключи по давност, осъдени няма - 1
Марио Николов Снимка: БГНЕС

След 13 години движение по съдебните инстанции мегаделото за източване на милиони от европейската програма САПАРД приключи заради изтичане на абсолютна давност. То беше прекратено от Апелативния спецсъд по отношение на последния подсъдим - бизнесменът Марио Николов, съобщи БНР.

Разследването е едно от първите, свързани със съмнения за злоупотреба с европейски средства. То започна в Софийския градски съд с обвиняеми, свързваните с БСП бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков и още няколко души.

Според прокуратурата те получили европейски субсидии с фалшиви документи, с които представяли за нови стари машини за месопреработка. Делото се раздели на две, а през годините различни съдебни състави четоха и тежки осъдителни, но и оправдателни присъди.

След 2014 година процесът започна отначало, защото беше преместен в Специализирания съд за организирани престъпни групи.

Оттогава досега - за някои от първоначалните подсъдимите то приключи заради изтекла абсолютна давност, а пък други бяха оправдани. Стигна и до Върховния касационен съд, които го върна Апелативният спецсъд, защото откри процесуални нарушения в оправдателните присъди на Марио Николов и още една от подсъдимите.

Междувременно и при тях изтече абсолютната давност за търсене на наказателна отговорност.

Така сагата "САПАРД", която започна преди 13 години по доклад на ОЛАФ и предизвика сериозни политически турбуленции, приключва без осъдени.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    40 0 Отговор
    В България няма.
  • 2 Лозанката пак

    20 11 Отговор
    покри бесеперастията

    Коментиран от #19

  • 3 Мдаа

    46 0 Отговор
    има един бизнесмен от Горна Оряховица, чиято дъщеря се изживява като водеща, който прилапа милиони от САПАРД.
    Същия този е много близък със Стефан Софиянски.
  • 4 gggw

    53 3 Отговор
    и кьовеши нищо не направи.. скри се там като мишка
  • 5 Никой НЕЕ очаквал тези да бъдат Осъдени!

    40 0 Отговор
    Много хора направиха Добри пари покрай това дело!!
  • 6 Пловдив

    29 3 Отговор
    Да не би Марио Николов(който е протеже на ДС) да е платил някое левче, на наблюдаващото прокурорче, или на някое съдийче, а... какво ще кажете...?!?
  • 7 Дългият

    47 0 Отговор
    Разбира се че няма да има,та те са навързани като свински черва,ако стане разплитане,сума ти служители да Темида ще лъснат като.......Те това е Нашата Съдебна Система...да те е срам от Нея...

    Коментиран от #11

  • 8 Немо

    37 0 Отговор
    Честито на честния бизнесмен. Сега ще осъди България за това, че е бил разкарван по съдилищата 13 години и през това време е преживял стрес и множество душевни терзания... Чували сте подобни адвокатски съчинения
  • 9 рома

    12 0 Отговор
    ес гледайте бе съди ти тези тикви шиши прочие николов
  • 10 Дизел

    6 19 Отговор
    Е, има си хас Лозан ката да осъди комунисти за кражба. Той без тях кво ше лапа. И радеф ще отърве пандиза 100%
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван Грозни

    24 0 Отговор
    Всички се покриват по между си. Съдиите прокурорите, прокурорите следователите и обратно. През цялото това време паричките си вървят. Плаща се на свършена работа. Излиза, че няма присъда. Защо си играха толкова години на ала бала ница/по модерно му "пунта мара"/. Сега тъй наречения съд/справедлив и безпристрастен/ да осъди всички работили по делото да върнат парите с лихвите. Някъде може и да стане, но в РБ никога.
  • 13 Дизел

    5 16 Отговор
    Те сега и бобокови и Малинов и Деса ще ги помилват наще,, съдии,,. Румбата тоже. Това е нашия съд. Така съди бкпто.

    Коментиран от #36

  • 14 Казуар

    29 0 Отговор
    Съучастникът му немец излежа три годишна присъда в Германия, а Марио го излезе невинен.
  • 15 ОЩЕ една

    22 1 Отговор
    "Победа" на демокрадцията и справедливостта. Бяхме сигурни...
  • 16 Защо ли не се учудвам?

    23 0 Отговор
    Ами за нашата свинска действителност, всичко е в реда на нещата! Мафията няма цвят и партия!
  • 17 Фидел

    4 0 Отговор
    Живи здрави. Те и без това се изпокараха. Похарчиха. Разболяха. Крият се. Да са им честити.

    Коментиран от #35

  • 18 12345

    24 0 Отговор
    Това дело отразява точното състояние на съдебната ни система. Съдиите в спец.съда взимат по 5-6 хиляди месечна заплата. Така мафията се подсигурява и краде безнаказано.
  • 19 Димитър

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Лозанката пак":

    И двамата основни обвиняеми Л. Стайков и М. Николов са от Бкп=Бсп. То други няма, няма и да има. Почти всички криминални и икономически престъпления са извършвани само от кадри на Бкп=Дс =Бсп.. Мутренските групировки са създадени от някой генерали от Бкп и Дс. Включително и шефа на стратегическия съвет на президента Радев Решетников другаря Александър Маринов агент майстора от бившата Дс служба и вице президент на голямата тогава групировка Мултигруп. Не вярвам да има изненадани. Почти всички водачи на листата на Бсп са обвързани или свързани с Дс или други зависимости. Само три примера. Румен Гечев водач в Плевен е бивш агент от Дс и икономически министър при най крадливото и корупционни правителство на Бсп с премиер Жан Виденов. Е. Кирилов водач на листа и кандидат за външен министър. От Бсп също от ДС със съпруга рускиня бащата полковник от Кгб. Таско Ерменков водач на листа също от тоталитарната и репресивна Дс служба кандидат за енергиен министър. Водача на листата в Шумен е един от създателите на групировката Сик. А водача на листата в Монтана Костадинов има общ бизнес със олигарха с повдигнати над 19 обвинения Васил Божков черепа. Ето това са част от зависимите и обвързани в зависимости кандидати за депутати от Бсп. Но има още...
  • 20 temerut

    10 0 Отговор
    Че как иначе да приключи такова дело в България?!
  • 21 Балъка BG

    10 0 Отговор
    И делото КТБ натам отива.

    Коментиран от #25

  • 22 Сър Пичук

    3 0 Отговор
    Накратко, делото приключи така, както трябваше - и агнето е сито, и вълкът е цял.
  • 23 Мисирка

    7 0 Отговор
    Защо избирателно се пише само за САПАРД? Пишете нещо и за САПИО - нали там ставаше дума за един патладжан - сега се е маскирал като драгалевски лаборант.

    Коментиран от #32

  • 24 ужас

    5 0 Отговор
    За тежки злоупотреби давността е същата както за дребни деяния. Това е пълна гавра с малкия човек и изцяло обслужва крупните далавери с велможи начело.
    Сроковете в БГ са едни от най- дългите и се използват на макс, за да се упражнява тормоз и репресии над хората.
  • 25 Елементарно, Уотсън

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Балъка BG":

    Делото КТБ НИКОГА няма да види бял свят! Дори да върнат Василев от Сърбия, той няма да стигне жив до залата! Много знае и много идиоти ще трябва да отидат при бай Ставри!
  • 26 ужас

    6 0 Отговор
    За 100 лв. вкарват в затвора, съсипват човешки съдби, а за милиони- нищо. Тоя от снимката няма вид на изстрадал или притеснен.
    За 100 лв. давностен срок 10 год. и за хиляди левове- давностен срок 10 год.
  • 27 ха-ха

    9 0 Отговор
    Осъдени няма. Сега, наред са контра-делата срещу България.
  • 28 На комшия

    6 0 Отговор
    Детето- пишлегар, току що завършил висше образование ( умно и наистина кадърно момче) от глупост ли, да се направи на голяма работа" Вижте ме кой съм" го заковаха с три цигари и няколко хапчета. тръгвайки за морето с приятели Една година влачене по съдилища.Баща му потроши хиляди за адвокат,гаранции,разноски по делото.И след година- присъда.Три бона административна глоба, още бон и половина разходи за следстието и три и половина години присъда, от който една година и половина условна,и две години изпитателен срок.Изобщо не се опитвам да го оправдая.Но този млад човек е до ТУК.Завинаги, докато е жив ,с дамго- осъждан! Дори и да пусне молба до съда след време, ще има свидетелство- неосъждан. Но дамгосването си остава.В прокуратурата завинаги.А тези- присвоили милиони,сега освен че са оправдани,но ще имат и кристално чисто досие.И в съда,и в Прокуратурата.
  • 29 Бесен

    3 0 Отговор
    Нямам думи, това е нашата правораздавателна и съдебна система. Парите ги няма, но и виновни няма. Да ги съкращават на половина да не харчат бюджета на държавата поне. Сега ще ни осъдят и в Страсбург да им платим още, че тези откраднатите са много малко.
  • 30 Гошо

    5 0 Отговор
    Тия пичове нямаха ли ортаци германци, които си изтърпяха наказанията?
  • 31 ФАКТ :

    3 0 Отговор
    За българският "независим" съд доказателствата срещу платежоспособните престъпници почти винаги са недостатъчни и спорни...
  • 32 ФАКТИ :

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Мисирка":

    Тoзи лицeмeрeн плъх Лoзaн Пaнoв e oт кoтилoтo нa крaдeцa oт Дрaгaлeвци. Тaкивa кaтo нeгo oтдaвнa ca oвлaдяли cъдебната система...
  • 33 Сега

    4 0 Отговор
    Разноските по делото и всички бъдещи обезщетения по него да се удържат от заплатите на водещите го 13 години магистрати. Що за абсурд? 13 години няма решение на съда. Колко време ще им трябва? 50 години ли или 100?
  • 34 Сър Пичук

    3 0 Отговор
    С такава съдебна система България НИКОГА няма да стане нормална държава и просперираща държава.
  • 35 Дедко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Фидел":

    Я разкажи като знаеш.
  • 36 Ахмак

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дизел":

    Нещо да кажеш за чекмеджето?
    А за покупката на самолети?
    А за идиотските решения свързани с Ковита?
    Извинявай, напрегнах ли те?
    Мозъчето пилешко да не блокира?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове