1 Март, 2021 22:04 3 142 44

Кристиан Вигенин: Еврофондовете са спирани заради нарушения, извършвани от кабинетите на Борисов

  • кристиан вигенин-
  • еврофондове-
  • бойко борисов-
  • фондове-
  • европейско финансиране

Когато през 2013 г. временно беше спряна оперативна програма "Околна среда", то беше заради нарушения в системата на контрола на обществените поръчки, извършени в периода 2010-2013 г. - при първото правителство на Бойко Борисов. Когато през 2017 г. временно беше спряна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", то беше заради слабости в управлението на програма в периода 2014-2016 г. - по времето на второто правителство на Борисов, обоснова се заместник-председателят на БСП

Кристиан Вигенин: Еврофондовете са спирани заради нарушения, извършвани от кабинетите на Борисов - 1

"Хубаво е да се ремонтират манастирите, но да се нарушават Божиите заповеди по принцип и още повече на едно свято място, а именно - да се лъже, не е добре", каза в предаването "Нещо повече" по БНР заместник-председателят на БСП и водач на ямболската листа за парламентарните избори Кристиан Вигенин по повод коментара на премиера Бойко Борисов, направен при посещението му в Пещерския манастир, че "ако дойдат БСП на власт, еврофондовете заминават".

"Последните два пъти, когато са спирани средства по европейските програми е било за нарушения, направени по времето на правителството на Бойко Борисов. Когато през 2013 г. временно беше спряна оперативна програма "Околна среда", то беше заради нарушения в системата на контрола на обществените поръчки, извършени в периода 2010-2013 г. - при първото правителство на Бойко Борисов. Когато през 2017 г. временно беше спряна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", то беше заради слабости в управлението на програма в периода 2014-2016 г. - по времето на второто правителство на Борисов", посочи Вигенин.

"Борисов, обикаляйки магистралите и показвайки ремонтирана инфраструктура, не трябва да забравя, че това не са лични негови средства, а европейски средства, които той има възможността да показва сега как са похарчени, благодарение и на БСП", обърна внимание социалистът. Той припомни, че процесът на присъединяване на България е започнал с правителството на БСП през 1996 г., когато е внесена молбата за членство и официално България се е присъединила към ЕС през 2007 г. - отново по времето на правителство на БСП.

Кристиан Вигенин се позова на последното изследване на "Центъра за изследване на демокрацията", според което злоупотребите с еврофондове в България, преди всичко при управлението на ГЕРБ, които почти без прекъсване управляват от 2009 г., възлизат годишно между 5% и 15% от общия размер на тези средства. "Тези средства са съизмерими със средствата, които се въртят в сектори на организираната престъпност като трафик на хора, на наркотици и на незаконната търговия с горива. Това означава, че са нанесени потенциални вреди между 1 млрд. и 3,5 млрд. лв.", обясни Вигенин.

Коментирайки начина на инвестиране на европейските средства от ГЕРБ, Вигенин даде пример с кохезионната политика - политиката, чрез която България трябва да се приближи до средноевропейските равнища.

"След 10 години не само, че не са намалели различията при толкова инвестирани милиарди, а първо, България още повече се е отдалечила от Европейския съюз и второ, вътре в България по-бедните региони изостават още повече от по-богатите. Това означава, че има нещо дълбоко сбъркано в начина, по който се усвояват тези средства", категоричен е Кристиан Вигенин.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    21 40 Отговор
    А скоро ще бъдат спирани заради нарушения на Корни....
  • 2 Последния Софиянец

    49 12 Отговор
    Някой да е видял нещо от тези еврофондове?

    Коментиран от #10, #12, #36

  • 3 честен ционист

    40 9 Отговор
    Свърши се с еврофондовете. От сега нататък само заеми ви чакат.

    Коментиран от #8

  • 4 Врачка

    38 13 Отговор
    На кой му пука за еврофондове освен на мутрите във власта.Те разпределят пачките помежду си като бясна глудница плячката си.Спирай кранчето и закривай.

    Коментиран от #9

  • 5 Сатъра на Хана

    26 32 Отговор
    Нинова ,
    всеки път когато пуснеш Вагинина на Серегей и рейтинга ви пада с 10%
    ..........
    ......... ................ .............. ....... Тоя става само за чистач на тоалетни в Йерусалим или Брюксел
  • 6 ааааа

    37 17 Отговор
    Не ли те срам да говориш глупост.Гледа ли болницата в Каварна как се точи бесрамници не е ви срам.И искате да управлявате.Кирките за вас и на срутищтата.
  • 7 ЖороГоцев

    25 40 Отговор
    Абре вигенин, до кога, ще плещеш ГЛУПОСТИ. НИКОЙ НЕ ТИ ВЯРВА.
  • 8 пфу

    23 28 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Да,ако тъпаците гласуват за комунисти,слависти и др. такива.Ще гледаме еврофондовете през крив макарон.Особено за Славчо.И там е една мътна и кървава.Ще се опита да набута в парламента подсъдими,за да се сдобият с депутатски имунитет.Собственикът на „Олинеза“ Христо Кръстев е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс – чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание, чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, при което лишаването от свобода е до 30 години, чл. 220 за сключени неизгодни сделки и чл. 255 за укриване на данъци.

    Коментиран от #13, #41

  • 9 Цветко Христов

    21 25 Отговор

    До коментар #4 от "Врачка":

    ЕЙ, ЗНАЕШ ЛИ ОТ ТИЯ ЕВРО ФОНДОВЕ КОЛКО ХИЛЯДИ СЕМЕЙСТВА Получават ПАРИ ЗА ПРЕХРАНА? ХОРАТА РАБОТЯТ ПО ПРОЕКТИ И ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ СИ.

    Коментиран от #11

  • 10 да питам

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Отвори ли 18- те ресторанта бе , протестър ?
  • 11 нашия

    21 6 Отговор

    До коментар #9 от "Цветко Христов":

    не се изразявш точно-въпроса би трябвало да е -занеш ли колко хора обират трохите от евро проектите заради кражбите на по горно ниво
  • 12 Е ,

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти кво искаш , кеш ли ??! Тва да не е Божков ...
  • 13 кьорфишек

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "пфу":

    Тия дето ми пишат минуси да се поразровят из нета и са се осведомят за това което съм написал.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пфф

    18 15 Отговор
    Вигенин да каже , когато управляваха тройната коалиция , в която първи остриета бяха Корнелия и Манолова , какво се случваше с еврофондовете . Или той е бил в училище още и кака му не му е обяснила , че Европа не ни даваше почти никви пари , заради далавери и корупция
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЕВРОПА

    16 7 Отговор
    Еврофондове отпускаме само ако се пачкосва в нощни шкавчета.И се вращат само кеш.Може и в кюлчета или в някоя концесия.Абе продажно племе.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 мдда

    15 17 Отговор
    Вагинин.. пак лъжеш. Нещо за пилота на самолети ще ни кажеш ли? Той не е ли замесен там, А?? Или е забранено за членове на БКП да се говори?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    6 6 Отговор
    АБСОЛЮТНО В РЕДА НА НЕЩАТА!!ОБАЧЕ ОТ ДЖИПКАТА СВИРИ ПЕСЕНТА"ВСИЧКО Е ТОЧНО"!!
  • 26 Христо Иванов - Демократична България

    14 5 Отговор
    Голяма грешка направи Българския народ, че избрат човек от групировките.
    Как искате България дасе управи. Всички са Хайдути.
    ОСТОВКА !!! ДАСИ ОТИВАТ !!!
  • 27 Бай Христо от Добрич

    8 4 Отговор
    ,,Всички са хайдути"
    Ех адаш,пак сбърка.Правилното е.
    Всички с червено потекло СМЕ хайдути.
    Тогава всички ще ти повярваме.78
  • 28 Демагози и престъпници

    7 8 Отговор
    Трябва да забранят тази партия
  • 29 Да наистина

    11 6 Отговор
    Точно и вярно е казал Вегенин. Тези, които не признават истината, са не по- малко лицемерни от онзи, който блудства с христовата вяра, когато обикаля да целува ръцете на свещениците и кръста, а в същото време краде и лъже. И раздава подкупно нашите и европейските пари, както на пенсионери, учители, артисти, цигани, така и на попове за църкви и манастири ..за когото се сетите. Ще си спинка после сладко с мисълта, че и всевишния ще му прости греховете. Я, колко са доволни божиите служители - и ръцете му целуват , и ще се счупят да му се кланят. Пък някои още търсят комунисти ...не знаят, не са прочели, че идеалистите ги избиха преди 44-та, а тези, които оцеляха, вече измряха или като нашия вездесъщ министър - председател се писаха в партията, а после се отметнаха,... когато вече не можеха да дърпат цицката от партията. Нали си бяха взели своето оттам. И потърсиха ново цукало. Сега имат бол пари и злато в чекмеджета, банки, ...топлят седалките в джипове, , яздят народа и плащат достатъчно на наивници да плюят по нови лица и нови идеи , по млади интелигентни хора които говорят за справедливост , за законност и говорят истината за продажни , корумпирани, ненаситни, овластени подобия на управници
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЧОЧО

    4 5 Отговор
    Много набожни станаха тия комуняги!Забравиха как рушаха църквите!

    Коментиран от #38

  • 33 Грубиян

    2 4 Отговор
    Много обичам нежни политици,а най много от тях има БСП,затова съм техен почитател.
  • 34 Бойко

    3 1 Отговор
    Факт е, че изборите са преброяване глупаците. Вие какви сте ако 30 г ходите да гласувате залудо и нищо не се променя!?
  • 35 Бай Курти

    4 5 Отговор
    Сигурно Борисов направи долара 3000 лева,изпразни магазините,въведе купоните за хляб и бензин и фалира държавата. Никога власт на БСП.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 То както

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Се вижда България цъфна и върза през последните години, олигофреноподобни !
  • 38 А ти кога

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "ЧОЧО":

    Си живял, че си видял разрушена църква , кой ги е строил преди...Бойко ли, бе ! А ААА, тебе не са те водили на църква или някой ти е забранявал да ходиш. Фашаги долни, не се скрихте и не спряхте да хулите ,да мразите,. Харесвайте си мошеници и мислете само за задниците си. Достойни наследници на злодеи грабители и убийци.
  • 39 ртвб

    0 4 Отговор
    Еврофондовете не ги спират при ГЕРБ въпреки нарушенията. При толкова много злоупотреби и корупция ЕС не спря нито 1 фонд през последните 4 год. Запитайте се защо!
  • 40 ртвб

    2 1 Отговор
    ГЕРБ не се интересуват от дълбоката провинция. С детски площадки, физкултурни салони, стадиони или саниране не се увеличават работни места, нито растат доходите. В провинцията масовата заплата в частния сектор е 500-600 лв. А трубадурите на властта разгласяват- "Ръст на заплатите!Ръст!".
    Ръст на заплатите, ама друг път.
  • 41 ртвб

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "пфу":

    Ние и сега гледаме еврофондовете през крив макарон. Еврофондовете, обществените поръчки са за вас- хората на ГЕРБ.
  • 42 хаберих

    2 1 Отговор
    Кристиане Вагинин ,тези еврофондове не не виждат на хоризонта. Май са ни подминали?
  • 43 въпросче

    2 3 Отговор
    От кога БСП-ари взеха да се сещат и от Божиите заповеди?
  • 44 cpv

    2 1 Отговор
    Сега БСП/БКП/ бягате преди "вятъра" и ако дойдете на власт да се оправдавате! Няма страна в света да обича измисления социализъм/комунизъм/,само Северна Корея!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове