2 Март, 2021 13:11 1 269 27

Лекари и фармацевти с призив: 8% от БВП да се заделят за здраве

  • бвп-
  • фармацевти-
  • лекари

Съсловните организации отчитат, че за последните 15 години качеството на здравните услуги се е подобрило

Лекари и фармацевти с призив: 8% от БВП да се заделят за здраве - 1
Снимка: Shutterstock

8% от БВП да се заделят за здраве. Това искане обявиха лекари и фармацевти. В рамките на инициативата "Заедно за повече здраве" бяха представени данни за различни аспекти на здравната система у нас. 37% за лекарства доплаща българският пациент. А достъпът до нови терапии е по-бавен - чака се средно 200 дни за одобряване на нови медикаменти, съобщи БНТ.

Това понякога се оказва фатално за пациентите с онкологични заболявания. Българският пациент е принуден да доплаща нерегламентирано за здравни услуги.

Над 51% от лекарите у нас са концентрирани в София, Пловдив и Варна. За да достигнем качество на здравната грижа, което получават гражданите на 5-те най-развити държави в ЕС, са необходими около 50 години.

Здравната система се нуждае от инвестиции и сериозна реформа, смятат от лекарския и фармацевтичния съюз. Те искат от бъдещите управляващи да променят здравноосигурителния модел, да осигурят по-качествена първична помощ и да бъде осигурена възможност на фармацевтите да участват в предписването на подходяща терапия.

Съсловните организации отчитат, че за последните 15 години качеството на здравните услуги се е подобрило.

От лекарския съюз смятат, че докато не се изчерпат възможностите за увеличаване на събираемостта на здравните вноски размерът ѝ не трябва да се повишава.

В момента тя е 8%. От фармацевтичния съюз смятат, че автоматично увеличаване на здравната вноска няма да реши проблемите в системата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 3 Отговор
    Луди ли сте? Сега самолети трябват. Подводници, самолетоносачи... За какво ни е здравеопазване? С него няма как да се подмажем на американската икономика.

    Коментиран от #21

  • 2 вирус

    14 0 Отговор
    Малък е процента не е достатъчен за кражбата която очакват!

    Коментиран от #6

  • 3 муя

    12 0 Отговор
    Айде първо да си оправите кражбите в сектора, пък тогава искайте ...
  • 4 Шайка

    8 1 Отговор
    То няма бвп от години. Живеем от заеми които ние ще връщаме двойно. Друго какво се събере, отива за катери, ремонти по самолети, за всичко ненужно в момента. Жалка картинка и те ще лежат в затвора!

    Коментиран от #9

  • 5 За наше

    12 0 Отговор
    здраве или за ваше здраве?
  • 6 МАФИЯ НА ББ

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "вирус":

    НЕМОЕ ,НАТО И ВОЕНОЛЮБЦИТЕ КАТО СОЛОМОН ПАСИ СА С ПРЕДИМСТВО. ПЪРВО ПАРИ ЗА СРЕДСТВА ЗА УБИВАНЕ И ПОСЛЕ КОТ ОСТАНЕ ЗА ДРУГИ ГЛУПОСТИ. РАЗБОЙКО СТРИКТНО ИЗПЪЛНЯВА ПЛАН РАН-ЪТ ДА НИ ДОКАРА ДО 4,5 МИЛИОНА ГЛАВИ ДОБИТЪК.
  • 7 Я па имам по-добра идея.

    7 1 Отговор
    Правете всичко частно и не лежете на гърба, на държавата. Така всеки ще получи всичко заслужено.
  • 8 Мдаа

    8 0 Отговор
    Мими Виткова има опит, но навремето БЛС дюдюкаше под прозорците й, когато искаше да реформира здравеопазването.
    Прекалено силни, вече, са съсловните интереси-фармацевтични, внос лекарства, внос на мед. апаратури и продукти.
    Цели кланове забогатяха на гърба на народа.
    Пример слухови апарати в немска верика 15 лева, чрез НЗОК-800 лева, като 400 лв. покрива Здравната каса.
    От това се хранят хиляди фирми, филтри, четчици, батерии на 2 часа.
    Кому са нужни подобни харчове? Който има 400 лв. за слухов апарат има и 800.
    А в същото време изследване на всички хормони, над 50% ги плащаш сам, което е в пъти по-важно за профилактика и ранна диагностика..
  • 9 яко ни лъжат

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шайка":

    НE МOЖEЩИТE РУCНAЦИ CИ CТРOЯТ COБCТВEНИ РEAКТOРИ A НИE ГOЛEМИТE EВРAЦИ БAНAНOВИ БУГAРИ ПРAВИМ CAМO ТРOЙНИ ЧУШКOПEЦИ. ББ ЗAБРAНИ ДAЖE ДA CИ НAПРAВИМ COБCТВEНA ВAКCИНA ПРOТИВ КOВИД 19. НAЙ-ГOЛEМИТE ШAРAНИ CМE НA CВEТA. НА ШАРАНА СЕ ПОЛАГА САМО ЧЕРВЕЙЧЕ НА КУКА. ПОСЛЕ ГО ЧАКА ТИГАНЯ.
  • 10 Знайко

    8 0 Отговор
    Весело: Аз пък призовавам заплатата ми да е 10 000 евро месечно. Само при това усровие съм съгласен 8% от нея да отиват за ... "Лекари и фармацевти с призив: 8% от БВП да се заделят за здраве." Т.е. искат 8% от БВП да са за техните джобове и чекмеджета. По-важно е как се харчи и за какво, а не колко процента е от БВП. Вижда се, че и сега има болници, които се оправят добре с толкова пари но има и болници, които фалират. Фалират най-вече заради крадливи и некадърни директори, а не заради лошо финансиране.
  • 11 трикстер

    3 1 Отговор
    С какво ще си пълни шкафа бате ви Барабойко?Заделете от тези 8 % половинта и може да размисли :) Иначе, се моля на Бог, никога да не попадам в болница, защото "кадърните лекари" що народ умориха и няма да забравя за кардио хирурга, който взимаше 50 к на месец за поставяне на стентове на здрави пациенти.
  • 12 Гост

    4 0 Отговор
    Да има за папкане тяхната кожа ненаситна
  • 13 глоги

    3 1 Отговор
    Здравето на българите не е стока. Трябва всеки българин да има своя здравно-осигурителна сметка в банка и като се разболее,здравната каса да тегли пари за лечението му от там,а не болният да плаща от джоба си. Ако не достигат пари,тогава може да има лично доплащане. Както е в цивилизованите държави по света.
  • 14 Защо

    0 0 Отговор
    не дават номера на мераклиите , а ги оставят да чакат и за колкото стигне ?
  • 15 Българка

    5 0 Отговор
    Докато не се направи здравна реформа никакви повече пари в бездънната здравна каца. Все още е оглуштелното мълчание на НЗОК, прокуратура, министерство по повод разкрития пладнешки грабеж в болница Лозенец. Първо проверка и то обстойна на всички болници. Вече колко време се мълчи и не се въвеждат обществените поръчки за медикаменти в частните болници, въпреки направените разкрития за закупени мед, изделия на 10 пъти по-висока цена в частни болници. След което тези болници грабят тези суми от НЗОК- нашите пари
    Болниците не трябва да са търговски дружества, а правилата за държавните и частни болници трябва да са еднакви
  • 16 Това е истината

    2 0 Отговор
    Това може да стане след като държавните и общински болници престанат да са "Търговски Дружества"!Те трябва да се регистрират по закона за здравните заведения.Тези пари трябва да се пренасочат тогава към държавните и общински болници.
  • 17 Бездънна яма

    3 0 Отговор
    Здравеопазването изцяло на платен принцип. Здравните осигуровки на личната сметка на осигуряващия се. Тогава ще видите какво значи лекарско внимание и борба за пациенти. За тези които немогат да отделят за здраве държавата плаща минимума от здравни грижи. Всякаква друга система води до корупция и източване на здравната каса и до ниско ниво на здравеопазване.

    Коментиран от #22, #23

  • 18 Гражданин

    4 0 Отговор
    Много са нагли,арогантни и алчни са тия лекари и фармацевти,които искат 8% от БВП!Те искат близо 10 милиарда лева на година,имайки в предвид,че БВП беше стигнал до 120 милиарда лева.

    Коментиран от #19

  • 19 селтак

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гражданин":

    ОК,да вземат 8% от БВП ама умре ли човек от неправилно лечение,умира и доктора!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лекар Бг

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ей, тоя Маджаров и Брънзалов,доказани крадци и паразити няма да се наядат!! Да има как, не 8% а 80 % от БВП за се определят за крадене!!
  • 22 Д-р Хаус

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бездънна яма":

    А бе Тикво! Не разбираш ли , че " системата" от касово- осигурителна, трябва да стане отново данъчно-осигурителна,каквато беше преди 1999г.?? Т.е. " данък здраве"!! Тогава бездънната и яко източвана НЗОК ще изчезне!! Частните болници ако искат да оцелеят ще трябва да минат на САМОИЗДРЪЖКА!! Ясно??
  • 23 Д-р Хаус

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бездънна яма":

    Я го кажи по-простичко бе " разбирач"!! Да се върне системата " проф.Николай Семашко", система,която работеше до 1999г. Тогава нямаше " източване" на здравна каса, защото такава не съществуваше!! Нямаше и частни болници, които да я източват!! Ясно??
  • 24 Лекар от държавна болница

    1 0 Отговор
    Д-р Хаус е абсолютно прав!! В най-развитите страни се отделят и повече от 8% от БВП, но там няма държавен МОНОПОЛИСТ като нашата НЗОК!! Там,всеки има здравна партида и може всеки момент да я изтегли и да вложи събраните средства в друга здравноосигурителна каса,щото там тия каси са няколко!! И друго!! Защо преди 1999г.нямше протести на болни и медицински специалисти??
  • 25 Лекар от ВМА

    1 0 Отговор
    Ало, " коментаторите"!! Защо не взимате отношение към коментарите на Лекар Бг и Д- р Хаус?? Ясно колко разбирате материята!! Само си чешете езиците!!
  • 26 123

    0 0 Отговор
    Имат нужда от нови коли, и почивки на Пунта Кана.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Чудно, доктор и "здраве" ; несъвместимости.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове