Last news in Fakti

2 Март, 2021 13:15 9 094 36

Все по-малко осиновени деца в България

  • сираци-
  • осиновяване-
  • осиновени деца

През 2017 г. осиновените деца по процедурата за национално осиновяване са 578, през 2018 – 539 деца, през 2019 г. – 500 деца, за да стигнат 418 през миналата година

Все по-малко осиновени деца в България - 1
Снимка: БГНЕС

През последните години се наблюдава лек спад в броя на осиновените деца в страната. През 2017 г. осиновените деца по процедурата за национално осиновяване са 578, през 2018 – 539 деца, през 2019 г. – 500 деца, за да стигнат 418 през миналата година.

Спад се наблюдава и при броя на децата, вписани в регистъра за осиновяване – от 2127 деца в края на 2017 г. до 1371 в края 2020 г.

Кандидатите, които желаят да осиновят деца, имат специфични изисквания и предпочитания за него. Те биха желали да осиновят дете в добро здравословно състояние и липса на фамилна обремененост, което да е в сравнително ранна възраст. Тези основни изисквания на кандидатите за осиновяване затрудняват избора на подходящо семейство за всяко вписано в регистъра дете. Те също така са предпоставка за удължаване на осиновителната процедура.

За да се насърчи осиновяването, отпадна изискването кандидат-осиновителите да представят някои удостоверителни документи, като дирекциите „Социално подпомагане“ по служебен път извършват справки за декларираните от лицата обстоятелства.

В подкрепа на лицата осиновили дете, продължава да се изплаща и еднократна помощ при самото осиновяване. Тя се получава независимо от доходите на семейството. Размерът на помощта е равен на размера на еднократната помощ при раждане на първо дете. За 2021 г. тя възлиза на 250 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Transpocalypse

    28 3 Отговор
    Защото ги изнасят на Запад, а после какво става с дечицата, един бог знае.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 МЕСАРЯ ДОКТОР

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Transpocalypse":

    РАЗФАСОВАНЕ ЗА МАТЕРИАЛИ ЗА ПРИСАЖДАНЕ НА БОГАТИТЕ.
  • 3 Eva Adamova

    30 7 Отговор
    Осиновяването е голям риск. Повечето осиновители по късно си скубят косите. Има изключения , но си е късмет.

    Коментиран от #13, #27, #28

  • 4 555

    35 4 Отговор
    Ми то българи не останаха,, а ония са като инкубатори! А и по новия закон връзката с "биологичен" родител не трябва да се прекъсва. А мерси няма нужда, да ги гледа държавата, нищо че пак българите ще плащат.
  • 5 5937

    2 5 Отговор
    Има надежда за децата на България :)
  • 6 Знайко

    22 0 Отговор
    С тези мизерни МРЗ, от 500 лева чисто месечно, които не стигат за сам млад човек. Политиците и чиновници с 7-10 хиляди лева месечни заплати. Да ми кажат как се гледат деца?
  • 7 Бога

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "Transpocalypse":

    Аз имам осиновен детенце, проблема е в това, че от "Социално подпомагане" НЕ ги обявяват за осиновяване, а "уреждат" роднините си за ПРИЕМНИ родители и по този начин взимат 1500 лв. заплата плюс 400 лв. детски!!?? И Началниците на съответната служба "Социално подпомагане" е назначила майка си, леля си, баба си и надолу по веригата за приемен родител?!!! Даже са ми казвали за такъв случай в Кнежа ( не съм свидетел). Познавам и жена с осиновена дъщеричката която е платила 20 000 лв за й дадат момиченце!! Бих казал всичко пред пресата, но досега никой не иска да ме чуе, защото за мен това най-долното :НЯКОЙ да се подиграва със съдбата на децата

    Коментиран от #12, #32, #36

  • 8 Митко

    21 0 Отговор
    Ами те за осиновяване оставят само циганета. Хората не ги искат. Иначе имам познати, които осиновиха две циганета, но бяхапо на година и малко. Нищо им няма на децата. Родителите са учени и си ги възпитават както трябва.

    Коментиран от #10, #19

  • 9 жалко

    17 3 Отговор
    Абе кой иска да гледа деца у нас? Тук закони няма, всеки е ТАРИКАТ, начело с баш тариката и свитата му. Аз познавам мади семейства които, въпреки че имаха високи доходи, се преместиха на запад точно защото тук не виждаха бъдеще за децата си. Тук остава само утайката и няколко хиляди будни хора борещи се с вятърните мелници.
  • 10 Бога

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Митко":

    И мойто е цигане, взехме си го на година и месец и вече е на 4 годинки. Няма значение дали е цигане или не-важно е да го образоваш и изучиш. Те вече родните деца убиват родителите си!!

    Коментиран от #11

  • 11 Митко

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Бога":

    разбира се, че няма значение, особено като е малко и си го възпитаваш както трябва, но хората са предубедени.
  • 12 Пълни глупости си написала

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бога":

    А и факта че някой нещо ти е казал говори за капацитета ти ! Аман от овци !!!

    Коментиран от #18

  • 13 реалистъ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Eva Adamova":

    Ами то и твое да е, пак може да вдигнеш ръце от него...гаранция няма, вярно, и гените оказват влияние, но според мен както го възпиташ.
  • 14 Причините

    9 1 Отговор
    1. И навремето се чакаше на опашка за бяло, здраво бебе, чиито родители се знаят или поне самоличността на родилката е известна. Плащаха се луди пари като подкуп за бебе от ученичка или студентка, изоставена от гаджето си. През последните 30 години обаче стана почти невъзможно да се вредиш за такова дете. Много момичета вече не си оставят децата за осиновяване, защото се промени отношението към извънбрачните раждания.
    2. Никой не иска да осиновява ромчета. На някои места низовият медицински персонал се е изхитрил и срещу подкуп пробутва на лековерни хорица бебета от ромски произход с уверението, че са българчета, родени вследствие на извънбрачна любов между студенти. Вече са известни не един и два случая, при които измамените вдигат скандал, искат да се откажат от детето, но парите си обратно няма как да вземат.

    Коментиран от #16

  • 15 Мераклии мнго

    5 1 Отговор
    Ама и циганчетат са бая 😂
  • 16 Алооо компетентния

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Причините":

    Няма как да вземеш изоставено дете от родилния дом ако ще и милион да дадеш

    Коментиран от #21

  • 17 Пишат само малоУмници

    2 3 Отговор
    Които хал хабер си нямат от нормативна уредба и закони !
  • 18 Бога

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пълни глупости си написала":

    Овца си ти, СЕЛЯНКО Социална!! А твоя капацитет какъв е? Като ти първа напада и гледаш да обидил??
    Ти явно си по-тъпа и от ОВЦА

    Коментиран от #31

  • 19 Кауза пердута

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Митко":

    И аз познавам такива оптимисти, които обаче по-късно си скубаха косите. Едната осиновителка беше около 40-годишна, научен работник. Осинови такова момиче, възпитава го много старателно, осигури му всичко и когато то стана на 14 г. се видя в чудо - малката хукна по големи момчета (разбирай простовати, но работещи батковци на по 25-28 г.) и в крайна сметка на 15 г. пристана на един такъв - познай от какъв етнически произход.
    Другите подобни осиновители, които знам, са инженери. Те си взеха момче. И то уж беше дете като децата, но в пубертета започна да им създава проблеми. Бащата го респектираше до известно време, но после заякналият вече 16-годишният "син" започна да вдига ръка над осиновителите си и наскоро след това ги ограби и избяга с пари, златни бижута и цялата домашна черна и бяла ел.техника. Някой беше видял, че ги товари на раздрънкан пикап с още някакъв от неговата боя. Уж го търсиха, връщаха, имаше ядове и нерви, накрая пак избяга и вече не го знаят къде е.

    Коментиран от #22

  • 20 rusnak

    6 0 Отговор
    Гербероурунгелските схеми край нямат, дорде не избият народа.
  • 21 Отговарям ти

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Алооо компетентния":

    Аз не казвам, че някой взима новороденото дете направо от родилната зала. Има цял бизнес, изграден въз основа на търговията с деца, оставени за осиновяване. Това е коментирано неведнъж по сайтовете, защото доста хора са се сблъсквали с тези проблеми или работят в системата. Няма смисъл да си разказваме тук истории, защото хем отнема време, хем нищо не можем да променим на този етап.
    Трябва само да напомняме някои неща на желаещите да осиновят - да са наясно какви рискове поемат, да си преценят възможностите и да бъдат отговорни. Все пак, детето не е играчка, за да я върнеш, ако се окаже не това, което си искал. Но също така никой не е длъжен да става жертва на млад негодник, когото е отгледал.
  • 22 БПФ

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кауза пердута":

    За нещастие - да - в повечето случаи е така. Помним и предаването по тв за съществото микеле. Възпитанието си е възпитание, ама и гените са си гени.
    Да, точно затуй има малко осиновявания - хората искат да си осиновят дете, а не хъхpeче.
  • 23 Факултету

    2 1 Отговор
    Малии лошо , ке си изгубиме рабтата.
  • 24 Айде бе

    8 0 Отговор
    то Българчета има ли за осиновяване.Ако има такова дете без никой да разбере ще уредят някой с много пачки.
  • 25 АПАРТЕЙД

    8 0 Отговор
    Сиганите да си гледат децата не да пълнят домовете за сираци!

    Коментиран от #29

  • 26 7984

    3 0 Отговор
    Няма пари за гледане на деца.
    Вируса Гроб ни затри като нация.
  • 27 Аз.....

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Eva Adamova":

    Не няма изкючения......
  • 28 Любопитен

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Eva Adamova":

    Какъв ли е този голям риск, от който да си скобем косите?

    Коментиран от #30

  • 29 Скандално

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "АПАРТЕЙД":

    Ето това е умна приказка.
    Никой не ни казва какъв е процентът на децата, оставени за отглеждане в социален дом, които си имат родители - здрави и млади хора, взели полагаемите се пари при раждането на бебето, получавали майчинските през първата година и после решили, че детето им е в повече.
    Май че такива са повече от половината деца в социалните домове.
  • 30 Това са фактите

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Любопитен":

    В коментар "Кауза пердута" /№ 19/ са описани причините. Знам и други подобни случаи.
  • 31 Божо

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бога":

    Наистина имаш проблем с интелектуслния капацитет, но не се ядосвай има надежда, потърси помощ в някоя социална услуга предназначена за такива като теб !

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бареков

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "Божо":

    Първо се научи да пишеш ГЛУПЕНДЕР, за интелектуалния капацитет!!

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 komentator

    4 0 Отговор
    Процдеурата е толкова усложнена, корумпирана и долнопробна, че човек и да е имал желание, в един момент се демотивира и отчайва.
    Като всяко нещо в България и осиновяването се решава с много връзки и пари под масата, и това се знае. Проблемът е ако не искаш да играш така или ги нямаш. Целенасочено се изнасят деца на запад, правят те на маймуна, предлат ти деца, които не отговарт на посочените от вас критерии, тъй като след три отказа децата ги включват в друг списък за осиновяване в чужбина.
    Ииграят си с нервите, чувстватаи и достойнствотот ти, и послед защо са малко осиновените...
  • 36 НЯКОЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бога":

    Дайте повече инфо за тези неща ! С тези безумни изисквания за осиновяване, трябва да си идиот,за да кандидатстваш . Кандидатствах за приемен родител,но ме отрязаха. Имаше измислени основания защо не ставам като например-не съм на парно ,а се отоплявам с климатик-съответно умирам от студ....и други подобни....И да ми дават вече не бих взела- моето куче живее живота на дете,тоест е като принцеса гледана , поне никой не ми се бърка как го отглеждам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове