3 Март, 2021 06:10 22 779 319

Трети март е! Честито Освобождение!

  • 3-ти март-
  • санстефански мирен договор-
  • санстефанска българия

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци

Трети март е! Честито Освобождение! - 1
Снимка: Архив

Днес е Трети март – Националният празник на Република България. На тази дата през 1878 година се полагат основите на Третата българска държава.

Мнозина считат, че датите 6 септември 1885 – когато двете части на разделена България (Княжество България и Източна Румелия) се обединяват или пък 22 септември 1908, когато княз Фердинанд обявява тържествено независимостта на България от Османската империя, са по-подходящи за национален празник, тъй като събитията тогава са извършени с усилията на самите българи.

Не трябва да се забравя обаче, че в Руско-турската война самоотвержено

се бие и българско опълчение,

което, особено в епопеята на Шипка, съдейства за победоносния ѝ изход. Там 16 000 турци са хвърлени срещу 3500 българи и малко руси. На 8-9 януари 1878 г. в боя влиза целият състав на опълчението в атаката на укрепения от турците форт край Шейново. В щаба на ген.Скобелев е писателят П.Р.Славейков, който познава проходите в Стара планина. За него А. Н. Куропаткин, началник щаб на Скобелевата колона, пише: „И наистина мъчно е да се каже какво бихме направили ние без Славейков. Той ни доставяше безчет сведения за положението на турците отвъд Балкана. Той бе организирал цели чети, които минаваха там и оглеждаха турските позиции. По целия път при спускането на Скобелевия отряд отстраняваше множество пречки и снабдяваше с всичко необходимо две и половина дивизии…И само тогава отдъхна, когато минахме Балкана и турците бидоха съсипани при Шейново“.

Трети март e датата, която бележи възкресението на българската държава, което е и основанието днес да празнуваме нашия национален празник.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

Датата не е избрана случайно.

Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Една от основните причини за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на потиснатите българи.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

За съжаление, договорът е ревизиран от Великите сили. Берлинският конгрес, открит на 13 юни 1878, в който участват Русия, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия и Турция решава да раздели България.

По силата на неговите клаузи Санстефанска България е разделена на пет части

- Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е,

че той създава един идеал, който е в основата както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година

Големите успехи, както знаем са Съединението и обявяването на независимостта. Двете последователни национални катастрофи – при Междусъюзническата и Първата световна война обаче слагат край на идеала за „България на три морета“. От загубените тогава български земи тръгва вълна от бежанци, които се установяват в рамките на българската държава и постепенно се интегрират в нея.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайният войн в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечер на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител - Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Голяма част от воювалите за освобождението на България

офицери и войници са били украинци.

И в това няма нищо странно - руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското, Одеското и Харковското военни окръжия.

В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници - Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България, за да подготвят младата ѝ армия.

Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която създава предмостие за инвазията. Тя се състои предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Драгомиров.

Честит празник!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 115 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    277 15 Отговор
    ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК ТРЕТИ МАРТ БЪЛГАРИ

    Коментиран от #28, #134, #265, #285

  • 3 Последния Софиянец

    221 22 Отговор
    Автошествието от София тръгнахме за Шипка.Поне километър е дълго.Българи юнаци.

    Коментиран от #5, #17, #22, #194

  • 4 Алфа Чакал

    183 16 Отговор
    ЧЕСТИТ 3 МАРТ,БЪЛГАРИ!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 purko

    206 17 Отговор
    Да ми кажат тези които говорят за ,,присъствие,, какво ще празнуват днес. Че са се изнесли съквартирантите ,може би. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПСР

    266 14 Отговор
    За все още останалите българи-Честит Трети Март,дами и господа!
    И хич не ми мрънкайте за руските имперски интереси и пр.Имало ги е,факт.Но,в крайна сметка,1395-1878 г.,не е имало Българска Държава.Е,колкото е да е нелицеприятно на някои,появила се е .Трудно,но славно се е възродила,напредвала и побеждавала във всичките си битки.Не сме имали"късмета",да ни освободят новите ни братя,защото са били заети с решаването на въпроса с корените жители на Сев.Америка.Поклон пред паметта на всички български,руски,казашки,финландски,румънски войни,оставили живота си в тази Освободителна Война.

    Коментиран от #251, #275

  • 10 Европеец

    60 271 Отговор
    Отдавна историците доказаха , че това не е никакво освобождение а нова окупация Русия напада Турция защото губи влияние сред християните там
    Те разбират че истинското освобождение може само да дойде от западна Европа , за това и масово приемат протестантството ,което стряска Русия
    Всички интелигенти са пращали децата си да учат в Роберт колеж ,а не в Русия ,защото са знаели че запада носи просперитет ,а Русия мракобесие и бедност

    Коментиран от #14, #71

  • 11 О, Шипка!

    199 17 Отговор
    Три деня младите дружини
    как прохода бранят. Горските долини
    трепетно повтарят на боя ревът.
    Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
    гъсти орди лазят по урвата дива
    и тела я стелят, и кръв я залива.
    Бури подир бури! Рояк след рояк!
    Сюлейман безумний сочи върха пак
    и вика: “Търчете! Тамо са раите!”
    И ордите тръгват с викове сърдити,
    и “Аллах!” гръмовно въздуха разпра.
    Върхът отговаря с други вик: ура!
    И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;
    дружините наши, оплискани с кърви,
    пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,
    всякой гледа само да бъде напред
    и гърди геройски на смърт да изложи,
    и един враг повеч мъртъв да положи.
    Пушкалата екнат. Турците ревът,
    Насипи налитат и падат, и мрат; –
    Идат като тигри, бягат като овци
    и пак се зарвъщат; българи, орловци
    кат лъвове тичат по страшний редут,
    не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.

    Коментиран от #32

  • 12 моню паси

    33 60 Отговор
    Продават се мамо
    Белите манастири.
    Белите манастири, мила мамо
    С черните калугерки.
    Белите манастири, мила мамо
    С черните калугерки.
    Никой се не нае
    Манастир да купи.
    Манастир да купи, мила мамо
    С черните калугерки.
    Манастир да купи, мила мамо
    С черните калугерки.
    Най се е наело
    Жълтото еврейче
    Манастир да купи, мила мамо
    С черните калугерки.
    Манастир да купи, мила мамо
    С черните калугерки.

    Коментиран от #229

  • 13 Робство

    241 25 Отговор
    А от САЩ робство, военни бази в БГ, икономическо робство МВФ, СБ, НАТО, ЕЦБ кога ще ни освободите?
    Левски и Ботев ни освободиха, политиците на БГ ни заробиха, още по-тежко. Никога БГ, дори по време на войни не е унищожавана за 30 г. с 50%.

    Проклети да сте, всички партии които ни заробихте нас и децата ни!

    Коментиран от #18, #25, #68, #199

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Петър

    45 5 Отговор

    До коментар #6 от "Сомалийския пират":

    О,свещена простота.Кой го беше казал?

    Коментиран от #128

  • 17 Мери

    78 8 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Браво юнаци ! С вас съм.
  • 18 Петър

    85 10 Отговор

    До коментар #13 от "Робство":

    САЩСКО робство искаше да кажеш?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 123

    111 14 Отговор
    Освобождението на България от ТУРСКО РОБСТВО!

    Коментиран от #45

  • 21 Аааааааа

    157 17 Отговор
    Честит Празник на всички които са Българи...-Бог да ни пази и Поклон на руският войник!!!!
  • 22 Бaро Вкаров

    118 9 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Поканете на Шипка великият българин Росен Плевнелиев да ви дръпне една реч.Той много обича Русия.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    136 23 Отговор
    Честит Празник ! На този ден руските ни братя ни освободиха и ни създадоха държава . От нас зависи да я опазим от пипалата на поробителите и слугите им , които още драпат пак да вземат България .

    Коментиран от #179

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Наблюдател

    123 23 Отговор
    Да си спомним , че Осжобождението стружа скъпо на Русия и като средства . Русия е загубила Кримската война (1853-1856) и няма никакви сили и средства да води нова война , с турците и все още могъщата им “Османска империя” .


    За да акумулира някакви средства и обурудва армия за Освобождението ни ,през 1867 г. , за цена от 7,2 милионащатски долара. Русия продава Аляска на Щатско .
    На практика , всичко , което Русия печели от сделката с Аляска е вложено в руско-турската освободителна война ,


    И всъщност , краен бенефициент сме ние , българите .

    Коментиран от #38, #40, #46, #308

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Аз ти той

    95 13 Отговор

    До коментар #1 от "Бай ганю":

    На 04.04.2021 г., съединете се, въпреки различията, българи... и робството ще падне!
    Честит 3 март!

    Коментиран от #57

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 РЕАЛИСТ

    72 15 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдател":

    Прав си. Това съм го учил някога, че Русия губи Аляска, за да ни освободи.

    Коментиран от #78, #103, #131

  • 39 3DX повече

    34 7 Отговор
    Честит празник. Едно Освобождение е хубаво нещо ако има добри лидери да водят този народ. Щото си имахме Три щата България , Гърция и Македония а какви остана ??? Те и други бяха така разделени и от другата страна и благодарение на лидерите и върнаха и земи и влияние. А какво ще бъдещето Е ТОВА ГО ЗНАМ.
    ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. 1 водещ щат България и 7 щати от бивша Югославия.
    Не съм аз го казал, А баба Ванга. “ И когато осмите подпишат ще дойде мир”. И друго каза за ваксините “на 02/22/20 ще се появи болест. Тази болест стара няма лек порано за нея. Ще се намери лек и хората повече няма да боледуват.” Да ли е предрекла ваксина с на Файзер ??? Има време ще видим. Да си пожелаем умен избор на лидери и да дойде Федерална Република България.
  • 40 Комунист

    35 90 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдател":

    Това някой комунист ли ти го разказа? Платихме на руснаците 47 тона злато за тази война впоследствие. Безплатен обяд няма.

    Коментиран от #42, #97, #135, #136, #266, #291

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 РЕАЛИСТ

    89 22 Отговор

    До коментар #40 от "Комунист":

    Ти пък кога си имал 47 тона злато , да плащаш, бе ахмак. В се прибирай в угодническата си черупка и ни остави на този ден, без измислиците си. Днес дикиш не хващат.
  • 43 Факт

    28 64 Отговор
    Симеон Радев право разкрива, че с този договор руснаците откъсват от татковината ни свещена бг земя - Северна Добруджа.

    Коментиран от #48, #138

  • 44 Нямам срам

    87 11 Отговор
    С какво право запада се меси в мирния договор между Русия и Турция тази война не е тяхна да разпределят територии... Ако бяха оставили Сан Стефанска България няма да има ПСВ и ВСВ

    Коментиран от #145

  • 45 гост

    111 13 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Браво! На днешния ден се празнува ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО! ТОЧКА. Кой какви интереси имал,нямал, какво станало после,това не е толкова важно.В противен случай и днес щяхме да сме част от Турция.

    Коментиран от #47, #72

  • 46 Реалист

    89 11 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдател":

    Реално , и в момента български предатели се кланят на турция и военния им съюзник . Печалбите от злато на Втората по златни запаси държава в Европа - България , отиват зад океана , а за българите остават ...2% .

    Коментиран от #255, #256

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 РЕАЛИСТ

    94 9 Отговор

    До коментар #43 от "Факт":

    Ти имал ли си държава, че някой да ти откъсва нещо от нея? Берлинския конгрес ни взема толкова територии с българи, че две войни губим и земя и сега още се дърпаме с македонците. Това е наследство от приятелите ти от Англия, Франция и Германия, които пращаха военни да помагат на турската армия тази война. Видял ли си трофейното оръжие в Плевен, какво производство е?
  • 49 Страхил

    42 16 Отговор
    Честито освобождение от османско присъствие.

    Коментиран от #64

  • 50 дърт комунист

    38 77 Отговор
    Честит празник. И нека да не забравим, че има и по лошо от турското робство, това е комунистическата диктатура съществувала в България до 1989 година. По време на турското робство българина е имал земя, която да обработва, а комунистите отнемат земята на българина, отнемат собствеността, отнемат свободното движение на българина. По време на турското робство, българина изгражда църкви, но по време на комунистическата диктатура, българина е отдалечен от вярата си и няма и една изградена църква, по време на турското робство има много заможни българи (чорбаджии), които имат до собствен бизнес, казано съвременно, при комунизма се отнема имущество от българина ...

    Коментиран от #149

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Опълченец

    87 18 Отговор
    На Шипка смесихме кръвта си с братята руси - НАВЕКИ! ПОКЛОН...

    Коментиран от #59

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 демонтирай

    13 48 Отговор

    До коментар #36 от "МОЧА трябва да се разруши!":

    Защо само МОЧА трябва да се разруша, а не е и Братската могила в "Парка на свободата"? Защо правим разлика между съветски и български комунистически паметници?
  • 55 шумкари

    19 39 Отговор
    Обичам нашит освободители руснаците и мразя болшевишката из-мет, техните смъртни врагове, които затриха Русия и поробиха България под болшевишко иго.
  • 56 Софиянец

    15 46 Отговор
    Честит 3-и март и пълна капитулация на болшевишка Русия с подписване на Брест-лионския мирен договор.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българин

    66 7 Отговор
    СмЪ РТ за ГЕРБ . Свобода за народа !
  • 59 Патриот

    10 22 Отговор

    До коментар #52 от "Опълченец":

    По скоро с украинци
  • 60 😁😁😁😁😁

    44 11 Отговор
    Значи ...не са ни освободили руснаците а украинците......започваме да мразим лъжливите и страхливи руснаци ,благодарим ви братушки украински ......П.П. " В името на САЩ се заклевам се да кажа истината,истината и само истината" 😁😁😁😁😁😁...гот а.....
  • 61 Априлското въстание предизвикало

    59 8 Отговор
    Отзвук в европа?? А само русия ни помага и освобождава?? СТРАННО?? КЯ Е ЕВРОПА НА ЗАПАД БОКЛУЦИТЕ ИЛИ БРАТЯГА РУСНАЦИ??
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 "османско присъствие" ли?

    37 6 Отговор

    До коментар #49 от "Страхил":

    Отговаряш на името си Страхил защото си шубелия.Османска империя е това! Дали по онова време си щял да обикаляш и да говориш че е ....присъствие.....?

    Коментиран от #67

  • 65 шумци

    17 35 Отговор
    Защо комунистите почитате едновременно Царска Русия и СССР, които са смъртни врагове? Имайте малко уважаение.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Страхил

    13 42 Отговор

    До коментар #64 от ""османско присъствие" ли?":

    Страхил съм, защото те страхувам.

    Защо симпатизираш на комунистите, които затриха Русия, нашата Освободителка, и направиха от нея СССР?

    Русия ни освободи от османско росбство, а СССР ни поробои под болшевишко!

    Коментиран от #112, #142

  • 68 "османско присъствие" ли?

    24 5 Отговор

    До коментар #13 от "Робство":

    Отговаряш на името си Страхил защото си шубелия.Османска империя е това! Дали по онова време си щял да обикаляш и да говориш че е ....присъствие.....?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Реалист

    68 6 Отговор

    До коментар #10 от "Европеец":

    Нямало е начин Освобождението ни да дойде от Европа . И тогава , както и сега , Запада е бил основен военен доставчик на турската империя и се е надявал руските войни и българските роби да бъдат избити . Великобритания е била основен снабдител на военна техника на Османската империя през руско-турската война .

    Коментиран от #120

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Грешка

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бай ганю":

    Кога ще се освободим от бай Ганьовщината, от простотията и бездарието, наглостта и глупостта. Как може Българин да пише, че трябва да се от Българина, що за плиткоумие.

    Коментиран от #108

  • 75 😁😁😁😁

    25 3 Отговор

    До коментар #66 от "Манав":

    Ето една прилика м/у българите и американците от щата Тексас.Българите първо говорят а после мислят,тексасците първо гърмят а после питат кой е
  • 76 От РЕМС

    32 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бай ганю":

    А Освобождението от Хунтата ,
    на Бойко Борисов и Ахмед Доган
    кога ще бъде ,
    Другарки и Другари?
  • 77 празник

    57 3 Отговор
    Като българин, изразявам почита си благодарността си към братския руски народ и към паметта на българските опълченци, които са си дали живота за свободата на България. Честит празник на българите.

    Коментиран от #80

  • 78 От дивия северозапад

    20 25 Отговор

    До коментар #38 от "РЕАЛИСТ":

    Учил си ама малко са те излъгали даскалите. Русия продава Аляска за пари а не я губи. Губиш нещо когато ти го вземе някой а ти доброволно си го продал това се казва зелка.

    Коментиран от #113

  • 79 Кога

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай ганю":

    От толип султам свободни кога БЪЛГАРИ КОГАА!?
  • 80 алоу

    15 26 Отговор

    До коментар #77 от "празник":

    Щом обичаш Русия, не трябва ли да мразиш болшевиките, които я затриха?

    Коментиран от #198

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Просветен илюминат

    20 46 Отговор
    „…Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие…“
    Георги С. Раковски

    Коментиран от #123

  • 83 Филипуполи

    27 4 Отговор
    И сегашните земи са откраднати повечето от Гърция и от сърбия.
  • 84 Българ

    27 0 Отговор
    Ония източно Албанците да не ревнат заради тая карта ...

    Коментиран от #257

  • 85 Просветен илюминат

    16 50 Отговор
    „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука.“
    Захарий Стоянов
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 митака

    57 7 Отговор
    ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ!!!
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА РУСИЯ!!!
    ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ГЕРОЙСКИ ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НИ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ, РУСКИ, ФИНЛАНДСКИ, СРЪБСКИ, РУМЪНСКИ, ЧЕРНОГОРСКИ, МОЛДОВСКИ И УКРАИНСКИ ВОЙНИ!!! ЧЕСТ!!! ЧЕСТ!!! ЧЕСТ!!!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Просветен илюминат

    25 2 Отговор
    Никой не знаеш

    какво се е случило на 13 юли 1878 г.?

    Никой не знае, че фактически на тази дата, с подписването на Берлинския договор се създава автономното трибутарно българско княжество и се формира другата автономна османска единица в българските земи – Източна Румелия.
    Но колко българи знаят и ако бъдат попитани ще отговорят какво се е случило на 13 юли 1878 г.?
    Разбира се, причината за това всички я знаем или се досещаме, че я знаем. В българската историческа памет 13 юли 1878 е изтрита като дата, просто защото на нея е сключен Берлинският договор между Великите сили след края на Руско-Османската война. Този договор се смята от българите оттогава до днес за неприемлив и несправедлив, защото отменя договореното между двете воюващи империи прелиминарно споразумение под формата на Сан Стефанския протокол на 3 март 1878 г., на което са очертани съвсем различни граници на бъдещата българска автономна единица.

    Коментиран от #91

  • 90 Я ТРЪГВАИ

    4 2 Отговор
    Тя.ю към тези земи които имаш на картата да видиш колко шамари и ритници ще има
  • 91 Просветен илюминат

    8 16 Отговор

    До коментар #89 от "Просветен илюминат":

    Едва ли има българин, който да не смята, че на Берлинския конгрес българското етническо пространство е жестоко разцепено на пет части – Княжество България, Източна Румелия, Македония и Одринско остават в Османската империя, Северна Добруджа се предава на Румъния, а цялата Нишко-Моравска област - на Сърбия.
    Но защо става така? Как изобщо се стига до поредната руско-османска война? Възможна ли бе тя без провала на предхождащата я Цариградска посланическа конференция? А какви са причините за тази Конференция? Възможна ли бе тя без Априлското въстание, а Априлското въстание без работата на Левски, Раковски, на църковните дейци и всички възрожденци?
    Но да се върнем на по-близък въпрос. Защо в Сан Стефано се ревизират решенията на Цариградската посланическа конференция от 1876/1877 г., които очертават границите на двете автономни български области с преобладаващо българско население? Защото Цариградска България е призната от всички Велики сили, а не само от Руската империя.

    Коментиран от #96

  • 92 шумци

    14 24 Отговор
    Съчуствам на братушките за войната им с болшевиките и загубата, която търпят. Съчувствам им за разтурянето на руската държава и създаването на СССР на нейно място. Мразя комунистите, заради болшевишкото робство!
  • 93 цървуил

    21 10 Отговор

    До коментар #86 от "кавал":

    Правиш ли разлика между Русия и СССР? За гражданска война чувал ли си нещо, стотици хиляди измрели, милион напуснали Русия, бягайки от комунистите?

    СССР не е Русия, набийте си го в главите!!!
  • 94 Генерал 🇧🇬

    63 3 Отговор
    ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО!
    Честваме 143 години от разгрома на Османската империя във Руско-турската война 1877-1878, защото ако Русия беше загубила едва ли щеше да има нещо за честване!

    Каквито и да са били намеренията на Санкт-Петербург и Императора, за които може да се спори, резултатът е безспорен - свободна България.Резултат от тази война е възстановяването на Българската държавност. Друго всичко е второстепенно.

    Поклон пред загиналите за Свободата на България!
  • 95 Петко Славейков

    45 10 Отговор
    "Кат Русия няма втора тъй могъща на света, тя е нашата подпора тя е нашта висота ...!"

    Коментиран от #124

  • 96 Просветен илюминат

    7 12 Отговор

    До коментар #91 от "Просветен илюминат":

    Границите на Цариградска България

    обхващат всички признати чисто български територии. В Цариградска България влизат Северна Добруджа и цялата Нишко-Моравската област, които в Сан Стефано са предадени на Сърбия и Румъния. Следователно решенията, взети в Цариград са много по-справедливи и много повече в български интерес, отколкото решенията на прелиминарния мирен протокол, подписан само между двете воюващи империи в Сан Стефано (по случай рождения ден на руския император)!
    Малко предистория.
    Границите на разпространение на българската народност не са нещо веднъж и завинаги дадено. Те не са само политически или държавни граници, които ясно разделят народите. В границите на империите, още повече в границите на Османската империя, живеят десетки народи. В европейската част на империята те са така размесени, че народите и етносите много трудно може да бъдат отграничени и разделени. Процесът на формиране на българска нация се натъква и на тази трудност. Все пак е безспорно, че българите живеят основно най-вече в трите исторически области - Мизия, Тракия и Македония. Само че населението в тези области, особено в Североизточна Мизия и Добруджа, по Черноморското и Беломорско крайбрежие, в Южна Тракия, в Родопите, в Южна и Западна Македония, както и в Нишко-Моравската област е смесено. Българите са размесени и живеят заедно с турци, гърци, албанци, власи, евреи, сърби, цигани, арменци, цинцари, власи, татари и други заселени в нашите земи етноси.

    Коментиран от #130

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Rrf

    15 1 Отговор
    Честито... България

  • 99 баба Ванга

    41 7 Отговор
    "Нема Америка да ни помогне, пак Русия ке ни спаси! "
  • 100 Ким Ир Сен

    34 1 Отговор
    ЧЕСТИТ ТРЕТИ МАРТ,БЪЛГАРИ!!! ДАНО ДА Е ПРАЗНИК ЗА НАС И СЛЕД 04.04.21.
  • 101 КОНТРАТА

    32 4 Отговор
    БЪЛГАРСКИ МОШЕННИК СТОЛЕТОВ Е ВОДИЛ ОКОЛО 5000 ВОЙНИЦИ, А ОБЩО НА ШИПКА СА БИЛИ 7500 ДУШИ. КОГО ЛЪЖЕШ МОШЕННИКО И РАЗПРАВЯШ ЗА МАЛКО РУСКИ ВОЙНИЦИ НА ШИПКА?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Коректор

    18 38 Отговор

    До коментар #38 от "РЕАЛИСТ":

    Русия не губи, а търгува, като залага и продава Аляска на САЩ, за да спечели пари от продажбата за да закупи необходимото германско австрийско оръжие И за да финансира завоевателната си имперска политика и подготвяна война срещу Турция с цел стратегическото завладяване на Истанбул и Проливите, а не за да освобождава "попътна" България или заради жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, която впоследствие след като попада под руска окупация /В чл.8, ал.3 на Санстефанския договор е посочено, че руският окупационен корпус, който ще остане в България, ще бъде издържан за сметка на „занятата земя”, т. е от българите/и България е била задължена за в бъдеще да плаща за направените военни разходи на Русия, които са предявени с Указ № 1144 в ДВ , че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки ИЛИ реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато....!!!

    Коментиран от #110, #111, #114

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Страничен

    25 1 Отговор
    Много хубава карта на България. Липсва обаче Северна Добруджа! Честит празник!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 пройчо

    14 2 Отговор
    къде е Тлъстия Бою?
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Ели Оригинал

    46 4 Отговор

    До коментар #103 от "Коректор":

    Господине, Аляска е продадена, заради Транссибирската железница.
    Бай дъ уей 2000$ е билетът, не е много, заслужава си да видите Сибир.
    Сърдете се на Австрия и Англия за неосъществяването на етническите ни граници "Сан Стефано", и откровената им заплаха за война с Русия.

    Поздравявам всички българи с 3-март, поклон пред загиналите за Освобождението на България!
    Русия остава в сърцата ни!

    Коментиран от #163

  • 111 ежко

    27 4 Отговор

    До коментар #103 от "Коректор":

    Значи тогава си купихме свободата, а сле д1989г. я харизахме!Ще купуваш,като не можеш да воюваш!
  • 112 Булаир

    32 0 Отговор

    До коментар #67 от "Страхил":

    Настръхнах, много си страшен.
    Честит празник на всички българи. Честито освобождение от турско робство. Днес почитаме и саможертвата на всички, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НИ.
    Из ЗБВ: ,,...тялото му затрепери като есенен лист, големите му огнени очи се задръстиха от сълзи, изгледа жално наоколо си и след като извика с треперящ глас: ,,Да живей България!" - хвана с две ръце дръжката на револвера си, студеното желязо на който напъха в пресъхналото си гърло... Глухо изгърмявание, като изпод земята, се раздаде наоколо, револверът, който не хвана против заптиите, отскочи настрана, двете ръце, които преди малко го стискаха, яко се заловиха за космите на разбития череп, като да искаха да прекратят болезнените действия на куршума, който беше се загнездил вече в мозъка - и грациозното тяло, безчувствено и окървавено, претъркули се на земята като клас, прерязан с жетварския сърп!" Това е един голям българин – Ангел Кънчев.
  • 113 РЕАЛИСТ

    11 1 Отговор

    До коментар #78 от "От дивия северозапад":

    Ама война се прави с пари. Точно това имам предвид, когато пиша " губи' . Абе , като на деца имам чувството, че обяснявам. Знам много добре тази сделка и тук във форума съм писал подробности. Не ми се повтаря.
  • 114 Генерал 🇧🇬

    57 4 Отговор

    До коментар #103 от "Коректор":

    Още през 1853 г., когато България е под турско робство, в Източна България се разполагат тиловите поделения на англо-френските войски, десантирали в Крим (Кримската война 1853-1856 г.). Каква е била тяхната имперска политика? Защо тогава не сме се освободили?

    О, чудо! Руската империя имала интереси. Както и Британската, ама не плюете по тях и Дизраели.
    Вярно е, България дължи свободата си на "имперската" и "завоевателна" политика на Русия.
    ТЕ, Великобритани,Австро-Унгария,Франция, Германия и другите западни държави сякаш не са имали "завоевателна" и "имперска" политика, но това е отделен въпрос.
    С други думи, благодарение на "завоевателната" и "имперска" политика на Русия (която, независимо от тази политика, доброволно си изтегли войските от българска територия, кой знае защо?!) ние, българите, днес имаме държава. Ами, в такъв случай, слава Богу, че Русия е имала "имперска" и завоевателна" политика, защото иначе и до днес щяхме да си бъдем в Турция, като кюрдите, или направо щеше да ни е сполетяла участта на арменците,както и на гърците, и на всички други християни в Турция.

    И така, честит 3 март - денят, в който Русия ни ОСВОБОДИ от ТУРСКО РОБСТВО!
    А Кирякстефчовци и прочие русофобски и соросоидни слагачи винаги е имало, за да се знае, че сред българите е имало не само опълченци, но и отрепки.

    Коментиран от #132, #248

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 One

    34 1 Отговор
    Гордост и патриотизъм трябват сега. А точно обратното се случва-кучета я ядат тази наша България. От политици страдаме, не от незнание или неумение. Честит празник, осъзнати българи!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Заслуга

    41 1 Отговор

    До коментар #71 от "Реалист":

    Англйски кораби прекарват 40 000-та армия на Сюлейман паша от Албания до Цариград,а баронхиршовата железница я доставя бързо до вътрешността на България. И всичко това въпреки решенията на Цариградската конференция където Британия участва и са подписва под тях!

    Коментиран от #277

  • 121 Хасан

    9 48 Отговор
    3 март е русофилски празник и трябва да се смени с нов - например създаването на България от хан Аспарух
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Ни меда ни

    26 1 Отговор

    До коментар #82 от "Просветен илюминат":

    На илюминати и масони не им ща ни меда,ни жилото - рязаха глави на крале,разстрелваха царски фамилии,бутаха църкви, превърнаха Нотр Дам в конюшня,измислиха гилотината,измислиха разстрел за слово на омразата.....
  • 124 един шофьор

    2 6 Отговор

    До коментар #95 от "Петко Славейков":

    А първата коя е?
  • 125 Знаме

    27 0 Отговор
    Ако се придържахме към девиза изписан върху фасадата на народното събрание- щяхме да сме много напред и нагоре!!! За жалост сме пълната му противоположност и от това винаги ще си патим :(((
  • 126 3 МАРТ

    23 1 Отговор
    СВОБОДА ИЛИ ТУЛУП!
  • 127 Романови

    22 4 Отговор
    Освободиха българия, бацо пристана на султана
  • 128 някой

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Петър":

    Ян Хус, когато го изгаряли на кладата и една бабичка хвърляла съчки, да изгорял по-бързо, за да не се мъчи.
  • 129 Хасан

    4 34 Отговор
    Целта е създаването на Европейския човек и наднационална европейска култура ..не трябва да има национални празници а общоевропейски празници ,история и култура

    Коментиран от #176

  • 130 Направо

    3 10 Отговор

    До коментар #96 от "Просветен илюминат":

    Бла-бла-бла...Типично масоно-болшевишко разсъждение и пропаганда. Ма то нямало май нужда да се създава българска държава,а по коминтерновски да се нацвъкат някякви квази държавици на всеки диалект и на всяко етничиско малцинство,че защо не и на всяка религиозна секта? Абеее.... тогавашните илюминати и масони направо си е трябвало да създъдът Европейския съюз,вместо да се мотат като пръдня из гащи цели 130 години.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Аз40🏴‍☠️

    28 0 Отговор
    Честито Освобождение от Османската империя!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Русенец

    11 5 Отговор

    До коментар #40 от "Комунист":

    32,5 тона злато. И са платени като приравняване между репарациите на България към Турция, и на Турция към Русия. Чети, не мигай умно!
  • 136 Русенец

    29 5 Отговор

    До коментар #40 от "Комунист":

    500 години султана прибирал българското злато. Преди 143 г руснаците му спират кранчето и вече оревахте орталъка.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Русенец

    34 3 Отговор

    До коментар #43 от "Факт":

    Престанете с лъжливата пропаганда, поне на празника ни! Руснака чертае България на три морета, със Санстефанския договор. Берлинския договор на Австро-Унгария и Турция ни разделят на парчета. Знаеш много добре, но лъжеш, за да подвеждаш другите. А северна Добруджа я губим заради участието ни във ВСВ на грешната страна. Ей, слугите на Ердо няма да се спрете и на националния ни празник, да лъжете и подмамвате. Не ви е срам!
  • 139 Mexaник

    21 0 Отговор
    Честит празник, БЪЛГАРИ!
  • 140 Мухтар войвода

    5 12 Отговор
    Нищо не се споменава че в завоевателната война на Русия от 1877г за завладяването на Истанбул, бойните действия на Русия освен в Източна Румелия за завладяването на "Задунайската губерния" и довели до освобождението на БЪЛГАРИЯ, по същото време се водят ожесточени битки с турците и в Кавказ с цел завладяване от руснаците на Грузия , Армения и Ереванската турска губерния...!!!
  • 141 Русенец

    15 3 Отговор

    До коментар #134 от "Хасан":

    Какво стана с подканите да не злобеем, Асене? Толкова ти чини и съжителството. Толкова ти чинят и чалъмите.
  • 142 Паметлив дедо

    14 0 Отговор

    До коментар #67 от "Страхил":

    ТУРСКО РОБСТВО!!!
  • 143 Стига лъгахте

    1 1 Отговор
    "Една от основните причини е потушаването на Априлското въстание".Да ви спестя времето 13:40минута от клипа

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Русенец

    28 2 Отговор

    До коментар #44 от "Нямам срам":

    Защото западът е треперел от страх, да не би случайно пак да се възроди велика България, която ги е пухала на лягане и на ставане, векове наред. Не са допускали голяма славянска държава на Балканите. Това е било Райхщадското споразумение с Русия, преди освобождението ни. Русия не го спазва, чертае България на три морета, голяма, силна, могъща, и Европа надига глава против. Така се стига до Берлинския договор и разпокъсаната ни родина.
  • 146 Войната не е за някакви освобождения

    5 5 Отговор
    А за петролния път Баку-Русе и по Дунав до Европа.Какви априлски въстания,какви 5 лева?
  • 147 А така

    19 5 Отговор
    Виждате ли сега тези, които се мъчите да отделите опълченци от руси, с Хасан европееца ли ще градите нова България и без Русия нямаше да ги има следосвобожденски политически цитати, защото без държава каква политика и саможертвата на Левски и Ботев щеше да е на празна, а 1876 април героична, но трагична дата, а Русия още от Екатерина велика официално е била гарант и покровител на християните и тя наистина помага всички християнски държави повече или по малко да се освободят от турско робство, нищо против нямаме Хасан, но нека да не ни учи на европейство

    Коментиран от #150, #153

  • 148 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #134 от "Хасан":

    Защо пишеш провокации от моя ник???
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Точно Екатерина велика

    1 6 Отговор

    До коментар #147 от "А така":

    Измисля заедно с Евгений Булгарос панелинизма,което е най-големия враг на българщината.

    Коментиран от #203

  • 151 Лъжлива статия

    5 20 Отговор
    Войната не е заради Априлското въстание,а за петрол!Тая версия с освобождаването е била актуална преди 100г.
  • 152 Лиме

    3 11 Отговор
    Честит празник! И не, че нещо, ама българия се е освободила едва на 22 септ. 1908г.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Русенец

    12 1 Отговор

    До коментар #72 от "Гост":

    За тебе има решение. Чака те на Кап.Андреево.
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Васил

    12 0 Отговор
    Ако знаеха че сега ни управлява диктатор нямаше да искат да ни освобождават.
  • 158 Брейбрей

    1 18 Отговор
    Нека от името на целия народ да благодарим на нейно величество Херо Мустафа за неоценимата помощ от страна на братския американски народ по време на руската окупация и избиването на хиляди наши братя от южната ни съседка. Ако не беше логистиката от САЩ сега кой знае каква съдба ни е очаквала. Поклон!
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Русенец

    16 4 Отговор

    До коментар #153 от "Хасан":

    Много странно си играеш с термините обединил, подчинил и поробил. Размиваш разликата за да си прикриеш целите. Добре, че не сме всички тикви, че да не знаем кое, какво, и що.

    Коментиран от #193

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 До Ели Оригинал

    5 2 Отговор

    До коментар #110 от "Ели Оригинал":

    Аз пък си мислех че на американците са им трябвали пари за да си построят трансконтиненталната американска железопътна линия и открият още през 1860-те година, А то строителството на Транссибирската железница било започнато по късно от Руско-турската война и е завършена през 1891 при руския император Николай II...!!!

    Коментиран от #272

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 ГЛОБАЛИСТИ

    35 3 Отговор
    А ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ,ЧЕ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ Е БИЛА В СЪЮЗ СЪС ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ?СЕГАШНИТЕ НИ УЖ НАТОВСКИ ПАРТНЕРИ СА УГНЕТЯВАЛИ БЪЛГАРИТЕ НАРАВНО С ТУРЦИТЕ ПИШЕТЕ ИСТИНАТА ТЕРОРИСТИ.
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Механик

    35 4 Отговор
    Чета коментарите и се чудя, как в таква малка страна има толкова много безродници, неблагодарници и предатели?!
    Толкова ли са сладки шекелите, че сте готови на черното бяло да викате?!
    Значи 500 години, българското злато го грабили турците, а вие говорите, че България платила на Русия 47 тона злато?! Че от къде сме го накопали това злато толкова бързо?
    Кой снабдяваше турската армия със "Смит и Уесън"-и, "Уинчестер"-и? Кой пращаше преоблечени като турци инструктори в турската армия?
    Русия пожела България да е на три морета, а запада раздроби страната, но това за вас няма значение, нали
    Едно ше ви кажа: Няма да съумеете да заличие Русия от сърцето на българина. Не се ли убедихте 30 години вече, че кръвта на вода не става?
    Чакате старците да измрат и милите, че с това ще си замине и любовта и признателността към Русия!?
    Нищо таквоа няма да се случи, защото старците ни научиха да я обичаме, а ние научихме децата си на това. Те ще научат внуците и винаги ще е така.
    Не се гаси тук що не гасне!

    Коментиран от #180, #232

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 А по-късно

    6 29 Отговор

    До коментар #149 от "Русенец":

    След 44та,рашнята направиха същото с долния им комунизъм.ИзтрепАха интелигецията и затова сега ни управляват пролетариати .Никога 3ти март няма да обедини българите,но 22 септември би могъл,и затова 3ти март трябва да бъде отменен като национален празник,защото разделя народа.Но за рашнята това е добре,и тъй като те още са на власт в Бг чрез агентите им,това няма да стане.

    Коментиран от #172

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Българка

    23 2 Отговор
    Честит 3-ти март БЪЛГАРИ! Бъдете всички здрави и щастливи,където и да се намирате по света! Развейте знамената на този велик ПРАЗНИК,от балкони, коли и скали,и нека почетем паметта на загиналите герои!!!В момента живеем под 2-ро българско РОБСТВО,когато дойде датата да мислим ,как да се освободим от поробителя Б.Б!!!
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Румен

    20 2 Отговор
    ДПС и Доган ще празнуват ли Освобождението? Е, така да питам , щото ги няма в мрежата.
  • 174 не трий

    21 0 Отговор
    герберастите нямат празник днес
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Русенец

    18 4 Отговор

    До коментар #129 от "Хасан":

    Ти би ли се отказал от рамазана, за да станеш европейски човек?

    Коментиран от #181, #197

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 бимбо

    4 20 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Оказа се че са ни освободили украйнските братя,а не руските.Чети по-горе!

    Коментиран от #282

  • 180 Русенец

    17 2 Отговор

    До коментар #167 от "Механик":

    За пореден път - 32,5 ТОНА ЗЛАТО!!! Догановите агенти ги завишават на 47 т, и крият, че е било приравняване на два дълга, между три страни, за да компрометират, подстрекават, и всяват раздори.
  • 181 Хасан

    2 15 Отговор

    До коментар #176 от "Русенец":

    Рамазана е религиозен празник ..като Великден ...

    Коментиран от #187

  • 182 Коментар

    4 22 Отговор
    Най-ми е болно, че българите масово не знаят какво празнуват днес. Руско-турската война разпокъсва територията на българския етнос, като една част остава васална на Осм. Имп., а другата става руска губерния. За освобождение можем да говорим едва през 1908г. Който ни "освободи", той ни написа и историята, натрапи ни и фалшивите герои, за да обезличи истинските. Затова така си и останахме единствената държава от десетки други, която нарича онзи период робство. Честит празник!
  • 183 Апостола БОЙКО

    3 3 Отговор
    4 бьлгарска дьржава
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Русенец

    16 1 Отговор

    До коментар #181 от "Хасан":

    Ама не е европейски. Ще се откажеш ли от него? Ще се откажеш ли от вярата си в Аллах, защото европейците почват да клонят към атеизъм, ако си забелязал?

    Коментиран от #195

  • 188 Русенец

    17 2 Отговор

    До коментар #186 от "Я русский.":

    Много анадолски агенти ни тровят главите, затова. И се пишат уж българи.
  • 189 жоро уудстока

    10 11 Отговор
    Честит празник!На този ден поднасям цвете пред паметник на загиналите руснаци,украинци,финландци,поляци,опълченци и свеждам глава.Останалите 364 дни ходя с изправена глава и не се навеждам пред никого!Не се подмокрям/както правят много от пишещите тук/,когато прочета за новите оръжия,произведени от руснаци,американци и пр.Радват се на нещо за убиване на хора и животни?!Да бяха се научили да правят коли,компютри,телевизори...И какво ни грее войнолюбството им?Хора,да си гледаме нашата градинка и да правим добро,а не война,вкл. и на пътя.На този ден не забравям какво са правили османлиите-турци с прадедите ни,но не мразя днешните турци...Поднасям цвете и се прекланям пред загиналите руснаци,а не пред сегашните!Бъдете свободни,не бъдете ничии слуги!
  • 190 Пешко

    27 3 Отговор
    Интересна статия. И интересно заглавие.
    Честито освобождение, но от какво? Или от кого?
    Но поради политкоректност ни е стран да кажем ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО!
    Не сме свободни. Овце сме щом се страхуваме!
  • 191 Код

    0 8 Отговор

    До коментар #186 от "Я русский.":

    То па вие будните пха ха ха.
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Пилотът със зелените чорапи

    1 12 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ли ви води?
  • 195 Хасан

    1 20 Отговор

    До коментар #187 от "Русенец":

    Ами християнството също не в европейско ..възникнало в близкия изток ..Исус си е арабин ..аз имам предвид националното ..сега ще изчезнат външните министри на страните членки на ЕС у ще има една политика на ЕС

    Коментиран от #200, #211

  • 196 Русенец

    18 2 Отговор

    До коментар #164 от "Ффф":

    Оооо, да, да.... И думата му се чувала над тази, на всички бейове и каймаками. А с една ръка, като замахнел, рушал конаци, а с другата галел сираци по русите главици. Кой те знае и тебе? Пред клавиатурата всички сме по-силни от Батман. Празнувай днес, светлият ни празник, ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО. И почитай паметта на загиналите за свободата ни българи, руси и каквито и да са. Че, ако не бяха руснаците, още нямаше да има България на картата. Още щяхме да носим на главите си червени коминчета с пискюлчета. Още щяхме да колим кокошка и да точим баница на всеки самопоканил се в дома ни османлия.

    Коментиран от #240

  • 197 А ти от коледата и велик ден

    1 8 Отговор

    До коментар #176 от "Русенец":

    Би ли?

    Коментиран от #206

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 гост

    4 13 Отговор

    До коментар #13 от "Робство":

    Прав си за тези, които изброи, но Русия ни беше заробила също и иска пак...България трябва да бъде независима и свободна, нямаме интерес нито със САЩ, нито с Русия.

    Коментиран от #201

  • 200 Русенец

    15 3 Отговор

    До коментар #195 от "Хасан":

    И кой те излъга, че Иисус е арабин, като всъщност е юдеин? Пет пари не давам, какво мислят европейците и европчаните. АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И ХРИСТИЯНИН!!! СЕГА И НАВЕКИ!!! Пропагандите си запази за потомците си.
  • 201 Русенец

    9 1 Отговор

    До коментар #199 от "гост":

    Всички я искаме независима, но как го виждаш да стане? Кой ще ни остави намира? Дърпат ни от четири страни, а сме най-малките в кюпа.

    Коментиран от #215

  • 202 Има ли изпрани мозъци

    7 17 Отговор
    Коитп да мислят ,че Рашнята чакали 500 ГОДИНИ,за да се сетят да ни ОСВОБОДЯТ?Това може да го вярва само изключително промит мозък или комунопитек.

    Коментиран от #208, #209

  • 203 Така, ама

    9 2 Отговор

    До коментар #150 от "Точно Екатерина велика":

    Така и не осъзнах те, че Русия има много по голяма мисия за християните на балканите от колкото се вижда гледайки само от нашата си куличка, а и за света разбира се :)
  • 204 Дичето

    11 0 Отговор
    Честит национален празник!
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Русенец

    7 0 Отговор

    До коментар #197 от "А ти от коледата и велик ден":

    Разбира се, че не бих. Но аз съм против глупостите, които говориш, а ти ги говориш, без да искаш да правиш саможертви. Само караш другите да ги правят.

    Коментиран от #233

  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Русенец

    13 2 Отговор

    До коментар #202 от "Има ли изпрани мозъци":

    Не са чакали 500 години. Имало е 5 опита за освобождение на Балканите. И не заради сините ни очи и общата ни вяра, както е било прокламирано, а заради търговските излази на моретата. Всеки го знае. А ние сме благодарни за освобождението.

    Коментиран от #216

  • 209 Браво, умник

    9 2 Отговор

    До коментар #202 от "Има ли изпрани мозъци":

    Я виж сега в гугъша поне, другите християнски държави кога се освобождават от османско робство и Русия има ли пръст или да:), тя все пак не е все силна, а и лалто казаха в история бг, за такава война е трябвало поне 2 сили западни да са неутрални:)

    Коментиран от #214

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Русенец

    3 4 Отговор

    До коментар #193 от "Хасан":

    Чуждоверните наложници на султана имали ли са право да му раждат, или само туркините са имали тази привилегия, за да му се запази кръвта мюсюлманска?

    Коментиран от #218, #245

  • 213 ХАН КРУМ

    14 2 Отговор
    ГЛЕДАМ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ ВКЛЮЧВАНИЯТА ОТ ШИПКА. В ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО. ГЛЕДАМ СЕРВИЛНИЯ ИВО НИКОДИМОВ , МАЗНИЯ , БОРИСЛАВ ДЕНИСОВ КАК СЕ ЛЕЗЯТ НА ПКП И КОЛКО МНОГО ХОРА ИСКАЛИ ДА СЕ СРЕЩНАТ С НЕЯ. НА КАДРИТЕ ОБАЧЕ ОСВЕН ОХРАНАТА ОТ НСО И МИКРОФОНИТЕ ДРУГИ ХОРА НА СРЕЩА НЯМАШЕ. САМО СЛЕД 15 –20 МИН. ПКП БЕШЕ ВЕЧЕ В ГАБРОВО... НА КАРАЯНЧЕВА БАГАЖА И ГО ЗНАЕМ, НО СЕ ЧУДЯ НА МАЗНИТЕ РЕПОРТЕРЧЕТА, ЗАДАВАЩИ И ЕЛЕМЕНТАРНИ ВЪПРОСИ И ПОЛУЧАВАЩИ ОЩЕ ПО ЕЛЕМЕНТАРНИ ОТГОВОРИ ,НО НИЩО ОТ КОЕТО ДА РАЗБЕРЕШ ,ЧЕ НА ШИПКА Е ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАСКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. И ТУК СТАНА ВЪПРОС ЗА НИСКИЯ РЕЙТИНГ НА ПАРЛАМЕНТА – И СЕ ЗАМИСЛЯШ ,ПРИ ТАКЪВ ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА НС И ТАКЪВ СИЛНО ИНТЕЛИГЕНТЕН ПРЕМИЕР , КАКВА ДЪРЖАВА СЕ ОЧАКВА ДА БЪДЕМ. И ТОЧНО НА ТОЗИ ДЕН Е ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИМ ЗА ТОВА , ЗАЩОТО ОСВЕН ОТДАВАНЕТО НА ПОЧИТ, 3 МАРТ Е И ДЕН , ЗА РАВНОСМЕТКА КЪДЕ СМЕ СЛЕД 143 ГОДИНИ СЛЕД ТОЛКОВА БИТКИ И ТОЛКОВА ЖЕРТВИ!!

    Коментиран от #219

  • 214 Спести си времето

    0 6 Отговор

    До коментар #209 от "Браво, умник":

    14:30минута и не ми приказвай глупости за братска любов. По-горе в клипа

    Коментиран от #228

  • 215 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #201 от "Русенец":

    Мечтая си човече, мечтая си...ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !!!
  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Хан Тервел

    12 1 Отговор

    До коментар #213 от "ХАН КРУМ":

    Много правилно го каза, Ювиги Хане! ПКП-то е помакиня, а тръгнала да говори за националния празник на България!
  • 220 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #216 от "Щях да бъда благодарен":

    Грешиш! Нищо общо нямам с комунистическите разбирания. По ме влекат меритократичните принципи. Ти така и не схвана, че ние сме щяли да плащаме милиони репарации на Турция, а Турция да плаща на Русия репарации 802 млн златни франка. Приравнили са дълговете и така ние директно даваме на Русия разликата - 32,5 т злато. Какво сложно има? Всеки третокласник ще го схване.
  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Сърп и чук

    10 1 Отговор
    🤍💙💖 Слава Россия!
  • 225 дедо йоцо гледа

    21 2 Отговор
    Трябва да сме благодарни на Русия за освобождението ни от турско робство, защото под турския ятаган нямаше да има българи днес. А големите европейски държави са гледали само сеир, както го правят и днес с лицемерие, загрижени само за личната си изгода. Честит празник българи.
  • 226 Честит 3март

    22 2 Отговор
    Хайде провикнал се
    турската паша
    низ град Панагюрище:
    - Хайде ви вази,
    девет душ гавази,
    турски полковници,
    хайде я идете,
    та ми доведете
    Райна поп Гьоргьова!
    Нито я колете,
    нито я бесете
    жива при мен
    доведете я!
    Азе да я питам,
    питам и разпитам,
    кой уши байряка,
    кой му сложи знака
    смърт или свобода?
    Че са йотишли
    девет душ гавази,
    турски полковници,
    че са хванали
    Райна поп Гьоргьова
    от Панагюрище.
    Нито я колиле,
    нито я бесиле
    жива при паша
    завеле я.
    Паша си Райна
    във очи гледа
    и тихо и дума:
    - Ей те тебе, Райне,
    Райне кралица,
    Райне поп Гьоргьова!
    Кой уши байряка,
    кой му сложи знака
    смърт или свобода?
    А тя си паша
    във очи гледа
    и тихом му дума:
    - Щете ме колете,
    щете ме бесете
    аз съм Райна поп Гьоргьова.
    Аз уших байряка,
    аз му сложих знака,
    знака България.
    Аз уших байряка,
    аз му сложих знака
    смърт или свобода!

    Коментиран от #254

  • 227 Русенец

    14 1 Отговор

    До коментар #216 от "Щях да бъда благодарен":

    За комунизма се сърди на комунистите. Знаеш ли колко руснаци са били изтрепани от комунисти? Чувал ли си за "возвращение на родину"? Руснаците, които са воювали и умирали за свободата ни, са си нямали хал-хабер що е то комунизъм.
  • 228 Къв клип

    10 1 Отговор

    До коментар #214 от "Спести си времето":

    За дядо Иван и братска любов е говорил един цял народ и който е викал той е дошъл, не знам къв клип си гледал, но няма начин това да го няма :), а на теб няма смисъл и най вече нужда сега да се говори, то от който е имал нужда народа е дошъл и Слава Богу
  • 229 Кочо

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "моню паси":

    .... Желтите евреи, те си пари имат конче да си купят
    ала снага нямат конче да си яздат!
    Белите българи, те си пари нямат конче да си купят,
    ала снага имат конче да си яздат!

    Както кака Корнелия!
  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 българин

    7 2 Отговор

    До коментар #167 от "Механик":

    В интерес на истината Англия е имала двойнствено отношение тогава заради двамата доминиращи министри. Гладстон е бил пробългарски настроен, както и обществеността тогава, разбирайки за престъпленията извършени от турците по време на въстанията. Историята я знаете.

    Що се касае до производителите на оръжия, това са частни фирми - гледат си само интереса, морал ли очакваш от тях.
  • 233 А защо искаш от другите

    4 2 Отговор

    До коментар #206 от "Русенец":

    Да правят саможертви и да се отказват като ти не би го направил?

    Коментиран от #316

  • 234 03031878

    17 0 Отговор
    Англия снабдяваше турците с оръжия и снаряжение ,военни инструкори в редиците на османците от държави като Англия,Австоунгария,Германия и Холандия ,ама това не се споменава щото нали европейски съюз там ала бала ,далаверки,туй онуй,честит празник ,българи тия дето са с такова самосъзнание ,честито освобождение от османско 5 вековно робство.Да поменем падналите за свободата -нашите деди и на братята по бойни действия .С 50 грама алкохол и венци на паметниците както е положено !Уважавайте товва което ви е наследено и го бранете както тези,който са ви дали щастието да ходите и дишате свободно по таз земя!!!
  • 235 Автора

    0 5 Отговор
    на статията от кой пол е ,или във Факти се редуват кой ще кара влака и кой ще се вози.
  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Павел Пенев

    15 1 Отговор
    30 години манипулации върху българския народ.Османското присъствие е в Народното събрание.
  • 238 хайрсъзина

    15 0 Отговор
    Виждате ли добре на картата колко голяма е била Б-я. Дедовците на днешните европейски чиновници с ценностите я свиха до сегашните размери.

    Коментиран от #243

  • 239 Гуня адвокатина

    1 15 Отговор
    По добре щеше да е България да се управлява от султана,отколкото от Бойко Борисов.
  • 240 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 241 Българин

    21 0 Отговор
    Честит празник българи поклон пред героите руснаци и българи донесли ни свободата от зловещото турско робство и поставили България на европейската карта
  • 242 Бат Кольо

    13 0 Отговор
    Честит празник Българи!!!!!!
  • 243 Айхман

    7 0 Отговор

    До коментар #238 от "хайрсъзина":

    Жалко,много жалко дето около 130 000 души загинаха във войните за обединение и още толкова ранени и осакатени за цял живот.
  • 244 мнение

    12 2 Отговор
    Това е най-черната дата за българина според ония маймуни "атланти" от каубойските земи, онези с изкривените от злоба мутри и с дебелите кореми, тъй наречените US-тулупи. Затова вземете че я махнете от календара, нали сте приведени и изпълнителни!
  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 БАЙ ТОДОР ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    10 5 Отговор
    ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК , СКЪПИ И ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ , ДРУГО НЯМАМ КАКВО ДА КАЖА ЗА ТОЗИ ДЕН С ТАЗИ ВЕЛИКА ДАТА ДНЕС , КАТО ПРОЧЕТОХ КОМЕНТАРИТЕ НА НЯКОЙ ЛЮМЙНАТИ И ПРОПАГАНДИСТИ , СМЯТАЙ ТЕ ЩО ЗА ПРОДАЖЕН НАРОД ИМА ТУКА , ЦЕЛТА ДА НЕ ПРИЗНАЯТ ЙЗТОРИЯТА НИ КАКВА Е БИЛА НА ПРАКТИКА , ЗАЩОТО ТЕЗИ ПРИМАТИ ОБСЛУЖВАТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ , ПИТАМ ГИ , ДО КОГА БЕ ЛЮМЙНАТИ ДО КОГА ЩЕ ТРОЛИТЕ С ТАЗИ ПРОПАГАНДА ЗА ШЕПА ЦЕНТОВЕ , ЕДИН ТУКА ВИКА , ДА БЛАГОДАРИМ НА ХЕРО МУСТАФА , Е КАКЪВ БЪЛГАРИН СИ ТИ БЕ , ЩО ЗА НАГЛОСТ Е ТОВА ДА ГО ИЗРЕЧЕШ НА ДНЕШНИЯ ДЕН , БЪЛГАРИЯ Е ОСВОБОДЕНА ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО 500 ГОДИНИ , БЛГОДАРЕНЙЕ НА БРАТСКА РУСИЯ , БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ , СЕГА НЯМАШЕ ДА Я ИМА ТАЗИ БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА И НАРОДА МУ АК НЕ БЯХА ТЕ , СЕГА ОЩЕ ЩЕ СТЕ ПОД ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ТО НЕ ЧЕ НЕ СТЕ И ДНЕС , АМА НЕКА ДА НЕ ПОЛИТИЗИРАМЕ НЕЩАТА НА ТОЗИ ДЕН , А ЗАЩО ЛИ ТРЯБВА ДА Е ТАКА?, И НАЙ ВЕЧЕ ДА БЛАГОДАРИТЕ НА ХАН АЗПАРУХ , И НЕ ИСКАМ ДА ВЯРВАТЕ НА ХОРА С ЧУЖДИ ПОДАНСТВА , ПРОСТО ГИ ИЗТРЙВАИТЕ ОТ ЖИВОТА СИ И ГЛЕДАЙТЕ НАЩО БЪЛГАРСКОТО НИ
    , ТОЧКА !!!!!!!!, ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ !!!!!!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬💘💘💘💘💘💘💘💔💔💔💔💔💔💔♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️💟💟💟💟💟💟💟💟🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 247 Borislav Popov

    13 0 Отговор
    Честит празник българи,да сме живи и здрави и да помним историята
  • 248 Мъка, брато, мъкааааа !

    4 3 Отговор

    До коментар #114 от "Генерал 🇧🇬":

    Три ракии тръшнах юнашки и още не ми светна, кой ще ни освободи от американско иго; Русия или Турция ?! Май ще продължа борбата до пълно просветление. Наливай, ма ; стига робство и тиранство !
  • 249 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 250 Пенционер

    4 5 Отговор
    АБЕ какъв НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК бе, като на днешния ден градския транспорт НЕ е безплатен...???!!!

    Коментиран от #260

  • 251 стоян

    5 11 Отговор

    До коментар #9 от "ПСР":

    До 9 ком -интересно е защо не си упоменал украинските герои загинали за нашата свобода макар че те са били над 60 % от воиниците участвали в тази война

    Коментиран от #253, #268, #281

  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 254 Хаха

    0 3 Отговор

    До коментар #226 от "Честит 3март":

    Ама ти си бил за поет бе😅
  • 255 Дънди Прешъс Металс

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Реалист":

    По малко от един процент се взима но не отива в бюджета а се разпределя по етажите.

    Коментиран от #259

  • 256 Дънди Прешъс Металс

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Реалист":

    15 години работя там , не се добива само злато.
  • 257 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 258 БАЙ ТОДОР ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    6 5 Отговор
    ЕТО НЕМА НАЧИН ДВАМА ТОЛУПИ ДА МИ СЛОЖАТ МИНУС , ПО ТОВА ЛИЧИ КОЛКО ИМ Е КАПАЦИТЕТА В БАГАЖА В
    ГОРНИЯ РЕД НА ТЯЛОТО , ПО ТОВА ЛИЧИ КОЛКО ОБИЧАТ РОДИНАТА НИ , СРАМ ЗА ТАКИВА ХОРА И БЕЗДАРНО НЕВЕЖЕСТВО , СРАМ !!!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #276

  • 259 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #255 от "Дънди Прешъс Металс":

    ...0,75% от добива остава в българия!!!!0,75%!!!!!!слато за ДРУГИТЕ метали/не знам.....
  • 260 Лукашенковец

    3 0 Отговор

    До коментар #250 от "Пенционер":

    еми попитай Фъндъка защо , кво ни питаш нас тука , това зависи от гебераситята да лапа всеки божи ден , за ТЕТОВА ПЕНЦИОНЕРЕ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬💓💓💓💘💘💘♥️♥️♥️💔💔💔💟💟💟🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 261 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор

    До коментар #236 от "МИСИРКИТЕ НА ФАКТИ":

    ..и аз не те разбрах.....ВЕРНО ,НИКЪДЕ НЕ СПОМЕНАХА ТУРСКО РОБСТВО!!!!!Както и по радиото не споменаха РУСИЯ!!!!!!!!От 30 г ЕДИНСТВЕНАТА ПРОМЯНА Е ЧЕ АМЕРИКА Е ТУК!!!!!!!!И толкова неща се извъртяха!!!!!!!като ни оставиха без СУВЕРЕНИТЕТ,ИСТОРИЯ,ОБРАЗОВАНИЕ И УВАЖЕНИЕ към ОСВОБОДИТЕЛИТЕ И НАС САМИТЕ!!!!!Статията е пример за мисиркино поведение!!!!УЖАС!!!!!!!
  • 262 3 март

    7 1 Отговор
    Кажи ми кажи бедни народе кой те в тая робска люлка люлее Мълчи народа!/Хр Ботев/
  • 263 ТОЧКАТА

    12 1 Отговор
    трети март слага ОСНОВИТЕ НА ТРЕТАТА!!!!БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА!!!!Без тази дата/предварителен договор ,очертаващ границите НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ!!!!!-170 000КВ/КМ/ НЯМАШЕ ДА НИ ИМА И ДОСЕГА!!!!!!!!!И ТОВА си личи от БЕРЛИНСКИЯТ ДОГОВОР!!!!!!!!..пък и от сегашното ни положение /донор на запада и боклукчийска яма и олигархична структура.
  • 264 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #252 от "Мехмед":

    Комшу, а защо се отказахте, когато Стамболов предлага конфедерация подобна на Австроунгария.........
  • 265 konservator

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Айде, нема нужда, русофилче!
  • 266 Костова

    7 4 Отговор

    До коментар #40 от "Комунист":

    Интересува ме един логически въпрос? Откъде в поробена от турците България 40 тона злато? Да, хайдутите са събирали някакви средства. Но чак пък 40 тона? Човек може да стане смешен изригвайки цифри, които нямат нищо общо с действителността

    Коментиран от #286

  • 267 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 268 Льольо

    6 2 Отговор

    До коментар #251 от "стоян":

    сигурно защото тогава е нямало украинци?
  • 269 Българин

    3 11 Отговор
    Национален празник на България трябва да е датата на подписване на Берлинския договор - 01/13 юли 1878 год. На тази дата официално и де юре България става отново държава! Макар и разделена, макар и васално княжество. Сан Стефанският договор е няколко листа с празни приказки, без никакво последващо значение!
  • 270 що за радост

    3 12 Отговор
    "Свободата" дошла с чуждия щик.Същия който е изгонен от тези земи, със същите користни цели са дошли, да убиват и грабят. Каква свобода след като само 10 години по-късно плащаш с тонове злато "кръвен данък" на руския император? За един народ не може да има по-непчтенна дата от това някой да те е "освободил". Много малко са народите които са били "освобождавани" по този начин. И от както се "освободихте" от тогава затъвате, скоро ще изчезнете. Що за радост? Да празнуваш свършването на една и започването на друга окупация?

    Коментиран от #274

  • 271 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 272 Ели Оригинал

    3 1 Отговор

    До коментар #163 от "До Ели Оригинал":

    Ох, сам казвате кога е започнал строежът, и кога е завършил.
    Кога е продадена Аляска 30 март 1867 г.

    Четем: "след края на Кримската война (1853-56), източила ресурсите на Русия, хазната се оказала празна. Друг фактор, който плашел правителството, бил фактът, че Транссибирската жп линия трябвало да се прокара през почти безлюдния Сибир, прекосявайки стотици големи и малки реки.а за свързването на Москва с Владивосток щели да бъдат необходими най-малко 330 милиона рубли (близо $7 милиарда днес).

    Т.е.,много по-рано са плановете да се построи Транссибирската, освен това не забравяйте, че по тези линии трябва да се движи нещо локомотиви, вагони, затова имаме на един мнгооо по-късен етап "сделката с вагони, цистерни, резервни части и т.н. 1920 ".
    Едно е да го построиш, друго да завършиш, трето да планираш.
    А планирането започва многоо по-рано.
  • 273 Аз, съм все още в,, окови,, от,, боклуци

    4 1 Отговор
    Но, това, е наистина най Българския празник, дори вече няма смисъл нито от съмнения и противоречия....!
  • 274 Ели Оригинал

    8 4 Отговор

    До коментар #270 от "що за радост":

    След признаването на Независимостта на БГ,Турция срещу признаването на БГ, иска БГ да изплати цялата инфраструктура построена в БГ по време на робството, железници Цариград-Белово, Русе-Варна, пощи.
    Русия поема това задължение на БГ, понеже победената Турция не е в състояние да изплати на победителят Русия след рускотурската "репарациите", които дължи на Русия .
    Турция не ги плаща-няма възможност, тогава Русия поема задължението на БГ към Турция, за инфраструктура изградена от поробителя Турция.
    България не плаща нито един лев, Ленин окончателно ги опрощава.
  • 275 Гласоподавател

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ПСР":

    Османската империя се разпада и Турция се освободи по-леко с определенията Русия иде за Проливите
  • 276 Другаря Христов е руски патриот

    5 4 Отговор

    До коментар #258 от "БАЙ ТОДОР ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО":

    Циганина бай Тошо няма място в българската история той е проклятието на България
  • 277 Сух

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "Заслуга":

    Не пишете така за нашите "съюзници"
  • 278 Браво

    8 1 Отговор
    Честит празник на всички Българи! Дано милата ни и изстрадала Родина да пребъде през вековете и българите да получат заслуженото уважение и положение.което наистина заслужават! Дано да спрат апетитите към нашата територия и население..достатъчно изстрадахме! Дано Бог бзи над България и Българите! Поклон за загиналите в борбите срещу турското робство!
  • 279 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    Освободихме се от турците , време е да се освободим от комунистите
  • 280 Мара

    6 3 Отговор
    с последните редове в статия се натрапва че Украйна ни освобождава от турско робство.
  • 281 Историк

    7 3 Отговор

    До коментар #251 от "стоян":

    Каква Украйна тогава? И какви украинци по това време? Със същия успех можем да твърдим, че опълченците на шипка на са българи а половината тркийци, а другата половина от дунавската низина и няма нито един българин.
  • 282 Геню

    2 0 Отговор

    До коментар #179 от "бимбо":

    Не освободили са ни марсианските ни братя.
  • 283 бай Даньо

    5 0 Отговор
    Честит Празник на всички Българи!
  • 284 Tarnovetz

    4 1 Отговор
    Покойния Г. Младенов – племенник на Ванче Михайлов и основател на Македонска Патриотична Организация в Торонто дълги години защитаваше България и Българите. ПОКЛОН.
  • 285 Тези,

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Честит празник и нека помним! Сега слугуваме и носим вода на тези, разкъсали Сан Стефанска България и обрекли милиони души на страдание! На тези и други - бомбардирали жени и деца 50-на години по-късно! Историята помни. Сполай на всички честолюбиви и трудолюбиви българи
  • 286 Това,злато

    1 0 Отговор

    До коментар #266 от "Костова":

    Е от баща ти и Гошету....!
  • 287 Дар от БОГ

    6 1 Отговор
    Благодарим за честитката !
    България има нужда да се освободи за 2 път, но по съвсем друг начин !
    На България не й трябва турскта парламентарна партия ДПС !
    Смятате ли че ДПС трябва изобщо да бъде в България ?
  • 288 Дар

    3 0 Отговор

    До коментар #271 от "Хасан":

    Точно на вас турците не ви трябва да притежавате български неша ! Цели 5 века сте безпокоили цяло 1 племе !
    БОГ ТАНГРА ше ви съди вас, в гробовете няма да намерите покой !
  • 289 Добър човек

    5 1 Отговор

    До коментар #271 от "Хасан":

    На какво основание искате България да е ваша ?
    Нещо не ви отива, цели 5 века сте унищожавали български неща !
    България ви кефи , че е разположена на хитово землище ли ?
    Вие туртците трябва да разберете, че не ви отива да притежавате български неша !
    България не е създадена да робува, а да й робуват, а другият вариант е сама да си робува, но за свое добро !
    Осъзнайте, какво е вашето място в живота, това не е грях !

    Коментиран от #292

  • 290 ФАКТ

    2 10 Отговор
    ,,БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ЕДИН ПРАЗНИК.."СЪЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА",..ТОВА Е ,ЕДИНСТВЕНИЯ ИСТИНСКИ ДОСТОЕН ПРАЗНИК..3-МАРТ Е ПРАЗНИК НА КОМУНИСТИТЕ И РУСНАЦИТЕ..НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ..ВТОРА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ТРЕТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ПЕТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА..ГЛУПОСТИ НА КВАДРАТ..КАКВИ ВОЙНИ И КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО СЪС ТЕРИТОРИИТЕ НА ДЪРЖАВА НИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ...ИМАЛО Е ВОЙНИ В КОЙТО СМЕ ПОБЕЖДАВАЛИ И ГУБИЛИ..КАТО ВСЯКА ДРУГА ДЪРЖАВА ИМАЛИ СМЕ УСПЕХИ И ЗАГУБИ...ВАЖНОТО Е КОГА Е ОСНОВАНА НАШАТА ДЪРЖАВА..ПЪК АКО ЩЕ ДА СМЕ КОЛКОТО ЕДИН ГРАД...НЕ МОЖЕ ДА ПРАЗНУВАМЕ ВСЯКА ПОБЕДА ИЛИ ВСЯКО ОСВОБОЖДЕНИЕ..ОТКАЧЕНО Е..ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РУСКО ВЛАДИЧЕСТВО..НЕ ВИЖДАМ КАКВО ОСВОБОЖДЕНИЕ ПРАЗНУВАМЕ..
  • 291 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 292 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 293 ФАКТ

    3 7 Отговор

    До коментар #291 от "ruski":

    АМИ ТОЧНО В ТАЗИ ВОЙНА НАЙ МНОГО ВОЙНИЦИ Е ИМАЛО ОТ УКРАЙНА..ТОВА СА ФАКТИТЕ ПИЧ...,,,,И НЕ ЗАЩОТО СА ИСКАЛИ..ПРОСТО РУСНАЦИТЕ СА ПОЛЗВАЛИ ВОЙНИЦИ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ КАТО УКРАЙНА СЪРБИЯ РУМЪНИЯ ХЪРВАТИЯ ЗА ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО БОСФОРА..А НЕ ДА ОСВОБОЖДАВАТ НЯКОЙ..ТАКА ЧЕ ДА БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ И ТЕХНИТЕ ВОЙНИЦИ УЧАСТВАЛИ В ТАЗИ ВОЙНА..Е РАЗБИРАЕМО..АМА ДА БЛАГОДАРЯ НА РУСНАЦИТЕ..ЗА ДЕТО СИ ПРЕПИСВАТ ЗАСЛУГА С КОЯТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО..СИ Е ПРОСТАЩИНА..

    Коментиран от #297

  • 294 Живко

    3 2 Отговор
    Честит национален празник на всички българки и българи ! Пожелавам много щастие, любов, свобода и като цяло разкошен живот ! ! ! ! !
  • 295 Ваня

    2 2 Отговор
    Град Пловдив- Великият кап Александър Бураго от Санкт Петербург! това е Пловдив 1878 година!
  • 296 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 297 Живко

    2 2 Отговор

    До коментар #293 от "ФАКТ":

    Русия сама е решила да направи това нещо - оправяне на чужди народи !
    Работата е там, че оправията е била до определена степен, а не цялостна ! Явно така са решили ! Въпреки това , добре е това, че България , както и други са спасени от Османската империя / Турция !
  • 298 РеалистЪ

    5 1 Отговор

    До коментар #292 от "ФАКТ":

    Когато сме били под османско владичество, всъщност тогава е нямало държава и територия България !
  • 299 Ваня

    4 1 Отговор
    както виждаме, повечето са профани и не са учили! Честито на Пловдив и да благодарим на Александър Бураго от санк Петербург, освободил Пловдив! това е истината! другото е Плевен 1877- филм на Никита Михалков " Турски гамбит"и Ст Загора и Нова Загора, Сливен- градове горени от турците !!! моля двойкаджиите да не се опитват да подриват науката
  • 300 Ваня

    2 1 Отговор
    както виждаме, повечето са профани и не са учили! Честито на Пловдив и да благодарим на Александър Бураго от санк Петербург, освободил Пловдив! това е истината! другото е Плевен 1877- филм на Никита Михалков " Турски гамбит"и Ст Загора и Нова Загора, Сливен- градове горени от турците !!! моля двойкаджиите да не се опитват да подриват науката ей там ясно много се замислихте??????
  • 301 Историкът

    4 0 Отговор
    Какви украинци бе, тогава не е имало никаква Украйна, нито украинци ,всички руски войници са били всъщност американци.
  • 302 Реалист

    3 5 Отговор
    Значи България е освободена от българското опълчение + украинци с български корени. Освободили сме се сами, което не е никак странно, не си ли помогнеш сам, няма кой. Тия глупости, че русия ни била освободила са крайно преувеличени, те ако искаха защо не ни освободиха много по-рано!? Отделно преди 1885г. и съединието, както пише и в статията, изобщо не сме толко свободни, защото Княжество България е крайно малка територия. Картата сложена на статията - териториите които показва ни ги дава Хитлер, русия ни ги отнема. Изобщо с русия сме имали 2 световни войни, като в първата световна много хубави ги разтриваме.. само баба ми вярва още, че русия ни била освободила. Русия е империя която си гледа интересите и тогава и сега. Все едно да кажеш, че САЩ ще те освободи..

    Коментиран от #309

  • 303 ФАКТ

    4 4 Отговор
    ЧЕТЕТЕ КОМУНИСТИ ЧЕТЕТЕ..И ПЛАЧЕТЕ....ДА ВИДИТЕ КАК РУСКИТЕ ВИ ПРИЯТЕЛИ ЛЪЖАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ВОЙНИЦИ ДОРИ САМО И САМО ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО ИЗЛАЗ НА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ..А НЕ ЧЕ ИМ Е ПУКАЛО ЗА НАШЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ.."Тайните договори, разбира се, остават неизвестни за руската общественост, като самата война е представена в Русия като освободителна, насочена към спасяване на братята-славяни от тежкия робски живот в Турция. Още с преминаването на руските войски през Дунав се стига до недоволство сред военните, и след около няколко дни и в Русия – оказва се, че българите са описани прекалено бедстващи, а на практика руските войски виждат, че стопанствата на българите и животът им като цяло са по-добри от тези на руските селяни. Това недоволство намира отражение и в дневника на Достоевски"..ЛЕКА ВЕЧЕР
  • 304 Деда ви Кольо

    2 0 Отговор
    Да празнуваме на година в Константинопол,пожелавам
  • 305 Tarnovetz

    0 1 Отговор
    В исторически смисъл София е точно обратното на Шипка – тези, които културно са унищожили България отвътре и след това са поканили османските турци, са живеели в София; по-късно убиха Дякoна Левски.
    Руската турската война беше за суров нефт - за каспийските запаси от петрол, и се заплаща от банкови групи от Франция-Италия, може да бъде Великобритания , за да се блокират опитите на Барон Хирш да достигне каспийско петрол - железницата от Русе до Варна е построена за тази цел

    Коментиран от #317

  • 306 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 307 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 308 правилно

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдател":

    Да, точно така е. Има една книга, сборник от статии на италиански журналисти, съвременици на руско-турската война. Книгата е озаглавена "Войната на ориента 1877-1878". В нея са репортажи, които свидетелстват за опитите на руския цар да убеди английските крале, Бисмарк, французите, да се обединят срещу османската империя с цел освобождаване на българите и сърбите - отговорът на английското кралство и останлата западна измет е " Макар, че ни е жал за тези хора, нямаме никакво намерение да си разваляме отношенията със султана". А руският цар е подтикван от руския народ към войната, понеже вече се разчуло в Русия за зверствата на омсанците по време на Априлското въстание. Така че, всички тъпотии, как руският цар имал голям интерес да води тази война, за да вземе дявол знае какво от една България, са пълни кьорфишеци на пишман "историци". Честит празник на всички български граждани, с огромна почит към братска Русия, която ни връща независимостта от османската империя след почти 500 години.
  • 309 ФАКТ

    3 1 Отговор

    До коментар #302 от "Реалист":

    ЕТО ТАМ Е ИСТИНАТА ПИЧ..ЧЕ МНОГО ХОРА В БЪЛГАРИЯ ВЯРВАТ ЧЕ НЯКОЙ ОТ НЯКЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ С НАМЕРЕНИЕ ДА НИ СПАСЯВА...ВСЕКИ СЕ ВКЛЮЧВА В ВОЙНА САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА СОБСТВЕНИ ОБЛАГИ...С ПРЕД-ТЕКСТ..ЗА НЕЩО ХУБАВО ЗА ТЕБ..НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ..ВСИЧКО Е ПОЛИТИКА...ВСИЧКО Е ПРОСТО ПОДЯЛБА МЕЖДУ ГОЛЕМИТЕ..ДРУГИ РЕШАВАТ ЗА НАС ДРУГИ НИ УПРАВЛЯВАТ..ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ..НЕ СЛУЧАЙНО СЕ КАЗВА.."РЕШЕНИЕ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ" "ПОДЯЛБА МЕЖДУ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ"...ТЕ СИ ОПРЕДЕЛЯТ НА КОГО КОЛКО ДА ИМА..НИЕ НЯМАМЕ ДУМАТА..КЛАНЯМЕ СЕ НА ТОЗИ И ОНЗИ..НО НА НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ ИМ ПУКА ЗА НАС..НА ТЯХ ИМ ПУКА ЕДИНСТВЕНО ЗА ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ..А НИЕ СМЕ ПРОСТО ИНСТРУМЕНТ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО ИМ...НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ СВОБОДНИ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕМ..ЗАЩОТО НИЕ НЕ СМЕ ОТ ТЕЗИ "ВЕЛИКИ СИЛИ"...ТОВА Е РЕАЛНОСТТА..ДРУГОТО СИ Е ЛИЧНО НАША ЗАБЛУДА..ЧЕ НЯКОЙ ДРУГ МИСЛИ ЗА НАШЕТО ДОБРО...И ВСЕКИ ИЗЛИЗА С ПРЕД-ТЕКСТА.."НИЕ ЩЕ ВИ ОСВОБОДИМ"..И ЗАВЪРШВА С ФАКТА.."ЗА ДА ВИ ЗАВЛАДЕЕМ"..А НИЕ ПРОСТИЧКИЯ НАРОД..ВЯРВАМЕ В ВСЯКА ГЛУПОСТ ДЕТО НИ СЕ КАЖЕ...ЧЕТЕМ НЕЧИЯ ИСТОРИЯ И ВЯРВАМЕ В ВСЯКА ИЗМИСЛИЦА....Е ГОСПОДА БЪЛГАРИ И НЕ САМО..ВСИЧКО Е ПРОСТО ПОЛИТИКА..НА ОНЕЗИ "ГОЛЕМИТЕ" НИЕ СМЕ ПРОСТО ЗАБАВЛЕНИЕ
  • 310 ХХХ

    3 1 Отговор
    НИКОЙ НЕ КАЗА ОТ КАКВО СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ

    Коментиран от #312

  • 311 ЛЕЛЕ

    1 4 Отговор
    Османската империя сама се разпда, като СССР ... кой ви е освободил след 5000 години бе пумпали и защо сте му ?!!!!!!
  • 312 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 313 Факти

    4 4 Отговор
    турците са безчинствали в България с пълната благословия на Русия, чак като отслабва империята до ниво разпад са ни "освободили" по неволя от страх да не дойде Австро-Унгария не от друго
  • 314 Достойна присъда

    5 1 Отговор
    Честит празник българи!на всички които отричат този празник търсейки някаква корист у хората извоювал нашата свобода ще напомня,че след 500 години България се появява на картата,благодарение на усилията на народите на руската империя,кралство Румъния и първата в историята финландска армия и българските опълченци, поклон пред подвига им,а иначе всички балкански народи са постигнали своята свобода след намесата на Русия, факт!
  • 315 Димитров

    1 0 Отговор
    Велик ден за нас,българите!Ново начало!Поклон,дълбок поклон пред руските войници и българските опълченци!Голяма част от нас осъзнаваме тези неща и правим разлика между този казал,онзи написал-добре,но кой с кръвта си извоювя СВОБОДАТА.Разбира се най.добре го казва великия Вазов!
  • 316 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #233 от "А защо искаш от другите":

    Аз не искам. Ти искаш да се откажем от празника си. Не се прави на халосан!
  • 317 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #305 от "Tarnovetz":

    Какъв петрол по него време бе, амби? Петролът става потребен много след освобождението ни. Да не кажеш, още малко, че заради обогатен уран са ни освободили руснаците? Ама като бягате от часовете така става.
  • 318 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 319 Реалност

    0 0 Отговор
    Чести празник Българи ,пожелавам си да нямаме повече политици заради които територията на България е разграбвана през вековете,а да имаме повече хора доказали се с боините си успехи и не позволили нито едно Българско боино знаме да бъде пленено ,поклон и на хората независимо от насионалността си падна ли за нашата свобода .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове