Last news in Fakti

3 Март, 2021 16:35 3 686 21

Тленните останки на руски войник, сражавал се за свободата на България, бяха препогребани в Айтос (ВИДЕО)

  • гроб-
  • айтос-
  • руски войник-
  • андрей гаевский

Гробът на Андрей Гаевский в с. Карагеоргиево е щял да бъде заличен

Тленните останки на руски войник, сражавал се за освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война 1877 – 78 г., бяха препогребани от село Карагеоргиево в град Айтос. Будни българи са спасили гроба му от изчезване и забрава. Това е единственият известен до сега случай в страната, при който граждани сами се организират, за да проведат подобна акция, уточнява БНР.

Главен двигател на акцията по запазване на костите на руския войник е Иван Иларев, началник на Военния клуб в Айтос председател на инициативния комитет „Войнска памет“ и на клуб „Краезнание“. Информацията за вероятността гробът да бъде заличен е подадена през септември миналата година, следват незабавни действия:

"Отидохме на място, разчистихме храстите и видяхме каменен кръст с надпис - "Андрей Гаевский, канонир /артилерист/ от 20-а конна батарея, умрял на 2 септември 1878 г. Аз като човек, който се интересува от военна история веднага разбрах, че това е човек, който е участвал в битките за освобождението на Айтос и най - вероятно е бил участник във войската на полковник Лермонтов. Самият факт, че той не е загинал между 2 и 6 февруари, когато са били битките между Карнобат и Айтос, а навярно е починал от раните си или от някоя болест, тогава е върлувал тиф сред войниците. В село Карагеоргиево е имало тогава полева болница."

Андрей Гаевский е бил погребан, в център на село Карагеоргиево а на гроба му поставили каменен кръст от айтоски низит. За този гроб в началото на миналия век започва да се грижи една българка , нейната правнучка д-р Светла Михайлова помни историята ѝ и разказва:

"Моята прабаба Яна през 1913 година остава вдовица, съпругът ѝ Паруш Парушев загива в Междусъюзническата война, някъде в Македония, гробът му остава неизвестен. След парцелиране на имотите в Карагеоргиево, гробът на руския войник попада в двора на къщата ни и прабаба ми приема това като знак. Тя започва да си грижи за него, прелива го, носи му цветя. Аз ще го запомня, като гроба с белите рози, които тя беше засадила на него. Бях 12 - годишна, когато тя получи инсулт и падна там на този гроб, там почина !Като деца бяхме научени да почитаме този гроб и както "Дядо Иван", олицетворяваше Русия, така и ние казвахме "Дядо Андрей", въпреки че беше погребан млад човек."

След смъртта на Яна, грижите за гроба се поемат от нейните наследници, в наши дни обаче след като почиват много от тях се взима решението за продажбата на имота.

Иван Илариев разказва, че за много кратко време е трябвало да се организират, за да се извадят костите на Андрей Гаевский. Изваден и транспортиран до Айтос е и каменния надгробен кръст. Направена е специална мощехранилница за останките, и нова надгробна плоча, на която е изписан същия надпис. С тези проекти е запознато Руското генерално консулство във Варна , което поема финансовите разходи по препогребването на останките.

За главния герой на тази история Андрей Гаевский се знае малко, частта в която е служил и датата на смъртта му, но идеята на комитет „Войнска памет“ е с помощта на руската страна да се разбере повече за героя.

Руският войник сега е погребан в двора на параклиса костница "Св. Димитър" в Айтос. Всеки който желае може да му отдаде почит. Тържествената церемония в негова памет се е провела на 6 февруари, деня на освобождението на града, в нея е участвала и д-р Светла Михайлова, която не скри вълнението си от този миг, които никога няма да забрави:

"Всичко беше много вълнуващо и много трогателно! Сложих бели цветя на гроба на Андрей, за него и прабаба ми Яна. Цветя постави и двугодишния син на племенника ми. Радвам се, че така се случиха нещата, за да не се забравят и обезличат!"

Скоро на гроба на руския войник ще се случи и още нещо, ще бъдат засети бели рози. В негова памет, в памет на Яна и съпругът ѝ Паруш Парушев, загинал в Междусъюзническата война, чийто гроб и до днес остава неизвестен. Тези рози са и в памет на хилядите загинали за свободата на България.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красиво и правилно!

    50 12 Отговор
    България би била земен рай,ако не бяха алчните и крадливи русофоби..

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    20 6 Отговор
    Има и един самурай клал турците с катаната, ама за него и дума няма днес на масонския празник 33.

    Коментиран от #14

  • 4 Беше земен рай

    17 35 Отговор
    А за войничето,жалко.Загинал е далек от домът си за лъжлива кауза.
  • 5 Беше земен рай

    15 36 Отговор

    До коментар #1 от "Красиво и правилно!":

    Преди да се пявят руските комуняги.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Признателен

    39 7 Отговор
    Хвала,така трябва я някой да ми каже че ако на беше ВЕЛИКА РУСИЯ къде щяхме да сме сега в гъбите.Сигурно им е било кеф да си оставят костите за такива неблагодарници!Ама то ще дойде видов ден-както се казва.Отваряш кръчми,затваряш паметници,поради измислени причини.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 българия

    28 2 Отговор
    поклон за всички да ли са свободата си за българия знайни и незнайни
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ох направо се просълзих

    8 30 Отговор
    Абе не може ли да издирим костите на всички руски войни които са умрели където и да е по света от каквото и да е и да ги препогребем в България, толкова е патриотично и сърцераздирателно

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 4455

    29 2 Отговор
    Браво на тези българи, които са опазили гроба на руснака, загинал за нашата свобода! Много красива постъпка, господ да е с Вас!
  • 14 А знаеш ли колко самураи има

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Клали русите?
  • 15 А къде са

    10 17 Отговор
    гробовете на хиляди българи депортирани от Крим в Сибир от Сталин?
  • 16 123

    18 0 Отговор
    Има люде още ама останаха малко. Браво
  • 17 4455

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ох направо се просълзих":

    Напротив! Даже ще бъде голяма чест за България да се погрижи за честта на всички руски воини, загинали извън пределите на Русия! Само едно знам - за твоите кокали никой няма да сълзица да отрони!

    Коментиран от #18

  • 18 Кака Мара

    1 13 Отговор

    До коментар #17 от "4455":

    Ами земи си ги дОма

    Коментиран от #20

  • 19 Айтозлия

    18 2 Отговор
    Горд съм, че Айтозлии за запазили добротата и признателността към хората дали живота си за нашата свобода. Честит празник, честит 3ти март!
  • 20 4455

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кака Мара":

    Моя ДОМ е България и тя днес има празник! Честит 3 март скъпи българи!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове