Last news in Fakti

4 Март, 2021 13:11 3 090 13

Антони Рангачев: Наливаме масло в огъня, ситуацията напомня развоя от есента

  • коронавирус-
  • мерки

Прехвърлянето на тежестта на ваксинационния процес върху личните лекари не е добър ход

Антони Рангачев: Наливаме масло в огъня, ситуацията напомня развоя от есента - 1
Снимка: БГНЕС

„Безспорно можем да кажем, че ситуацията не е под контрол, ситуацията много напомня развоя от есента.“ Това каза пред БНР д-р Антони Рангачев, преподавател по математика и информатика в Университета в Чикаго и научен сътрудник към Българската академия на науките.

„Досега говорим за около 20 хиляди души надвишение в смъртността от това, което е нормално за България“ ( става дума за приблизителния брой на смъртните случаи за миналата година над обичайния според статистиката за страната – бел. ред.), посочи Рангачев. „Това са жертвите на пандемията, най-общо казано.“

Все още нямаме официални данни за смъртността по области от Covid, уточни Рангачев, който е направил детайлен анализ на ситуацията с пандемията по региони.

В области като Смолян, Разград, Благоевград, Пазарджик увеличаването на броя на смъртните случаи спрямо обичайната смъртност е над 30%, коментира той в предаването „Преди всички“. Един от основните фактори според него е достъпът до адекватни медицински грижи по места.

Ако в София имате около 40 починали повече от обичайното жени в работна възраст, в Благоевградска област този брой е над 100, направи паралел математикът, визирайки работни пространства от типа на шивашките цехове и масовото заразяване там.

Антони Рангачев определи като мит тезата „ходете на работа, ние ще ви лекуваме, като се заразите“.

„Има цели области, в които няма адекватни болнични грижи в България и допускането на масово заразяване е еквивалентно на масово убийство за тия хора. В област Смолян половин процент от населението е изчезнало миналата година вследствие на пандемията. И в момента сме напът да изиграем същото нещо, което направихме есента.“

Относно ваксинационната кампания Рангачев заяви, че е трябвало да се държи пандемията под контрол с колкото се може повече ограничителни мерки, докато се ваксинират масово рисковите групи.

„В момента се налива масло в огъня с премахването на последните ограничителни мерки. Дори с 20 хиляди ваксинирани на ден сме на месеци разстояние от това да постигнем някакъв епидемиологичен ефект.“

Прехвърлянето на тежестта на ваксинационния процес върху личните лекари не е добър ход, смята Антони Рангачев. Това според преподавателя е трябвало да се извърши чрез масови ваксинационни центрове, а логистиката на процеса - да бъде насочена най-вече върху рисковите групи.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ливърпуул

    23 4 Отговор
    Вирус има , никой не се кефи на локдаун маун итн , но в момента Борисов прави и невъзможното да се стигне до здравен хаос и колапс точно до .....4.4.2021 , и после бързо ще трябва да спретне кабинет, заради народа......може да не съм прав , но.......
  • 2 Поднебесната

    15 6 Отговор
    Спасението е излизане от ЕС и НАТО, братя българи. Иначе ще мрете яко.
  • 3 Рънгач Еф

    1 10 Отговор
    Скоро ще има масово задължително ваксиниране. Който не е ваксиниран, където го сбарат, там ще го дупчат.

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    14 3 Отговор
    ТОЯ ПЪК ОТ КОЯ ДУПКА ИЗЛЕЗЕ....НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ВИ СЕ ВРЪЗВА НА ГЛУПОСТИТЕ...НЕ СЕ ,,МОРЕТЕ,,
  • 5 Калитко

    10 2 Отговор
    Много експерти в тази държава много нещо.
  • 6 Българка

    16 7 Отговор
    20 000 повече починали за миналата година, разхлабване тотално на мерките- това си е планиран геноцид от управлявашата ОПГ. Отнемането на живот с действия или бездействия е едно от най-тежките престъпления по НК. Питам кога ще се потърси наказателна отговорност от главния лечител-вожд, от ботокса, образователния министър, от НОЩ и цялата им свита?
  • 7 Декамерон

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Рънгач Еф":

    Натам отива работата, ама някои още не се усещат.
  • 8 ИВАН

    9 0 Отговор
    Опита ме е научил - да не вярвам за нищо на доктори ... на тези, от последните години на демокрацията - ни най малко - пладнешки разбойници, това е
  • 9 Наблюдател

    12 0 Отговор
    Идват избори и единствената цел на Б.Борисов е да се окопае във властта,без значение за него колко са заразени и умрели! Каквито и клоунади да разиграва, ако ще и долните си гащи да свали на магистрала важното за него e да остиска властта за да не би някой случайно после да му търси отговорност още повече наказателна за грабежите и корупцията!
  • 10 Патето яки

    5 0 Отговор
    Рисковите групи ще се ваксинират на върба в сряда, по новинарски са така наречените зелени и пембени коридори, а ваксини тука има тука нема. Ще се ваксинраме до 2040г които останат около 1 млн душ.
  • 11 Чичо Том

    4 3 Отговор
    Доктьор,добре,че си в САЩ,оттам по смело се критикува Борисовата псевдоздравна политика!
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    5 1 Отговор
    Не ни интересува мнението ти доктор математика. Дърдориш, колкото да се правиш на интересен пред медиите. Очакваш бисквитка и потупване отзадЕ.
  • 13 Васил

    1 3 Отговор
    По точно налива се бензин в огъня как ще ни стигне в Азия имаме ръст на заразените а отваряме всичко дръж се Китай