Last news in Fakti

4 Март, 2021 16:34 17 287 45

Първо във ФАКТИ: Кметът на "Красно село" изпрати писмо до Борисов и Европа

  • красно село-
  • росина станиславова-
  • демократична българия-
  • писмо-
  • бойко борисов-
  • европейска комисия-
  • кмет

Росина Станиславова пита допустимо ли е кметове на общини и райони да ръководят проекти, изпълнявани с европейски средства

Първо във ФАКТИ: Кметът на "Красно село" изпрати писмо до Борисов и Европа - 1
Росина Станиславова - кмет на район "Красно село"; Снимка: Facebook

Районният кмет на столичния район "Красно село" Росина Станиславова изпрати писмо до компетентните органи на Европейския съюз чрез Представителство на Европейската комисия в България. Писмото е с копие до министър-председателя Бойко Борисов и чрез него до управляващите органи за изпълняваните оперативни програми у нас. За това съобщиха от столичния район "Красно село" за ФАКТИ.

Писмото се отнася до участието на изпълните органи в общините и районите в общини с районно деление в процеса по реализация на проектни предложения по европейски Оперативни програми. Според българското законодателство районните кметове са част именно от териториални органи на изпълнителната власт.

От ФАКТИ припомняме, че Росина Станиславова беше замесена в скандал за „мoрaлнo нeдoпуcтим прeцeдeнт“ - поне така „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“ oпрeдeли дeйcтвиятa нa рaйoнния кмeт нa рaйoн „Крacнo ceлo“, издигнaт именно oт oбeдинeниeтo. Въпрocнитe дeйcтвия - Cтaниcлaвoвa ръкoвoдeлa eврoпeйcки прoeкт зa дocтaвянe нa хрaнa зa възрacтни хoрa пo врeмe нa пaндeмиятa oт СОVID-19. Зa ръкoвoдeнeтo нa прoeктa пoлучилa пaричнo възнaгрaждeниe в рaзмeр нa 7600 лeвa.

По-рано ФАКТИ публикува и интервю по темата с адвокат Албена Белянова, която обясни, че в случая не мoжe дa ce гoвoри зa нeзaкoнocъoбрaзнocт, тъй като "упрaвлявaщият oргaн, кoйтo вeрифицирa и кoнтрoлирa прoцeca, e oдoбрил прoeктa, в т.ч. чиcлo и упрaвлявaщия прoeктa eкип". Адвокат Белянова определи ситуацията като атака и коментира, че причините за тази атака са политически и икономически. "Пoлитичecкитe – удaр cрeщу „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“ и oтвличaнe нa внимaниeтo oт cлучaя cъc cмърттa нa убитoтo oт тoк дeтe. Икoнoмичecкитe – цeнтрaлизирaн кoнтрoл oт Cтoличнa oбщинa нa cрeдcтвaтa, кoитo щe бъдaт oтпуcкaни пo eврoпeйcки прoгрaми зa уcтoйчивo възcтaнoвявaнe oт СОVID-19", каза тя.

В писмото си районният кмет Станиславова пита допустимо ли е кметове на общини и райони да заемат длъжността „ръководители“ на проекти, изпълнявани с европейски финансови средства. Ако това е допустимо, пита още тя, кой следва да ги назначи и могат ли те да се назначат сами. Третият въпрос на Станиславова е допустимо ли е, при изпълнение на длъжността „ръководители“, лицата да получават възнаграждение.

Пълния текст на писмото от Росина Станиславова можете да видите в следващите редове:

"С оглед необходимото безпристрастно пълно изясняване на въпроса за участието на изпълните органи в общините и районите в общини с районно деление в процеса по реализация на проектни предложения по европейски Оперативни програми – както в настоящия, така и предстоящия следващ програмен период – изрично моля, незабавно официално да отправите следните въпроси към компетентните по казуса органи на Европейския съюз:

1. Допустимо ли е според действащите правила и норми на Европейския съюз, кметове на общини и кметове на райони в общини с районно деление, които притежават качеството на Бенефициенти, Партньори и/или Изпълнители на услуги от общ икономически интерес по европейски Оперативни програми, да заемат длъжността „ръководители“ на проектни предложения, изпълнявани с европейски финансови средства – в случай, че с тяхната реализация е налице поне едно от следните обстоятелства:

- пряко и непосредствено се осъществява политиката на институцията в съответната област/сфера от обществения живот;

- осигуряват се необходимите предпоставки и се предоставят реални институционални гаранции за правилното (в това число: максимално ефективно, ефикасно и качествено) извършване на заложените дейности по проекта с оглед постигане на предварително поставените за изпълнение цели;

- създава се локален капацитет за дългосрочно устойчиво извършване на общественополезна дейност в рамките на местната общност вместо и/или преди делегирането ѝ от държавата?

2. Ако отговорът на предходно зададения въпрос е „да“ – кой следва да ги назначи и оправомощи да извършват характерните за длъжността управленски функции и допустимо ли е според действащите правила и норми на Европейския съюз, когато не съществуват други възможности за това – те да направят това сами – в рамките на притежавания дуалистичен статут на официални представители на съответните институции, от чието име се извършва дейността и физически лица-ръководители на конкретни проектни предложения?

3. Ако отговорът на предходно зададените два въпроса е „да“ – допустимо ли е според действащите правила и норми на Европейския съюз, при изпълнение на длъжността „ръководители“ на проектни предложения, посочените лица да получават и съответно на предоставените им правомощия възнаграждение за извършване на характерните за длъжността управленски функции?

В заключение, моля и своевременно писмено да ме информирате за получените отговори от компетентните органи на Европейския съюз по поставените по-горе въпроси".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олеле

    74 13 Отговор
    Ко е туй нящо, дето мяза на онуй нящо?

    Коментиран от #23, #27

  • 2 Тъп

    46 10 Отговор
    Човечето умува. Браво, но не и в Красно село.
  • 3 кнаус 485

    99 16 Отговор
    Мафия...хем заплата и хонорар като ръководител на проект....безсрамни циници като тиквата....
  • 4 фен на сидеров

    94 20 Отговор
    тая е по-нагла и от гербаджийка !
  • 5 Тези от ЕС

    84 2 Отговор
    вече се сбъркаха от българските простотии.
  • 6 МИ КЪ

    85 7 Отговор
    ДА СЕ САМОНАЗНАЧИШ И САМОНАГРАДИШ Е НАПЪЛНО ЗАКОННО ЗА ДеБъ КМЕТИЦАТА. ВСЕКИ ЧИНОВНИК ПРЕЗ КОЙТО МИНАВАТ МИЛИАРДИ ОТ ЕВРО ПОМОЩИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПИШЕ РЪКОВОДИТЕЛ ПРОЕКТ????

    Коментиран от #43

  • 7 ТаУмВзе

    52 19 Отговор
    Не Крадем сама! Нали се отчитах на чекмеджията.
  • 8 РАДИО ЕЛТО

    61 5 Отговор
    крадла
  • 9 СТАВАМЕ

    52 0 Отговор
    САМ ДА СЕ НАЗНАЧИШ /ОПРЕДЕЛИШ/- МИ ТО 7 МИЛИОНА ДЕБИЛИ СТАВАМЕ И ЗА ПРЕМИЕРИ И ПРЕЗИДЕНТИ И ЗА КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ.
  • 10 Гост

    44 9 Отговор
    Еи итя кат Иванчева е (невинна)ама ха кви са тия дето ще и казват кви парички ще си отпуска ТЯ си знае правата тя е недосегаема
  • 11 КОЙ БЕ АЗ ЛИ

    46 1 Отговор
    АЙДЕ БЕЗ САМООЦЕНКИ! И НАЙ ТЪПИЯ, КРАДЛИВ, ДЕБИЛ ДА ГО ПОПИТАШ - ЩЕ ТИ КАЖЕ,ЧЕ Е УМЕН, КРАСИВ И ЧЕСТЕН.
  • 12 Ддд

    56 4 Отговор
    Недопустимо е,след като вземаш като кмет 3-4 бона,да вземеш само от една програма близо 8 бона.
    ПО тази логика,ако изпълнявате о няколко програми на месец,тя ще взема по 20-30 хиляди лв.Ще ме извинява,но за какво е избрана за кмет,за да стане милионерка за 4 години,или да помага на хората в общината си?

    Коментиран от #15

  • 13 Мето

    53 3 Отговор
    Тая е луда и нагла по цялата глава. Който я е виждал, знае колко безумно безскруполно и арогантна е.
  • 14 дърт даскал

    32 1 Отговор
    Във всички проекти в училищата по програма развитие на човешките ресурси ръководители са директорите на училищата като материално отговорни лица. Има по 1-2 координатори които вършат огромната бумажтина /Нямата представа колко е голяма и какви подробности и ма в нея и вси(ко на електронен и хартиен носител/и изпълнители. Всички получават съответните възнаграждения. Директорите - най-много.
  • 15 ПИНОКИО

    29 15 Отговор

    До коментар #12 от "Ддд":

    ЗА ТИЯ ОТ УЛИЦАТА, ХВЪРЛЯЩИ ЯЙЦА ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА. ГЛАДНИ СА БЕ, КРАДЕ ИМ СЕ!
  • 16 ТОЧКАТА

    31 6 Отговор
    ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ///парична демокрация!!!!!!Все си го подозирах това НПО,какво всъщност е!!!!!!Добре усвояват,,брюкселският бизнес,,...
  • 17 Тито

    37 7 Отговор
    Хем крадлива хем грозна.
  • 18 Отговор ЕС

    28 9 Отговор
    Драга българска госпожо ! То и ние в Брюксел основно прибираме или се ослушваме какво ще нареди биг брадъра от Вашингтон , но това синята мафия в бегето съвсем сте се объркали кой да краде , на кое шкафче да се отчита . Оправяйте се сами ! Само си внасяйте вноската !
  • 19 Циганка

    29 3 Отговор
    Защо са сложили снимка на мъжа и?
  • 20 Питащ

    26 10 Отговор
    А," случайно" да има такива и от БСП?
  • 21 Гал

    27 1 Отговор
    Отвсякъде се краде. Егати държавата. Българина е като хлебарка щъка насам натам и ако не може да открадне,се урежда за нещо. И нищо не си признава. 50 - Тина години здрав надзор, и белким се появи някаква богобоязливост. Трагедия. Само схеми за крадене и източване. И цялата тая енергия ако беше насочена за добро, ехеей фантастика, фантастика.
  • 22 така така

    22 5 Отговор
    Еми като не ставаш за кмет... ПОДАВАШ СИ ОСТАВКАТА и се МАХАШ!!
  • 23 Питам

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Олеле":

    Защо тук не публикуват декларациите на регионалните структури на Има такъв народ? Как Тошко Йорданов заплашва хората? Как има запазени места в листите им за хора от сегашната власт? Как така рекламирания от тях мажоритарен вот е забранен за хората им?
  • 24 Биде

    21 1 Отговор
    Тея европейски пари и проекти може и да са добри ,но при нас не работят! Просто бързо им намериха цаката как да се крадат ! Така че кметице ръководи проекти но не кради парите от тях!
  • 25 Asterix

    23 5 Отговор
    На тази и замириса на килия и започна да рита.....
  • 26 Наката

    7 2 Отговор
    Всичко е възможно,просто върни нещата отзад,напред и отговора е ясен.Колкото до Буда,той пак е отпред.Това е грешката!Пътници!
  • 27 Идиот

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Олеле":

    Искаш да кажеш къ'ф е тоя караконджул ли ?!
  • 28 123

    17 1 Отговор
    Не може да бъдеш политически избран, да бъдеш кмет, бенефициент , менидър на прокти и изпълнител всичко на едно.Кмета трябва да подаде обява във вестника и бюрото за труда за търсене на Мениджър на Проекти. Тези хора са професионалисти със съвсем други професионални умения и изисквания от обикновения Мениджър, които също са подписали договори и етична клетва че няма да злоупотребяват с поверените им пари, материали,служба и безпристратно отношение към всички участващу субекти. Те са също така много високозаплатени, а кмемта в случая е виновна, и в нарушение.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Васил

    9 1 Отговор
    Сигурно го е написала на майчин език не изпрати и гащите си като диктатора.
  • 32 Щекси

    9 0 Отговор
    Кurви, бело-Красно село.
  • 33 Решението

    19 0 Отговор
    В България корупцията , разбирай мафията е пуснала пипала на всички управленски нива където може да се краде ! Затова , според мен у нас трябва да има независим европейски орган , който да следи и ревизира усвояването на европейските средства ! Иначе батака няма никога да спре !
  • 34 ТИТИ

    13 2 Отговор
    ПОРЕДНАТА ЛЪЖА ГАДНОТО Е ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА НЕЯ
  • 35 Мутрите

    14 2 Отговор
    Шо не се самоосъдят, те откраднаха милиярди от българския народ и продължават! Затвор за всички мутру.. Те парите на тая кметица ги пръскат по хазарт и х урви за ена нош.. Ок луци с оклуци
  • 36 123

    7 0 Отговор
    Крадците, измамниците,схемаджийте и злопупотребяващи с поверени пари, материали, работна сила и служебно положение в България не са от само една партия,работни позиции или образование. Общотото между тях е че всички са добре обучени в как се прави бизнес от Бай Ганьо. Това зло което сам си направиш,никой друг не може да го направи толкова добре и толкова зле за теб самия.Най големия враг,грабител и унищожител на България са самите Българи.
  • 37 Катя

    10 0 Отговор
    Тая и тя сега търси как да с еотметне. Присъщо за всички от ДБ. Ама след дъжд качулка!
  • 38 Путин

    2 1 Отговор
    Тихо да дойда...
  • 39 Единственият ми личен спомен

    5 0 Отговор
    Е, че имам имот в "Красно село" с нахално висока данъчна оценка и че не съм видял две лопати асфалт да са положени в последните години. Алеите пред гаражите са в кратери, а паркингът отпред няма здрава плочка! И тая мърла върна парите за благоустройство, които й дава Столична община, ама се затирила по Европейски проекти да заработва, защото там е срещу заплащане! За нея! А заплатата...заплата за какво вземаш, госпожо? А пък подчинените й...Боже опази! Бяха казали на мой клиент, че не може да надстрои къщата в собствения си двор, защото в съседен не били спазени отстоянията! Позволили на съседа от север да се наблъска недопустимо близо и затова този, който е на по- голямо от редовното разстояние не можело да си надстрои къщата, както е по действащия план!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Съдия Лалов, София на вас разчита

    3 0 Отговор
    АМИ ТО ДБ-ТО ЗАТОВА Е Я ПОЗДРАВЯВА С ДОБРО. ТАЗИ СХЕМА ВЪРВИ САМО НА СУХО И НА ТЪМНО, Т.Е. ВЪВ ИЛИ ОКОЛО ЧЕКМЕДЖЕТО. НЯКОЙ ДА Е ОБВИНИЛ "КАКА ДАНЧИ", ЧЕ ТРУПА ПАЧКИ? ТЯ Е НАЙ-ЧЕСТНАТА, НАЙ-СКРОМНАТА, НАЙ- НАЙ-НАЙ! А ТАЗИ НА "КРАСНО СЕЛО" МАЙ Е РЕШИЛА И ТЯ ПРЕЗ ПРОСОТО. РЕШИЛА, РЕШИЛА, АМА В ОС ИМА ЕДИН МЕТОДИ ЛАЛОВ, НА КОЙТО ДО ГУША СА МУ ДОШЛИ ОБЩИНСКИТЕ НОМЕРА. НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ Е И СЪДИЯ! ГОСПОДИН ЛАЛОВ, СВАЛЯМ ВИ КАПА! КОШКОТО ПО БЪРЗО ПОЕМЕТЕ ОБЩИНАТА, ТОЛКОВА ПО-ЧИСТ ЩЕ СТАНЕ НЕЙНИЯ СЪСТАВ И ПО-ЕФЕКТИВНА И ПРОЗРАЧНА ДЕЙНОСТТА И
  • 42 истинко

    2 0 Отговор
    Ха ха ха! Тази още си го набутва....! Направо да си я арестуват и толкоз! Че е направила далавера - на всички ни е ясно!
  • 43 питам си

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "МИ КЪ":

    А помните ли как министър-председателят и външен министър Марин Райков освободи посланика ни в Париж марин Райков и го назначи за посланик в Рим? Тогава защо се мълчеше и какви бяха последиците??????
  • 44 Гост

    2 0 Отговор
    Росино, нищо не става от теб! Не си търси опрвдания! Нищо смислено не си свършила на този пост. Съжалявам, че гласувах за теб като си мислех, че можеш да промениш към по-добро район Красно село!
  • 45 Соня

    2 0 Отговор
    Още ли не в Сливен тая
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове