4 Март, 2021 15:55 2 680 20

Валентин Йовев: Крайният срок за изготвяне на паспорти на сградите е 31 декември 2022 година

  • технически паспорт-
  • мррб-
  • валентин йовев-
  • сгради

Съгласно Наредба 5 за техническите паспорти на строежите, която е в сила от 2007-а година, такива документи трябва да имат всички сгради в страната

Валентин Йовев: Крайният срок за изготвяне на паспорти на сградите е 31 декември 2022 година - 1
Снимка: БГНЕС

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев в интервю за Българското национално радио.

Той поясни, че съгласно Наредба 5 за техническите паспорти на строежите, която е в сила от 2007-а година, такива трябва да имат всички сгради в страната. В техническите паспорти влизат няколко основни изисквания: механично съпротивление, устойчивост, безопасност при пожар, хигиена, здраве, околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, защита от шум, икономия на енергия и топлосъхранение, устойчиво използване на природните ресурси.

След изтичане на срока за изготвяне на техническите паспорти, за сградите, за които не са съставени, кметът на общината трябва да възлага изработването им, като това ще става също за сметка на собствениците, предвижда още Наредба 5. За извършените разходи общината ще си събира вземанията от стопаните на имотите.

Заместник-регионалният министър обясни, че сградите, строени след 2007 година вече имат изготвени технически паспорти, тъй като това е изискване за тяхното въвеждане в експлоатация. Това се отнася и за санираните сгради, тъй като при тях паспортите са изготвени във връзка с проектно-сметната документация.

Валентин Йовев съобщи, че се предвижда към министъра на регионалното развитие и благоустройството да се създаде единен публичен регистър за всички актове, в това число и техническите паспорти на строежите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ядеитн

    5 35 Отговор
    Ся, имот без масраф нема. Кой сака да са прай на сайбия - ша си плаща риве ни риве!
  • 2 Anonim

    24 1 Отговор
    Цените на жилищата в София тръгнаха надолу стремглаво
  • 3 гадно

    55 0 Отговор
    И какво точно ще променят по отношение на сградите тези паспорти освен, че ще се съберат едни пари и защо на санираните от държавата блокове паспортите са безплатни???
  • 4 ШЛАНГА

    50 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на българската държава!
  • 5 селтак

    46 0 Отговор
    Мойта къща е строена през 60-те години на миналия век. Дали ще отговаря на изискванията за технически паспорт? Ама 4-ти април е скоро,ше видим кой ше получи политически паспорт! В......м...........*ца негодна!
  • 6 А за

    17 0 Отговор
    шофьорски книжки до кога е срокът?
  • 7 Гнида

    29 0 Отговор
    Тулупите нямат надяждане . .

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 корумпета

    23 1 Отговор
    На крадливите им трябват пари. Трябва да острижат до кожа стадото.
    Сградите, които не отговарят ще се национализират ли от мафията?
  • 10 Българка

    30 0 Отговор
    Това е държавен рекет над все по-бедните българи!
  • 11 Нигога повече герб

    16 0 Отговор
    Еми нали тези апартаменти са купувани от (държаватаако има такава) и държавата е длъжна като продава нещо да е с всички докоменти независимо нали е 1800гили 2021г.
  • 12 От Лондон

    22 1 Отговор
    Достоверно:Когато решиш да купуваш жилище, плащаш на специална професионална комисия да направи оглед и да ти издаде такъв документ за годност. Това е гаранция, че жилището си струва цената. Такова е било тълкуването на ЕС директивата тук. За какво ще ми е този паспорт, след като след 5 години примерно, нещата в моето жилище ще са различни може би? Нови ли ще правим в определени срокове? Хора, обединявайте се и протестирайте до победа!
  • 13 Лошо

    18 0 Отговор
    Апартаментите имат акт 16 и всички документи но нямат паспорт. То и нашите депутати нямат дипломи за такива. Да си ходят.
  • 14 Лошо

    8 0 Отговор
    Апартаментите имат акт 16 и всички документи но нямат паспорт. То и нашите депутати нямат дипломи за такива. Да си ходят.
  • 15 Племето

    11 0 Отговор
    да се готви да дава кинти, защото шкафчето се поизпразни.
  • 16 Ехаа

    12 0 Отговор
    Събирачницата на пари отново в действие!
  • 17 63282992

    7 0 Отговор
    Кой ше прайм ся, ще плащаме ли хора или няма, нема да направят референдум за това, щото няма мине туй, ама вижте как дават пак светлина на ЧСИ-тата да взимат апартаменти ако не се плати тая хартийка.
  • 18 уродите

    4 0 Отговор
    които са измъдрили тази поредна схема за източване на средства от плитките ни джобове, нека се изтъпанчат пред "националната" телевизия и да обяснят с какво тези паспорти ще подобрят качеството ни на живот!

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "уродите":

    - Тези паспорти ще ви направят жилищата европейски. - Това ще чуеш, като обяснение.
  • 20 абсурдно е

    2 0 Отговор
    Противоконституционно е ретроактивното действие на този закон. Не може да се изисква за сгради проектирани от държавата и платени на държавата, по правилата на държавата тогава, сега да се измислят някакви нови правила и норми и да се вменяват на собствениците. ОК, да си ги направи държавата, да си ги плати държавата и да не ни занимава, камо ли пари да иска да даваме на частни фирми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове