Last news in Fakti

5 Март, 2021 06:26 4 718 39

Проф. Атанас Семов: Имаме най-мизерстващото население в ЕС

  • проф.атанас семов-
  • държава-
  • свобода-
  • закони-
  • парламент

Смисълът на свободата не е да имаш собствена държава, а държавата да работи за нацията и за гражданина, заяви конституционният съдия

Проф. Атанас Семов: Имаме най-мизерстващото население в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Част от смисъла на свободата е държавата да бъде истинска държава, а не териториалност. Европа ни наблюдава много внимателно и е наясно с това какво се случва и не се случва в България и мисля, че можем да очакваме поредица от знаци, че нашата представа за нормалност не съвпада с европейската представа за нормалност, това заяви в "Още от деня" на БНТ конституционният съдия проф. Атанас Семов.

Така той коментира новината, че седем от общо десетте изпратени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) номинации за делегирани прокурори към новосъздадената Европейска прокуратура са били оспорени като неподходящи.

Смисълът на закона е в това да гарантира законността и правата на отделния човек. По думите му в огромна част от случаите това не е факт, тъй като смисълът на свободата и днес остава неразбран. Смисълът на свободата не е да имаш собствена държава, а държавата да работи за нацията и за гражданина.

Той подчерта, че българската държава не работи за нацията. Нацията загива, изчезва и съвсем не забелязва дори отделния човек. Датата 3 март, която отбелязваме всяка година е величава най-вече със спомена за героизма на онези апостоли на нашето Освобождение. Днес обаче не само сме забравили техния героизъм, а сме поставени в условия българските граждани да проявяват героизъм въпреки или срещу държавата си.

Големият въпрос е в това дали смисълът на свободата не е да направиш държавата си по-добра? Крайният смисъл на свободата е в правата на човека, категоричен беше проф. Семов.

Той отбеляза, че преди предстоящите избори трябва да си дадем сметка, че: "предстоят избори, за които нямаме партийни програми. Предстоят избори за управление на държавата, за което въобще не се говори за приоритети. А пред нашата държава има драматична потребност от отговорно лидерство и от много ясна стратегия за развитието на държавата".

По думите му един парламент не може да се състои само от юристи, но при липса на достатъчно юристи, истинско законодателство не може да бъде изработено.

"Важно е в Народното събрание да има качествени хора, доказали се хора, не просто известни. Известността не е гаранция за свястност непременно".

Държавата ни се нуждае от шоково повишаване на доходите. Процентът на мизерстващото население у нас е най-висок в целия ЕС. Проф. Семов подчерта необходимостта от програма, която да направи качествата на народа ни продаваеми. България се нуждае от радикално намаляване на предпоставките за корупция, които са изключително много и са заложени в механизмите на властта във всички форми и равнища, посочи още проф. Семов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    78 7 Отговор
    Професоре, кажи го това на тези, които ще отидат пак до урните да гласуват за това пагубно и некадърно правителство на ГЕРБ. Ще се радват, сякаш са спечелили футболен мач, без да мислят, че това некадърно управление ги завлече на дъното и това ще тежи и на внуци и правнуци.
  • 2 Бaро Вкаров

    15 38 Отговор
    Важното е,че има стабилност!

    Коментиран от #7

  • 3 Aaa

    40 1 Отговор
    Добро утро,сетила се Мара да се побара...
  • 4 Една

    71 2 Отговор
    тъжна действителност ! Не напразно , авторитетен член на ЕП го каза ясно , че парите от ЕС отиват в ръцете на мафията !
  • 5 Сатъра на Хана

    41 0 Отговор
    Мутрите и Бейовете не са Безсмъртни
    ..........
    Народа и Известните Съдии Чавдар Войвода , Инджето , Ангел , Петко , Кара Кольо и т.н и т.н са го знаели това :))
  • 6 ГЕПИ КОМИЦИТЕ ПРЕДСТАВЯ

    57 3 Отговор
    Герберушките се помислиха че са само те в тая държава.Ще разберат на 04.04 ,че има и други.Да си изчистим къщичката от боклука.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 От Европата нито ни дават да ги...

    36 2 Отговор
    Опаткаме,както си знаем по Българска традиция,нито вземат някакви мерки да опаткат гадните продажници от цялото ни крадливо управление...То така не става!Ако от Европата се шлаят и пазят този бандит от джипката,то Ние ще сме вече изчезнали от картата!По добре да пробваме още докато има надежда за България...Старите методи винаги са давали голям ефект....
  • 9 мислете първо

    46 2 Отговор
    Ами защото няма юристи кандидат листите са пълни с "воеводи" и чалгаджии. Например Жени Калканджиева , Кристина Димитрова , Искрен Пецов , Иван Тенев ........
  • 10 сатъра на Хана

    23 0 Отговор
    Симов ........
    КВО ПРАВИ БРАТИНьО-ТО–ТО НА РАПОНА ? ............... ОЩЕ ЛИ Е ШЕФ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ,
    Брадясалото Пръчле
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 123

    13 18 Отговор
    Работата на държавата е да има върховенство и равнопоставеност пред работещи закони, а за гражданите свобода за работа, защита на личноста и личната собственност и равни права за всички. Беззакаонието и безнаказноста на престъпленията не може да се счита за свобода.А България не е прменена от 1990 когато промените са само повърхностни и много малко. Всеки тръси да ис обърше задника с ГЕРБ или с Борисов но не те са създателите на тази диктаура, диктатурата на пролетарията от 1944 си направи пластична операция на лицето през 1990, затова си остава диктатура от 1944 до 2021.Корупцията е заложена в законите и правилата на държавата за това и съществува, борбата срещу корупцията е имитация, корумпиран срещу себе си не се бори,а те са от всички партии в България.няма ли свобода , права , прозрачност, върховенство на закона, равнопосотавеност няма и да има просперитет в България.
  • 13 Шопо

    24 6 Отговор
    Кой доведе ГЕРБ-СУДЖУК на власт ? НАРОДА!!! Ами сега да мизерува! Волът рие-рие и всичко на главата му се стоварва !!!

    Коментиран от #21, #27

  • 14 туй то

    34 0 Отговор
    Семов , защо го усукваш по килифарски , кажи истината щото си професор. В една бяла не-колонална държава има социален минимум съизмерим със степента на нормалното човешко оцеляване, за Белгия той е 1950 Евро - тоест най големият безхаберник назначен на работа започва стартово с тези 1950 Евро , от там нататък заплатата расте спрямо възможностите и квалификацията. В България няма ясно диференциране кой какъв е какво може , и има ли право да се занимава с тази дейност , освен за няколко привилигировани професии, за това хората ги бие ток по улиците , и отговорни няма. И трето в България липсва тази възможност хората с доказано можене , да вървят и се развиват , защото винаги става така , че не-можещите отдавна са ги изпреварили и окупирали важните места ,които отбраняват като опълченци на Шипка. Следва въпроса - Как по този начин да се развиваме?
  • 15 бушприт

    24 6 Отговор
    "Имаме най-мизерстващото население в ЕС." Бойко Борисов дава някакви си смешни 50 леФчета на пенсионерите и е доволен от това. Ама няма да ги дава след месец март.
  • 16 Пловдив

    14 5 Отговор
    Аз пък, не искам, да слушам някакви си"просто" професори, какво ми говорят. Аз слушам генерал-майор, инженер, пожарникар, каратист, китарист, шахматист, художник, футболист, тенисист, полицай, икономист, полиглот, пътен инженер Бойко Методиев Борисов!!!
  • 17 Просветен илюминат

    7 17 Отговор
    Вижте заведенията моловоте колите пред веригите и народа вътре в тях,фейса какви снимки от екзотични дестинации се постват и тогава кажете как мизерства българина.

    Коментиран от #36

  • 18 Чумата

    5 1 Отговор
    И най - мързеливото
  • 19 Гост

    7 18 Отговор
    По-добре най-бедни в клуба на богатите ( ЕС), отколкото най-богати от страните на бившата СССР
  • 20 psf

    5 30 Отговор
    Професоре, не знам от къде си взел тия данни, че имаме най мизерстващото население, но ако напишеш "Living standard", (жизнен стандард) в търсачката интернет, ще видиш класацията за жизненият стандат на страните, в който България е на 44 място, пред Турция, Полша, Сърбия,Сев. Македония, Украйна, Китай и Русия. Един професор би трябвало да има по широко поле от информация, а когато е и член на конституционния съд, да не отправя неконституционни критики към правителството! Както вече беше подчертано от наши уважавани политици, премирът Борисов е най успешния Български премиер, и е национално безотговорно този факт да се премълчава!

    Коментиран от #26

  • 21 някой

    19 1 Отговор

    До коментар #13 от "Шопо":

    Може и да си прав, но интелигенцията, свестните хора им писна 80-те% дебили да определят как да се живее в тази държава. И лощото е, че допуснахме да се дебилизира обществото. Няма как при едни избори да спечелят кадърните, по простата причина, че останалите са мнозинство. Жалко.
  • 22 Фактъ

    19 4 Отговор
    Некадърността управлява . Пример , джипката !
  • 23 Сандо

    5 1 Отговор
    Решението е просто:излизаме от ЕС и отпадаме от толкова много класации.Ще си бъдем отделна и винаги ще сме първенци!
  • 24 500 лева

    14 3 Отговор
    Пригответе си по 500 лева за технически паспорт на жилищата. Шкафчето на Падишаха се изпразни.
  • 25 НОВО ПЕТ

    9 7 Отговор
    СЕМОВ....ХОРАТА НА ЗАПАД СА НАПРАВИЛИ ИНФРАСТРУКТУРАТА СИ ПРЕДИ 60-70 ГОДИНИ...И СЕ РАЗВИВАТ ИКОНОМИЧЕСКИ И РАБОТЯТ ЗА СЕБЕ СИ....НИЕ ТЕПЪРВА ПОЧВАМЕ ИНФРАСТРУКТУРА ПО ЗАПАДЕН МОДЕЛ.....
  • 26 Пламен

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "psf":

    Спри да пушиш от 'ония' цигари.
  • 27 УУМ

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Шопо":

    Народа подведен от новите мисии демагози като царя, като Борисов масово им гласува и после пцува, след това отново пак им гласува - български парадокс, хем живее бедно, хем иска промяна, хем се кефи на простотиите на избранниците си и пак им дава гласа си.
  • 28 НОВО ПЕТ

    2 7 Отговор
    СЕМОВ, А ЗАЩО ИЗТОЧНА ЕВРОПА ИЗОСТАВА ИКОНОМИЧЕСКИ ОТ ...ЗАПАДА.....И ХОРАТА СЕ ПРЕСЕЛВАТ ОТ ИЗТОК НА ЗАПАД, А НЕ ОБРАТНОТО
  • 29 НОВО ПЕТ

    12 2 Отговор
    КВО ШОКОВО ПОВИШАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ БЕ СЕМОВ....ЗА ТАЯ ЦЕЛ ТРЯБВА И ШОКОВА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ.....А У НАС ВСИЧКИ ВОЖД....ИНДИЕНЦИ НЕМА
  • 30 007

    12 2 Отговор
    Защото прехода ни мина предимно под девиза: Докато "умните" се наумуват, лудите се налудуваха. И другата също важна разлика от страните, с които стартирахме от същата икономическа позиция е наличието на социсти и етнисти, каквито те не допуснаха в техния преход. Ние сме единствената посткомунистическа страна в Европа, която не отстрани комунистическата си партия от управлението на страната. Така че проферорче, изтрий крокодилските си сълзи и се скрий под червения юрган.
  • 31 шопендар

    10 2 Отговор
    червената мафия ограби средствата на народа,ограби стопанските активи на България,сега държи икономиката на България в мъртва хватка,и определя стандарта на живот в страната,и семов знае това добре,и народа го знае.
  • 32 Семов ли си къвжли си

    7 2 Отговор
    Ти с КАКВО лично допринесе за доброто на България.Да не се озъртай като обран евреин-ЛИЧНО ти какво направи???На първо място сме по такива професоре като тебе
  • 33 Behemoth

    1 0 Отговор
    Мизерници! хахха
  • 34 Батето

    9 0 Отговор
    Семов,Семов ! Точно за това България умира ! Защото законите се правят от юристи ! Не от прокурори и съдии ! За това има отрепки на свобода с по 20 присъди и прочее.За да лапат адвокатите.Полицията е без никакви правомощия.Цигани и мафиоти ги бият и им късат пагоните ! Това ли е държавността и свободата ? Не мисля !
  • 35 Нееее

    10 1 Отговор
    Не че сме забогатяли, а населението е на половина т. е. преди се е разпределяло на! 9 000 000, а сега на 5 000 000 т. е. Същата територия, но почти два пъти по малко хора! Е там за индустрия и брутен продукт не знам. Икономически едва ли стоим много добре въпреки милиардите от ЕС. Като средна работна заплата също едва ли сме като другите в ЕС може като Румъния но дори и те са преди нас. Но за всичко това сме си виновни ние самите. Едва ли който и да ни управлява ще е по различно. Всеки дърпа чергата към себе си, но това е другото си зависи от нас. Нали уж ние си избираме политици и всичко демокрация уж. Значи ние сме си виновни това е. Друг е въпросът че има и много измама но такъв е живота.
  • 36 Имаше една миска

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Просветен илюминат":

    Една миска участваше в някакво предаване и накрая попита кога ще бъде излъчено. Водещата и каза и тя отвърна нещо от сорта Еми то тогава всички са на Малдивите кой ще го гледа. Та ти стой и гледай лъскавите коли и снимките в мрежите на ДДСарите, корумпираните висши държавни служители, криминалния контингент, миски проститутки, усвояващите еврофондове бизнесмени и т.н и техните любовници и близки и се радвай на развитието на държавата, докато се редиш на опашката за рефинансиране на поредния кредит пред банките на ТИМ, СИК и т.н.
  • 37 Анонимен

    0 4 Отговор
    Не опреквайте едни за сметка на други. Вижда бб че професори генерали много. Що не ги поразреди бб. И както казваха юристите, кога събаряха казармите, то няма кой да ни нападне, няма армия, а генерали, айде от подемението бб ги внедри в ипон и му подливат вода. Били поделение ощетени, мразили ги от мвр, за мразене сте, много пиете. Над вас бяха, защото по ТЖ само да преместиш за крадене и уволнен. И в Х град е без зъби на село. Това ми харесва, за пиенето също, мвр вън, а те в стаите проститутки, те от поделението го казват, поркат, глава ги боляло ако не пият, поне бб все пак тук е по прибран, псуват го, а сега от вмро дебелия не искат умните млади с чужди езици да работят, от балкана да работят, с прости не искаме, не можем да се развиваме в поделения и децата им не им разрешават да кандидатстват в поделение, а за мвр е много трудно, там много пари се иска, преди 10 г 4 хил. За психотест, и помачето и той будала, отишъл накичен в злато.. Ти като станвш полицай ще носиш ми злато.. Поискали му за висше още, да му дадат теми по български отказал младото, разказваше на младото кирчо. Приятели и слушахме. След 100 години ще я бъде.
  • 38 Хмммммм

    4 0 Отговор
    След като Конституцията позволява да се приемат закони толериращи корупцията, позволява някой си еднолично да командва, не осигурява реална независимост на трите власти и не позволява граждански контрол, то тя трябва да се промени.
  • 39 До големите букви от Курило

    1 0 Отговор
    Както винаги, две изказвания от тебе, кирчо, които си противоречат и нямат нищо общо с написаното. Първо, миграционният поток на Изток е много по-голям, за Югоизточна Азия чул ли си? Второ, в България имаше много производства по времето на бай Тошо, работещи, изнасящи за чужбина, включително САЩ. Но ти с твоите 15 годинки и 15 тб порно на компа няма как да го знаеш това; трето, в България има много работещи хора, много можещи и знаещи. И повечето не искат да са вождове дори. Но заради мафията, картелите, монопола и олигархоуправленците и един конкретен вожд предприемчивите българи не се занимават с производство – просто не им е изгодно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове