Last news in Fakti

5 Март, 2021 16:20 16 768 21

Утвърдиха в закон промени, които засягат стотици хиляди шофьори

  • винетка-
  • винетна такса

Когато при издаване на електронна винетка е допусната техническа грешка при деклариране на регистрационния номер вкл. на държавата, в която е регистрирано превозното средство, или на категорията, може да бъде извършена корекция от съответните длъжностни лица

Утвърдиха в закон промени, които засягат стотици хиляди шофьори - 1
Снимка: БГНЕС

Отговорността при неправилно декларирани данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя. При неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена винетна такса.

Това е една от промените в Закона за пътищата, приети от депутатите на второ четене днес.

Когато при издаване на електронна винетка е допусната техническа грешка при деклариране на регистрационния номер вкл. на държавата, в която е регистрирано превозното средство, или на категорията, може да бъде извършена корекция от съответните длъжностни лица.

Необходима е заявление за промяна на грешно декларирани данни от собственика или ползвателя, както и да се установи безспорно, че в България не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларираните във винетката регистрационен номер.

Промяната в данните на електронната винетка има действие от момента на извършване на корекцията и срок на валидност до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената.

Обезщетенията за отчуждените за нуждите на републиканските пътища недвижими имоти в границите на урбанизираните територии се изплащат от Агенция "Пътна инфраструктура", записаха депутатите. Имоти-публична общинска собственост могат да бъдат предоставяни безвъзмездно по реда на Закона за държавната собственост за изграждане на републикански пътища. Необходим е влязъл в сила подробен устройствен план.

Процедурите по управлението на безопасността на пътната инфраструктура ще се прилагат и за пътища и проекти за пътна инфраструктура, които са завършени с финансовата подкрепа на ЕС, с изключение на пътищата, които не са отворени за общо движение на моторни превозни средства, записа НС.

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" участва в разработването на проекти по прилагането на нормативни актове, свързани с безопасността на пътната инфраструктура. Тя възлага и оценка на въздействието върху безопасността на етап планиране и на одити на съответните етапи на инвестиционно проектиране.

В агенцията се води регистър на одиторите по пътна безопасност.

При постигната взаимна договореност между агенцията и общините финансирането на дейностите по поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа извън урбанизирана територия се осигурява от съответната община. Условията за предоставянето на средствата и техният размер се определят в споразумителния протокол.

Към кметовете на общини с население над 30 000 жители се създават общински комисии по безопасност на движението по пътищата, а в тези под 30 000 души е нужно решение на съответния общински съвет вкл. и мотивирано предложение на председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Комисиите координират изпълнението на мерки за подобряване безопасността на движението по пътищата в общината.Те извършват своята дейност съгласно правила, утвърдени от председателя на Държавната агенция.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боко ПКП

    134 7 Отговор
    Голямата администрация на ГЕРБЕРИТЕ трябва да се издържа, унищожиха икономиката сега народа си с данъци, глоби и др. крадливи приоми. НА 04.04. мафиоти на власт ще се борят с мафиоти искащи власта, горко ни.

    Коментиран от #19

  • 2 Ъчко

    78 3 Отговор
    Ако правилно разбирам и въведете погрешка номер, като сгрешения пък случайно е действащ някъде на някоя кола пак пиеете една герберастка вода ? ? Например вашия е СА0000СН, обаче случайно сгрешите и напишете
    СА0000СМ и има кола с такъв номер пак си изгаряте, демек черпите някой една винета, ако не си е платил или пък, ако е герб пак ви гепят парите ! Разправията с "длъжностните лица" е отделен филм !
  • 3 Промени

    11 3 Отговор
    Важното е да не те засягат лично, но казва ли ти някой.
  • 4 любител

    57 4 Отговор
    аз питам защо хора които след месец си отиват приемат закони и сигурно са такива които са в тяхна полза.
  • 5 За безопасност

    56 10 Отговор
    Отново пълни глупости..!!! Вместо да утвърдят по важния закон зaбрaняващ движeниeтo нa aвтoмoбили c дeceн вoлaн,прoтивoрeчaщи изцялo нa прaвилaтa зa движeниe в Бългaрия и нa Закона за движение по пътищата в Бългaрия и причина за настъпването на многото тежки ПТП-та , депутатите само се интересуват от плащането на данци, такси и дали е платена винетна такса..??!

    Коментиран от #7, #9, #12

  • 6 Фдхньхй

    8 27 Отговор
    Виновни са си тия дето сгрешили сами попълването на данните.Нали имат талон ,да си гледат какво маркират,
    Кво толкова
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 един от малкото българи

    43 4 Отговор
    виновен е народа че спи а не хваща камъни брадви тояги без кръв промяна няма да има и след изборите тоя който ни управлява чрез неграмотните гербаджий пак ще ни дере както му е кеф вече толкова много години!!!

    Коментиран от #16

  • 9 Komapak

    9 26 Отговор

    До коментар #5 от "За безопасност":

    Бедна ти е фантазията колко коли с десен волан и френска регистрация има във Франция. Или можеш или не можеш да караш. Средно положение, няма.

    Коментиран от #20

  • 10 чекмедже 2

    34 2 Отговор
    на няколко пъти съм забелязал коли с матирани стъкла, ама кой вътре в джипката само може да гадаеш-тъмница и да се чудиш къде е държавата,не че ще я намериш ,но все пак ..Няма ли закон който забранява такива возила..Мафия или простаци обичат да се крият...
  • 11 Свинетка

    19 4 Отговор
    Ще има още доста обърнати автобуси, като на чисто новия завой до Своге, както и много изпотрепани по пътищата с платена винетка.

    Коментиран от #18

  • 12 Читател

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "За безопасност":

    Никога не съм шофирал/имал автомобил с десен волан. Но статистиката показва, че огромен процент от катастрофите в България се случват с автомобили с лява дирекция. Да забранят тях, а?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 потребител

    1 0 Отговор
    Дословно преписано от парцала БЛИЦ.
  • 15 дърт шофьор

    3 0 Отговор
    Купуваш си винетка. Грешиш номера. Не знаеш. Караш и те хващат без винетка. Глобата е голяма. Ще има ли прошка? Не.
  • 16 Стара чанта

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "един от малкото българи":

    -един от многото пе.али - ... а не хваща камъни брадви тояги без кръв промяна няма... - ела ме фани за маркучо, пе.алче мири.ливо !
  • 17 аз съм БЪЛГАРИН

    1 1 Отговор
    вав РАЗГРАТпатна среща се разрасства на два километра без дасе забрани продажба на горива и други а понадолу хасан ага сложи маса до вилата си да продава плодове ПАТНОТО ЗАБИХА МАНТИНЕЛИТЕ
  • 18 Ще се оправи работата когато има...

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Свинетка":

    Автобус на жълтите павета и всички които се качват са мишките от парламента с оядените дирници...
  • 19 Mapk

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "боко ПКП":

    Бог да прости България.Амин.
  • 20 4455

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Komapak":

    Не е случайно измислено водача на превозното средство да е от тази страна страна на автомобила, от която е насрещното движение, за да има по-добро наблюдение именно за насрещното движение. Буквално мериш милиметрите между твоята кола и тази от насрещното, с която се разминаваш. Това правило е много логично. Трябва да се забранят автомобили с десен волан в България!
  • 21 пуйо

    0 0 Отговор
    В РЕКЕТЛАНДИЯ е така
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове