Last news in Fakti

7 Март, 2021 20:44 1 703 6

Не е взето окончателно решение за спиране на плановите операции в цялата страна

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • планови операции

И на експертно, и на политическо ниво се работи усилено по т.нар. сертификат при ваксиниране, съобщи Жени Начева

Не е взето окончателно решение за спиране на плановите операции в цялата страна - 1
Снимка: БГНЕС

"Така планираме всички доставки на ваксини, че да бъде осигурена втората доза на всички". Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя уточни, че независимо коя е ваксината, електронната система работи по един и същи алгоритъм:

"Заложен е периодът между първата и втората ваксина и се спазва той".

По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата:

"Ние следваме решенията на Европейската комисия. В момента, в който Европейската агенция по лекарствата одобри заявките на ваксини от нови компании, ние ще влезем в общоевропейските правила и регламенти за водене на преговори с тях за доставка".

Все още се водят преговори за вземане на ваксини назаем от Франция и Германия, уточни Начева и добави, че проблемът със забавянето на доставките касаят не само България, но и всички останали страни от ЕС.

И на експертно, и на политическо ниво се работи усилено по т.нар. сертификат при ваксиниране, съобщи Жени Начева:

"Въпросът има политически, правен, медицински и етичен измерител. Има постигнат напредък в мрежата по електронно здравеопазване на ниво ЕС, относно минималния набор от данни в сертификата по ваксиниране. Ние сме една от първите държави, които подготвиха този сертификат. Той дава достъп както на територията на страни от ЕС, така и на трети държави - за проверка на неговата автентичност и верификация на данните".

Позицията на Министерството на здравеопазването е, че крайното решение за сертификата не трябва да дискриминира лицата, които не желаят да си поставят ваксина:

"Не трябва да има дискриминационно решение за свободното движение между държавите, което да е на базата на конкретен медицински признак".

На 17 март се очаква да бъде публикувано законодателно предложение на Европейската комисия за т.нар. зелени паспорти, което да бъде обсъдено, обяви зам.-министър Начева и уточни, че българските институции и експерти са подготвени, за да бъде взето най-правилното решение на политическо ниво.

Във връзка със спирането на плановите операции от 8 март, зам.-министър Начева обясни, че все още се обсъжда темата и не е взето окончателно решение за цялата страна.

"Ситуацията на територията на страната е твърде специфична и различна, затова местният подход е водещ при вземането на решения", обясни тя и подчерта, че здравната система е обезпечена и финансово и с достатъчно медицински кадри за преодоляване на пандемията.

На този етап няма недостиг на легла, акцентира тя и уточни, че в болници, в които има висока заетост и не могат да приемат пациенти, те се пренасочват към близки лечебни заведения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 0 Отговор
    "Чрез страх, болести и геноцид КЪМ НОВА ИЗБОРНА ПОБЕДА"- гарантирано... знаете от кого. А поведението на БМБ братския турски народ нарича ТАПИГЬОЗЛЪК!

    Коментиран от #2

  • 2 МАФИЯ НА ББ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    По думите на министъра, "ваксината е най-мощното оръжие срещу коронавирус, което дава надежда за спасяване на живота”. Китай се обявява за достъпност на ваксината като глобално обществено благо, каза още той.
    Китай си сътрудничи с над 10 държави за съвместна разработка и производство на ваксини, като е привлякъл повече от 100 000 доброволци.
    "Готови сме заедно с чуждестранните партньори да разгледаме въпроса за взаимно признаване на ваксинирането и да разработим съвместно конкретен план за това”, заяви министърът.
    Китайските власти са предоставили ваксини срещу коронавирус на миротворците от ООН и са готови да осигурят доставки за Международния олимпийски комитет и участниците в олимпиадата. КИТАЙ ПОДАРЯВА НО РАЗБОЙКО НЕЩЕ И СЕ ДЪРПА. ЗАЩО???? НЯМА КЕЛЕПИР И НЯМА ЗА ЧЕКМЕДЖЕТО НА ИЗЕДНИКА.

    Коментиран от #3

  • 3 ХИЛЪРИ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "МАФИЯ НА ББ":

    Властите в Китай доставят безвъзмездно ваксини срещу коронавирус в 69 държави, а в други 43 ги продават, заяви министърът на външните работи Уан И. Пекин е обещал да предостави 10 милиона дози ваксина за нуждите предимно на развиващите се страни чрез програмата COVAX, предаде БГНЕС.
  • 4 София

    0 0 Отговор
    Сертификат при ваксиниране? Зелен паспорт ? Такова нещо не съществува. Има електронен списък, който е нужен на докторите за да регистрират ефектите от ваксината. Такъв сертификат не гарантира здравето на притежателя му и не дава никакви привилегии за пътуване . Това е решено от Европейската комисия още на 28 януари 2021 год. Забранява се дискриминация между ваксинирани и не ваксинирани и ваксинирането не е задължително. Трябва да се сигнализират случаи в които се опитват да ви манипулират например, ако ви намекват че няма да имате право да се качите в самолет, че ще ви гледат лошо на работното място или ще ви уволнят и т.н. Видяхте ли в новините това решение? Съмнявам се . Продължават с фантазиите... първи дози, втори дози и опашки от чакащи .
  • 5 Тъпан

    1 0 Отговор
    Геноцид в разцвет. Що народ си отиди заради тези прословути ковит мерки.
  • 6 селтак

    0 0 Отговор
    Не бе ,спрете плановите операции! Статистиката за умрели от COV-19 се нуждае от бройки!