2 582 20

Българите в чужбина няма да гласуват машинно

Срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната изтича на 9 март

Българите в чужбина няма да гласуват машинно
Снимка: БГНЕС

Българите в чужбина ще гласуват само с хартиени бюлетини, съобщи БНТ.

В секциите зад граница няма да има машинно гласуване. Няма да се отбелязват преференции в отделните листи от кандидати за народни представители. Хората, които са подали заявление, че ще гласуват в чужбина, ще бъдат отписани от окончателните избирателни списъци у нас, но ще могат да гласуват по постоянен адрес, ако се приберат в България.

Най-много българи са заявили желание да гласуват в Турция, Великобритания и Германия. Като заявления от тези страни пристигат постоянно и със сигурност ще се увеличат до 9 март, когато е крайният срок за подаването им. Най-малко - само по едно заявление са подадени в Сирия, Ирак и Афганистан. Подадените вече редовни заявления са над 73 хиляди.

"Имайте предвид, че на предходните избори е имало само 45 хиляди такива заявления. Интересът е голям", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича на 9 март. На 13 март вече ще бъде ясно в кои населени места извън страната ще има открити секции. Очаква се това да бъдат над 420 секции в близо 80 държави.

"Това, че сте подали заявление от едно населено място не ви ограничава. Всеки избирател в чужбина може да гласува в секция, която е най-близка и достъпна за него.Трябва да попълни само едно Заявление, че ще гласува веднъж. Това е форма номер 17", обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Декларацията е публикувана на сайта на ЦИК и препоръката е хората, които ще гласуват в чужбина, да я изтеглят и попълнят предварително, за да не се губи време в избирателните секции.

До 16 март списък с подалите заявления, че ще гласуват зад граница, ще бъде изпратен в ГРАО и тези хора ще бъдат отписани от окончателните избирателни списъци.

"Много хора правят справка в момента и виждат, че все още имената им са част от предварителните избирателни списъци. Срокът е 18 дни преди изборния ден, когато ще бъдат изготвени окончателните избирателни списъци и когато тези имена не би трябвало да фигурират, т.е. служебно трябва да са заличени", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Всеки, който е в чужбина, ще може да гласува в секция, която е открита в съответната държава, независимо дали е заявил или не предварително това. Ако пък някой е подал заявление за гласуване зад граница, но се наложи да се прибере в България, ще може да гласува, като бъде дописан ръчно в избирателния списък.

"Ако към датата на изборите се намира в страната, може да гласува и в секцията, в която е постоянния му адрес и където е фигурирал предходно списъка на избирателите", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Зад граница ще се гласува само за регистрираните в ЦИК партии и коалиции.

Няма да се отбелязва преференция за отделен кандидат от листите. Няма да може да се гласува и за независими кандидати. Вотът ще бъде само с хартиени бюлетини.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Емигранта

  53 4 Отговор
  Ами как иначе... По-малко секции, няма да е машинно и т.н. Вожда слънце не иска да падне ама не е познал... ще гласуваме!

  Коментиран от #3

 • 2 Майна

  58 6 Отговор
  ЗА СЪЖАЛЕНИЯ ЕДНА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ДОРИ И ДА ИСКАТ В ЧУЖБИНА, НЯМА ДА МОГАТ ДА ДАДАТ СВОЯ ГЛАС....НЯМА ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ НА ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАРАДИ КОИТО СМЕ ПО ЧУЖБИНИТЕ...
 • 3 Кой брой бюлетините накрая...

  33 2 Отговор

  До коментар #1 от "Емигранта":

  Това е важното!Ние ще гласуваме,но не съм сигурен дали гласът ми няма да отиде за Тиквун и бандата му от мародери и бандити българоубийци...Как става контрола това да не се случи,въобще ни ми е ясно..В държава на бандити и фалшификатори е почти сигурно ,че всичко е измама и лъжа....

  Коментиран от #4

 • 4 Врачка

  21 2 Отговор

  До коментар #3 от "Кой брой бюлетините накрая...":

  Хартиените бюлетини на Българите гласували в чужбина пристигнаха в ЦИК от Костинброд с машината на времето.
 • 5 Перо

  17 2 Отговор
  Няма никаква яснота как се определят комисиите в посолстата и консулствата,има ли външни наблюдатели и контрол на броенето на бюлетините,сигурността по оформяне и изпращане на протоколите.Преди години,посланика и ген.консул съставяха комисията от персонала и ако е същата процедура,все едно тиквата е брояча на бюлетините, защото той ги назначава,чрез МВнР и М-во на икономиката.
 • 6 Оракул

  28 3 Отговор
  Днес ГЕРБавите нахраниха чалга певачките с нашите пари.Дадоха им безвъзмездно по 5000 лева от нашите данъци.С чужда пита,помен правят ГЕРБавите Затова,излезте и гласувайте без значение за кои партии.писмено подпечатано с кръв.

 • 7 Анонимен

  6 4 Отговор
  Разстоянията са големи. Те работят. Това не ти е социамизма, др. Началник, мога ли да отида до х място. Там се работи, ако е дистанционно по може, но има хора не им се занимава с политика. Те си знаят защо. Явно има причини, за да не желаят, а и на родителите им дават съвет да не ходят, да не се заразят, защото има случаи.. Не можаха да си дойдат в бг на погребението на майка си. Положението е не леко. За хората с пари и връзки е окей. Късмет на всипки. Който и да спепели полза нямаме и не очакваме. Всички сте навързани като свински черва. Подкрепям майките, системата ни убива,.. Господ здраве да им дава и много сили. Умни са. Точно неуките печелят в живота и навсякъде, а тия майки, родотели, болно ми е.. Имаме познати.. Красиви, заможни, но с увреждания и го оставиха.. А 2 му треперят. Лошо, но.. Бойко излез бре, кво се криеш като лисица в дупка.. Те не хапят. Интелигентни хора и други те посещават.
 • 8 Анонимен

  4 13 Отговор
  БМБ Той ще спечели. Турците ни го казват. Всичко предварително се знае. Не ги подценяйте турците, те ходят по света, в София, работят на политици, на Софиянски са работили. Той е софиянски, но не е ит софия ни казват. То се знае ЕНП, Турция, Русия, Путин зад Бойко, Меркел. Умее да ги върти. Ченге е. Бил е от двете страни. Не вземат отношения. Питам ги за мнение до Банкя.. Мълчат. Много няма да гласуват от провинцията. Няма среда, за което си учил, а и всичко е забравено от 12 г. Тук има дори и няма, пазач. Ти като си пазач, за 480.по добте мий кенефи на запад. Простите с пари в бг. Те не ти даваха шанс възможност да се развиваш, и тук четем пкп. Кое й е простото. Много си е добре. В София кога щеше, а там има апартаменти, хотели, пари, акции.. Вие си пишете. Има си внуци, децата й са окей. Кво като си красив, умен, а бб те удря, може да я харесва, дае влюбен в нея. Може от цц да я ревнува и от др мъже. Те си знаят.

  Коментиран от #15

 • 9 Уса

  18 3 Отговор
  няма да напиша в кой американски град сме,защото чакаме решението на ЦИК за секция,но както вървят нещата ще бъдем яко порязани.Събрахме се повече от необходимата бройка за секция,но има лимит за сащ и точка.целта е статуквото да остане на власт и хората да останат в чужбините.Бях на протестите цял месец и ще се върна отново
 • 10 Уса

  15 1 Отговор
  И аз това се питам,ако гласуваме,кой и как ще гарантира,че нашите гласове няма да отидат при сектата на тулупите?Ще излъчим наши наблюдатели,но те са до запечтване на кутията а пътя до Чикаго е дълъг и изпълнен с премеждия.Ние трябва да ззнаем предварително резултата и след това да можем да проверим в интернет,за да сме сигурни.При нас е лесно,защото се познаваме.От 300 човека само 2-3ма ще гласуват за герб и знаем кои са няма проблем.В малкото село всичко се знае
 • 11 АмерканскиХой

  10 1 Отговор
  ЗАЩО НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ МАШИННО ???? ........ ................... ................... ................... ................. ЗАЩОТО АКО МАШИНИТЕ СА ХАКНАТИ ОТ ГРОБ , МОГА ДА ПУСНА ОПЛАКВАНЕ ВЪВ МЕСТНОТО БЮРО НА ФБР ЧЕ ИМА КОМПЮТЪРНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ........ И ФБР ЩЕ ИМ СКЪСА ХХХХХХХХХХХ НА МУТРОЛЯЦИТЕ ....... ЗАЩОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ЩЕ Е НА ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ :))))
 • 12 Сатъра на Хана

  3 1 Отговор
  Видя се че Демокрацията в България ке се оправи , само когато БМБ срещне BMG .50
 • 13 С какво право?

  5 7 Отговор
  Защо напусналите от години и избягли от България българи, които винаги са били недоволни и плюещи по всичко в България и са решили да се махнат от трудностите и българските проблеми , сега въобще им се дава право да гласуват и да решават съдбата и бъдещето на останалите в България , след като са се откъснали от живота в бг и не са запознати с българската политика.. ?

  Коментиран от #14, #16

 • 14 Сатъра на Хана

  3 3 Отговор

  До коментар #13 от "С какво право?":

  ДА БЕ Христо Ботев , Васил Левски , Георги Раковски ............... ................ ............... четниците, хъшовете и опълченците ....... НИКОГА НЕ СА УЧАСТВАЛИ В ИЗБОРИ в ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ................................ ....................... ........
 • 15 Бау...

  3 1 Отговор

  До коментар #8 от "Анонимен":

  По-объркан коментар не съм чел. Явно имаш доста неща за казване ама подреди си ги в главата, бе човек.
 • 16 Българинът

  7 3 Отговор

  До коментар #13 от "С какво право?":

  Защото милеем повече от вас прекрасната си родина, превърната в мащеха от пожарникаря и сие. Всъщност, се интересуваме от политика и какво се случва в БГ, за разлика от тулупите като теб които се страхуват от нашия глас.
 • 17 Шаран БГ

  3 0 Отговор
  На № 13 " С какво право.." Българското право и законност са на дъното на Марианската падина в Тихия океан - на дълбочина над 11 км. !! Още в началото на трудния път към капитализЪма, родните, милите, нашите политици направиха капитални нарушения на Конституцията. И като рецидивисти, за които няма съд и присъда,всички ТЕ продължават да вършат редица нарушения, както на основния закон на Републиката, така и на законите, които ТЕ самите са създали въз основа на тая Конституция !Това е йезуищина в 21-я век !! Разбирам и тия "чужденци", които милеят за България и искат да променят нещо тук, гласувайки . За да се върнат по родните места. НАПРОТИВ ! Те със своя вот утвърждават статуквото ! Но трудно им се обяснява, че всичко е добре "скроено и скалъпено" още от "зората" на американската демокрация, която имаме тектисана вече тук !! Дано родните ,милите, нашите политици след век-два да забогатеят достатъчно, че да започнат да мислят и работят за собствения си народ ! Желая им го от сърце !
 • 18 ТРЕНД

  1 0 Отговор
  ГЕРБ има голяма подкрепа след пенсионерите, последните месеци, и не червените пенсионери гласуващи за БСП след изборът на Радев, сега щяли да гласуват за ГЕРБ - 400 000 ЧОВЕКА. Разбирам ги, ГЕРБ доказаха че харченето не е лошо, и харчат, а БСП цитира десни-фащистки икономисти като Каролев, П. Ганев, Л. Богданов, Ники Василеб..
 • 19 ТРЕНД

  1 0 Отговор
  Кога ще въведат дистанционното гласуване, чрез помощник. По видеовръзка си показваш документите, и твой помощник в България гласува вместо теб, като снима в стаичката за доказателство да видиш как гласува вместо теб.
 • 20 СЕРИОЗНО

  1 0 Отговор
  Дават банките за пример за електронно гласуване, електронното банкиране е супер. Но банката нито иска да те измами, нито е монополист, както правителството в изборите. Има и разследващи органи срещу банкови нарушения, прозрачност какво си харчил за какво. Изборите са мижи да те лажим, до да може да си смениш вотът и да го видиш, това не значи, че той ще е такъв в общият кюп, куп. .... Трябва бюлетините да да се проверяват за химия, дали химия не изтрива мастилото. Да се гласува само с лична карта при влизане, тя да се вкарва автоматично в централен компютър, че този човек вече е гласувал. Когато си тръгва след гласуване, слага отпечатък, пак за централен компютър, компютри дори няколко, независими. Отпечатъкът е допълнителна защита срещу фалшиви допълнителни лични карти. Третата сигурност е - че трябва да си познат на гласуващите и членовете на секцията, и ако двама се усъмнят, че този гласуващ не от това място да го запишат по-подробно кой е и повече данни да вкарат в централните компютри. БЮЛЕТИНИТЕ да се показват пред камера, и да се виждат на проектор. Така всички да видят всяка бюлетина, и този запис да влезе в интернет. Сега дали не броят една бюлетина няколко пъти. И след такова преброяване пред всички, като самите граждани да тълкуват за кой е гласувано, нали е демокрация, и всяка преброена бюлетина да влиза в нова урна но разрязана на две, и после да се проверяват за "химия - срещу мастило", нищо не излиза от секцията само подписаният протокол, но

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.